Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Maak het zelf: kaarsen!

Hoe breng je licht in de duisternis? Met zelfgemaakte kaarsen! Recycle oude potten, glazen of kopjes en giet er mooi gekleurd kaarsvet in. Of gebruik een mal van een melkpak. In een paar simpele stappen verlicht je je huis met eigen gemaakte kaarsen. Daarna kan het genieten beginnen! 

Advertentie

Kaarsen uit een mal

Gebruik je oude melkpak of een kartonnen koker om een mooie gietkaars te maken.

Wat heb je nodig?
– pan
– pollepel
– oude kaarsen of speciale kaarstabletten
– melkpak of koker (bijv. van Pringles)
– lonten
– satéprikkers
– speld
– plakbank
– bakpapier

Hoe maak je het? 

Gebruik de speld om een gaatje in de bodem van de melkpak of koker te prikken. Rijg daarna de lont door het gaatje. Let op dat de lont dikker is dan het gat, om verspilling te voorkomen. Bind daarna het uiteinde van de lont aan een satéprikker en leg deze dwars over de opening, zodat de lont door het midden van het pak wordt gespannen. De onderkant van de lont trek je nog wat aan en zet je vast met een plakbandje.

Smelt stukken kaars of kaarstabletten au bain-marie en blijf roeren met de pollepel. Let op dat het water niet kookt, anders verbrand het kaarsvet.

Giet het kaarsvet in je mal. Laten drogen, uit de mal halen (karton inscheuren en eraf trekken) en voila, je homemade kaarsen zijn klaar!

Kaarsen in kopjes en glas

Kaarsen gieten is de makkelijkste manier van kaarsen maken, maar je kunt er veel creativiteit in kwijt. Maak laagjes, gebruik verschillende kleuren en leef je helemaal uit!

Wat heb je nodig? 

– oude kopjes met een leuk printje of een mooi glas
– kaarsen
– lonten
– 2 pannen

Hoe maak je het? 
Smelt de kaarsen au bain-marie en vis de lonten eruit. Neem de nieuwe lont en dompel deze in het kaarsvet. Houd de lont vervolgens recht in het kopje en giet het vloeibare kaarsvet eromheen. Wanneer het kaarsvet een beetje gestold is, kun je de lont loslaten.

Tip!
Je kunt het lont ook strak houden door het tussen een knijper van satéprikkers te steken. Bind met een elastiekje aan beide zijden twee satéprikkers aan elkaar. Leg deze bovenop het glas en steek het lont er doorheen, totdat het strak staat (zie foto hieronder).

Heb je alleen witte kaarsen over? Leuk kliederwerkje voor de kinderen: verf het glas of de pot van binnen voordat je de kaars maakt. Dit geeft een mooi effect als de kaars verlicht is.

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien