Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview Marco Borsato

De kranten schreven er gretig over: het faillissement van The Entertainment Group (TEG). Het bedrijf waarvan Marco Borsato grootaandeelhouder was, hield vorig jaar september op te bestaan. We zagen Borsato aangeslagen een perscon­ferentie houden en hoorden wat hij wilde doen om de geplande concerten te laten doorgaan. We geloofden hem, maar vroegen ons wel af wat er kon zijn gebeurd dat hij niet wist dat er zo veel mis was in zijn eigen bedrijf. Toch bevestigde het rapport van de curator afgelopen september het beeld dat Marco zelf al schetste. Hij bemoeide zich niet met het beleid en heeft vertrouwd op mensen die hij capabel achtte. En die mensen bleken er, ongenuanceerd gezegd, een zooitje van te hebben gemaakt. Een zware dobber voor de artiest Marco Borsato, die tot op dat moment een carrière kende met louter pieken.

Hoe heb je vorig jaar beleefd?
 “Natuur-lijk ben ik boos geweest, woedend zelfs. Ik heb gejankt. Van verdriet, van onmacht. Er is twintig jaar levenswerk van mij ver­loren gegaan, reken maar dat je daar ziek van bent. De media-aandacht maakte het extra zwaar. Iedere dag opnieuw die voorpagina’s waarop niet altijd het juiste verhaal te vinden was, om het maar zacht uit te drukken.’ Ik moet eerlijk bekennen dat ik momenten heb gehad dat ik dacht: fuck it allemaal! Als dit media­circus niet stopt, ben ik er klaar mee. Ik ben niet de muziek in gegaan om bekend te worden of bakken met geld te verdienen, maar omdat ik ervan houd. Gelukkig ben ik nooit zo wanhopig geweest dat ik echt overwoog te stoppen. Zo zit ik niet in elkaar.”

Advertentie

Hoe ging het thuis? Hebben je kinderen Luca (12), Senna (9) en Jada (8) er veel van meegekregen? “Vanzelfsprekend. Als papa elke dag de voorpagina van de krant haalt met verhalen waar je geen touw aan vast kunt knopen, dan merk je dat wel. Bovendien kijken mijn kinderen schooltelevisie en zelfs daar werd een item aan het faillissement gewijd. Leontine en ik hebben hen dus zo goed mogelijk uitgelegd wat er aan de hand was en ze gingen er verbazingwekkend goed mee om. Het gaat erom hoe je zoiets brengt. Kinderen zoeken stabiliteit en zodra ze weten dat ze veilig zijn, pakken ze de draad snel weer op.”

Je hebt weleens gezegd: ‘Het zijn sterke benen die de weelde dragen’. Hoe heb je die sterke benen gekregen?
“Mijn succes en bekendheid zijn geleidelijk gekomen. Dat is mijn grote voordeel geweest. Ik kon er langzaam aan wennen, aan het effect dat beroemdheid teweegbrengt. Succes en roem erotiseren. Dat is mij wel heel duidelijk geworden. Voordat ik aan de Soundmixshow meedeed, moest ik echt mijn best doen om met een meisje in gesprek te komen. Nadat ik een keer of tien op tv was geweest, draaide de hele wereld zich, in mijn beleving, om. Plotsklaps was ik het gesprek van de dag. Het werd voor mij tastbaar toen ik in een discotheek werd aangekondigd en ineens dertig meisjes naar voren zag lopen. Ik dacht meteen: zo werkt dat dus. Het relatieve van bekendheid
heb ik me door die ervaring altijd terdege gerealiseerd.”

Vind je het lastig om de verleidingen van dit vak te weerstaan? Er zijn toch heel wat sterrenkoppels die uit elkaar gaan.
“Ik ben redelijk loyaal. Dat kun je zien aan het feit dat ik al twintig jaar dezelfde platenmaatschappij heb, zestien jaar met dezelfde band speel en langdurige vriendschappen onderhoud. Dat betekent niet dat ik bang ben voor veranderingen, maar ik ben er wel van overtuigd dat de goede keuzes heel lang meegaan. En het is inderdaad waar dat je in deze wereld vaak aan verleidingen blootstaat. Daar moet je mee om kunnen gaan, want anders loop je in zeven sloten tegelijk. Je kunt nu eenmaal niet in elke prikkel meegaan. Dat leidt verschrikkelijk af en daar schaad je jezelf alleen maar mee. Natuurlijk, ik ben een warmbloedig mens en ik zal niet ontkennen dat ik die verleidingen tegenkom, maar daarin moet je wel zelf de grenzen kunnen bepalen.”

Is Leontine je drijvende kracht?
“De drijvende kracht ben je altijd zelf, vind ik, maar Leontine schept wel de voorwaarden waardoor ik optimaal kan presteren. We hebben een groot gezin en als dat niet goed loopt of wankelt, dan is het niet mogelijk om zo ver te gaan als ik nu ga voor mijn carrière. Het is nu eenmaal geen negen-tot-vijf-baan. Dus ja, Leontine brengt offers voor mij. Als zij met dezelfde ambitie en gedrevenheid haar carrière zou najagen, zou het niet werken. Er is ook wel een periode geweest dat zij de kans kreeg om in een film en in een serie te spelen. Toen bleef ik vaker thuis. We maken duidelijke keuzes, want je kunt het niet allemaal doen.”

Is er ooit weleens een moment dat je je helemaal kunt onttrekken aan het feno­meen Marco Borsato?
 “In het tempo waarin ik leef, moet je af en toe onthaasten. Ik vind mijn rust door te gaan duiken. Na een paar dagen met mijn hoofd onder water ben ik weer helemaal schoon. Alleen maar water om je heen, niemand die tegen je praat en het geluid van luchtbelletjes. Heerlijk. Daarbij zijn die vissen absoluut niet onder de indruk van je. Voor hen ben jij maar een onhandig wezen. Zelfs de kleinste vis zwemt sneller dan jij.” 

Lees het hele interview in Libelle 52 op bladzijde 21.

Interview: Femke Sterken. Fotofrafie: Corbino.

uithetblad

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De 4 schoenentrends voor de lente hebben allemaal één ding gemeen

Ballerina’s, slippers en plateauzolen: zomaar een greep uit dé schoenentrends voor komende lente. En die hippe voorjaarsschoenen hebben allemaal één fijn kenmerk hetzelfde.

Wij zetten namelijk in op comfortabele schoenen die je niet met pijnlijke voeten zullen opzadelen. En dat is niet zo toevallig: mode is een reactie op wat er speelt. En aangezien we niet in sociaal borrelende tijden leven, willen we dit voorjaar graag comfortabel schoeisel dragen.

Advertentie

1. Ballerina’s

Bijster schattig, die gekleurde ballerina’s. Ze wegen bovendien zo licht als een veertje én schijnen nog heel aardig te lopen ook. De ballerina’s voor dit najaar zijn erg eenvoudig, zonder tierelantijntjes, maar experimenteren met een leuk kleurtje mag zeker wel.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FRANCO SARTO (@francosarto)

2. Plateauzolen

Ze mogen je dan wel een eind de lucht in brengen, comfortabel zijn ze zeker. We hopen dat deze trend nog héél lang aanhoudt zodat we straks op een feestje niet meer rond hoeven te paraderen op hoge hakken, maar toch een paar centimeters aan onze benen kunnen toevoegen.

 

3. Schakelkettingen

Dit najaar hoeven we geen schakelkettingen aan onze handtassen, halzen en polsen te dragen, maar om onze enkels. Het leuke: de ongemakkelijk ogende constructies zitten niet eens ongemakkelijk. En het ziet er nog elegant uit ook.

 

4. Klompen

Lekker Hollands, die klompen. Alleen krijgt de klomp dit seizoen een heel ander uiterlijk dan je misschien gewend bent en oogt het nog chic ook. Of de houten schoenen écht comfortabel lopen valt alleen nog te betwisten.

 

Heb je een van deze exemplaren nog in de kast liggen? Zo maak je van oude schoenen een compleet nieuw paar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Twee vrouwen van 90 en 83 jaar thuis ingespoten met nepvaccin

Twee bejaarde vrouwen van 90 en 83 jaar uit Heerjansdam zijn volgens de politie in Rotterdam slachtoffer geworden van ’prikfraudeurs’. De vrouwen werden aan de voordeur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Mogelijk zijn zelfs meer mensen geprikt.

De GGD laat in een reactie weten ‘nooit aan huis te vaccineren‘. “Laat mensen die zich voordoen als GGD-medewerker dan ook niet binnen en meld het vooral bij de politie, dit soort gevallen. We hopen dat het politie-onderzoek snel duidelijkheid biedt over het wat en waarom.”

Advertentie

Nepvaccin

Het opvallende is volgens de politie dat de oplichters de slachtoffers niet hebben bestolen. De dames hebben dus niet betaald voor de prik. Een van de dames werd een week na de ’vaccinatie’ zelfs nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Om het nog verwarrender te maken waren het twee verschillende prikkers (een man en een vrouw) en zat er tussen de twee incidenten een maand; één eind januari en de ander eind februari.

Het waren uiteindelijk de families van de slachtoffers die de boel niet vertrouwden en de politie inschakelden. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het volgens de politie verder goed.

Oproep politie

De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Ze zijn nu op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk zelf het slachtoffer zijn geworden van dergelijke malafide praktijken. De politie adviseert om direct 112 te bellen wanneer er onaangekondigd een persoon voor de deur staat die zich voordoet als GGD-medewerker en diegene vooral niet binnen te laten. “Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.”

Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Politie Rotterdam. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Beginnen aan een dieet? Dit wil je weten zodat je voorbereid van start gaat

Een voorbereid mens telt voor twee, zeggen ze weleens. En dat gaat ook zeker op voor diëten.

Of het nu gaat om een volledige metamorfose of slechts een paar kilootjes minder, er zijn veel verschillende motieven om af te vallen. Om dat te bewerkstelligen gooi je jezelf misschien in de diepe afgrond van extreme diëten. Gevolg: het is niet vol te houden, je geeft op en valt terug in oude patronen.

Advertentie

Diëten vraagt namelijk niet alleen om wilskracht, maar ook om mentale kracht. Bereid je daarop voor, net zoals sporters fysiek en mentaal toeleven naar een belangrijke wedstrijd. Xenia Protogeros, gediplomeerd diëtiste en initiatiefneemster van Happy You, geeft concrete tips om voorbereid aan een nieuw, gezond voedingspatroon te starten.

1. Stel doelen op korte en lange termijn

“Noteer de valkuilen waardoor je doelen op lange termijn niet zou kunnen halen”, zo legt de diëtist uit. Stel daarbij één klein gezondheidsdoel per week in. Probeer dus op het einde van de maand vier doelen af te kunnen vinken. “Houd vervolgens je voortgang bij: maak een foto van jezelf of schrijf een (eet)dagboek. Over een maand kun je zien hoe ver je bent gekomen – en zal je merken dat die valkuilen misschien plots niet eens meer zo diep lijken.”

2. Planning

“Plan de voorbereiding bij voorkeur op zondag”, tipt Xenia. Voorzie je koelkast en voorraadkast van gezonde ingrediënten. Dit zal je helpen om je week rustig en gezond te beginnen. “Maak een boodschappenlijstje én een lijstje met gezonde snackideeën. Zo voorkom je niet alleen dat je afdwaalt in de supermarkt naar de ongezonde secties, maar geef je ook niet onnodig geld uit.”

3. Ruim de voorraadkast op

Maak je voorraadkast schoon. “Verwijder al het bewerkte, caloriearme en dieetvoedsel in je koelkast en voorraadkast. Dit bevat vaak niet de juiste voedingsstoffen. Ga, als je kunt natuurlijk, eerder naar de markt om verse producten, magere eiwitten en peulvruchten in te slaan. Versere, meer seizoensgebonden en regionale producten vind je vaak nergens anders.”

4. Vergeet het verleden

“Als je een slechte relatie met je lichaam hebt gehad, vergeef dat jezelf dan. Je bent niet de enige en het is nooit te laat om alsnog een goede start te maken.” Accepteer je tegenslagen, progressie gaat immers niet in één lijn omhoog.

5. Focus op gezondheid

En dus niet op je gewicht. “Je gezondheid is het belangrijkste. Probeer niet te focussen op het getal op de weegschaal maar probeer juist het vrije gevoel te ervaren. Deze mentaliteitsverandering kan je ver brengen.” Oefen volgens de diëtist zelfliefde en herinner jezelf eraan dat je lichaam een tempel is. “Waarom zou je het willen vullen tot je je vreselijk ongemakkelijk voelt?”.

Xenia Protogeros is gediplomeerd diëtiste en expert in orthomoleculaire therapie. In haar werk laat ze zich leiden door een holistische aanpak waarbij ze niet enkel body, maar ook mind meeneemt in het proces.

Ook door weinig of zelfs geen alcohol te drinken, zal zowel de weg naar je dieet als het afvallen zelf een stuk makkelijker gaan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de 7 meest voorkomende fobieën bij vrouwen

Eerlijk is eerlijk: we zijn allemaal wel ergens bang voor. Maar wist je dat vrouwen maar liefst twee keer zo snel angsten ontwikkelen dan mannen?  Een angst kan ook een fobie zijn. Fobieën zijn ziekelijke angsten voor iets wat eigenlijk niet zo veel voorstelt.

Herken jij jezelf hierin? Van deze fobieën hebben vrouwen het vaakst last:

Advertentie

1. Hoogtevrees

Als je bang bent voor hoogten, heb je een acrofobie, ook wel hoogtevrees genoemd. Je krijgt dan al snel klamme handjes en trillende benen als je op grote hoogte staat, omdat je bang bent om te vallen. Hoogtevrees is niks om je zorgen om te maken. Pas wanneer je hoogtevrees uit de hand loopt, kan er sprake zijn van een angststoornis.

2. Slangen

Bang voor slangen? Dan heb je last van ofidiofobie. Dit is een van de meest voorkomende dierenfobieën. Mensen zijn vaak bang voor slangen of slangachtige dieren omdat ze er eng uitzien en omdat sommige slangen gevaarlijk kunnen zijn.

3. Smetvrees

Smetvrees wordt ook wel mysofobie genoemd. Heb je hier last van, dan ben je bang voor bacteriën en ziektekiemen en voel je de drang om alles extreem goed schoon te maken. Veel mensen hebben hier last van, zowel mannen als vrouwen.

4. Donker

Mensen met nyctofobie zijn bang voor het donker. Zij proberen donkere plekken en nachtelijke activiteiten als het even kan te vermijden. Bij sommige mensen is de fobie zo heftig dat ze met het licht aan slapen.

5. Afgesloten ruimtes

Deze angst wordt ook wel claustrofobie genoemd en is een van de bekendste fobieën. Vaak gaat claustrofobie gepaard met een andere fobie, zoals lift- of vliegangst.

6. Spinnen

Wie is er niet bang voor spinnen? De angst voor spinnen, ook wel arachnofobie genoemd, komt héél vaak voor bij vrouwen. Toch kunnen mannen hier ook last van hebben. Alleen het zien van een spin of de gedachte eraan kan soms al tot een lichte paniekaanval leiden.

7. Ziek worden

Zowel hypochondrie en nosofobie zijn angsten om ziek te worden. Mensen met deze fobieën denken bij het kleinste pijntje al dat ze een levensbedreigende ziekte hebben. Allerlei normale en onschadelijke lichamelijke verschijnselen zien ze als symptoom van  een ernstige ziekte.

Spiritueel vlogger Manon: dé oefening om je angst de baas te worden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Scientias, Marie Claire. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien