Kalkverf Beeld Getty Images
KalkverfBeeld Getty Images

Trendalert: zó schilder je een muur met kalkverf

Het is tegenwoordig helemaal hip om je muren in huis te schilderen met kalkverf. De kleuren zijn heel natuurlijk, hebben veel nuances en komen tot leven op de muur. Dit zorgt voor extra veel sfeer in huis. Maar hoe ga je te werk?

Demi SchoenmakersGetty Images

Kalkverf is de oudste verf en werd vroeger al door de Romeinen gebruikt om stallen een bepaalde kleur te geven. Tegenwoordig zien we het als een luxe product. Doordat de vraag naar natuurlijke producten stijgt, wordt kalkverf automatisch steeds populairder.

Het is eigenlijk gewoon een mengsel van kalk en water met zand of cement. Wat deze verfsoort zo tof maakt, is dat je zelf kunt bepalen hoe je het aanbrengt. Hierdoor geeft het een totaal ander gevoel in huis dan gewone latex of muurverf.

Voordelen van kalkverf

 • Milieuvriendelijk
 • Voorkomt vochtproblemen doordat het een ademende verf is
 • Unieke, warme uitstraling
 • Onbrandbaar
 • Schimmel- en bacteriewerend

Nadelen van kalkverf

 • Foutjes zijn niet zomaar aan te pakken, de hele wand moet dan overgeschilderd worden
 • Omdat kalkverf de poriën van de muur niet afdekt, krijgt vuil een grotere kans
 • Kalkverf is niet zo makkelijk over te schilderen met een andere verfsoort

Kalkverf aanbrengen

Vind je dat kalkverf meer voordelen dan nadelen heeft? Ga dan lekker aan de slag! Bereid je wel goed voor, want kalkverf werkt net iets anders dan gewone verf. Ook zijn er verschillende manieren om kalkverf aan te brengen. Zo kun je gaan voor een gewolkt effect, wildverband of streperig. Zelfs met deze opties kan je nog variëren door bijvoorbeeld de stand van je (blok)kwast te veranderen. Het is dan ook slim om eerst op een proefstuk te oefenen, zodat je zelf het effect van de verftechniek kunt bepalen en de techniek goed onder knie hebt. Dit kan op een stuk hout of karton of op de achterkant van een kast.

 1. Plak eerst alle niet te schilderen onderdelen af, zoals de plinten, de wanden die je niet gaat schilderen en het plafond.
 2. Zorg dat de muur egaal is en vul eventuele beschadigingen op met speciaal vulmiddel.
 3. Breng een laag (kalkverf) primer aan met een platte kwast en muurverfroller, om de ondergrond stabiliseren. Deze stap is noodzakelijk voor een goede hechting met de kalkverf.
 4. Ongeveer twaalf uur na het aanbrengen van de primer, kan je de eerste laag kalkverf aanbrengen met een blokkwast. Kalkverf is in principe klaar voor gebruik, maar het is toch aan te raden om de eerste laag te verdunnen met 5 à 10% water. Bij 500 milliliter is dat dus 25 à 50 milliliter water.
 5. Zo’n acht uur na de eerste laag kalkverf, kun je de tweede laag aanbrengen. Ga op dezelfde wijze te werk. Ook de tweede laag dient verdund te worden met water, in dit geval met 10 à 30%. Dus op 500 milliliter kalkverf is dat 50 à 150 milliliter water. Let op: de kalkverf komt pas na de tweede laag op de juiste kleur. Als je meer effect wilt zien moet je de tweede laag wat meer verdunnen met water.

Bron: Interieur & lifestyle.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden