Zo vaak moet je het toetsenbord schoonmaken (en zo pak je dat aan)  Beeld Getty Images
Zo vaak moet je het toetsenbord schoonmaken (en zo pak je dat aan)Beeld Getty Images

Zo vaak moet je het toetsenbord schoonmaken (en zo pak je dat aan)

Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst het toetsenbord van je computer of laptop schoongemaakt? Iedere dag halen we netjes een doekje over het aanrecht en de eettafel, maar het toetsenbord is iets wat we vaak vergeten.

Ismay GijsenGetty Images

We vertellen je hoe vaak je het toetsenbord moet schoonaken en hoe je dat precies doet.

Hoe vaak

Gebruik je dagelijks je toetsenbord? Technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) adviseert dan om wekelijks het toetsenbord schoon te maken met een goed uitgewrongen, vochtige doek. Een grondige schoonmaakbeurt is dan alleen nodig wanneer je merkt dat het toetsenbord heel vies is.

Toetsenbord van een computer

Wanneer je het toetsenbord van een computer schoonmaakt, koppel je het eerst los. Als je een draadloos toetsenbord hebt, is het belangrijk om het uit te zetten en de batterijen te verwijderen. Houd het toetsenbord ondersteboven en schud het heen en weer om kruimels en pluisjes los te krijgen. Maak daarna het oppervlak van de toetsen schoon met een vochtige doek en eventueel een wattenstaafje. Zorg ervoor dat het doekje goed is uitgewrongen, want water is schadelijk voor het toetsenbord.

Grote schoonmaakbeurt

Ben je niet iemand die elke week het toetsenbord schoonmaakt en is er écht een grondige beurt nodig? Met een spuitbus met perslucht kun je het vuil tussen de toetsen wegblazen. Dit kun je het beste doen wanneer je het toetsenbord op z’n kop houdt.

Bij sommige toetsenborden kun je de toetsen van het bord afhalen. Dat kun je heel gemakkelijk doen met een gebogen paperclip. Was de toetsen individueel af en maak de basis van het toetsenbord schoon met een vochtige doek. Laat de toetsen goed drogen en zet ze daarna terug op het toetsenbord. Let op: niet bij ieder toetsenbord kunnen de toetsen eraf.

Toetsenbord van een laptop

Gebruik je een laptop? Dan kun je de toetsen niet van het toetsenbord afhalen. Je kunt de toetsen wel schoonmaken met een vochtige doek of een spuitbus met perslucht. Zorg er tijdens het schoonmaken altijd voor dat de laptop helemaal uitstaat en de oplader is losgekoppeld.

Met deze lifehack verwijder je kruimels van het toetsenbord:

Bron: HP, Cool Blue

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden