Rioolvliegjes: hier komen ze vandaan en zo bestrijd je ze Beeld Getty Images
Rioolvliegjes: hier komen ze vandaan en zo bestrijd je zeBeeld Getty Images

Rioolvliegjes: hier komen ze vandaan en zo bestrijd je ze

Heb je kleine vliegjes rondom de afvoer in je badkamer en/of keuken? Dan heb je waarschijnlijk te maken met rioolvliegjes.

Tara StokdijkGetty Images

Wij leggen je uit hoe je hier vanaf komt.

Wat zijn rioolvliegjes?

Hoewel de insecten rioolvliegen worden genoemd, zijn het muggen. Ze worden ook wel motmuggen genoemd, omdat ze qua uiterlijk iets van motten weghebben. Het zijn hele klein beestjes, die er, als je goed kijkt, harig uitzien. Ze komen uit het riool, dus de kans is het grootst dat je ze tegenkomt bij de afvoer in je keuken en/of badkamer. Ze steken niet, zoals andere muggen dat doen, maar zijn wel vervelend. Ze dragen namelijk flink wat bacteriën met zich mee, en zijn dus bepaald niet hygiënisch.

Kun je ziek worden van rioolvliegjes?

Dat rioolvliegjes zich voeden met schimmels en bacteriën maakt ze ook schadelijk voor de gezondheid. De vliegjes verspreiden de bacteriën, en daarmee ook ziektes, door je hele woning. Je kunt dus wel degelijk ziek worden van rioolvliegjes in je huis. Goede reden om er vanaf te willen dus!

Rioolvliegjes in huis: de oorzaak

Rioolvliegjes komen uit het riool, en komen af op stilstaand water, bijvoorbeeld in een wasbak en/of douche. Uit dit stilstaande water halen ze hun voeding. Ze kunnen zich ook in je afvoer verzamelen. Dit gebeurt vooral wanneer je de douche of wasbak een tijdje niet gebruikt.

Lekkage

Gebruik je de afvoer wel en signaleer je toch rioolvliegjes? Dan kan dit ook wijzen op een lekkage. Als je de vliegjes tegen blijft komen, ook al is er geen sprake van stilstaand water, dan is het goed om te onderzoeken of er geen problemen met je afvoer zijn.

In de tuin

Je kunt rioolvliegjes ook in je tuin aantreffen. Ook daar komen ze op stilstaand water af, bijvoorbeeld na een regenbui in bloembakken, emmers of de dakgoot.

Bestrijden

Rioolvliegjes kunnen tot wel 200 eitjes per dag leggen, die binnen twee dagen uitkomen. Ze vermenigvuldigen zich dus snel. Daarom is het slim om snel in te grijpen als je er een ziet, voordat je met een plaag zit.

Wat werkt tegen rioolvliegjes?

Last van rioolvliegjes? Signaleer dan eerst de broedplek. Gevonden? Als je te maken hebt met rioolvliegjes die vanuit je afvoer naar boven komen, kun je hier kokend water met sodakristallen ingieten. Zo haal je ook alle eitjes van rioolvliegen weg. Ook kokend water met azijn of bleekmiddel werkt hier goed tegen, net als zuiveringszout met azijn. Spoel de boel hierna nog een keer goed na met kokend water. Hoe minder vuil er in je afvoer zit, hoe beter.

Ongediertebestrijder

Er bestaat ook insectenspray waarmee je de rioolvliegjes te lijf kunt gaan, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing omdat je de bron dan niet aanpakt. Loopt het uit de hand, is er sprake van een fikse plaag? Dan kan alleen een professional je helpen. Een ongediertebestrijder zal de rioolvliegjes meestal met een hogedrukspuit en insecticide bestrijden.

Rioolvliegjes voorkomen

Als je huis vrij is van rioolvliegjes, dan wil je natuurlijk voorkomen dat ze (terug) komen. Dit kun je het beste doen door alle kranen in huis regelmatig te gebruiken, zodat nergens stilstaand water komt te staan. Heeft het geregend? Haal dan al het stilstaande water in je tuin weg, bijvoorbeeld door emmers en bloembakken leeg te kiepen.

Andere vervelende vliegjes zijn rouwvliegjes. Deze beestjes takelen vooral je planten toe. Zó kom je er vanaf:

Bron: Libelle.be

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden