Postvak Beeld Jef van Tricht
PostvakBeeld Jef van Tricht

You've got mail: zo maak je zelf een postvak

Een kaartje van je zus met Kerst of een belangrijke brief, we ontvangen allemaal nog post. En waar kun je je post nou beter in bewaren, dan in een zelfgemaakt postvak?

Seline StebaJef van Tricht

Dit heb je nodig:

  • Multiplex of underlayment, bijvoorbeeld berkenmultiplex van 122 x 61 cm à € 15,99 (Gamma)
  • Massief timmerpaneel, bijvoorbeeld 1200 x 300 x 18 mm à € 9,59 (Hornbach)
  • Bison-constructielijm 250 g à € 9,95 (Hornbach)
  • Stukje (berken)tak met zijtak (uit het bos)
  • Klemmen/clips à € 0,65 p.st. (Dille & Kamille)
  • Freesmachine
  • Gatenboor

Zo maak je het:

Het postvak is gemaakt van 12 mm multiplex en een massief houten (grenen) timmerpaneel van 30 x 47 cm. Het kastje zelf meet 20 cm.

  1. Begin met het zagen van de voor-, boven- en onderkant: een stuk van 19 x 30 cm en twee stukken van 6,5 x 30 cm. In de boven- en onderkant wordt vervolgens aan één kant over de hele breedte een inkeping van 12 mm en 5 mm diep gezaagd of gefreesd, hierin past straks de voorkant. Aan de bovenrand van het timmerpaneel, waarop het kastje gemonteerd wordt, komt ook een inkeping over de hele breedte, tot 12 mm vanuit de bovenrand en 5 mm diep. Evenwijdig hieraan, maar 19 cm lager, komt zo’n zelfde inkeping.
  2. Teken voor het front met potlood een kader op 1 cm van de rand van het paneel. Binnen dit vlak komen gaten van verschillende diameters. Gebruik verschillende gatenboren, van 30 tot 100 mm.
  3. Maak een verdeling, zorg dat de gaten niet te dicht op elkaar zitten. Geen gatenboor tot je beschikking? Teken ze dan met een passer en zaag uit met een decoupeerzaag. Lijm boven- en onderkant in de groeven van het timmerpaneel en de voorkant in de groeven van de boven- en onderkant. Zorg dat alles recht zit, klem vast en laat uitharden. Bevestig onder het kastje nog wat klemmen en maak een haakje van een tak.

Voilà!

null Beeld Jef van Tricht
Beeld Jef van Tricht

DIY: JANNEKE PETERS EN JEF VAN TRICHT

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden