Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Interview met Youp van ‘t Hek

Een nieuwe look, een nieuwe show. En een nieuwe Youp? ?Ja, hij staat zeker anders in het leven. “Geld en succes kunnen een groot deel vergiftigen van wie je eigenlijk bent. Het leven, mijn shows, ze moesten weer verser en frisser worden.”

Youp in ‘t kort
Youp van ’t Hek werd in 1954 geboren in ’t Gooi, in Naarden. Zijn ouders kregen acht kinderen, Youp (toen nog gewoon Joep) was de zevende. Aanvankelijk had hij het plan om priester te worden, maar eenmaal op het seminarie beviel dat toch niet. Op de middel­bare school had hij het moeilijk, maar ontdekte wel wat hij wilde worden: cabaretier. Aanvankelijk oogstte hij succes met Cabaret Nar, waarin hij ondermeer samen met zijn latere echtgenote Debby Petter optrad. Zij verliet de groep in 1976, wat ook een tijdelijke breuk met Youp betekende. Tien jaar later – Debby was inmiddels moeder van een dochter – kwamen de twee alsnog bij elkaar en kregen nog twee kinderen. Momenteel toert Youp door het land met Omdat de nacht, waarmee hij vanaf eind oktober een volle maand in Carré staat (26 okt t/m 4 dec). Samen met zangeres Lotte Horlings en zijn vier muzikanten gaat Youp in zijn programma op vrolijke en opvallend luchtige wijze door het leven van een zacht zeurende man, die model staat voor een groot deel van het Nederlandse volk.Bekijk de video voor een voorproefje.

Advertentie

Fit & energiek
Youp van ’t Hek loopt het café binnen, en het valt onmiddellijk op: hij is afgevallen. Het haar is kort, hij ziet er fit en energiek uit. “Op 1 december keek ik in de spiegel en dacht: nou is het mooi geweest. Ik heb geen dieet gevolgd, maar zo’n beetje gedaan wat ik in de kranten lees – geen drank, geen snoep, geen pasta, geen brood. Op een gegeven moment was ik veertien kilo afgevallen. Toen zei mijn vrouw: ‘En nu vreet je er weer gauw tien kilo bij.’ Het moest wel Youp blijven. Ik houd het nu in de gaten en voel me veel beter.”

Omdat de nacht
Zo fris als zijn uiterlijk, zo fris is ook de show waarmee Van ’t Hek nu door het land toert, Omdat de nacht. Natuurlijk, het publiek dat trouw voor zijn neus zit, wordt nog altijd op de korrel genomen, maar het is niet meer het eenrichtingsverkeer waarin ons wordt verteld dat we ingeslapen zijn, terwijl Van ’t Hek zelf blijkbaar een zeer flitsend leven leidt. Nee, Youp relativeert zichzelf nu ook behoorlijk. “Als je wat ouder wordt, zoals ik, kun je denk ik steeds wat harder om jezelf gaan lachen. Laatst stond ik bij een discussie van dertigers in een café, vond ik heel geestig. Allemaal meningen, allemaal opvattingen. Dertig jaar geleden stonden wij ook in het café te roepen dat we allemaal nooit in ‘dat soort Volvo’s’ zouden rijden, vroeger dachten we dat we de hele wereld konden veranderen. Nu leg ik me erbij neer dat ik ook maar op die avond een komiek ben, in Zwolle, in Veghel of op de tv.

Je toont jezelf nu onmachtiger. ?Worstelend en sukkelend, net zoals wij.
“Het geldt voor iedereen: op een gegeven moment nader je de zestig en realiseer je je dat je nog maar een beperkte tijd te leven hebt Ik moest mijn vak, en dus het leven, anders gaan benaderen. Ik kon wel wéér een show gaan maken op dezelfde manier, maar moest oppassen dat het niet sleets werd. Ik moest weer met mijn voeten op de aarde, ben veel meer gaan luisteren naar mensen die op me afkomen, me vragen stellen, dingen vertellen.”

Hoe realiseerde je je dat het anders moest?
“Een gesprek met je kinderen: ‘Man, je luistert helemaal niet naar me!’”

Je hebt mensen altijd gewaarschuwd om niet in routine te vervallen, was je verbaasd dat het jou toch ook gebeurde?
“Als jouw optreden een routine wordt, dan loop je zelf ook dat risico. Je plant een tournee, je schrijft een voorstelling, je stapt in de auto, je voert hem op, daar gaan we weer.”

En dan sta je vervolgens woedend aan de mensen in de zaal te vertellen dat je leven geen sleur mag worden. “Precies. En dan ga je een soort onvrede in jezelf voelen, die kun je niet helemaal plaatsen, je wordt steeds een iets minder aardige man…

Hoe kwam dat?
Iedereen wordt ouder – niet altijd wijzer –, je krijgt kinderen, je begraaft je ouders. Het werd tijd dat ik weer eens wist wat een pak melk kost, want ik kreeg een geleefd leven. Vergeet niet, ik speel vijf avonden in de week, en dan wordt alles voor me geregeld. Op een gegeven moment werd het wel heel erg auto in, taxi uit. Ik merkte op een gegeven moment dat ik mijn auto ergens neerzette en mijn zoon zei: ‘Maar dan krijg je een bon.’ Waarop ik riep: ‘Dan maar een bon!’ ?Ja, ik moest toch gaan uitkijken…”

En dat gaat onder je huid zitten. “Onbe­wust ga je je daarnaar gedragen, ja. Alle bekende Nederlanders krijgen een rare tik. Maar ik wilde terug naar Youp van ’t Hek, een leuke man, tien kilo lichter, de man van Debby Petter, die een cabaretje maakt. Zo ben ik achter mijn bureau die nieuwe show gaan maken. En dat werkte direct. Dus als mijn dochter nu verhuist, bel ik geen timmerman om haar bed te timme­ren, nee, ik ga naar de Hubo, haal hout en ga zelf dat bed timmeren.

Tekst: Gijs Groenteman.

Overwin je grote en kleine angsten met de fear setting methode

fear setting methode

Bij belangrijke beslissingen spelen vaak allerlei doemscenario’s door ons hoofd, en dat kan verlammend werken. Want wat als…? Met de fear setting methode durven we, weloverwogen, wél tot actie over te gaan.

Ontslag nemen en voor jezelf beginnen, speechen op een bruiloft, alleen op vakantie gaan, je leidinggevende de waarheid zeggen, autorijden, een echtscheiding aanvragen, solliciteren op een hogere functie, koken voor een grote groep: bijna allemaal hebben we wel een droom, doel of verlangen. Iets wat we graag willen of waarvan we vinden dat we het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien