Op deze temperatuur kun je het beste een wasje draaien Beeld Getty Images/iStockphoto
Op deze temperatuur kun je het beste een wasje draaienBeeld Getty Images/iStockphoto

Op deze temperatuur kun je het beste een wasje draaien

Vroeger leerden we dat hoe heter we vuile kleding wassen, hoe schoner het zou worden. Tegenwoordig kun je kleding op een veel lagere temperatuur wassen. Op welke temperatuur kun je het beste een wasje draaien?

Chanan FoppenGetty Images/iStockphoto

Op verpakkingen van wasmiddel staat vaak al dat het goed zijn werk kan doen op 30 graden, maar toch blijkt uit onderzoek van het Belgische DETIC dat het meestgebruikte wasprogramma in Europa nog steeds 40 graden is. Daarop volgt niet 30 graden, maar zelfs 60 graden.

Verbetering

Door de verbetering van onze wasmachines en de nieuwe samenstelling van wasmiddel is het echt niet meer nodig om je kleding te wassen op zo'n hoge temperatuur als 60 graden. Er zijn bepaalde stoffen aan ons wasmiddel toegevoegd die ook op 30 graden en in kleinere hoeveelheden hun werk kunnen doen.

Portemonnee

Waarom is het zo belangrijk dat we op een lagere temperatuur gaan wassen? Het wassen op 30 graden is beter voor het milieu, voor je kleding én voor je portemonnee. De wasmachine verbruikt bij een lagere temperatuur minder stroom waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Ook zou wassen op 30 graden, 3 keer goedkoper zijn dan wassen op 60 graden. Dat scheelt op jaarbasis toch best weer een leuk bedrag. Wassen op hoge temperatuur is natuurlijk niet helemaal verboden, maar probeer het alleen te doen als het echt nodig is. Dat is voor iedereen beter.

Bron: Libelle.be

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden