Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Reis aanbieding - Heuvel op, heuvel af: Fietsen in de Ardennen.

Reis aanbieding vanaf € 125,-

Op naar de Ardennen, dé plek voor een stevige fietstocht. Je bent er zo!

Trainen die benen In het hart van de Ardennen, net buiten het plaatsje Marcourt, organiseert Libelle samen met de Jong Intra Vakanties een fijne fiets-aanbieding.
Hotel La Grande Cure*** In de Belgische Ardennen, net buiten het plaatsje Marcourt, ligt Auberge La Grande Cure. Een prachtig hotel met een indrukwekkende berken oprijlaan en een sfeervolle tuin. Dé perfecte plek als u op zoek bent naar serene rust, natuur en goed eten. Er is een wellness centrum met sauna en jacuzzi.

Advertentie

Reisperiode

1 maart 2014t/m 30 september 2014. Aankomst dagelijks

Arrangementprijs
Maandag t/m donderdag: € 125,- per persoon.
Vrijdag t/m zondag & feestdagen: € 165,- per persoon

Libelle-arrangement

• 2 overnachtingen met (sportief) ontbijt
• 1e avond 3-gangen diner met een kopje koffie na
• 20% korting op wellness (excl. badjas en slippers)
• Verblijf in luxe hotel kamer
• Gratis gebruik Fietsroutekaart, Mountain Bike-routes en Wandelkaart
• Optioneel: fietshuur vanaf € 26,50 per dag

Niet inbegrepen

• Reis- en annuleringsverzekering
• Overige maaltijden
• Reis van en naar Marcourt
• Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
• Reserveringskosten € 17,50 per boeking

Meer informatie en reserveren
Ga naar www. www.boeksnel.nl/libelle. Of bel de reisadviseurs van de Jong Intra Vakanties via telefoonnummer 0180-45 78 03.
Vermeld a.u.b. de speciale reiscode XAMCT98.
Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voorwaarden van toepassing.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó verwijder je het beste groene aanslag van je terras

Nu het zonnetje zich weer wat vaker laat zien en de temperaturen lekker stijgen, is het heerlijk om weer af en toe in je tuin te zitten. Helaas is de kans groot dat het terras er niet meer zo appetijtelijk uitziet: bij veel mensen zijn de tuintegels en meubels inmiddels bedekt met een viezige groene aanslag. Hoe kom je daar weer vanaf?

Wij leggen je hier uit hoe je het beste groene aanslag van je terras kunt verwijderen.

Advertentie

Beste middeltjes tegen groene aanslag op je terras

De groene aanslag die je op je terras ziet is afkomstig van algen en mos. Mossen en algen staan er om bekend dat ze water vasthouden en dit kan resulteren in een groenige aanslag op je tegels. Wanneer je in de tuin zit kan de aanblik van zo’n groen terras best je zon-momentje verpesten: schone tegels ogen nu eenmaal frisser en schoner. Daarom hier wat handige tips:

Schoonmaakazijn

Schoonmaakzijn is misschien wel het populairste schoonmaakmiddel als het gaat om een groene aanslag op je terras. Als je deze azijn wilt gebruiken, is het belangrijk dat je eerst je terras schoonveegt en bladeren en zandresten weghaalt. Vul vervolgens een plantenspuit met schoonmaakazijn en kraanwater en besproei de tuintegels hiermee. Laat het goedje goed inwerken en je zal zien dat de aanslag na en paar dagen weg is. Je kunt dit het beste op een zonnig dag doen, zodat de azijn er goed intrekt.

Biotex

Ook Biotex is een middeltje dat veel mensen gebruiken om groene aanslag op hun terras te verwijderen. Dit middeltje staat er om bekend dat het makkelijk vlekken uit kleding haalt en blijkbaar geldt dit ook voor je terrastegels. De enzymen die in de Biotex zitten, vreten alg en mos helemaal weg. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje Biotex vermengen met lauw water in een emmertje en dit vervolgens leeggieten over je terras. Pak er vervolgens een bezem bij en schrob al het groen van je terras af. Spoel vervolgens je terras schoon met water en zorg ervoor dat alle Biotex weg is.

Aardappelwater

Klinkt een beetje gek, maar blijkbaar werkt dit echt. De zetmeel in aardappelwater zou er namelijk voor zorgen dat groene algen verdwijnen. Het enige wat je hoeft te doen is na het koken van aardappelen het water over terras uitgieten en vervolgens met een bezem alles schoon schrobben. Spoel al het vuil weg met water en je terras is weer lekker schoon!

Dít kun je beter niet doen

Als het gaat om het schoonmaken van je terras zijn er ook nog twee belangrijke don’ts. Het is namelijk niet verstandig om een hogedrukspuit te gebruiken voor je vieze tegels. Door de kracht van de spuit kan de structuur van de toplaag van je tegels namelijk poreuzer worden, waardoor ze sneller kapot zullen gaan. Daarnaast maakt een hoge drukspuit het oppervlak ruwer waardoor mossen en vuil sneller terugkeren.

Ook chloor moet je absoluut niet gebruiken: dit is een zeer agressief middel en daarnaast is het ook nog eens schadelijk voor het milieu. Omliggende planten, borders en graszoden krijgen te maken met de schadelijke gevolgen van wegzakkend chloorwater en dat wil je echt niet.

Zijn jouw tuinmeubels ook het slachtoffer geworden van groene aanslag? Dan komt deze schoonmaaktip vast goed van pas: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Hovenier Roel Zuidema, Radar. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

José Rozenbroek: "Mensen zijn niet gemaakt voor het isolement"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt. “Als ik naar mijn jongste kijk die dapper voortploetert, breekt mijn hart.”

In de laatste dagen van februari in het jaar 2020 was ik in Parijs. Ik schoof aan in drukke lunchrestaurants, liep tussen hordes mensen in musea, trof vrienden bij Café Charlot in de Marais waar je altijd moet vechten om een tafeltje. We maakten een foto voor Instagram, onze lachende hoofden dichtbij elkaar. Ik weet nog dat mijn vriendin Liddie vertelde dat ze voordat ze in de trein was gestapt een paar flesjes handgel had ingeslagen – want tja, dat virus uit China hè, je wist het maar nooit. Ik keek haar verbaasd aan; was ze echt bezorgd?

Advertentie

Op mijn laatste dag liep ik langs het Louvre waar net toeristen naar buiten werden gedreven; iemand vertelde dat de deuren werden gesloten omdat het personeel bang was vanwege datzelfde virus. Tikje hysterisch, dacht ik, typisch iets voor die Fransen. Toen ik thuiskwam bleek de eerste Nederlander besmet, zes dagen later viel bij ons de eerste dode en nog een week later was niet alleen het Louvre, maar de hele wereld stevig op slot gedraaid.

Sociale en psychologische malaise

In het afgelopen jaar raakten wereldwijd 112 miljoen mensen besmet door COVID-19 en gingen er 2,5 miljoen mensen aan dood. Economisch gezien zorgde het rondrazende virus voor een ravage, om maar niet te spreken van de enorme sociale en psychologische malaise. In die economie kunnen we miljarden pompen, maar wat gaan we doen met al die grote en kleine mensen die langzaam wegkwijnen als plantjes die te weinig zonlicht krijgen? Wat doen we met de kinderen die meer en meer achteropraken op school, of die thuis het slachtoffer worden van hoogoplopende spanningen?

Met de pubers die niet meer met elkaar mogen chillen en elke dag verder wegzinken in een moeras van depressie en lethargie? Met studenten en jongeren die eenzaam achter hun laptop zitten of lamlendig in hun bed blijven liggen? Zoals mijn vriendin met drie kinderen tussen de 16 en 11 appt: ‘Ik heb er een knoop van in mijn maag. Hele dagen staren ze naar hun telefoons. Niks in het vooruitzicht.’ Als ik naar mijn jongste kijk die net aan een nieuwe baan is begonnen en in d’r eentje thuis dapper voortploetert, dan breekt mijn hart.

Solidariteit tussen generaties

En zo ontaardt die hele pandemie in een pijnlijk sociologisch experiment met een ondubbelzinnige conclusie: wij mensen zijn niet gemaakt voor het isolement. We hebben elkaar nodig, en nee, dat gaat niet op anderhalve meter afstand.

Eigenlijk is er maar één antwoord mogelijk, zegt mijn boerenverstand. Gooi de boel open, in ieder geval voor de dertigminners. De deuren en de ramen, de scholen en de universiteiten, de sportvelden en de terrassen. Kunnen we niet weer een beroep doen op ‘solidariteit tussen generaties’? Zoals we ook het afgelopen jaar deden, toen ter bescherming van ouderen en ‘kwetsbaren’ (wat haat ik inmiddels dat woord) de maatschappij werd lamgelegd? Nu is de tijd rijp om de zaken om te draaien. Zodat op z’n minst kinderen, pubers, studenten, jongeren weer kunnen léven. En dan bedoel ik leven zoals het leven bedoeld is. Met elkaar, naast elkaar, door elkaar, op elkaar, voor elkaar.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1
Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink.
Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

10 dingen die je vast nog niet wist over 'The Sound of Music'

‘The Sound of Music’ is een van de meest succesvolle films uit de geschiedenis en hoort absoluut bij onze favorieten. We kunnen hem schaamteloos meerdere keren per jaar kijken. En nu het tv-programma Op zoek naar… Maria is begonnen, zitten we er nóg meer in. 

Een korte opfrisser: in de film wordt non Maria door moeder overste verplicht om voor de zeven kinderen van de Oostenrijkse marinekapitein Georg von Trapp te zorgen. Maria leert de kinderen – Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta en Gretl – vervolgens zingen en plezier hebben. Hoe de film eindigt, hoeven we je vast niet meer te vertellen maar de volgende tien dingen weet je misschien nog niet:

Advertentie

1. In het echt was Maria niet degene die de kinderen leerde zingen

‘The Sound of Music’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar er zijn ook genoeg verschillen tussen de film en hoe het echt gebeurd is. Zo leerden de zeven Von Trapp-kinderen in het echt niet zingen van non Maria (1905-1987) , maar van een jonge priester. Deze priester hoorde de kinderen een keer zingen en besloot hen vervolgens muziekles te geven.

2. Maria en kapitein Von Trapp: géén liefde op het eerste gezicht

Nog een verschil tussen de film en het verhaal waar die op gebaseerd is: Maria en kapitein Von Trapp (1880-1947) werden in het echt niet direct verliefd op elkaar. Maria bekende in 1948 in haar testament – en dus pas ná de dood van Georg – dat ze hem heel leuk vond, maar dat er eerst echt geen sprake was van liefde. De vlinders begonnen pas na een tijdje te fladderen.

3. De film had eigenlijk een heel andere titel

De titel ‘The Sound of Music’ is niet meer weg te denken uit de filmgeschiedenis, maar eigenlijk zou de film helemaal niet die naam dragen. ‘Love Song’ was de originele titel. Deze naam werd echter al te vaak in andere musicals gebruikt, waardoor er problemen konden ontstaan met auteursrechten. Door de advocaat van de twee componisten Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II veranderde de titel van de film dus uiteindelijk in ‘The Sound of Music’.

4. Kapitein Von Trapp háátte de film

Acteur Christopher Plummer (die deze maand op 91-jarige leeftijd overleed), die kapitein Von Trapp vertolkte, vond de film ‘The Sound of Music’ verschrikkelijk. De film was volgens hem veel te sentimenteel en hij kon er moeilijk humor in verwerken. Hij noemde de film zelfs ‘The Sound of Mucus’ (de vertaling van mucus is slijm). Hij zat hier zo erg mee dat hij tijdens de opnames veel te veel at en dronk, waardoor zijn kostuums uiteindelijk groter moesten worden gemaakt.

5. Die soepele beginscène? Écht niet zo makkelijk!

De beginscène van de film, waarin Maria-vertolker Julie Andrews (inmiddels 85) prachtig zingt bovenop een bergtop, mag er dan soepel uit zien, bij het opnemen ging het er zo allesbehalve aan toe. Het was verschrikkelijk slecht weer en Julie Andrews werd meerdere keren geraakt door de filmhelikopter die om haar heen vloog. Ouch!

6. De echte Maria was lang niet zo lief

Johannes von Trapp (82), de jongste van de vier kinderen die Maria en Georg nog sámen kregen, vond zijn moeder helemaal niet zo lief als de filmversie. Hij zei dat ze tomeloos ambitieus was, grote onzekerheden had en heel dominant was. Ook vertelde hij ‘lachend’ dat zijn officierstraining in het leger een verademing was in vergelijking met zijn opvoeding.

7. Slappe lach tijdens liefdesscène

Terwijl Maria en Georg von Trapp elkaar de liefde verklaarden, tijdens het liedje ‘Something Good’, kreeg Julie Andrews vreselijk de slappe lach. De lichten boven hen maakten volgens haar vreemde geluiden, waardoor ze haar lach niet in kon houden. Om dit op te lossen heeft de regisseur maar besloten de lichten tijdens deze scène uit te zetten. En dat heeft gewerkt: de scène is absoluut heel romantisch!

8. Johannes von Trapp bezocht stiekem de première

Johannes von Trapp (zie punt 6) kreeg als soldaat geen toestemming om de filmpremière van ‘The Sound of Music’ te bezoeken. Omdat hij toch graag wilde gaan, besloot hij dit stiekem te doen. Hij liet een dienstmaat zijn stapelbed bezet houden en sloop vervolgens de kazerne uit om er toch bij te kunnen zijn.

9. Ongeluk op de set

Tijdens de scène in de roeiboot was het de bedoeling dat Julie Andrews (Maria) voorover zou vallen om de jongste dochter Gretl vast te kunnen pakken. Zij was pas 5 en kon nog niet goed zwemmen. Tijdens het filmen ging het echter heel anders: Maria viel juist achterover, waardoor ze Gretl niet vast kon grijpen. Actrice Kym Karath, die Gretl speelde, zei hierover in een interview: “Ik ging kopje onder, slikte veel water in en gaf het enkele seconden erna weer over.”

10. De film werd bijna niet (af)gemaakt

Componist Richard Rodgers (zie ook punt 3) schreef in een brief aan de tekstschrijver dat hij vond dat ‘The Sound of Music’ het slechtste project ooit was en dat ze er niet aan moesten beginnen. Zo vond hij het vaderpersonage saai en zei hij dat de moeder haar ambitie achter gespeelde zachtaardigheid verbergt. Gelukkig werd besloten toch met het project te beginnen. Maar… doordat het tijdens het filmen enorm slecht weer was, moest de filmploeg langer in het Oostenrijkse Salzburg blijven dan gepland. Hierdoor waren ze vijf weken langer bezig, wat ervoor zorgde dat het budget enorm werd overschreden.

Wij zijn in ieder geval blij dat de film tóch is afgemaakt!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: FlairPlusOnline Beeld: Getty Images

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze wenkbrauwentrend uit de jaren negentig maakt een comeback

Waar wenkbrauwen de afgelopen jaren niet vol genoeg konden zijn, lijkt daar nu langzaam weer een verandering in te komen. Op sociale media zien we de laatste tijd steeds meer dunne wenkbrauwen voorbij komen en ook de Belgische beautyexpert Sophie Vereycken is er zeker van dat de dunne wenkbrauwentrend uit de jaren 90 een comeback maakt.

“We zaten op een punt dat onze wenkbrauwen niet meer voller kónden. Dus is het onvermijdelijk dat de trend van koers verandert”. zo legt ze aan ‘Het Laatste Nieuws’ uit.

Advertentie

Trendsetter Bella Hadid

Voorloper van de dunne wenkbrauwentrend lijkt deze keer het half Nederlandse – half Amerikaanse model Bella Hadid (24) te zijn. Waar de meeste modellen met volle, ‘fluffy’ wenkbrauwen worden gespot, draagt zij haar wenkbrauwen steevast dun én strak. En dat is niet helemaal toevallig, want Bella staat bekend om haar voorliefde voor beauty en mode uit de jaren 90. Tel daar ook nog eens bij op dat ze een ontzettende trendsetter is en je kunt de klok er op gelijk zetten dat we langzamerhand weer meer dunne wenkbrauwen gaan zien.

Dunne wenkbrauwentrend

Best gek als je bedenkt dat deze wenkbrauwentrend nog niet zo heel lang geleden not done was. Maar volgens Sophie Vereycken is dat juist hoe de meeste trends verlopen. “Ook in beautytrends gaan we van het ene uiterste naar het andere en vervolgens weer terug.” Toch is er wel een verschil te zien tussen de dunne wenkbrauwen van Bella Hadid en de dunne wenkbrauwen van vrouwen uit de jaren 90. Bella houdt haar kleur namelijk zo licht en naturel mogelijk, waardoor ze toch ook wat minder ‘hard’ ogen. Nieuwsgierig naar haar wenkbrauwen? Hier een paar foto’s ter inspiratie:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bella 🦋 (@bellahadid)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bella 🦋 (@bellahadid)

Met deze truc lijken je wenkbrauwen strakker zonder ze te epileren:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: HLN. Beeld: Instagram, Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien