Waarom droogtrommeldoekjes slecht zijn voor het milieu Beeld Getty Images/iStockphoto
Waarom droogtrommeldoekjes slecht zijn voor het milieuBeeld Getty Images/iStockphoto

Waarom droogtrommeldoekjes slecht zijn voor het milieu

Gebruik jij droogtrommeldoekjes bij iedere wasbeurt? Deze gewoonte blijkt helaas niet zo goed voor het milieu.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Droogtrommeldoekjes beloven allerlei moois: zachtere kleding, een lekkere geur, geen statische kledingstukken meer. Helaas doen de doekjes meer kwaad dan goed.

Het nadeel van droogtrommeldoekjes

Hoe werken droogtrommeldoekjes eigenlijk? De doekjes zijn gecoat met (geur)chemicaliën en die komen tijdens de wasbeurt op je kledingstukken terecht. Hierdoor voelen ze zacht aan en ruiken ze lekker. Het maakt het materiaal dus niet écht zachter, maar door dat laagje voelt dat wel even zo.

Het gebruik van droogtrommeldoekjes kan zelfs nadelig werken op je wasgoed. Als je ze vaak gebruikt, komt er steeds veel chemisch spul met een sterke geur op je kleding en dat kan averechts werken. Zo kan je kleding er op den duur zelfs muf van gaan ruiken. Ook kunnen de chemicaliën het materiaal aantasten. Het kan handdoeken minder absorberend maken en sommige sportkleding minder vochtafvoerend. Daarnaast hoopt het spul zich op in je machine. Dit kan er na een tijd voor zorgen dat de elektronische vochtsensor in de trommel minder goed werkt.

Slecht voor het milieu

Al met al kunnen droogtrommeldoekjes ervoor zorgen dat zowel je kleding als je droger minder lang mee gaat. Daarnaast leveren ze meer afval op - zeker als je er bij iedere wasbeurt een gebruikt - en belanden de chemische stoffen uiteindelijk ook in het milieu..

Alternatief

Wat kun je dan wel gebruiken? Er zijn wollen droogballen op de markt, die een stuk milieuvriendelijker zijn. Ze kunnen namelijk vele malen worden hergebruikt, zelfs tot een paar jaar. Daarnaast zijn ze biologisch afbreekbaar. Ook deze droogballen maken je kledingstukken zacht, zonder chemische resten achter te laten, en kleding zou er ook sneller door drogen.

Minder wasmiddel

Daarnaast kun je je afvragen of je een dergelijk product wel nodig hebt. Als je kampt met kledingstukken die hard en stug voelen na het wassen, kan het betekenen dat je te veel wasmiddel gebruikt. Droogdoekjes of -ballen zijn dan niet de oplossing, maar het minderen met wasmiddel. En dat is ook nog eens beter voor je portemonnee!

Vieze luchtjes in de wasmachine en je wasgoed? Dat komt waarschijnlijk door vetluis. Elsbeth legt uit hoe dat komt, en hoe je ervan afkomt:

Bron: Huffpost

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden