PREMIUMknippen, knopen & plakken

4x zelf kunstwerken maken van touw, garen en tapijt

null Beeld  Sjoerd Eickmans
Beeld Sjoerd Eickmans

Met deze zelfgemaakte kunstwerken maak je goede sier! Het leuke is: alle componenten komen uit de kringloop- en knutselwinkel of gewoon van de bouwmarkt.

Janneke Peters Sjoerd Eickmans
null Beeld

Leerstoel

  • Fauteuil Anna € 399,- (Karwei), vloerlamp Sur € 499,95 (La Nena Home), klossen macramé touw, wol en ander garen v.a. € 1,99 (Pipoos), overig privébezit.
null Beeld

Vintage wandkleed

Een neutrale muur is de ideale achtergrond voor een wandkleed in verschillende tinten. Hier is rood de hoofdkleur, gecombineerd met jute.

  • Tweezits element Pepper € 799,- (Karwei), katoenen plaid met kwastjes € 21,95, mok Peony € 23,95/2 st. (Bloomingville via wehkamp.nl), linnen sloop € 17,99,-, linnen gordijnen € 79,99/2 st. (H&M Home), vaas Organico 18 € 109,95 (La Nena Home), overig privébezit.

Tip

Zoek naar kleurige kleden of Perzische tapijten bij de kringloopwinkel, knip hier verschillende formaten lappen uit en borduur ze aan elkaar. Dat hoeft niet netjes, rafels geven juist een leuk effect.

null Beeld

Zelf maken: Vintage wandkleed

Nodig:
• oud Perzisch tapijt (kringloopwinkel)
• meerkleurig tapijt Andie € 19,95 (Casa)
• jute vloerkleed € 23,70 (Søstrene Grene)
• ronde grenenhouten stok bijv. 270x22 mm € 8,80,- (Hornbach)
• jute touw naturel € 6,99
• gekleurd macramé touw € 11,95
• stofschaar
• lijmpistool v.a. € 3,99 (Pipoos)
• weef-paknaalden € 6,70 (Prym via bol.com)

Aan de slag

Knip de vloerkleden op gevoel in willekeurige stukken, dit levert het mooiste resultaat op, en stel hieruit een nieuw wandkleed samen. Zit er een kleed bij met duidelijke grafische patronen, knip dan een patroon rondom uit en naai dit op een ander stuk kleed. Ligt er een mooie combinatie, naai de delen dan aan elkaar met jute of gekleurd macramé touw en een simpele rijgsteek. Gebruik hiervoor een lange naald met groot oog, bijvoorbeeld een weefnaald. Het is leuk om de onderkant van een vloerkleed, waar rafels aan zitten, zo vast te maken dat deze aan de zijkant zichtbaar zijn. De rijgsteek werkt ook goed als afwerking aan de zijkanten van je wandkleed waar het niet moet rafelen. Maak het wandkleed ten slotte met stukken jute touw verspreid over de bovenkant vast aan een ronde houten stok en hang het aan de muur.

Tip

  • Macramé touw is vrij dik, maak het dunner door wat strengen te verwijderen. Zo past het makkelijker door het oog van de naald.
  • Is (Perzisch) tapijt te dik om doorheen te steken met de naald, gebruik dan een lijmpistool om deze delen te bevestigen op andere stukken kleed.
null Beeld

Spiegel om te aaien

Probeer maar eens langs deze spiegel te lopen zonder even te voelen aan die zachte lijst…

  • Tweepersoonsdekbedovertrek 220x240 cm Bosco incl. slopen € 125,- (Midnatt via littledreamers.nl), kussenslopen 50x70 cm Wilted € 25,-/2 st. (Midnatt via boutiquebonheur.nl), houten kruk Babs € 119,- (Woood via wehkamp.nl), ­mangohouten schaaltje op voet € 14,99, keramieken schaal € 7,99 (H&M Home), overig privébezit.
null Beeld

Zelf maken: Spiegel om te aaien

Nodig:
• verdwijnstift € 5,- (Prym via Pipoos)
• crèmekleurig monnikendoek 100x140 cm € 31,- (bicreative.nl)
• punch needle fine #10 € 35,- (Oxford via bicreative.nl)
• 2 vurenhouten balken 44x69 mm x 76 cm € 5,65 p.st.
• 2 vurenhouten balken 84,8 cm € 5,65 p.st. (Hornbach)
• gripper strips voor punch needle frame 4x 1 m € 17,50 p.m. (Tuftingshop)
• verschillende kleuren wolgaren v.a. € 3,15
• textiellijm Panduro € 3,99
• groot stuk karton 45x25x0,8 cm € 3,80
• lijmpistool € 18,99
• tacker € 14,99 (Pipoos)
• stanleymes € 5,39 (Praxis)
• spiegel Archy 45x25x0,8 cm € 12,95 (Casa)

Aan de slag

Maak eerst een balkenframe. Bevestig de gripper strips met een niettacker boven op het frame of frees de buiten­rand van het frame eerst halfrond en bevestig de gripper strips dan half ­bovenop en half tegen de zijkant van het frame. Let op de richting van de weerhaakjes, deze moeten van binnen naar buiten wijzen. Controleer dit door er voorzichtig met een vinger overheen te strijken. Span eerst het monnikendoek op het gripper frame en let op dat de stof trommelvast is (strak ­genoeg om er een muntje op te laten stuiteren). Leg nu de spiegel met de voorkant naar beneden in het midden en trek om met verdwijnstift. Teken vervolgens nogmaals dezelfde vorm binnen de lijn van de overgetrokken spiegel met een tussenafstand van ongeveer 2,5 cm. Dit is de lijn om naartoe te werken met het punchen zodat er uiteindelijk 2,5 cm overblijft om de spiegellijst netjes af te werken. Teken voor de buitenranden van de spiegellijst uit de vrije hand een organische vorm die bestaat uit ronde vormen. Gebruik eventueel een glas of bordje als hulpmiddel. Kies 4 kleuren wolgaren en begin met punchen. Werk op gevoel en beslis al doende waar en hoe de kleurvlakken in elkaar overlopen.

Houd er bij het punchen rekening mee dat de achterkant met de ­lusjes de voorkant wordt, dus draai het werk af en toe om en bekijk het ­resultaat. Klaar? Haal het werk van de lijst, draai het om en knip alle lange uiteinden gelijk met de lussen. Teken met de verdwijnstift nogmaals een lijn die een afstand heeft van 2,5 cm van de punchlussen. Teken vervolgens een rand rond de buiten­kant van spiegellijst op ongeveer 2,5 cm afstand van de rand. Teken met verdwijnstift rondom de punch ­needle lijst ook een lijn met een ­afstand van ongeveer 2,5 afstand tot de rand. Knip vervolgens de stof in het midden van de spiegellijst een beetje in zodat het gehele vlak rondom langs de buitenste, net getekende lijn uit kan worden geknipt. Knip vervolgens de stof rondom met een tussenafstand van telkens 1 cm in, maar knip niet in de punchlussen.

Plak met textiellijm de randen naar de achterkant van de punch needle lijst vast.

Knip de overtollige stof van de buiten­rand af volgens de getekende lijn.

Vouw en plak met een lijmpistool alle randen vast naar de achterkant van de spiegellijst. Zorg dat de stof ­voldoende is omgevouwen zodat hij niet te zien is aan de voorkant. Leg de spiegellijst met de punch needle kant naar beneden op tafel en lijm de spiegel met een lijmpistool vast op de lijst. Druk goed aan.

Bevestig ten slotte de kartonnen achterkant om de lijst meer stevigheid te geven. Gebruik hiervoor een stevig stuk karton. Leg de spiegellijst op het karton en trek rondom een lijn met potlood. Knip uit, maak een kleine inkeping in het karton met een stanleymes waar een stukje ­ophangtouw in kan worden geduwd en gelijmd en plak het karton met een lijmpistool vast op de achterkant van de spiegellijst.

Punchen

Punchen, ook wel punch needling genoemd, is een borduurtechniek. Prik met een holle punchnaald waar de draad doorheen loopt door stof, en haal hem terug naar boven. Zo ontstaat aan de achterkant een lusje, en meerdere lusjes bij elkaar geven een mooi ­reliëfeffect. Punch lange ­lussen (voor een fluffy ­effect) en/of korte lussen (voor een ­strakker ­resultaat, door de ­verstelbare naald korter te maken). Met garens die ­verschillen in kleur, ­materiaal en dikte wordt een verrassende look ­gecreëerd.

Tip

Druk de punchnaald recht in de stof totdat de rand van de punchnaaldhouder de stof raakt. Til de naald bij het terug omhooghalen niet te ver op, anders wordt de lus weer uit de stof getrokken. Sleep de punt van de naald over de stof en herhaal.

null Beeld

Rieten schaal

Rieten schalen zijn ook mooi als decoratie. Met naald en jute touw is eenvoudig een weefgetouw aan de schaal te bevestigen om patronen en kleuren in te weven. Leuk met hier en daar een speelse viltbol.

  • Houten bankje Ibiza € 169,- (De Troubadour), rieten plantenhanger € 20,95 (Madam Stoltz via wehkamp.nl), plat rieten bord € 12,95 (Zara Home), bruin ­katoenen stoelkussen € 14,99 (H&M Home), overig privébezit.
null Beeld

Zelf maken: Rieten schaal

Nodig:
• handgemaakte zeegras schaal Madeira € 17,99 (Casa)
• jute touw € 6,99 • wol en wolvilt in allerlei kleuren v.a. € 2,19 (Pipoos)
• weef-paknaalden € 6,70 (Prym via bol.com)

Aan de slag

Begin met het bevestigen van het weefgetouw aan de voorkant van de rieten schaal. Rijg rondom met naald en touw een weefraam aan de schaal door het touw via het inprikken in het midden van de schaal telkens van de voor- naar de achterkant te brengen. Nu begint het leukste: weven via het weefgetouw aan de voorkant met gekleurde wol. Voor weven is wel wat geduld nodig. Kies telkens een andere kleur wol en weef met hulp van de weefnaald om en om de draad telkens over en onder de jute draad. Druk tussendoor de draad naar het midden aan zodat alle rijen mooi aansluiten. Werk op gevoel en kies sprankelende kleuren voor een bont geheel. Maak de pompons door wolvilt te weven en dit op strategische plekken iets omhoog te trekken en bij te vormen zodat er bolletjes ontstaan. Door de rij daaropvolgend weer normaal te weven en aan te drukken, blijven de pompons goed zitten. Het leuke van weven is dat door de naald op andere manieren en herhalingen onder en over de draden van het weefgetouw te rijgen, er verschillende soorten lusjes ontstaan. Gewoon uitproberen en je fantasie gebruiken. Maak ten slotte aan de rand kleine kwastjes. Knip 5 stukjes wol van 20 cm lang en rijg beide uiteinden via de achterkant door de schaal. Trek de wol door naar de voorkant en maak een dubbele knoop. Knip de kwastjes bij en herhaal dit met afwisselende kleuren rond de hele rand.

null Beeld

Macramé maar mee

Macramé kennen wij vooral uit de jaren zeventig, maar de techniek is veel ouder. Feit is dat al eeuwenlang in alle culturen wordt geknoopt, overal weer anders. Hier zijn piepschuimbollen omhuld met katoengaren en afgewerkt met kleurige lussen voor een Afrikaans tintje.

  • Zandkleurige linnen gordijnen € 39,99/2 st., linnen servetten € 9,99/2 st. (H&M Home), aardewerken kom Cara € 21,99 (House Doctor via wehkamp.nl), rustieke houten snijplanken v.a. € 15,- (stoerebroodplanken.nl), houten bestek v.a. € 1,25 p.st. (Dille & Kamille), overig privébezit.
null Beeld

Zelf maken: Macramé nieuwe stijl

Nodig:
• soft macramé 501 ecru € 14,95 (Katia via Pipoos)
• mooie ­kleuren katoengaren € 1,79 p.st. (DMC Mouliné Special via Pipoos)
• 8 piep-schuimballen ø 5 cm € 0,59 p.st. (Pipoos)
• gezaagde ­ronde grenenhouten stok 270x22 mm € 8,80
• schaar
• handzaag
• schuurpapier
• meetlint v.a. € 1,99 (Hornbach)
• weef-­paknaalden € 6,70 (Prym via bol.com)

Aan de slag

De wandhanger ­bestaat uit 5 lange, opgevulde en omwikkelde macramébundels. Knip per bundel 12 strengen van 2 meter macramétouw. Pak de strengen touw samen en drapeer ze over de stok zodat de uiteinden onderaan gelijk hangen. Knip nog een stuk macramétouw in dezelfde lengte, halveer de streng door de helft eraf te halen, waardoor hij dunner is en er makkelijker een piepschuim bal aan te rijgen is. Vouw de streng dubbel en maak vast aan de houten stok met een Lark’s Head Knot (online zijn genoeg voorbeelden van deze knoop te vinden). Schuif deze streng macramé onder de ­bundel macramétouw en strijk alles glad. Begin boven­in met het om de bundel wikkelen van het katoengaren. Kies verschillende kleuren naar wens en wikkel deze over een afstand tussen de 5 en 10 cm. Rijg vervolgens de eerste piepschuim bal aan de dunnere streng macramégaren met hulp van een lange weefnaald. Schuif de bal naar boven aan en zorg dat het macramétouw aan alle kanten netjes om de bal heen ligt. Begin wederom met het omwikkelen van katoengaren waardoor de bal tussen de omwikkelde delen ligt. Herhaal deze handeling opnieuw voor de laatste bal aan de bundel macramétouw. Maak op dezelfde manier de andere 4 bundels macramétouw, waarbij het leuk is de delen met bal te laten verspringen in een V-vorm. Als de bundels klaar zijn, knip de onderkanten dan naar wens kort en recht af.
Hang de wandhanger zo strak mogelijk tegen de muur, draai bijvoorbeeld 2 schroeven in de muur waar de stok op kan rusten. Het kan ook goed werken om de schroeven in bundels macramétouw aan de achterkant vast te haken.

DIY & Styling: Janneke Peters

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden