Houden citronellakaarsen die irritante muggen nou echt op afstand? Beeld Getty Images
Houden citronellakaarsen die irritante muggen nou echt op afstand?Beeld Getty Images

Houden citronellakaarsen die irritante muggen nou echt op afstand?

Nu de lange zomeravonden in de tuin steeds vaker om de hoek komen kijken, willen we goed voorbereid zijn om deze zomer zo min mogelijk last te hebben van muggen. Citronellakaarsen inslaan? Die blijken niet zo goed te werken.

Ismay GijsenGetty Images

De geur van citronellakaarsen brengt je meteen terug naar lange zomeravonden in de tuin. Maar we steken die kaarsen natuurlijk niet voor niets aan. Heb jij soms het idee dat zo’n kaars de muggen helemaal niet wegjagen? Dat kan kloppen.

Citronellakaarsen niet effectief

Citronellakaarsen zijn eigenlijk gewone kaarsen met toegevoegde citronella. Dat is een essentiële olie die ook vrijkomt als je de kaars aansteekt. De mythe is dat die geur muggen afstoot, maar dat blijkt niet zo te zijn. Volgens een onderzoek dat in 2017 werd gepubliceerd in de Journal of Insect Science helpen deze kaarsen totaal niet om insecten te weren. Sommige natuurlijke sprays helpen wel een beetje, maar zijn lang niet zo effectief als DEET.

Citronella vs. DEET

Een kaars aansteken is natuurlijk veel aantrekkelijker dan jezelf insmeren met een stinkend goedje als DEET, maar helaas is de geur van de kaars voor muggen veel minder sterk dan jouw lichaamsgeur. Toch op zoek naar een alternatief voor de kaars en voor DEET? Een spray op basis van citroen eucalyptus werkt beter dan een spray op basis van citronella. Ook kun je een ventilator aanzetten. Muggen kunnen niet tegen deze wind invliegen en kunnen je dan dus ook niet prikken.

Dankzij dit middel heb je geen last meer van muggen:

Bron: Purewow.com. Beeld: Getty

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden