Hoe kun je een bananenplant het beste verzorgen? Beeld ThinkStock
Hoe kun je een bananenplant het beste verzorgen?Beeld ThinkStock

Planten

De bananenplant: hoe kun je ’m het beste verzorgen en stekken?

De bananenplant brengt direct sfeer in je huis en als je hem goed verzorgt, blijft-ie maar groeien en groeien. Hoe kun je een bananenplant het beste verzorgen?

Erandi GodinezThinkStock

Of je nu wilt weten wat de beste plek in huis is voor deze plant, hoeveel water hij nodig heeft, wat je moet doen als hij bruine of gele bladeren krijgt én hoe je hem moet verpotten: wij delen hier wat handige tips voor het verzorgen van je bananenplant.

Waar zet je ’m neer?

Omdat een bananenplant ontzettend snel kan groeien en maar liefst 2 meter hoog kan worden, is het belangrijk dat je hem neerzet op een plek in huis waar hij alle ruimte heeft om te groeien. Hou er ook rekening mee dat de bladeren heel snel kunnen scheuren en dat je de bananenplant dus niet op een plek moet zetten waar je regelmatig langs de bladeren loopt. Let tot slot op ook op de lichtinval: een bananenplant heeft minimaal vijf uur per dag licht nodig, maar moet ook niet in de brandende zon staan. Als je bananenplant gele bladeren krijgt, dan kan dit een teken zijn dat hij te veel zon krijgt.

Bananenplant verzorgen

Merk je dat je bananenplant bruine stipjes en gele vlekken op de bladeren krijgt? Dan is de kans groot dat het spint is, een infectie van mijten. Je kunt dit gelukkig makkelijk bestrijden door een mengsel te maken van water met daarin 2% groene zeep en 1% spiritus. Je kunt dit het beste in de avonduren op de bladeren spuiten, omdat dan de eitjes uitkomen. Als je dit meerdere keren herhaalt, zul je merken dat de spint verdwijnt. Bruine of gele bladeren kunnen ook simpelweg weg een teken van ouderdom zijn. De bladeren verkleuren als ze verouderen en sterven dan langzaam af. Je kunt dan gewoon wachten tot ze eraf vallen.

Bananenplant verpotten

Omdat een bananenplant snel groeit, moet je deze regelmatig verpotten. Je kunt dit het beste in de lente doen, omdat wortels die dan beschadigd raken sneller herstellen. Kies een bloempot uit die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot, zodat je plant de ruimte heeft om te groeien. Vergeet ook niet om wat hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten. Dit zorgt voor drainage, zodat het niet uitmaakt als je een keer te veel water hebt gegeven.

Hoe vaak bananenplant water geven?

Als de temperatuur overdag rond de 20 graden ligt, dan heeft je plant gemiddeld 1 liter water per week nodig. Dit kun je het beste verdelen door twee keer 0,5 liter te geven. Als het echt héél warm is, dan kun je het naar 2 liter verhogen. In de koude wintermaanden heeft je bananenplant niet meer dan 0.5 liter per week nodig.

Bananenplant met stamrot

Over water gesproken: let er wel echt op dat je bananenplant niet te veel water geeft. Als de wortels te lang in water staan, gaan de wortels rotten. Dit kun je vaak merken aan de bladeren die dan geel worden. Als je hier niks aan doet, dan ontstaat er stamrot. Verwijder het water in zo’n geval uit de pot, maak de wortels voorzichtig schoon en droog en zet het weer terug in nieuwe aarde.

Bananenplant buiten

Zit jij er aan te denken om je bananenplant buiten te zetten? Hou er dan rekening mee dat de meeste bananenplanten hier helemaal niet geschikt voor zijn. Onder een temperatuur van 12 graden krijgen ze het vaak al moeilijk en in de winter liggen de temperaturen nog veel lager. Wat je wél kunt doen, is de bananenplant alleen in de zomer buitenzetten, maar zorg er dan wel voor dat de zon niet de hele dag op de plant staat. Er is één bananenplant die de wintertemperaturen wel overleeft en dat is de Musa basjoo. Deze kun je het hele jaar in je tuin laten staan.

Bananenplant stekken

Wat zo leuk is aan de bananenplant, is dat hij zelf nieuwe stekjes aanmaakt onderaan de stam. Er ontstaan mini-bananenplantjes die je moet weghalen, omdat ze anders de voeding van de moederplant gaan gebruiken. Deze kleine plantjes kun je vervolgens zelf in een nieuw eigen potje zetten. Het stekken is heel simpel:

  • Graaf heel voorzichtig het babyplantje los (let er op dat je de wortels niet beschadigt)
  • Snijd het babyplantje bij de moederplant weg en probeer dit zo dicht mogelijk bij de moederplant te doen. Gebruik een scherp en schoon mesje want dan voorkom je dat je de planten ziek maakt.
  • Trek het babyplantje bij de moederplant weg en trek zo voorzichtig mogelijk de wortels los uit de aarde. Let er op dat je de wortels niet breekt.
  • Als je het plantje los hebt weten te trekken, kun je gaan stekken. Vul een ander potje met wat potgrond, graaf een kuiltje in de aarde en steek het babyplantje er in. Geef het een klein beetje water er verzorg het daarna op dezelfde manier als de moederplant.

Het belangrijkste bij het verzorgen van planten is dat ze genoeg water krijgen. Maar wat is eigenlijk beter: regenwater of kraanwater? We leggen het uit in deze video:

Bron: Buitenleven, Plantje, Intratuin

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden