Deze oude elektrische apparaten zijn gigantische energieslurpers Beeld Getty Images/iStockphoto
Deze oude elektrische apparaten zijn gigantische energieslurpersBeeld Getty Images/iStockphoto

Deze oude elektrische apparaten zijn gigantische energieslurpers

Lief zijn voor het milieu én je portemonnee? Je energieverbruik in de gaten houden is een goede eerste stap. Dat betekent lichten uit wanneer je weg gaat en apparaten niet onnodig lang op stand-by laten staan. Maar óók het vervangen van oude elektrische apparaten kan een boel schelen.

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto

Weinig zo duurzaam als gebruikmaken van de spullen die je hebt, en oude spullen een zo lang mogelijke levensduur geven. Tenzij het om oude elektrische apparaten gaat. Met de technologie van nu kunnen we koelkasten, broodroosters en vrieskisten een stuk groener maken dan tien, twintig jaar geleden, en daarom kan een oud apparaat vervangen voor een gloednieuwe soms de duurzaamste keuze zijn. Weten voor welke spullen in huis dit geldt? Libelle zet ze op een rij.

Koelkasten, vriezers en drogers

Repareren of vervangen? Grote kans dat je jezelf die vraag weleens hebt gesteld wanneer een elektrisch apparaat in huis aan het einde van z’n Latijn was. Repareren en de levensduur van een product verlengen klinkt in eerste instantie als de groenste optie, maar dat is heus niet altijd het geval. Over het algemeen geldt: hoe groter het apparaat, hoe duurzamer de productie ervan is geworden. Elektrische apparatuur die je dus niet 1, 2, 3 in je eentje optilt, kun je beter vervangen dan repareren. Denk aan koelkasten, vriezers en wasdrogers. Dit geldt vooral voor machines die ouder dan 10 jaar zijn: in deze periode volgden duurzame ontwikkelingen zich razendsnel op. Een gloednieuw apparaat aanschaffen kost dan misschien meer grondstoffen, volgens Milieu Centraal betaalt zich dit terug in de stroom die je bespaart bij een nieuw apparaat.

Handzame apparaten

Gaat het om handzame apparatuur zoals keukenmachines, verzorgingsapparaten zoals föhns en tondeuses of huishoudelijke apparatuur, dan geldt het tegenovergestelde. Het stroomgebruik van dit soort kleine producten is nauwelijks afgenomen in de afgelopen 10 jaar, waardoor jouw oude föhn nog net zo duurzaam is als een nieuw exemplaar. Hier een nieuwe van aanschaffen is in verhouding een stuk minder groen dan kiezen voor reparatie. Gaat het om een apparaat dat je niet elke dag gebruikt? Dan is delen met buren, familie of vrienden de állergroenste optie. Bespaart de wereld niet alleen een hoop grondstoffen, maar jou ook geld.

Bron: Milieu Centraal

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden