Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Roadtrip Sydney-Perth (via Nullabor Plain)

Roadtrip van Sydney naar Perth (via de Nullabor Plain)

 Na de fantastische tijd in Sydney zijn we 1 week gaan uitrusten in Pearl Beach; dit is de 2e residentie voor ‘rich and famous’ Sydney.

Advertentie

Een gemiddeld huis kost hier minimaal 1 miljoen en aan de waterfront wordt dat nogmaals verviervoudigd. Niet dat je het er vanaf ziet hoor….sommige woningen zouden wij zelfs slopen maar het gaat hier allemaal om LOKATIE.

 

Tijdens deze week brengen we nog een bezoek aan de Blue Mountains en dit is  een mooi berggebied op rijafstand van Sydney. Behalve de bekende ‘3 Sisters’ (3 bergtoppen naast elkaar) heb je hier fantastische vergezichten.

Katoomba is het toeristische hart van deze Blue Mountains en er is genoeg te doen voor de kids (stoomtrein, speeltuin en mooi zwemmeer).

 

De dierentuinen en zee aquariums  in Sydney hebben indruk gemaakt op Noah want zodra wij in het meer willen gaan zwemmen, stelt hij de vraag: zijn er geen vissen en haaien in het water?

En hij wil niet verder dan tot zijn kniëen  in het water want dan kan de haai niet bij hem komen.  Ja onze zoon denkt er echt over na…

 

Het weer in Australïe is deze zomer turbulent en na de overstromingen in Queensland en Victoria, krijgen we nu te maken met Orkanen en wel van categorie 5…

We besluiten dan ook vanwege Hurricane Yasi niet naar het noorden oftewel Brisbane te reizen maar naar de westkust oftewel Perth. We rijden een campervan van Jucy carrental in 9 dagen van de oostkust (Sydney) naar de westkust (Perth).

 Ach het is maar 5000 km…

Ja een idee van Marcel en ik heb toegestemd(in een moment van verstandsverbijstering)

 

We zijn al vaker naar de westkust geweest maar reisden dan altijd per vliegtuig (een vliegtijd van 4 ½ uur oftewel van NL naar de Canarische Eilanden). Dat we het dit keer over de weg gaan doen en dan ook nog via de Nullabor Plain (1200 km lange boomloze vlakte met alleen roadhouses/ lees tankstations) is zeker een nieuwe ervaring!

 

We besluiten een reisschema aan te houden  en de eerste stop is Canberra (de hoofdstad van Australïe). Canberra is een kopie van Washington (de hoofdstad van USA) en het stadsplan is dan ook ontworpen door een Amerikaan.De gemiddelde Nederlander denkt altijd dat Sydney de hoofdstad is en dit is dan ook gelijk een goede Triviant vraag!

 

Tijdens de volgende dagen (op weg naar Adelaide) komen we langs plaatsen met aparte namen zoals Wagga Wagga… waar woon je?

 

Adelaide is een stad die wij altijd graag bezoeken en we gaan dan ook gelijk naar het mooie strand van Glenelg. De Big4camping is pal aan het strand en de kids vinden de speeltuin, springkussen, zwembaden  etc helemaal top.

 

Vanuit  Adelaide gaan we  richting Streaky Bay en checken in bij de enige camping die er is en wat is de locatie mooi…

De camping staat pal aan het strand en je hebt hier prachtig wit zand met een azuurblauwe zee. Jammer dat de witte haai oftewel de ‘mens etende haai’ uitgerekend deze kust als broedplaats heeft uitgekozen oftewel het stikt er letterlijk van. Men biedt dan ook overal  encounters (lees ‘ontmoetingen’) aan met de white shark dmv kooiduiken. Nou ik ben altijd in om mensen of dieren te ontmoeten maar deze ‘ontmoeting’ sla ik toch echt af.

Note: terwijl wij hier zijn wordt een duiker door 2 haaien aangevallen en overleeft deze ‘ontmoeting’ niet!

 

Gelukkig is het strand groot en LEEG want de vakantieperiode is afgelopen in Australïe en alle kinderen zijn hier weer naar school. Onze kids hebben dan ook alle ruimte…

 

We dachten bij aanvang van deze roadtrip dat alleen ‘gestoorden zoals wij’ deze route zouden doen maar het valt ons nu op dat het best een populaire route is voor gepensioneerden en backpackers. We komen dan ook hoofdzakelijk pensionado’s tegen op de camping, die met hun camper of caravan Australïe aan het doorreizen zijn.

 

We ontmoeten hier Flip de Boer (ouders zijn in 1953 geemigreerd) en zijn nederlands is erg goed voor een geboren Australiër; hij is al 5 jaar aan het rondreizen en leeft op deze manier van zijn pensioen. Dit is dus de Australische manier van ‘het Zwitserleven gevoel’.

 

Vanuit Streaky Bay begint de Nullabor Plain en dat is het stuk ‘niemandsland’ tussen Cedina (Zuid Australie) en Norseman (West Australie). Midden op deze boomloze vlakte komen we een Nederlandse vrouw uit Gorkum tegen die sinds 1955 hier woont.

Duidelijk geval van een zonnesteek…. maar het bewijst wel dat je Nederlanders op de raarste plekken tegen kunt komen.

 

De plaatsen die je passeert zijn echt gehuchten maar de natuur is puur en de waarschuwings-borden staan vol met ‘wildlife’ zoals wombats (een grote marmot van 1 m doorsnee), kangaroos en zelfs kamelen…

 

Je mobiel heeft GEEN bereik op de Nullobar Plain dus wees goed voorbereid.

 

Wat leuk is om te ervaren is dat alle bestuurders elkaar groeten in deze ‘woeste omgeving’ oftewel reizen op de Nullabor Plain ‘verbroederd’ de weggebruikers. Daarnaast wordt deze snelweg ook gebruikt als landingsbaan door Flying Doctors dus je passeert regelmatig borden met ‘landingsite RFDS’ ( lees Royal Flying Doctors Services).

Wat leuk was voor Noah want hij zat iedere keer te zoeken naar ‘ninos’ oftewel vliegtuigen.

 

Hygïene is ook een apart hoofdstuk op de Nullabor Plain want bij iedere douche staan waarschuwingsborden voor SLANGEN. Ook wel logisch als je bedenkt dat het hier gemiddeld 35 graden is en als je dan gaat ‘spelen’ met water, komen daar zeker dieren op af… ik heb dus NIET gedoucht dat snap je…

 

Verder vindt je hier unieke waarschuwingsborden voor het Australische ‘wildlife’ en wees dan ook alert op ‘wildlife’ en rij niet in het donker want de snelweg is niet beschermd dmv hekken en gaat dwars door de natuur.

 

Daarnaast kom je veelvuldig Roadtrains tegen en de naam zegt het al (treinen op de weg oftewel extreem lange vrachtwagens); wees dus voorzichtig bij het inhalen en wacht op ‘teken’ van de chauffeur (bijvoorbeeld rechterlicht aan/uit)!

 

Kortom ook al vindt je hier bijna geen beschaving, er gebeurt wel van alles om je heen!

 

De kids worden iedere tankbeurt getrakteerd op een lollie en gelukkig voor hen moeten we vaak tanken..

 

Intussen vermaken de kids  zich goed met de DVD spelers en vinden het kamperen met de campervan fantastisch want het heeft bovenop de camper een ‘tentje’ (zoals Noah het noemt).

 

Na 2 dagen zijn we dan eindelijk aangekomen in Norseman  en halen hier een certificaat (bewijs dat je de Nullabor Plain hebt doorkruist per auto). Na 2 uur zijn we terug in de bewoonde wereld en wel in Esperance. Ik neem als eerste een welverdiende douche en geniet van alle drukte om me heen.

 

Vanuit Esperance is het nog maar 1000 km naar Perth en we kiezen ervoor om langs Hyden (bekend vanwege de Wave Rock) te rijden. Deze grote dolomiet is in de vorm van een golf en heeft daarom de naam Wave Rock gekregen. En aangezien Australïers alles met betrekking tot surfen omarmen vinden ze dit een absolute attractie!

 

Na 9 dagen komen we eindelijk aan in Perth en ik ben blij om de skyline van een stad weer te zien. We hebben in totaal 5000 km gereden en dat in een reisschema van 67 uur!

 

Het is voor ons allemaal een bijzondere ervaring geweest en we hebben dan ook  speciale momenten beleefd. We hebben gereden door eindeloze vlaktes, gespeeld en gezwommen aan prachtige (lege) stranden en hebben de mooiste sterrenhemels mogen aanschouwen.

Soms kan het leven zo simpel zijn!

met vriendelijke groet vanuit Down Under

Angelien, Marcel en de kids Noah en Mirthe

 

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó krijg je die rode aanslag van pastasaus uit je Tupperwarebakjes

Als je een restje pasta arrabiata over hebt, gaat dat natuurlijk direct een Tupperwarebakje in zodat je het kunt bewaren in de koelkast of vriezer. Het grote nadeel is alleen die rode aanslag die je er bijna niet meer uitkrijgt.

Vaak trekt de kleur van de pastasaus in het bakje als je het niet eerst laat afkoelen, maar direct in het bakje giet. Een andere oorzaak kan zijn dat je Tupperware niet magnetronbestendig is. De kleur smelt dan in het plastic. Warm het eten liever op in een pan of in een glazen of keramieken bak.

Advertentie

Vaatwasser

Is het kwaad al geschied? Dan is het bakje in de vaatwasser stoppen of met de hand afwassen vaak niet voldoende om van die rode waas af te komen. Je kunt de bakjes prima blijven gebruiken, maar om de een of andere reden oogt het niet zo fris. Gelukkig is er voor dit probleem een handige schoonmaaktruc.

Hiervoor heb je nodig:

  • 3 tot 4 eetlepels suiker
  • Flinke dot afwasmiddel
  • 5 grote ijsblokjes
  • Water

Dit moet je doen:

  • Doe de suiker in het Tupperwarebakje dat je wilt schoonmaken. Schenk daar afwasmiddel overheen en doe vervolgens de ijsblokjes in het bakje. Schenk er daarna een laagje water bij zodat de ijsblokjes bijna helemaal onder water staan.
  • Doe de deksel op het bakje en schudt het heen en weer. Laat het vervolgens even staan tot de ijsblokjes zijn gesmolten.
  • Giet het bakje leeg en zet het in de vaatwasser of was het met de hand af. De rode waas is nu als het goed is verdwenen.

TikTok-hack

Ook op TikTok gaat er momenteel een hack rond. In het onderstaande filmpje is te zien hoe TikTok-gebruiker @adikempler het bakje schoonmaakt. Dit doet ze door het te vullen met warm water, een beetje afwasmiddel en in stukjes gescheurde keukenrol. Vervolgens schud je 45 seconden tot een minuut hard met het bakje. In de video is te zien dat de aanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen.

@adikemplerThis hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! ##fyp ##cookingvideos ##cookinghacks ##lifehacks ##hacks ##stainremover ##foryou ##foryoupage♬ original sound – adikempler

Deze handige truc met een citroen helpt ook om rode aanslag te verwijderen: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Kookfans. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lieke (61) neemt geen coronavaccin: "Mensen noemen me egoïstisch"

Stukje bij beetje wordt Nederland gevaccineerd. Maar niet iedereen staat hierom te popelen. De 61-jarige Lieke* is een van die mensen die het coronavaccin liever niet neemt. Mensen noemen haar een egoïst. Maar zij heeft zo haar redenen om zich niet te laten vaccineren. “Ik ben bereid de risico’s te accepteren.”

Lieke: “Sommige mensen noemen me egoïstisch omdat ik het coronavaccin niet wil nemen. ‘Dan kun je profiteren van alle mensen die het vaccin wel hebben genomen’, wordt er gezegd. ‘Lekker makkelijk’. Maar zo zie ik dat niet. Ik vind het geen makkelijke keuze om te nemen. Ik loop veel risico’s door het vaccin niet te nemen. Maar ik ben bereid om die risico’s te accepteren.”

Advertentie

Corronavaccin

“Ik heb talloze redenen om het coronavaccin niet te nemen. Mijn gezondheid, bijvoorbeeld. De meeste mensen die op de IC belanden, hebben een slechte gezondheid of zijn heel oud. Dat geldt niet voor mij. Officieel behoor ik tot de risicogroep omdat ik een aantal jaar geleden een herseninfarct heb gekregen. Maar sindsdien neem ik mijn gezondheid juist serieuzer dan ooit. Ik beweeg genoeg, rook en drink niet, heb geen overgewicht, ik neem dagelijks supplementen in en zorg daarmee goed voor mezelf. Ik versterk mijn immuunsysteem dus zover dat kan. Nee, ik ben niet immuun voor het coronavirus. Maar de mensen die een vaccin nemen zijn dat ook niet, als ik goed lees wat erover geschreven wordt. En we kunnen allemaal ook overlijden aan een andere ziekte dan corona. Daarbij is er nog zo veel onbekend over het vaccin en de langetermijn effecten ervan. Ook de snelheid waarmee het vaccin gefabriceerd is, zonder het doorlopen van alle normale testfases, baart me zorgen.”

Grenzen verleggen

“Daarbij speelt mijn levensloop een belangrijke rol. Ik heb veel emotioneel misbruik meegemaakt in mijn jeugd en later in mijn lange relaties. Hierdoor herken ik wanneer er misbruik van me wordt gemaakt en wanneer er sprake is van een dubbele agenda. Dat gevoel krijg ik bij deze situatie. De manier waarop we als maatschappij worden behandeld op dit moment, bevalt me niet. Communisme met een democratisch sausje, noem ik het. Een jaar geleden verklaarden we iedereen die sprak over mondkapjes, afstand houden en een avondklok voor gek. Maar sinds het begin van deze crisis is ons een enorme angst aangepraat waardoor we continu onze morele grenzen verleggen. Inmiddels blijven we allemaal – op straffe van een boete – keurig binnen na 9 uur ’s avonds. Datzelfde geldt voor het sluiten van de horeca, het dragen van mondkapjes, het houden van afstand. We gaan er steeds meer in mee.”

Angst

“Maar waarom? Angst is een slechte raadgever, wordt er altijd gezegd. En toch laten we ons nu allemaal leiden door angst. Angst om ziek te worden, angst om naasten te verliezen en angst om dood te gaan. Deels snap ik dat. Ik vind het leven ook fantastisch. Maar een vaccin is voor mij niet de oplossing. Wel is dat het accepteren dat de dood bij het leven hoort.”

Risico’s

“Gelukkig support mijn directe omgeving me in die keuze. Maar daarbuiten en op internet zie ik veel lelijke reacties. Dat vind ik naar. Ja, ik neem risico’s door het coronavaccin niet te nemen. Ik loop het risico om toch corona te krijgen en te overlijden. Ook neem ik het risico om buitengesloten te worden. Van reizen, uit eten gaan, van het omgaan met bepaalde mensen. Maar die risico’s wegen minder zwaar voor mij dan het nemen van een vaccin waarvan ik de langetermijneffecten niet weet. Daarom kies ik in dit geval voor mezelf. Ik kies ervoor mijn laatste grens niet over te gaan. Ik kies ervoor een waardig en autonoom leven te leiden zolang dat kan. Zonder me te laten leiden door angst. En zonder dat de overheid of anderen me vertellen wat ik moet doen. En ik zou het waarderen als anderen dat gewoon kunnen respecteren, net zoals ik hun keuze respecteer om het vaccin wel te nemen.”

*Om privacyredenen is deze naam gefingeerd. De echte naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.

Wil jij meer informatie over het coronavaccin? Dokter Rutger beantwoordt een aantal vragen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Interview: Eva Breda. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is waarom we áltijd nog ruimte hebben voor een toetje

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je hebt heerlijk gegeten, je buik zit vol en dan… komt het toetje. Plotseling is er tóch nog wat ruimte voor wat lekkers! Geen zorgen: volgens wetenschappers is dit heel natuurlijk.

Vroeger aten we net zoveel tot we genoeg hadden (als er al genoeg was), om vervolgens te stoppen met eten. Daar werd wel al een uitzondering op gemaakt als het om eten met veel suiker ging, zoals rijp fruit. Dit eten leverde namelijk vet op voor de dagen dat er geen eten was, dus dat liet je écht niet liggen.

Advertentie

Nu, jaren later, doen we dat nog steeds. En dat terwijl we altijd toegang hebben tot eten en het opslaan van meer vet dus eigenlijk niet nodig is. Het vet dat we binnenkrijgen hoopt zich op voor ‘moeilijke tijden’, maar die tijden gaan uiteindelijk nooit komen.

Overeten

Onze hersenen zijn, net als bij veel dieren, zo ingesteld dat ze automatisch onze energie-opname proberen te maximaliseren. Dat we dat toetje niet kunnen laten staan is dus helemaal niet iets waar we ons schuldig over moeten voelen. Het zit namelijk in onze hersenen! Een internationaal team van wetenschappers heeft nu ontdekt dat de ‘infralimbische cortex’, een bepaald deel in de hersenen, hierbij een rol speelt. Dit deel helpt met het aanleren van gedrag om voedsel te zoeken en het op te eten. En dus stuurt dit gedeelte in de hersenen je ook aan om te overeten, om de energie-opname maximaal te houden.

Experiment

Om te testen welke invloed dit deel van de hersenen heeft op het overeten, werd er een experiment gedaan met ratten. Wetenschappers schakelden de activiteit in de infralimbische cortex uit bij de ratten. Vervolgens werden de beestjes blootgesteld aan snacks. Wat blijkt? De ratten stopten met eten als ze genoeg hadden en deden dus niet meer aan overeten.

Obesitas

Een interessante ontdekking dus. De wetenschappers zelf denken dat ze met deze ontdekking op de lange termijn mensen kunnen helpen. Zo kan wellicht obesitas worden voorkomen, omdat je alleen nog maar eet wat je écht nodig hebt.

Misschien werkt het ook al goed om te weten dat die toetjesdrang dus vanuit je hersenen komt en dat je het niet écht nodig hebt. Aan de andere kant, soms is het ook heerlijk om naar je hersenen te luisteren en dat toetje gewoon te pakken.

Zin gekregen in een lekker toetje? Deze red velvet met witte chocolade-roomkaascrème is héérlijk!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Knack. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Edsilia Rombley brengt nieuw nummer uit en Katja Schuurman geeft kijkje achter de schermen

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) zijn voor de derde keer ouders geworden. Het kleine mannetje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KIM KÖTTER (@kimkotter)

Chantal Janzen (42) is met haar oudste zoon een dagje naar het strand. Bij de foto schrijft ze: “Dat je al 12 jaar bent daar moet ik toch nog steeds erg aan wennen. Gisteren lagen deze inmiddels langbenige exemplaren toch nog als ’n ingepakte burrito bij je?”

Geen nieuwe huisgenoot voor Humberto Tan (55): deze prachtige dalmatiër mag hij lenen tijdens een fotoshoot.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Humberto Tan (@humbertotan)

Katja Schuurman (46) deelt een kijkje achter de schermen bij de nieuwe film Casa Coco. Momenteel zit ze voor de opnames in het zonnige Bonaire.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Altijd al willen weten hoe je moet meal preppen? Shirma Rouse (40) heeft een video gemaakt vol met handige tips.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shirma Rouse (@shirmarouse)


Gordon (52) deelt een fragment uit Jinek. Zangeres Kim Malou zat daar om haar eerste single Deel van mij te zingen. De zangeres zit momenteel aangesloten bij het plantenlabel Music made in Holland van Gordon.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door gordonheuckeroth (@gordonheuckeroth)

Edsilia Rombley (43) laat alvast een nieuw nummer van haar aankomende album horen. Als ik weer bij jou ben is geschreven samen met Maxine en Tjeerd Oosterhuis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Edsilia Rombley (@edsiliarombley)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien