Draadjeslamp Beeld Bart Brussee
DraadjeslampBeeld Bart Brussee

PREMIUMDo-it-yourself

Wat een eyecatcher! Deze prachtige draadjeslamp maak je helemaal (en supermakkelijk!) zelf

Uniek en o zo gezellig, deze draadjeslamp. Je maakt ’m door de frames van twee lampenkappen met de onderzijde aan elkaar te bevestigen en ze te omwikkelen met wol. Heel simpel eigenlijk, maar moet je eens zien wat een prachtig licht dat geeft!

Studio NOMBart Brussee

Dit heb je nodig voor de draadjeslamp

• 2 lampenkapframes Ø 35 cm € 22,50 per stuk (meerdaneenlampenkap.nl, zoek op ‘frames voor handgenaaide lampenkappen’)
• (vissers)katoen van 500 g dikte nummer 40 € 14,50 (Boom, ouderwetsewinkel,nl)
• 3 kleuren acrylgaren van Scheepjes Colour Crafter in de kleuren Ede, Veenendaal en Kampen € 2,95 per bol (naaldkunst.nl)

Ook nodig

• schaar
• schilderstape

Zo maak je de draadjeslamp

  1. Verwijder de fitting uit één van de frames. Door deze heen en weer te bewegen laat hij vanzelf los, of gebruik een tang.
  2. Zet de lampenkappen op elkaar in de vorm als op de foto. Plak met schilderstape op een aantal plekken de twee lampenkappen aan elkaar.
  3. Ontwikkel het frame nu met het katoen en de wol. Maak eerst een kleine bol met visserskatoen, dit wikkelt een stuk makkelijker dan met de hele klos. Begin met het omwikkelen van de onderste helft.
  4. Knoop de visserskatoen vast aan de onderkant van de lampenkap. Ga steeds richting het midden van het frame en weer naar beneden. Is de draad op of wil je met een nieuwe kleur beginnen? Knoop dan gewoon een nieuwe bol aan (zorg wel dat de knoopjes binnen het frame liggen).
  5. Helemaal klaar met de onderkant? Omwikkel dan nu de bovenste helft. Knoop het visserskatoen vast aan de bovenzijde en wikkel om de middelste ring – nu is het nodig om het steeds tussen de draden van de onderkant te steken. De gekleurde wol is een stuk dunner dan het visserskatoen. Wikkel daarom een aantal keer extra om het net zo dik te maken als het visserskatoen, zodat je hem met regelmaat kunt laten inhaken.
  6. Omdat de onderste cirkel een stuk kleiner is dan de middelste, zullen de draden onderaan strakker tegen elkaar zitten dan in het midden. Probeer ze zo mooi mogelijk te verdelen
Draadjeslamp Beeld Bart Brussee
DraadjeslampBeeld Bart Brussee

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden