Zó ontstop je een verstopt doucheputje. Beeld Getty Images
Zó ontstop je een verstopt doucheputje.Beeld Getty Images

Doucheputje ontstoppen? Zó doe je dat makkelijk zelf

Niets irritanter dan tot je enkels in het water staan onder de douche. Als alleen de haren uit het putje vissen niet meer helpt, is het tijd voor zwaarder geschut. Maar voordat je naar flessen met agressieve ontstopper grijpt, kun je ook op een aantal andere manieren het verstopte doucheputje vrij maken.

Mirna WiggersGetty Images

Er zijn namelijk verschillende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je kunnen helpen om het het verstopte doucheputje makkelijk te ontstoppen.

Doucheputje ontstoppen met baking soda en azijn

Een paar jaar geleden was het een wat lastig te krijgen middel, maar tegenwoordig koop je het haast in elke supermarkt of drogisterij: baking soda. Dit is, in combinatie met doodgewone witte keukenazijn, een echte krachtpatser bij bijna iedere soort verstopping. Dus óók een verstopt doucheputje kan hiermee opgelost worden.

Zo ga je te werk

Het principe is simpel. Pak twee kopjes uit de keukenkast, het formaat maakt niet veel uit. Vul er één voor de helft met azijn en de ander met net zoveel baking soda. Neem de twee kopjes mee naar het verstopte doucheputje en zorg dat het afdekplaatje eraf is.

Schuim

Nu moet je even snel handelen. Giet het kopje met azijn leeg in het kopje met baking soda en giet vervolgens vlug dat kopje met baking soda én azijn leeg in het putje. Schrik niet: op het moment dat je de azijn bij de baking soda voegt gaat het geheel schuimen als een gek. Dat is de bedoeling, want juist dan ontstopt het middel goed.

Inwerken

Laat het geheel even goed inwerken in het putje. Spoel het na ongeveer een half uur goed na met heet water uit de waterkoker en herhaal eventueel. Je zult zien dat je verstopte doucheputje hierna weer heerlijk soepel doorloopt! Een fijne manier dus om je verstopte doucheputje op een natuurlijke manier te ontstoppen.

Doucheputje ontstoppen met traditionele ontstopper

Geen baking soda bij de hand? Geen paniek. Soms wil het ook lukken met een traditionele ontstopper. Zo eentje met een houten steel en een rubberen plopkap. Open het putje en zet de ontstopper er op. Zorg dat de ontstopper goed vacuüm zuigt en beweeg de steel stevig op en neer. Door het vacuüm schiet de verstopping vaak los en kun je hem daarna met kokend water zo wegspoelen.

Doucheputje ontstoppen met cola

Is de verstopping wel dusdanig storend dat je er iets aan wil doen, maar staat de badkamer ook nog niet helemaal blank? Dan kun je dit nog wel eens proberen: schenk zeker een halve liter cola in het doucheputje. Door het koolzuur en fosforzuur wat standaard in cola zit, lossen zeepresten en ander vuil vaak op. Hoe langer je de cola laat inwerken, hoe beter, maar laat het drankje in ieder geval minstens een half uur zijn werk doen. Spoel daarna de put goed door met kokend water en klaar is Kees!

Nog niet opgelost?

Mochten alle bovenstaande tips niet werken, dan wordt het misschien tijd voor grover geschut. In de bouwmarkt kun je bijvoorbeeld een ontstoppingsveer kopen. Dat is een hele lange, dunne springveer die het mogelijk maakt om een verstopping diep in je leidingen weg te halen. Zeker in combinatie met een van bovenstaande oplossingen is dit een fijne methode. Ook kun je altijd nog overstappen op een chemische reiniger uit de supermarkt, maar wacht hier echt mee tot het niet anders kan. Zulke goedjes zijn vaak zó agressief dat het je leidingen beschadigd en daarbij is het vaak ook erg schadelijk voor het milieu.

Douchegoot

Heb jij een douchegoot in plaats van een doucheputje? Ook dan kun je makkelijk zelf de boel ontstoppen. Lees hier hoe je dat het beste doet.

Bron: Rioolprobleem.be, Radar.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden