Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Koffie & taart tijdens de winterdagen

Wij selecteerden de leukste koffiebars! Kies de stad bij u in de buurt en geniet van de lekkerste koffie’s, de meest bijzondere smaken thee en de meest originele (meestal huisgemaakte) bekende en onbekende zoetigheden.

 

Advertentie

Haarlem, Anne&Max
De namiddag is een bijzondere tijd bij Anne&Max. Er is mogelijkheid voor een Afternoon Tea, High Tea of High Wine… U kiest zelf waar u zin in heeft. Maar om alvast een hint in de goede richting te geven: scones warm uit de oven met huisgemaakte clotted cream en jam vullen regelmatig de vitrine. Er zijn verschillende soorten thee van Brandmeester’s en veel verschillende soorten taart. Bekijk hier het menu. Al trek gekregen? Anne & Max is makkelijk bereikbaar, bijvoorbeeld als pauze tijdens het shoppen. Ook open op Tweede kerstdag van 10:00 – 18:00 uur. U hoeft niet te reserveren! Zijlstraat 68, 2011 TP Haarlem, www.annemax.nl 

Den Bosch, Pink Lemon
Deze gezellig lunchroom, geheel in roze en limoenkleuren, biedt een uitgebreide kaart, waarop zowel zoete als hartige lekkernijen (bagels en Turkse broodjes) worden aangeboden. Wel eens gehoord van de koffiesmaken nocciola, cannela en cioccolata? En ook voor bij de koffie hebben ze veel! Heel veel! Marshmallows, kaneel/koffie cookie, banana-bread, donut, brownie, spekkoek, kruidenkoek, banaan-honing muffins, framboos-witte chocolade muffins.. noem het maar op. Tevens zijn er heerlijke High Tea’s in diverse varianten. Pink Lemon is open van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 en op zondag van 12.00 tot 17.00 en op reservering.  Eerste, Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. Minderbroederstraat 28, 5211 EL in Den Bosch. www.pinklemon.nl.

        pinklemon

Den Haag, Hooistraat
Heerlijke huisgemaakte taartjes! De ouderwetse arretjes cake, peren-witte chocoladetaart, perzik-abrikozencake en appeltaart.  Alle zoetigheden zijn huisgemaakt en wisselen per dag. Houdt u van koffie met after eight? Hier schenken ze, helemaal in de kerstsferen een heerlijke Kerstkoffie: munt macchiato met chocolade. Zin in zoet? U krijgt hier een brok chocolade (wit, puur of melk) in warme melk, goed roeren en u kunt smullen van warme chocolademelk! Verder serveren ze ook High Tea waarbij onbeperkt thee wordt geschonken. En wilt u het helemaal feestelijk maken, dan schenken ze een glaasje prosecco bij de High Tea! Hooistraat is de hele week geopend! Open op Tweede Kerstdag. Hooistraat 5, 2514 BM Den Haag. www.hooistraat.nl.

Groningen, Granny’s
Appeltaart, appeltaart en nog eens appeltaart! Jaarlijks zijn er zo’n 25 ton appels nodig voor de appeltaarten van Granny’s. De appeltaarten zijn bekend van Amerika tot Zwitserland en van België tot de Verenigde Emiraten. De sfeervolle appeltaartwinkel biedt plaats aan ongeveer 25. Hoe wilt u uw appeltaartje? Met rozijnen, citroen, bosvruchten, pecan en ahornsiroop of rozijnen en noten? Voor een extra fleugje smaak hebben ze vanillesaus, en natuurlijk…. Slagroom! Met Kerst gesloten.  A-Kerkhof 43, 9712 BC, Groningen.  www.grannysappeltaart.nl.

Granny's Scones Hooistraat

Nijmegen, Sid&Liv
Als het koud is, is het bij Sid&Liv lekker warm. Chocomelk, latte of een paddenstoelen quiche. Kom maar door! Alles is huisgemaakt bij Sid & Liv. Het ruikt er naar versgebakken brood en op het bord staat de taart en soep van de week. Bij de koffie zijn en versgebakken scones, muffins en koekjes. U kunt hier bijkletsen tijdens een high tea of gewoon een kopje koffie met iets lekkers in een huiselijke omgeving. Tegelijkertijd kunt u inspiratie opdoen voor een cadeau of uw eigen interieur. Want alles wat er te zien is, van lampen tot vazen en theepotten, is te koop. Van Welderenstraat 95, 6511 ME, Nijmegen. www.sidenliv.nl.

Meer dagjes uit

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: waar komt het woord 'boterham' eigenlijk vandaan?

Waarschijnlijk eet je het iedere dag bij het ontbijt of de lunch, maar heb je enig idee waarom een snee brood ook wel een boterham wordt genoemd?

Als je er even bij stilstaat, is ‘boterham’ eigenlijk best een gek woord. Heeft het iets met boter en ham te maken, of zit er meer achter?

Advertentie

Met boter besmeerd

De herkomst van het woord boterham is niet helemaal duidelijk. Boter verwijst naar iets dat met boter wordt bereid of besmeerd, dat is best logisch. Vandaag de dag smeren we nog steeds eerst boter op onze boterham. Toch verwijst ham niet naar dat plakje ham dat je weleens op je brood eet.

Stuk eten

Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor de herkomst van laatste deel van het woord. Eén ding is zeker: ham heeft niets met broodbeleg te maken. Sommigen zeggen dat het een verkorte versie is van het woord ‘hammie’. Dit betekende in een ver verleden namelijk ‘afgesneden stuk eten’. Etymologen vermoeden dat het is afgeleid van een weide, landstreek of hoek dat ook ‘ham’ werd genoemd.

Geen dunne sneetjes

Anderen zeggen dat de spelling vroeger boteram of boterram was. Een rammel is namelijk een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’ en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes.’ Maar ham zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen. Ze aten vroeger namelijk geen mooie dunne sneetjes brood, maar hompen. Een ‘boterhomp’ komt aardig in de buurt van een boterham en zou dus een beboterd stuk brood betekenen.

Drie verrassende dingen die je met brood kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Onze taal, Willem Wever. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronavirus gaat volgens wetenschappers niet meer weg: wat betekent dit?

Precies een jaar geleden werd bij een Nederlandse patiënt voor het eerst het coronavirus vastgesteld. Tijd om terug te blikken én vooruit te kijken.  

In maart 2020 sprak Libelle met Marion Vaes-Jacobs (64). Zij was een van de eerste personen die besmet raakte met virus. Er was toen nog vrij weinig over bekend en de testen waren schaars. Momenteel gaat het goed met haar, maar dit heeft lang geduurd. Vanwege de klachten duur het maar liefst vier maanden tot ze weer aan het werk kon. Pas sinds januari voelt ze zich weer de oude. In dit nieuwe interview blikt ze terug op deze heftige tijd.

Advertentie

Toekomst

En Marion is duidelijk niet de enige, want iedere dag hebben duizenden mensen met het virus te maken. Kortom: een jaar na de eerste besmetting zijn we nog steeds niet van covid-19 af. NOS ging daarom in gesprek met verschillende wetenschappers over hoe zij de toekomst voor zich zien. Zal corona ooit weggaan?

Endemisch

De wetenschappers zijn het allemaal met elkaar eens: nee, het coronavirus zal nooit meer helemaal weggaan. Dit is niet reëel gezien het aantal nieuwe infecties en mutaties. “Het virus zal wereldwijd blijven circuleren en dus terugkomen”, zegt microbioloog Marc Bonten. Dit wordt ook wel endemisch genoemd en betekent eigenlijk dat iedereen ermee in aanraking komt en gedeeltelijke afweer zal kunnen opbouwen. Hierdoor nemen de effecten mogelijk af, waardoor de klachten ook minder worden.

Soms een piek

Mocht het virus seizoensgebonden zijn, zoals bij influenza, dan wordt dit epidemisch genoemd. In dat geval krijgen we volgens epidemioloog Frits Rosendaal ieder jaar te maken met een golfje. “Vanwege de toenemende immuniteit zullen we er ieder seizoen minder last van hebben. In slechte jaren zal het virus, net als bij griep, tot pieken leiden”, stelt microbioloog Andreas Voss.

Lage weerstand

De effecten van het virus kunnen de komende jaren misschien in ernst afnemen, maar er zullen altijd mensen zijn die corona krijgen. “Vooral mensen met een verlaagde weerstand, als secundaire ziekte. Een kankerpatiënt die ook covid-19 krijgt of een hartinfarct door Sars-CoV-2. En soms een uitbraak, vooral in instellingen met groepen heel vatbare mensen”, zegt microbioloog Alex Friedrich.

Vaccin

Vaccins zouden een oplossing kunnen bieden, maar hoe dat precies gaat uitpakken is volgens de wetenschappers nog niet helemaal duidelijk. Zo is nog niet bekend of we ieder jaar opnieuw ingeënt moeten worden. De vaccins zijn zo nieuw dat niemand weet hoe lang ze beschermen tegen het virus. Volgens immunoloog Dimitri Diavatopoulos kan het zijn dat er te zijner tijd ‘boostervaccinaties’ nodig zijn. Dit zijn een soort herhalingsprikken, net zoals met andere vaccins. “Maar dat dit jaarlijks nodig is, lijkt mij eerlijk gezegd onwaarschijnlijk.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Chantal Janzen openhartig over behandelingen en prikjes in haar gezicht

Voor Chantal Janzen heeft de lockdown ook iets positiefs gebracht. In een interview in Vrouw geeft ze namelijk toe dat ze sinds de lockdown is gestopt met behandelingen en prikjes in haar gezicht en dat ze daar eigenlijk heel blij mee is.

Het heeft namelijk een positieve invloed op haar zelfbeeld: “Eerlijk gezegd vind ik mezelf er nu veel beter uitzien, ook al heb ik nu meer rimpels en die deuk,” zo vertelt Chantal.

Advertentie

Verwijderen van moedervlekje

Met die ‘rimpels en die deuk’ doelt ze op een moedervlekje die ze een tijdje geleden liet weghalen. “Op een gegeven moment heb ik een moedervlekje op mijn wang laten weghalen dat van kleur begon te veranderen,” zo vertelt ze. De ingreep liet volgens haar de nodige sporen na. “Er bleef een deukje achter en ik dacht: dat zie je op beeld. Ik kreeg het advies om het op te vullen, maar dan moet je dus ook meteen je andere wang doen.”

Chantal: “Ik zag eruit als een dikke, vette tomaat”

Niet veel later kreeg Chantal ook het advies om een vitamine A-zuur-crème te gebruiken om de pigmentvlekjes in haar gezicht weg te werken. “Dat leek me een goed idee, want ik vond mijn sproeten altijd al stom.” Chantal smeerde de crème echter ook overdag op, terwijl dit helemaal niet de bedoeling was. “Met als gevolg dat mijn hele gezicht onder de zwellingen en vlekken zat. Ik zag eruit als een dikke, vette tomaat.”

“Het is zo zonde van je tijd”

Sinds de lockdown is Chantal echter overal mee gestopt en daar is ze eigenlijk alleen maar blij mee. “Ik ben niet dolblij met hoe ik eruit zie, maar ik vind het prima. Het is zo zonde van je tijd om je druk te maken over je uiterlijk; dat besef je helaas pas als je ouder bent. Ik vind dat ik er nu beter uitzie dan toen ik allerlei dingen uitprobeerde en dacht dat ik een filler nodig had.”

Susan laat zien hoe je de make-up look van Chantal Janzen namaakt:

1

Bron: Vrouw, Show. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien