Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Schrijver Carlos Ruiz Zafón

Het is zeker niet vervelend bedoeld, wordt van tevoren gezegd door zijn Spaanse uitgever. Maar of we hem liever niet op straat willen fotograferen. Toch nemen we hem na afloop heel even mee naar de voordeur, omdat het in de kamers van de uitgeverij waar Carlos Ruiz Zafón ons ontvangt – een prachtig Victoriaans pand in het hart van Barcelona – door het regenachtige weer te donker is.

Dan blijkt waar dat verzoek over ging. Want zodra Zafón zich laat zien, wordt het een kleine kermis. Auto’s beginnen te toeteren, een oude dame knijpt hem in het voorbijgaan liefdevol in zijn arm, een postbode staat plotseling stil en staart hem ongelovig aan.

Advertentie

In Nederland is Zafón bekend sinds zijn bestseller De schaduw van de wind (2001) en het vervolg Het spel van de engel (2009), in zijn thuisstad is hij een regelrechte held. Op zijn spijkerjasje zit een zilveren speldje van een draak, hij verzamelt ze sinds zijn kindertijd, vertelt hij. Want: “Barcelona is een stad van draken. Als je oplet, zie je ze hier overal. De mythe rond Sante Jordi, ook wel bekend als Joris en de draak, is hier zelfs verworden tot een nationale feestdag. Dan zijn alleen de boek­handels open en gaat iedereen de stad in om boeken te kopen. Ik houd van dat verhaal, al zeg ik er ook meteen bij dat ik de draak, het vuurspuwende monster dat ook nog eens de prinses opeet, veel leuker vind dan die aanstellerige ridder.”

In het Barcelona van jouw boeken is het altijd donker, regenachtig en gevaarlijk. Waarom?
“Barcelona is een van de weinige steden in Europa die nooit verwoest werd in een oorlog. Dus is de stad nu als een oude boomstam: je kunt hier twintig eeuwen geschiedenis voelen. Er zijn overal enorm veel herinneringen en dat maakt
het intens, want ons verleden zit vol verdriet.

Dát is het Barcelona dat ik als kind leerde kennen, niet de toeristische winkelcentra of haventjes die je hier nu vindt
en die je overal ter wereld kunt vinden.

In mijn boeken voer ik deze plaats expres op als een zwart personage, als een plek uit een droomwereld. Voor veel toeristen is Barcelona een stad om te feesten, maar dat is niet de geest van deze plaats of van de mensen die er wonen. Die is veel donkerder dan het lijkt.”

Je vader was verzekeringsagent. Jij moest hem vanaf je negende na schooltijd helpen met het rondbrengen van zijn polissen en het geld ophalen.
“Hij had me als het ware in dienst en ik haatte het. Mijn vriendjes konden in hun vrije tijd spelen of naar de film, maar ik bracht zijn papieren rond, ook in de vakanties en het weekend. Dat ervoer ik toch een beetje als slavenarbeid. Maar nu ik ouder ben, zie ik daar ook de goede kant van, want daardoor heb ik veel gezien.

Ik absorbeer­de alles, als een soort camera, zonder oordeel. Onder volwassenen laten we lang niet alles zien, maar in de buurt van een kind denken we dat ons gedrag niet wordt opgemerkt. Ik heb in die tijd veel geleerd over hoe mensen écht werken, en dat zag ik al vrij vroeg.”

Heb je een voorbeeld?
“Niet iedereen was even netjes tegen mij of tegen het bedienend personeel. Er was een dame in een villawijk aan wie mijn vader een brandverzekering had verkocht. Ze had geen geld meer, maar pretenties had ze nog wel. Ze had een bediende en die moest alles doen. Toen ik die polis kwam brengen, stond ze als een soort Catharina de Grote boven aan de trap: ‘Wat wil je? Hoe dúrf je me lastig te vallen!’ Later bleek dat ze ons gewoon niet kon betalen.

Ik kwam bij artsen en advocaten over de vloer, maar ook bij kunstenaars die amper het hoofd boven water konden houden. Soms moest ik naar het klooster om het polisgeld te innen. Dan werd ik ontvangen door de ‘communicatie-non’, want de nonnen mochten geen contact hebben met de buitenwereld. Die non was een piepklein vrouwtje, ze zette me in een kamer met tralies terwijl zij de polis naar de moeder-overste bracht en het geld ophaalde. Terwijl ik daar zat, hoorde ik de andere nonnen schuifelen door de gangen: nieuwsgierig naar de indringer. Het was zo’n vreemde plek, ik ben die sfeer nooit meer vergeten.”

Je praat er makkelijk over, maar het lijkt me ook een eenzame jeugd.
“Dat was het ook. Ik hield van jongs af aan van boeken, films en muziek, maar daar was thuis geen ruimte voor. Mijn ouders begrepen of wisten niet eens dat ik dat mooi vond, denk ik. Ik droomde altijd over een wereld waarin al die dingen er wél waren. Zonder mijn verbeelding had ik het nooit gered.

Rond mijn veertiende wist ik: als ik nu niets doe, blijf ik de rest van mijn leven een radertje in het leven van mijn vader. En word ik het soort man dat híj bedacht heeft. Dus zei ik op een dag: ‘Ik kan dit niet meer, ik ga iets anders doen’. Ik moest ontsnappen en ik wist dat ik geen hulp zou krijgen. Toch wilde ik proberen om een leven op te bouwen rond iets waar ik van houd en wat veel voor me betekent: schrijven.”

Winnen!
Speciaal voor Libelle geeft Carlos Ruiz Zafón 25 exemplaren weg van zijn nieuwe boek ‘De gevangene van de hemel’. Vul het winformulier in. Deze actie loopt tot 6 september 2012 Lees het gehele interview in Libelle 35.

Deze actie is afgelopen

Lees ook het interview met Karin Slaughter of Simone van der Vlugt

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 28 februari: "Vissen, geef jezelf een shotje endorfine"

De tarotkaart die voor zondag 28 februari is getrokken is ‘Schildknaap van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: men krijgt kansen. Een concrete, solide aanbieding die ook bij iemand past. Men kan er iets mee. Liefde: gelegenheid om blijvende ervaringen op te doen. Men geniet van een duurzame relatie. Werk: er komt een voorstel voor een nieuwe baan, andere functie en/of hogere verdiensten.

Advertentie

Ram

Home is where the heart is. Jij hebt het vandaag thuis gezellig met je dierbare(n). Je toont meer begrip dan anders voor je medemens. Vertaal dit in goede gesprekken over de toekomst – samen.

Stier

Zet in op iets bijzonders vandaag, iets dat je graag wilt bereiken of waarnaar je verlangt. Schroom niet voor rode wangen. Jezelf blootgeven is eng, spijt van iets dat je niet deed, is erger.

Tweelingen

Laat onzekerheden je niet tegenhouden om ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand. Die baan of relatie die net een maatje te groot is voor je, daagt uit om het beste in jezelf te wekken.

Kreeft

Je wilt graag bevestiging van anderen – en die krijg je waarschijnlijk ook. Toch is tevreden zijn met jezelf het alle belangrijkste. Ga vandaag voor jezelf, ook als je anderen teleur moet stellen.

Leeuw

Een erotische sfeer is gemakkelijk op te roepen vandaag. Trek je samen terug en je krijgt het gevoel eeuwig in bed te willen liggen. Let wel op: dromen kunnen bedrog blijken.

Maagd

Elke visie – ook al lijkt die voor jou raar – kan een leuke eyeopener voor je zijn. Zoek dus vooral contact met mensen die je uitdagen. Je leert snel, dus ook een goede dag voor studie.

Weegschaal

Op jezelf zijn is geen aanrader vandaag: samen is het motto. Vraag iemand om hulp en je merkt dat jouw dankbaarheid de ander voedt. Alsof je een plant nieuwe aarde en water geeft.

Schorpioen

Ontmoetingen zijn goud. De ‘Een-persoon-op-visite’ regel werkt in je voordeel, het geeft je de kans op diepgaande gesprekken. Hoe zijn jullie veranderd ten opzichte van vroeger?

Boogschutter

Mis je het verliefde gevoel van vroeger? Roep het weer op door iets te ondernemen wat de vlinders deed kriebelen. Waarop viel je bij je partner? Single: wat waardeer je aan jezelf?

Steenbok

Easy like Sunday morning. Deze Commodores-tune past helemaal in je straatje nu. Als je al actief bent, heeft het te maken met klusjes in huis, of sporten. Gezellig en nuttig gaan samen.

Waterman

Doe je moeite om echt naar anderen te luisteren – en stel je je oordeel uit? Dan is dit een topdag. Is er iets dat je aan je leven wilt veranderen, dan zaai je hiervoor vandaag de zaadjes.

Vissen

Artistiek bezig zijn krijgt vandaag een fysieke uitlaatklep. Heb je een partner, dan genieten jullie enorm van elkaars lichaam. Single: geef jezelf een shotje endorfine en sla de hand aan jezelf.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: waar komt het woord 'boterham' eigenlijk vandaan?

Waarschijnlijk eet je het iedere dag bij het ontbijt of de lunch, maar heb je enig idee waarom een snee brood ook wel een boterham wordt genoemd?

Als je er even bij stilstaat, is ‘boterham’ eigenlijk best een gek woord. Heeft het iets met boter en ham te maken, of zit er meer achter?

Advertentie

Met boter besmeerd

De herkomst van het woord boterham is niet helemaal duidelijk. Boter verwijst naar iets dat met boter wordt bereid of besmeerd, dat is best logisch. Vandaag de dag smeren we nog steeds eerst boter op onze boterham. Toch verwijst ham niet naar dat plakje ham dat je weleens op je brood eet.

Stuk eten

Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor de herkomst van laatste deel van het woord. Eén ding is zeker: ham heeft niets met broodbeleg te maken. Sommigen zeggen dat het een verkorte versie is van het woord ‘hammie’. Dit betekende in een ver verleden namelijk ‘afgesneden stuk eten’. Etymologen vermoeden dat het is afgeleid van een weide, landstreek of hoek dat ook ‘ham’ werd genoemd.

Geen dunne sneetjes

Anderen zeggen dat de spelling vroeger boteram of boterram was. Een rammel is namelijk een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’ en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes.’ Maar ham zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen. Ze aten vroeger namelijk geen mooie dunne sneetjes brood, maar hompen. Een ‘boterhomp’ komt aardig in de buurt van een boterham en zou dus een beboterd stuk brood betekenen.

Drie verrassende dingen die je met brood kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Onze taal, Willem Wever. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien