Close up of woman's hand spraying water on houseplants Beeld Getty Images
Close up of woman's hand spraying water on houseplantsBeeld Getty Images

Weg vlieg!

Ook zo'n last van rouwvliegjes? Zó kom je er vanaf

Ze zijn piepklein, en tóch kunnen ze behoorlijk vervelend zijn: rouwvliegjes. Vooral je kamerplanten worden er bepaald niet vrolijk van. Gelukkig is er iets aan te doen.

Kim Van WeeringGetty Images

Eerst even een lesje biologie. Wist je bijvoorbeeld dat rouwvliegjes eigenlijk helemaal geen vliegen zijn? Eigenlijk zijn het kleine muggen, maar ze steken dan (gelukkig) weer niet. En het zijn typische eendagsvliegen, of eigenlijk tweedagsvliegen: ze blijven namelijk maar twee dagen leven. Dan zóu je denken dat je toch snel weer van die rouwvliegjes af bent, maar niets is minder waar. De vrouwtjes leggen tot wel tweehonderd larven per keer in de aarde van je kamerplant.

Natte potgrond

Rouwvliegjes zijn dol op natte potgrond, waar ze dan ook met liefde hun eitjes in leggen. De larven tasten op hun beurt de wortels van jouw geliefde kamerplant weer aan. Vervolgens komen de larven uit, leggen ze weer nieuwe eitjes en zo begint de vervelende cirkel weer opnieuw.

Maar je kúnt iets tegen rouwvliegjes doen. Meerdere dingen zelfs. Een paar handige tips:

  • Je kamerplant even geen water meer geven. Droge potgrond vinden rouwvliegjes over het algemeen toch een stuk minder fijn.
  • Strooi zand over de aarde. Dat maakt het voor de rouwvliegjes lastiger om eitjes te leggen.
  • Zet je plant(en) met vliegjes in een andere ruimte dan de planten die geen last hebben van de beestjes.
  • Verpot alle planten met rouwvliegjes en trek alle dode bladeren eruit. Maak de wortels schoon, spoel de bloempot goed uit en zet je groene vriend in nieuwe, verse potgrond. Het liefst een exemplaar met gaten aan de onderkant, zodat het water goed wegloopt en de aarde minder vochtig blijft.
  • Wat je eventueel ook nog kunt doen: een kan heet water opzetten en daar twee eetlepels kaneel bijgooien. Laat het mengsel afkoelen en giet het over in een gieter. De ‘kaneeldrab’ kun je weggooien: je voedt je planten alleen met het kaneelwater.

Onze plantenkenner Avalon heeft ook nog wat tips tegen rouwvliegjes:

Bron: Sante

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden