PREMIUMWonen

Van moodboard tot muurtje verven: minicursus kleuren kiezen

null Beeld

Hoe weet je welke kleuren het beste bij je passen? En hoe ga je vervolgens met de gekozen kleuren aan de slag? Drie Libelle-woonstylisten geven hun tips en trucs.

Marlies Huisman
null Beeld

Ooit begon ze als textiel- en modeontwerper. Tegenwoordig maakt ze interieurreportages voor onder meer Libelle, vtwonen en allerlei woonmerken. Marit Saladini: “In een moodboard kan van alles zitten: kunst, een close-upfoto en natuurlijk interieurplaatjes.”

“Pinterest is erg fijn om mee te beginnen als je aan de slag gaat met een moodboard. Ik zoek graag beelden die passen bij wat ik wil overbrengen. Voor een moodboard hoef je niet alleen maar interieurfoto’s te kiezen. Juist uit andere beelden kun je veel kleurinspiratie halen. Denk aan landschappen, een close-up van materialen of kunst. Daaruit kun je vervolgens de overeenkomende kleuren kiezen voor je styling. Vul dit aan met interieurbeelden die de sfeer benaderen die je voor ogen hebt. Maak hiervan vervolgens een collage op karton of foam board. Ik maak er ook altijd een kleurladdertje bij, van de belangrijkste kleuren. Als ik tegeltjes of gordijnstof gebruik, dan leg ik daar ook voorbeelden van bij. Het moodboard neem je mee als je gaat shoppen, zo kun je overal kijken of het past bij je plan.”

null Beeld

Kleur kiezen

“Om te bepalen of een kleur in je interieur past en welke kleurnuance je het best kunt kiezen, is het belangrijk de kleur bij zowel dag- als avondlicht te bekijken. Maak met de verf een groot kleurvlak op bijvoorbeeld een vel papier, of liever nog op de muur, en laat dit een week hangen. Probeer verschillende kleurnuances op verschillende plekken en kijk hoe het licht erop valt en welke nuance het best tot z’n recht komt op de wand. Heb ik dé kleur gevonden waarmee ik aan de slag wil, dan schilder ik ’m op een kartonnetje en neem ik het – net als het moodboard – overal mee naartoe.”

Tip van Marit

“Kies liever voor een paar grote statements dan voor veel kleine prulletjes. Haal eens alles van de wand en alle accessoires van hun plek. Groepeer ze: zet producten van hetzelfde materiaal, in dezelfde kleur of dezelfde vormen bij elkaar. Begin dan opnieuw met stylen. Zo is het mooier om een gallery wall te maken met meerdere schilderen, dan twee schilderijen op verschillende wanden te hangen.”

null Beeld

Op de muur

“Eén wand een kleur geven, komt vaak wat hard en plat over. Het is mooier om de muren die aansluiten bij de gekleurde wand een tint te geven uit dezelfde kleurfamilie. Een lichtere variante van de kleur of een kleur met wat meer grijs erin. Hierdoor voelt het alsof de ruimte je meer omarmt. Echte durfals schilderen ook nog hun plafond in een tint passend bij de muurkleur.”

Favorieten

  • Kleur “Aardetinten en greige – een mix tussen grijs en beige.”
  • Materiaal “Als het maar mat is. Van tegels tot gepoedercoat staal en van kalkverf op de muren tot vloerverf.”
  • Woonmerk “Ferm Living en HKliving hebben een fijne mix van meubels en accessoires met invloeden van over de hele wereld.”
  • Woonwinkel “Couleur Locale in het Belgische Knokke-Heist, daar is echt álles mooi. Ook Loods 5 heeft een geweldige eigen collectie. De DOTshop in Amsterdam is een fijn adres voor prachtige gordijnstoffen.”
null Beeld

Moniek Visser is al bijna twintig jaar fotostylist voor verschillende tijdschriften. “Het is mijn werk om mooie plaatjes te maken, maar ik zorg er wel altijd voor dat het echt voelt.”

“Stylen doe je op gevoel. Als je het zelf mooi vindt, kan er niet zo snel iets misgaan. Er bestaan handige trucjes, zoals een driehoekscompositie maken met drie verschillende accessoires in verschillende hoogtes. Nog mooier is het om groepjes te maken van accessoires. Koop niet alles nieuw, gebruik ook persoonlijke spullen. Natuurlijk is een trend uit een tijdschrift mooi om te zien, maar je huis is geen showroom, het moet wel leefbaar blijven. Ik probeer mijn beelden altijd zo te stylen dat ik er leven in breng. Dat krijg je door ervoor te zorgen dat het niet te perfect is. Belangrijk om in gedachten te houden als je met je interieur aan de slag gaat.”

null Beeld

Trendkleuren

“Voor een woonproductie in een tijdschrift werk ik vaak met trendkleuren. Hoewel ik zelf niet erg kleurrijk woon, vind ik het heel leuk om een trend neer te zetten. Om te weten of een trendkleur bij je past, hoef je niet meteen alle muren te schilderen. Probeer de kleur eerst eens door deze met accessoires in je interieur te verwerken: een plaid, een vaas met bloemen in de betreffende kleur of kussens op de bank. Zo kun je zien wat de kleur in het interieur doet en of het past. Dat wandje schilderen kan altijd nog.”

Tip van Moniek

“Maak altijd een moodboard als je op zoek bent naar een kleur die bij je past. Blader daarvoor ook eens door een kookboek. De kleuren van receptfoto’s laten zich vaak goed vertalen naar interieurkleuren. Ook een boeket of landschap kan mooie kleurinspiratie zijn.”

null Beeld

Verbinding

“Kies je een kleur voor je muur, dan is het belangrijk dat de kleur verbinding maakt met je interieur. Dat is niet ingewikkeld: kies voor accessoires, kussens of bloemen in dezelfde kleurtinten. Behalve verbinding creëer je zo ook rust in de ruimte. Hiermee kun je zo ver gaan als je wilt. Een groene wand met een groene bank, dat is heel mooi, maar het hoeft niet om kleurrijk te kunnen wonen.”

Favorieten

  • Kleur “Mosgroen.”
  • Materiaal “Ik werk graag met natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, wol en sisal.”
  • Woonmerk “L’Authentique verkoopt mooie meubels, maar ook prachtige kalkverf.”
  • Woonwinkel “Meijer + Floor en Loft in Arnhem vind ik fijne winkels.”
null Beeld

Marlies Does organiseerde op de basisschool al knutselmiddagen voor haar klasgenootjes. Nu werkt ze als interieurstylist voor tijdschriften, merken en projecten. “Ik word er erg blij van om met weinig iets moois te maken.”

“Als je een mooi plaatje ziet en dezelfde sfeer of kleur wil toepassen in je eigen huis, kies er dan voor om dit op een bepaalde plek in het interieur te doen. Ga je voor een kussentje hier, een vaasje daar en een stoel ergens anders in dezelfde kleur, dan krijg je vaak niet het gewenste effect. Door kleuren en accessoires te groeperen en centraliseren, bereik je eerder het effect dat je wil. Zelf vind ik het fijn om combinaties te maken van oude en nieuwe spullen, een strakke tafel met daaromheen een mix van vintage, moderne en brocante stoelen bijvoorbeeld.”

null Beeld

Durven en doen

“Veel mensen durven niet aan de slag te gaan met kleur, maar mijn motto is: durf en doe. Het is maar verf of behang. Je schildert een muurtje zo weer over, en ook behang verwijder je tegenwoordig heel snel. Als je iets wil, moet je het gewoon doen. Een fijne plek om met kleur te experimenteren is de slaapkamer. Met beddengoed in een nieuwe kleur, kun je gelijk de sfeer veranderen en uitproberen of een kleur bij de ruimte past. Als de kleurtint bevalt, kun je altijd nog met muurverf aan de slag gaan.”

Tip van Marlies

“Speel met verlichtingstinten. Met een Philips Hue-lamp bijvoorbeeld, die verschillende kleurstanden heeft, breng je kleur in huis zonder de kwast ter hand te nemen.”

null Beeld

Kleur zonder kleur

“Ik ben niet zo’n kleurrijk type, dus voor mijn eigen huis gebruikte ik verschillende wittinten van verfmerk Farrow & Ball. We wonen in een oud huis met ornamentenplafonds en veel klassieke elementen. Veel kleur had het huis dan ook niet nodig vond ik, maar ik heb wel per muur gekeken of een warme of koele tint beter zou zijn voor de ruimte. Zo zorg je toch voor een subtiele kleur op de muur en ontstaat er een mooie balans in het interieur. Handig om te onthouden: de noordkant van een huis kan een warmere tint gebruiken en aan de zuidkant is een koele tint vaak mooier.”

Favorieten

  • Kleur “Verschillende wittinten van verfmerken als Little Greene en Farrow & Ball.”
  • Materiaal “Hout en linnen zijn prachtige natuurlijke materialen om mee te werken.”
  • Woonmerk “Ik vind zó veel mooi, zoals de Scandinavische merken Normann Copenhagen en Skagerak. En Yumeko, voor het mooiste beddengoed.”
  • Woonwinkel “Pantoufle Design in Rotterdam, L’Etoile in Bergen en voor de kinderen is de Archive Store in Amsterdam een snoepwinkel.”
  • Fotografie: Peggy Janssen, Stan Koolen, Inge Korver, Marlies Does, Bart Brussee en Sjoerd Eickmans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden