Koop je te veel boeken? Dan doe je onbewust aan tsundoku Beeld Getty Images/Image Source
Koop je te veel boeken? Dan doe je onbewust aan tsundokuBeeld Getty Images/Image Source

Koop je te veel boeken? Dan doe je onbewust aan tsundoku

Het is een herkenbaar scenario voor veel boekenliefhebbers: in je boekenkast of op je nachtkastje ligt een grote stapel ongelezen boeken. In plaats van er een bezem doorheen te halen, koop je er liever nog een exemplaar bij. Herken je dit? Dan ben je onbewust bezig met tsundoku.

Ismay GijsenGetty Images/Image Source

Gek op de Japanse levensfilosofie? Eerder schreven we over shinrin yoku, ikigai en wabi-sabi.

Tsundoku

Boekenplanken vol romans, eindeloos veel kookboeken in de keuken en de verleiding niet kunnen weerstaan om toch nog een kunstboek voor op de salontafel te kopen. Japan zou Japan niet zijn als ze er geen eeuwenoud woord voor hebben. Tsundoku is een Japanse gewoonte om boeken te verzamelen en ze op te stapelen met de intentie om ze ooit nog eens te lezen.

Verschil met bibliomania

De term tsundoku komt uit Meijiperiode (1868 -1912) in Japan. Het woord is een combinatie van ‘tsun’ (oorspronkelijk ‘tsumu’) dat ‘opstapelen’ betekent en ‘doku’ dat je kunt vertalen als ‘lezen’. De kans is groot dat dit je doet denken aan de term ‘bibliomania’ van de Britse schrijver Thomas Frognail Dibdin. Toch is er een verschil tussen de twee: bibliomania beschrijft de intentie om een boekenverzameling te creëren, terwijl tsundoku de intentie is om boeken te lezen maar die vervolgens aan de onbedoelde collectie van ongelezen boeken toe te voegen.

Heerlijk al die boeken, maar het is wel zo fijn als de boekenkast een beetje opgeruimd is. Met deze tips van opruimcoach Eva is jouw boekenkast binnen no-time netjes:

Bron: BBC

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden