Koolmonoxidemelder Beeld Getty Images
KoolmonoxidemelderBeeld Getty Images

Wat moet je doen als je koolmonoxidemelder afgaat?

Koolmonoxide zie of ruik je niet, maar kan wel ernstige lichamelijke gevolgen hebben als je het inademt. Het wordt dan niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. Maar wat nou als de koolmonoxidemelder thuis afgaat?

Koolmonoxide wordt ongeveer 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht kan dus al snel tot bewusteloosheid leiden. Als er niet snel wordt ingegrepen kan je er zelfs aan overlijden.

Eerste symptomen

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.

Om te voorkomen dat je (te veel) koolmonoxide inademt, heeft iedereen als het goed is een koolmonoxidemelder in huis hangen. Deze melder kan gas detecteren. Wel zo handig als je zelf niet kan zien of ruiken wanneer er koolmonoxide door jouw huis word verspreid. Wanneer jouw koolmonoxidemelder afgaat, heeft deze mogelijk een (te grote) hoeveelheid koolmonoxide waargenomen. Maar wat moet je dan doen? En hoe weet je dat het geen vals alarm is?

1. Meter bekijken

Als het alarm afgaat, is het belangrijk om eerst op de meter van de melder te kijken of het een gevaarlijke situatie is of een loos alarm. De ernst van een intoxicatie wordt bepaald door de concentratie CO in de ingeademde lucht en de duur van de blootstelling. Dit wordt door middel van parts per million (PPM) aangegeven.

35 PPM De maximum toegestane concentratie voor constante blootstelling tijdens een periode van 8 uur volgens OSHA.

150 PPM Lichte hoofdpijn na 1,5 uur.

200 PPM Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid na 2-3 uur.

400 PPM Frontale hoofdpijn binnen 1-2 uur, levensbedreigend na 3 uur.

800 PPM Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten. Buiten bewustzijn binnen 2 uur. Overlijden binnen 2-3 uur.

1600 PPM Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 20 minuten. Overlijden binnen 1 uur.

3200 PPM Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 5-10 minuten. Overlijden binnen 25-30 minuten.

6400 PPM Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 1-2 minuten. Overlijden binnen 10-15 minuten.

12800 PPM Overlijden binnen 1-3 minuten

2. Open alle ramen en deuren

Doe zo snel mogelijk alle ramen en deuren open, zodat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Zo ventileer je de ruimtes, waardoor de hoeveelheid gas in de lucht afneemt. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle brandstof verbrandende apparaten zo snel mogelijk uitgezet worden.

3. Verlaat je huis

Waarschuw dan je huisgenoten. Hierna is het verstandig om met z’n allen zo snel mogelijk het huis te verlaten. Laat alle ramen en deuren openstaan. Ga niet meer naar binnen, voordat de hulpdiensten er zijn.

4. Bel 112

Bel vervolgens zo snel mogelijk de hulpdiensten en leg de situatie uit. Volg de aanwijzingen van de hulpdienst op.

Bron: Brandweer.nl, Brandpreventiewinkel.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden