Midsection of a girl cleaning plates with her mother. Beeld Getty Images
Midsection of a girl cleaning plates with her mother.Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: Hoe vaak moet je keukenhand- en theedoeken nu wassen?

Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Dat was het motto van de afgelopen 2 jaar. Maar hoe vaak moet je dan het keukenhanddoekje wassen waar je je handen steeds aan droogt? En wanneer moet je precies je theedoeken inruilen voor een vers exemplaar?

Linda AlmekindersGetty Images

Je zou denken dat de keukenhanddoeken en theedoeken niet zo vies zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee. Wel dus!

Je veegt niet alleen water af, maar ook zeepresten. En met theedoeken ook etensresten. De daarbij behorende bacteriën kunnen zich in de vezels van de doek vestigen. De doeken zijn na het gebruik nat en daar gedijen bacteriën goed in.

Hoe vaak handdoeken wassen?

Dat je keukenhanddoeken en theedoeken dus regelmatig moet wassen, is duidelijk. Maar hoe vaak precies? Een zoektocht op internet levert weinig op: de ene website zegt dat je de doek idealiter na elk gebruik wast, terwijl een ander schrijft dat een keer per week prima is.

Advies

We vroegen het daarom aan expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. “Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte theedoek die langzaam weer droogt.”

Hm, nu je de doeken veelvuldig gebruikt, kun je ze dus het beste dagelijks in de wasmand deponeren.

Op 60 graden

Als je de doek dan in de was doet, moet je ‘m wel op 60 graden wassen, adviseert Van der Vossen. “Op die manier gaan de bacteriën dood.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden