Dít moet je doen als je een rat (of muis) in huis hebt
Trek je het keukenkastje open, zit daar ongewenst bezoek. Ook donkere plekjes, kieren en kelders zijn populair bij ratten en muizen. Dít moet je doen als je een rat of muis in huis hebt.
Ratten en muizen komen, vanzelfsprekend, af op voedsel. Hierin zijn ze niet kieskeurig. Met name granen (brood, havermout), kaas, pindakaas en , vlees, noten en (gedroogd) fruit als rozijnen zijn onveilig.
De signalen van ratten en muizen in huis
Ratten en muizen zijn nachtdieren, dus waarschijnlijk zal je overdag niet zo snel een zien lopen (of rennen). Gebruik daarom je zintuigen om te achterhalen of je een ongenodigde gast in huis hebt. Deze signalen mag je niet negeren:
- Krassende geluiden (bijvoorbeeld achter de muur). Ratten maken krassende geluiden met hun nagels. Je hoort ze ook wel in de spouwmuur en in het plafond.
- Keutels. Ratten en muizen laten kleine keutels achter op hun nestplekken. Deze stinken naar ammoniak. Deze keutels zijn ongeveer 2 centimeter lang, 0,5 centimeter dik en grijsbruin van kleur.
- Aangevreten pakken eten en knaagschade aan meubels en elektriciteitskabels is misschien wel het meest opvallende signaal van een rat of muis in huis. Soms hóór je de beesten zelfs knagen...
- Ratten en muizen maken nesten met een grote hoeveelheid papier of zaagsel, bijvoorbeeld in de open haard.
Dít moet je doen
Heb je een (of meer) ratten of muizen in huis, dan is het tijd voor ongediertebestrijding. Het is verboden om zelf gif in te zetten. Dit mogen alleen erkende plaagdierbestrijders. Hieronder een paar dingen die je wél zelf mag doen:
- Betrek de gemeente en de buren bij je aanpak. Om ziekteverspreiding te voorkomen is het een wettelijke taak van de gemeente om ratten te bestrijden.
- Zet vallen. Muizen en (bruine of zwarte) ratten zijn geen beschermde diersoorten. Je mag ze dus vangen met vallen. Kies, waar mogelijk, altijd voor een val met een kooitje in plaats van voor een dodelijke klem. Een theelepeltje pindakaas werkt goed als lokkertje.
- Ruim álle etensresten gelijk op. Breng het vuilnis dagelijks - of om de dag - weg, en stofzuig elke dag. Bewaar voedsel altijd in goed afgesloten verpakkingen en bij voorkeur in afgesloten bakken en potten. Win-winsituatie: het ziet er bovendien een stuk opgeruimder uit.
Let op: onnodig dierenleed is niet toegestaan. Lijmplanken en vallen die het dier verdrinken of elektrocuteren zijn in sommige gevallen verboden. Niemand vindt het bovendien leuk om een dier ernstig te zien - en horen - lijden. Vallen met een bedwelmende vloeistof zijn alleen toegestaan als er een toelatingsnummer van het ctgb op staat.
Hier komen ratten en muizen vandaan
Woon je vlakbij een rivier, meer of een open veld? Met name buitengebieden en boerderijen zijn aantrekkelijk voor ratten en muizen, maar ook in (grote) steden met veel afval zijn ze er in overvloed. Ze komen in alle seizoenen voor, maar zijn met name in de wintermaanden op zoek naar warme schuilplekken.
Ratten en muizen voorkomen
Zonder preventie is bestrijden zinloos. Laat daarom geen voedsel of afval slingeren in je huis én tuin. Ook etensresten van je huisdier en een composthoop trekken ongedierte aan. Maak kleine gaten groter dan 0,5 cm en kieren dicht, ook onder deuren. Ratten en muizen wringen zich door de kleinste gaatjes. Houd hiervoor de volgende richtlijn aan: past er een balpen doorheen, dan ook een muis.
Muizen in huis? In onderstaande video zie je hoe je ze wegjaagt!