Hoe vaak moet je een waterkoker ontkalken en wat is de beste methode? Beeld Getty Images/iStockphoto
Hoe vaak moet je een waterkoker ontkalken en wat is de beste methode?Beeld Getty Images/iStockphoto

Waterkoker ontkalken: de beste methode om 'm schoon te krijgen

De waterkoker ontkalken, hoe vaak doe jij dat? Hoewel je er alleen maar water in doet, is het toch belangrijk om je waterkoker regelmatig schoon te maken. Zo zorg je er voor dat de waterkoker goed blijft werken en er geen kalklaag ontstaat.

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Hoe kun je een waterkoker het best ontkalken en hoe vaak moet je dit doen?

Hoe vaak waterkoker ontkalken?

Je zou het misschien niet verwachten, maar je waterkoker kan na verloop van tijd aardig vies worden. Als je het apparaat regelmatig gebruikt, ontstaat er een kalklaag die ervoor zorgt dat de warmte minder goed geleidt, waardoor het ook langer duurt voordat het water kookt. Daarnaast komen die stukjes kalk ook in je thee terecht, lekker is anders. Het is dan ook belangrijk om je waterkoker regelmatig schoon te maken. Als je je waterkoker dagelijks gebruikt, dan kun je hem het best eens in de drie maanden schoonmaken.

Hoe kun je je waterkoker het beste ontkalken?

Er zijn verschillende manieren om je waterkoker te ontkalken. Zo verkopen ze in de supermarkt flessen met ontkalker die je kunt gebruiken. Let hierbij wel op dat je een middel kiest dat veilig is om te gebruiken in een waterkoker. Lees de instructies op het etiket en maak de waterkoker schoon. Het nadeel van een kant-en-klare ontkalker is dat het een chemisch schoonmaakmiddel blijft. Eigenlijk kun je het best voor een natuurlijk middel gaan, zoals schoonmaakazijn of citroensap.

Met azijn

Als je je waterkoker schoonmaakt met schoonmaakazijn, dan is het belangrijk dat je naast het schoonmaakazijn ook wat water in de koker doet. Zet de waterkoker aan en laat de substantie koken. Laat de waterkoker daarna nog een kwartiertje afkoelen en giet hem daarna leeg. Als het goed is, is de kalklaag nu verdwenen. Zet hierna de waterkoker nog zo’n drie keer aan met gewoon water zodat er geen azijn achterblijft. In deze video leggen we uit hoeveel azijn en water je moet gebruiken:

Waterkoker ontkalken met citroensap

Mocht je geen schoonmaakazijn in huis hebben, kun je ook citroensap gebruiken. Pers het sap van twee citroenen uit en verwijder de pitjes. Schenk het sap in de waterkoker en vul de rest aan met water. Zet de waterkoker aan en laat hem na het koken een kwartier staan voordat je alles eruit giet. Spoel goed na en kook drie keer opnieuw op met water om alle citroensmaak te verwijderen.

Met baking soda

Je kunt ook baking soda gebruiken om je waterkoker te ontkalken. Strooi dan 200-250 gram baking soda in de waterkoker. Vul 'm daarna met verder met water. Zet de waterkoker niet aan, maar laat 'm zo een aantal uren staan. Spoel hierna alles eruit en vul 'm opnieuw met alleen water. Laat het water daarna koken om de baking soda eruit te krijgen.

Waterkoker ontkalken met vaatwastablet

Heb je dit allemaal niet in huis? Dan kun je er een vaatwastablet bij pakken. Let op: mik niet het hele tablet in de waterkoker, maar breek een hoekje af. Leg dat erin, vul 'm vol met water en zet de waterkoker aan. Laat de waterkoker daarna nog een keer koken, zodat je thee straks niet naar vaatwastablet smaakt.

Waterkoker ontkalken met cola

Misschien heb je weleens gelezen dat je cola kunt gebruiken om de waterkoker te ontkalken. Dit raden we je af. Het klopt dat je kalkaanslag te lijf kunt gaan met een zure vloeistof en cola is zuur, maar cola bevat ook veel suiker. De suikers blijven aan de binnenkant van je waterkoker plakken als je cola aan de kook brengt. Niet goed voor je waterkoker en ook niet bevorderlijk voor je toekomstige kopjes thee.

Met rijst

Dan is er nog zo'n veel genoemd trucje dat wij afraden: je waterkoker ontkalken met rijst. Hierbij zou je het apparaat moeten vullen met lauwwarm water en een handje rijst. Door de waterkoker te schudden, na het even te laten weken, zou het kalk los komen. Ware het niet dat waterkokers vaak niet helemaal afsluitbaar zijn, waardoor het een behoorlijke kliederboel kan worden. Daarnaast wordt rijst plakkerig in combinatie met warm water waardoor het aan de binnenkant blijft plakken. Zo kan het ook in het verwarmingselement of het zeefje gaan plakken. Ga dus liever voor azijn, citroen of soda.

Bron: Coolblue, Max Vandaag, HG

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden