Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Relaxen en genieten in Suriname

In Paramaribo kun je heerlijk eten. Het aanbod is goed en goedkoop. Typisch Surinaamse gerechten zijn pom (niet uit te leggen, gewoon proeven), bakkeljauw (gedroogde zoute vis), pindasoep, roti (gevulde pannenkoek) & moksi alesie (vergelijkbaar met paella).

Aan de Keizerstraat in Paramaribo staan de synagoge en de moskee naast elkaar. Dit symboliseert de harmonieuze multiculturele samenleving in Suriname. Culturen uit de hele wereld (Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen) leven hier vredig naast en met elkaar en vieren zelfs elkaars feesten.

Advertentie

Geen flats in het centrum van Paramaribo, maar monumentale houten herenhuizen. Veel daarvan kunnen wel een likje verf gebruiken. De huizen aan de Waterkant zijn echter prachtig gerenoveerd. Aan de overkant, aan het water dus, gezellige kraampjes waar je wat kunt drinken: een cocktail, schaafijs of een djogho (Surinaams voor een liter Parbo-bier). Dat in Suriname voornamelijk Nederlands wordt geschreven en gesproken, maakt een vakantie in dit exotische land aan de andere kant van de wereld toch heel vertrouwd.

Van geluidsboom tot waterboom
Suriname bestaat voor meer dan 80% uit tropisch regenwoud. Als je de gelegenheid hebt, is het zeer interessant om een wandeling door de jungle te maken met iemand die het ‘bos’ op zijn duimpje kent en te zien hoe dicht de bevolking bij de natuur staat. Vrijwel alle dagelijkse levensbehoeftes halen Surinamers rechtstreeks uit het oerwoud. De mannen jagen er op wild, de vrouwen zoeken kruiden en medicijnen. Groente wordt verbouwd op de aangelegde kostgrondjes (moestuinen) in het bos.

Eten & drinken in Paramaribo
Daar bij die Waterkant zit je tussen de lokale bevolking in de schaduw. Geniet net als zij van een Parbo-biertje en goedkoop, lekker eten. Keuken: Surinaams. Prijs: spotgoedkoop.
Blauwgrond is de Javaanse wijk van de stad met veel eenvoudige, maar prima eethuisjes. Keuken: Javaans/Indonesisch. Prjis: spotgoedkoop.
Joosje en Roepram strijden om de titel voor de beste roti van de stad. Kies zelf, ons lukte het niet – allebei heerlijk! Keuken: Surinaams. Prijs: goedkoop.
Dok24 is een restaurant met uitzicht over de rivier. Keuken: Europees. Prijs: iets duurder.

Libelle Reisaanbieding: 16-daagse reis naar Paramaribo
Programma:
Dag 1 Reis van Amsterdam naar Paramaribo.
Dag 2 Stadswandeling door het historische centrum van Paramaribo. Lunch in de Palmentuin.
Dag 3 De omgeving van Paramaribo is prima per huurfiets te verkennen. Onder begeleiding van een gids bezoekt u koffieplantage De Peperpot. Inclusief roti-lunch.
Dag 4 Een dagje winkelen, zonnen of fietsen (u mag de huurfiets deze dag nog gebruiken). Aan het eind van de dag vertrekt u voor een Sunsettocht per boot.
Dag 5 Per boot naar Fort Nieuw-Amsterdam, tegenwoordig een openluchtmuseum. Bij de gerenoveerde Plantage Frederiksdorp wordt een lunch geserveerd in een koloniale omgeving. Op de terugweg: de kans om dolfijnen te zien in de Suriname-rivier.
Dag 6 De tropische groenten, verse vis en kruiden maken van de markt een kleurig spektakel. U gaat inkopen doen, want vandaag krijgt u les in Surinaams koken. De bereide gerechten worden na afloop opgegeten als lunch.
Dag 7 Bezoek aan de vlinderkwekerij van Lelydorp én aan de Marronfamilies in het jungledorp Santigron.
Dag 8 Rustdag met als afsluiting een barbecue bij het zwembad.
Dag 9 Zondagmorgen reist u na een swingende mis naar Domburg aan de Suriname-rivier voor een Javaanse lunch en ontspanning op en rond het water.
Dag 10 De onverharde Afobakaweg brengt u naar het historische dorp Berg en Dal aan de rivier en in het tropische regenwoud. Er zijn kajaks en mountainbikes. Maar op het strand liggen kan ook.
Dag 11 t/m 14 Zelf in te vullen. Er zijn ook optionele excursies (zie kader).
Dag 14 Javaanse dansavond met diner in de Palmentuin.
Dag 15 ‘s Middags vertrekt de shuttlebus naar vliegveld Zanderij, Paramaribo
Dag 16 Reisdag en aankomst op Schiphol, Amsterdam.

Prijs & periode
De reis is te boeken vanaf € 2.199,- p.p. in de periode november 2008 t/m maart 2009.

Inbegrepen
– Retourvlucht Amsterdam-Paramaribo inclusief luchthavenbelasting
– Transfers
– 15 overnachtingen op basis van logies & ontbijt
– 6x lunch
– 3x diner
– Nederlandse reisleiding

Speciaal voor Libelle-lezeressen
– Libelle-pas (geeft recht op korting of een leuke attentie op diverse adressen in Paramaribo) – Het boek Hoe duur was de suiker van Cynthia McLeod
– Surinaamse boodschappentas

Niet inbegrepen
* De optionele excursies * € 2,50 calamiteitenfonds * Vliegtax 45,- p.p. * Visum ca. 36,- p.p.

Informatie & reserveringen (reserveren niet meer mogelijk)
Om naar Suriname te reizen hebt u een visum nodig en een paspoort dat zes maanden na vertrek nog geldig is. Tijdsverschil: in de winter is het in Suriname vier uur vroeger.
U kunt voor deze reis geen reserveringen meer maken.

Bijzondere excursies
1.  Brownsberg – Bovensuriname
Duur: 4 dagen. Prijs: € 300,- p.p.
Dit beschermde natuurreservaat met stuwmeer en watervallen is een prachtig gebied om te verkennen. Op weg naar het eilandje Isadou (waar u in authentieke hutjes overnacht) trekt u door de jungle en vaart u met een korjaal naar de plaats van bestemming.
2. Raleighvallen – Voltzberg expeditie
Duur: 4 dagen. Prijs: € 411,- p.p.
U vliegt naar Centraal Suriname Natuurreservaat, waar u verblijft in een lodge op het Foengoe-eiland. Dit junglereservaat herbergt zo’n 350 soorten vogels, alle apensoorten van Suriname en zoogdieren zoals tapirs, luiaarden en pingo’s (wilde bosvarkens). Langs de paden groeien orchideeën en bromelia’s.
3. Drie Dagtochten vanuit Paramaribo voor € 289,- p.p.
* Boottocht Jodensavanna naar de oudste Joodse nederzetting van de regio. Daarna kunt u bij Overbridge zwemmen of een strandwandeling maken.
* Batavia.: wandel in de voetsporen van de heilige Pater Peerke Donders, die hier in het melaatsendorp actief was.
* Jeepsafari: een avontuurlijke tocht door de savanne, afgesloten met een barbecue bij een kreek.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan over het verraad van haar vader: "Ik zou mijn kind nooit opzettelijk pijn doen"

In exclusieve beelden van het interview van Oprah met Meghan en Harry doet de hertogin van Sussex nog een boekje open over de slechte band tussen haar en haar vader, Thomas Markle. 

Meghan verloor contact met haar vader rond de tijd van haar huwelijk met prins Harry in 2018. Thomas sprak toen namelijk voortdurend met de Britse pers.

Advertentie

In nieuwe beelden van het Oprah-interview zegt Meghan dat ze het moeilijk vindt om haar vader hiervoor te vergeven. Deze beelden werden niet vertoond in het interview, maar CBS vond het toch de moeite waard om ze te delen.

Verraad van haar vader

“Voelde het als verraad toen je ontdekte dat je vader met de roddelbladen werkte?”, vraagt Oprah. Er valt een kleine stilte. Meghan is zichtbaar geraakt door de vraag en geeft eerlijk toe dat ze niet weet of ze zich wel op haar gemak voelt bij dit onderwerp.

Toch wil ze hier wel iets over zeggen. Ze legt uit dat ze haar vader de kans heeft gegeven de waarheid te vertellen, maar hij bleef ontkennen dat hij met de roddelbladen samenwerkte. “Toen ik het hem vroeg, zei hij: ‘Nee, absoluut niet'”, vertelt Meghan. Maar ze kwam er al snel achter dat hij loog. “Ik zei: ‘Ik wil dat je het me gewoon vertelt, want als je me de waarheid vertelt, kunnen we je helpen. Maar dat lukte hem niet.”

Opzettelijk

Dit heeft Meghan heel veel pijn gedaan. Ze kan dan ook niet geloven dat ze haar kinderen ooit dezelfde pijn zou bezorgen. “Ik kijk naar Archie, ik denk aan dit kind, en ik kan me echt niet voorstellen dat ik mijn kind opzettelijk pijn zou doen.” dus het is moeilijk voor mij om hem dat te vergeven.”

Zó willen prins Harry en Meghan hun kind gaan opvoeden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail, CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít zijn de heftigste uitspraken van Meghan en Harry uit Oprah's interview

In de nacht van zondag op maandag was het lang verwachte Oprah-interview van Meghan en prins Harry te zien in Amerika. Geen enkel onderwerp was off limits en dat zorgde voor heel wat heftige en opvallende uitspraken. 

Wil je het bijzondere gesprek met eigen ogen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. In Nederland is het interview pas op dinsdag 9 maart om 20.30 uur op Net5 te zien. België is iets eerder, daar kun je het maandag 8 maart om 21.20 uur al zien op de zender Eén.

Advertentie

Kun je niet wachten? Lees dan snel verder, want wij zetten de opvallendste en heftigste uitspraken voor je op een rij:

Mentale gezondheid

Meghan vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, legt ze uit. Maar hulp zoeken werd vanuit het koningshuis ten zeerste afgeraden. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Huidskleur Archie

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie zijn er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. Volgens de hertogin van Sussex was het koningshuis namelijk bezorgd over hoe donker zijn huidskleur zou worden. “Er werd gesproken over dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt ze aan Oprah.

Deze gesprekken werden niet met Meghan zelf, maar met Harry gevoerd. In het interview wil Harry niet ingaan op vraag van Oprah over welke koningsleden deze gesprekken met hem voerde. Later zegt Oprah in een reactie op het interview dat Harry alleen heeft gezegd dat zijn grootmoeder Elizabeth en grootvader Philip niet bij deze gesprekken zijn geweest.

Harry’s band met vader Charles

Harry heeft ook een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles. Sinds de eerste gesprekken die Harry en Meghan met hem voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon al te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, zegt Harry. Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, al is de band nog steeds niet helemaal hersteld.

Kate maakte Meghan aan het huilen

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate Middleton nooit aan het huilen gemaakt. Tegen Oprah zegt ze dat juist zíj in tranen was na een meningsverschil met Kate. “Ik zeg dat niet om iemand te kleineren, want de week van de bruiloft was heel heftig en Kate was ergens boos over.”

Ze trouwden drie dagen eerder al in het geheim

Gelukkig deelt het stel ook wat vrolijker nieuws. Zo blijken Harry en Meghan al eerder getrouwd te zijn. De royal wedding vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel, maar officieel hebben ze drie dagen eerder elkaar al het ja-woord gegeven. “Niemand weet dit, maar we belden de aartsbisschop en we zeiden dat dit ding, dit spektakel, voor de wereld zou zijn. Maar we wilden dat onze verbintenis tussen ons zou zijn.” Een intieme ceremonie met z’n drietjes.

Geslacht tweede kindje

Ook verklappen ze of Archie een broertje of een zusje krijgt. Op Valentijnsdag maakten Meghan en Harry bekend dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt”, vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC.Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Zonder teveel poespas vertelt Meghan dat Archie een zusje krijgt!

Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijlicoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zware windstoten en veel regen: het lijkt de komende week wel herfst

Door alle regen en windstoten tot 110 kilometer per uur lijkt het de komende week wel herfst. Dan is binnenblijven niet zo moeilijk meer.

De week begint rustig, maar vanaf woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht toe. De lente staat voor de deur, maar komende week lijkt het wel herfst.

Advertentie

Veel regen

De zuidwestenwind zorgt in de kustgebieden voor vrij krachtige windstoten. De bewolking overheerst en in de middag volgt vanuit het noordwesten een heleboel regen. Lokaal kan deze week opgeteld 40 millimeter regen vallen. Dat is evenveel als normaal gesproken in een halve maand. De temperatuur stijgt naar zo’n 8 à 10 graden Celsius.

Bijna herfst

In de nacht naar donderdag wordt het onstuimig. De wind neemt in kracht toe en langs de kust komt een stormachtige wind te staan met kans op zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden.

Wisselvallig

Gelukkig neemt de wind in de loop van de donderdag wel weer wat af, maar het blijft de rest van de week en in het weekend herfstachtig. Vanaf vrijdag neemt de wind weer in kracht af, maar de wisselvalligheid houdt wel aan. Er zijn veel wolkenvelden met dagelijks kans op enkele buien. Af en toe kan het zonnetje doorbreken, maar de temperaturen blijven rond de 8 à 11 graden.

Voortaan loop je een stuk vrolijker met je paraplu door die plensbui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Weeronline, Buienradar. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Solliciteren maar: dít bedrijf zoekt iemand die smaken van paaseitjes test

Opzoek naar je droombaan? Zoek niet verder! Budgetsupermarkt Aldi heeft namelijk een geweldige vacature. Het bedrijf zoekt iemand die de smaken van paaseitjes test.

Je leest het goed: je kunt nu een carrière in paaseitjes eten beginnen én je wordt ervoor beloond.

Advertentie

Vacature: paaseitjes testen

Aldi Ierland zoekt een hoofdofficier op het gebied van paaseitjes. Een mooie titel voor een belangrijke functie, want je wordt dan verantwoordelijk voor alle paaseitjes die verkocht worden bij de supermarktketen.

Solliciteren maar!

Je mag de smaken van de eitjes op professionele wijze beoordelen en krijgt daar een beloning voor: een hele grote berg paaseitjes. Klinkt goed, toch?

Eisen

Er zijn wel een paar eisen waar je als kandidaat aan moet voldoen. Allereerst moet je natuurlijk gek zijn op chocolade. En je moet een kenner zijn: jij moet immers beoordelen welke smaken wel en niet goed genoeg zijn voor in de schappen. Ook mag je natuurlijk niet te snel misselijk worden, je moet namelijk flink wat eitjes achter elkaar kunnen eten.

Wil je solliciteren? Dat kan tussen 8 en 12 maart. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Om je vingers bij af te likken: deze heerlijke chocoladetaart voor Pasen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Vriendin. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien