Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Reisaanbieding: Op een onbewoond IJsland

Wild en woest
IJsland wordt door veel mensen als de laatste échte wildernis van Europa gezien. En dat is het ook! Geen enkel land is zo groots, verlaten en uitgestrekt. Bizarre lava-uitstulpingen, kraters en landschappen in de wonderlijkste kleuren wisselen elkaar af. Geen betere plek om tot rust te komen want het is er allesbehalve druk. De bevolkingsdichtheid in IJsland is 2,8 inwoners per vierkante kilometer. Om aan te geven hoe weinig dat is: in Nederland zijn dat er 490 per vierkante kilometer!

Schitterend schiereiland
Op de westelijke punt van schiereiland Snæfellsnes staat Snæfellsjökull, deze enorme vulkaan is gelukkig niet actief. Ook langs de kustlijn van Snæfellsnes zijn veel mooie plekjes te vinden. De berg Helgafell biedt een prachtig uitzicht over de fjord Breiðafjörður. Geniet van maar liefst 2500 eilandjes, musea, kerkjes, vissersdorpjes, verlaten strandjes en vogelrotsen.

Advertentie

Badderen in de natuur
Zin in een warm bad? Dat kan in IJsland gewoon buiten, in de natuur. In Land­brotalaug of Rauoamelslaug vindt u fijne natuurbaden met heerlijk warm bronwater.

Te paard!
Het wilde landschap is goed te trotseren met een stevige auto. Maar de leukste manier om het land te verkennen, is op de rug van een IJslander. De paarden zijn weliswaar niet groot, maar ze staan wel bekend om hun kracht, geduld, zachtheid, uithoudingsvermogen en bijzondere gang, de tölt. Terwijl het paard rent, blijft uw lichaam stil, geen ongemakkelijk gehobbel dus. Dit maakt een rit ook voor onervaren ruiters mogelijk.

Aardkorst kijken
In Nationaal Park Þingvellir is een heel bijzonder stuk natuur te zien. Twee con­ti­nentale platen schuiven hier uit elkaar, waardoor het breukvlak tussen de Aziatische en Noord-Amerikaanse aardkorst te zien is.

Góður matur!
Ofwel: lekker eten. Ook daar is geen gebrek aan. Verse vis, vlees en natuurlijke ingrediënten van hoogstaande kwaliteit zijn niet te missen in de knusse restaurants. Lamsvlees, gemarineerde zalm-gravlax met gravlax-saus en blauwe kaas uit Akureyri zijn specialiteiten voor het avondeten. Maar ook haai met de nationale drank brennivin staat op het IJslandse menu.

Geen ijs, maar water
Gek genoeg bestaat IJsland niet uit ijs, maar water is er des te meer. Bekijk bijvoorbeeld IJslands beroemdste waterval Gullfoss. Behalve ‘vallend’ water zijn er ook geisers die water de lucht in spuiten. Soms wel dertig meter hoog. De Geysir is een heel bekende die jammer genoeg niet zo vaak meer spuit. Buurman Strokkur is wel heel actief en spuit elke tien minuten een enorme straal water.

Lange, lichte dagen
In IJsland wordt het vanaf het voorjaar ’s nachts niet donker. De zon gaat dan maar heel even onder. In de zomer gaat hij zelfs helemaal niet onder en is het het hele etmaal licht. In de winter is het precies andersom: de dagen zijn kort en donker. Vaak laat het noorderlicht zich dan zien, ook overdag. Heel erg mooi!

Grappige bossen
“Wat doe je als je de weg kwijt bent in het bos? Ga staan!”, luidt een IJslandse grap. Eenmaal in het bos is meteen duidelijk wat ze daar zo grappig aan vinden. Er staan alleen maar kleine, lage kronkelige berkenboompjes van amper anderhalve meter hoog. Wel even wat anders dan we in Nederland gewend zijn.

Reisaanbieding

Libelle reisaanbieding
8-daagse rondreis door ruig IJsland, V.a. €969,- p.p.!
Samen met IJslandspecialist hebben we een prachtige tocht samengesteld. In acht dagen reist u langs alle schatten van het land. Inclusief huurauto en overnachtingen in verschillende hotels in onder andere Reykjavik en op schiereiland Snæfellsnes!

Inclusief
? Retourvlucht Amsterdam (of Brussel)-Keflavík met Icelandair in de O-klasse (feb-mei en okt-dec), L-klasse (juni) en H-klasse (juli-aug)
?7 overnachtingen in verschillende sfeervolle middenklassehotels in een ruime tweepersoonskamer, inclusief ontbijt
?7 dagen autoverhuur
?Luchthavenbelasting € 132,- (onder voorbehoud van wijzigingen)
?Ticketingkosten € 10,-
?Uitgebreid informatiepakket met de beste reisgids over IJsland, een goede wegenkaart, Nederlandstalige routebeschrijving

Exclusief
?Reserveringskosten € 25,- per boeking
?Bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
?Eventuele brandstofheffingen en klassetoeslag vlucht
?Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering

Prijs
Download het prijsoverzicht van de Reisaanbieding naar IJsland met per periode de bijbehorende prijzen. Voor kinderen gelden diverse kortingen. Wilt u de reis alleen of juist met meerdere reizigers maken, vraag dan bij IJslandspecialist naar de voorwaarden.

Periode
2 februari t/m 15 december 2011, aankomst op donderdag en zondag. U kunt uw reis ook verlengen. Vraag bij boeking naar de mogelijkheden.

Informatie en reserveringen
IJslandspecialist is te bereiken via tel. 010-714 44 53 (ma t/m vrij 09.00-17.30 uur), info@ijslandspecialist.nl of kijk op www.ijslandspecialist.nl. Op deze site vindt u het complete reisprogramma.

PS
Met de Reykjavik Tourist Card heb je voor een redelijk bedrag een, twee of drie dagen gratis toegang tot de bus, musea en alle warme openluchtzwembaden in Reykjavik en krijg je korting bij verschillende winkels en excursies. De kaart is te koop bij het Tourist Information Centre.

Uit het blad

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 28 februari: "Vissen, geef jezelf een shotje endorfine"

De tarotkaart die voor zondag 28 februari is getrokken is ‘Schildknaap van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: men krijgt kansen. Een concrete, solide aanbieding die ook bij iemand past. Men kan er iets mee. Liefde: gelegenheid om blijvende ervaringen op te doen. Men geniet van een duurzame relatie. Werk: er komt een voorstel voor een nieuwe baan, andere functie en/of hogere verdiensten.

Advertentie

Ram

Home is where the heart is. Jij hebt het vandaag thuis gezellig met je dierbare(n). Je toont meer begrip dan anders voor je medemens. Vertaal dit in goede gesprekken over de toekomst – samen.

Stier

Zet in op iets bijzonders vandaag, iets dat je graag wilt bereiken of waarnaar je verlangt. Schroom niet voor rode wangen. Jezelf blootgeven is eng, spijt van iets dat je niet deed, is erger.

Tweelingen

Laat onzekerheden je niet tegenhouden om ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand. Die baan of relatie die net een maatje te groot is voor je, daagt uit om het beste in jezelf te wekken.

Kreeft

Je wilt graag bevestiging van anderen – en die krijg je waarschijnlijk ook. Toch is tevreden zijn met jezelf het alle belangrijkste. Ga vandaag voor jezelf, ook als je anderen teleur moet stellen.

Leeuw

Een erotische sfeer is gemakkelijk op te roepen vandaag. Trek je samen terug en je krijgt het gevoel eeuwig in bed te willen liggen. Let wel op: dromen kunnen bedrog blijken.

Maagd

Elke visie – ook al lijkt die voor jou raar – kan een leuke eyeopener voor je zijn. Zoek dus vooral contact met mensen die je uitdagen. Je leert snel, dus ook een goede dag voor studie.

Weegschaal

Op jezelf zijn is geen aanrader vandaag: samen is het motto. Vraag iemand om hulp en je merkt dat jouw dankbaarheid de ander voedt. Alsof je een plant nieuwe aarde en water geeft.

Schorpioen

Ontmoetingen zijn goud. De ‘Een-persoon-op-visite’ regel werkt in je voordeel, het geeft je de kans op diepgaande gesprekken. Hoe zijn jullie veranderd ten opzichte van vroeger?

Boogschutter

Mis je het verliefde gevoel van vroeger? Roep het weer op door iets te ondernemen wat de vlinders deed kriebelen. Waarop viel je bij je partner? Single: wat waardeer je aan jezelf?

Steenbok

Easy like Sunday morning. Deze Commodores-tune past helemaal in je straatje nu. Als je al actief bent, heeft het te maken met klusjes in huis, of sporten. Gezellig en nuttig gaan samen.

Waterman

Doe je moeite om echt naar anderen te luisteren – en stel je je oordeel uit? Dan is dit een topdag. Is er iets dat je aan je leven wilt veranderen, dan zaai je hiervoor vandaag de zaadjes.

Vissen

Artistiek bezig zijn krijgt vandaag een fysieke uitlaatklep. Heb je een partner, dan genieten jullie enorm van elkaars lichaam. Single: geef jezelf een shotje endorfine en sla de hand aan jezelf.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: waar komt het woord 'boterham' eigenlijk vandaan?

Waarschijnlijk eet je het iedere dag bij het ontbijt of de lunch, maar heb je enig idee waarom een snee brood ook wel een boterham wordt genoemd?

Als je er even bij stilstaat, is ‘boterham’ eigenlijk best een gek woord. Heeft het iets met boter en ham te maken, of zit er meer achter?

Advertentie

Met boter besmeerd

De herkomst van het woord boterham is niet helemaal duidelijk. Boter verwijst naar iets dat met boter wordt bereid of besmeerd, dat is best logisch. Vandaag de dag smeren we nog steeds eerst boter op onze boterham. Toch verwijst ham niet naar dat plakje ham dat je weleens op je brood eet.

Stuk eten

Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor de herkomst van laatste deel van het woord. Eén ding is zeker: ham heeft niets met broodbeleg te maken. Sommigen zeggen dat het een verkorte versie is van het woord ‘hammie’. Dit betekende in een ver verleden namelijk ‘afgesneden stuk eten’. Etymologen vermoeden dat het is afgeleid van een weide, landstreek of hoek dat ook ‘ham’ werd genoemd.

Geen dunne sneetjes

Anderen zeggen dat de spelling vroeger boteram of boterram was. Een rammel is namelijk een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’ en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes.’ Maar ham zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen. Ze aten vroeger namelijk geen mooie dunne sneetjes brood, maar hompen. Een ‘boterhomp’ komt aardig in de buurt van een boterham en zou dus een beboterd stuk brood betekenen.

Drie verrassende dingen die je met brood kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Onze taal, Willem Wever. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien