PREMIUMMagische kleuren in Marrakech

Zo woont de ontwerpster zelf

null Beeld Stine Christiansen
Beeld Stine Christiansen

Met haar losse hand van decoreren geeft ontwerpster Laurence Leenaert kleur aan textiel en keramiek én aan haar huis in Marrakech.

Monique van der Pauw Stine Christiansen
null Beeld

De bewoners

Wie? Laurence Leenaert (33), ontwerpster, eigenaar lifestylelabel Lrnce, Ayoub Boualam (manager Lrnce) en hond Asu
Waar? Een vrijstaand huis van 80 m² in Marrakech sinds 2017
Online lrnce.com, @lnrce

Als Laurence Leenaert in 2015 samen met haar zus een zesdaagse trektocht maakt door de Marokkaanse Sahara, kan ze niet bevroeden dat dit het startschot is voor een nieuw leven en een boost voor een internationale carrière. “Die tijd in de woestijn was zo geweldig dat ik na terugkeer opnieuw een retourtje Marrakech kocht”, vertelt de Belgische ontwerpster. Laurence, die als kind al kleding knipte voor haar pony en mode en design studeerde in Gent, vertrekt met een naaimachine als handbagage, verkoopt haar textiele creaties via Instagram en besluit na zes weken om definitief te verhuizen naar de zonovergoten Roze Stad. In 2017 vindt ze, samen met haar man Ayoub, haar huidige huis in een moderne woonwijk net buiten de drukte van de oude medina. “We huren het van dichteres en actievoerster Malika El Assimi. Het is tweehonderd jaar oud en dat voel je, het heeft een mooie oude ziel.”

null Beeld

Buitelen

Ooit begonnen met tassen van reststoffen is Laurence uitgegroeid tot een bejubeld ontwerpster van handgemaakt textiel, keramiek, kleding, wanddoeken en meubels. Haar handschrift omschrijft ze als: “Vrolijk, speels, naïef. Symbolen en kleuren zijn belangrijk voor me. Toen ik begon liet ik me inspireren door tribal art en grafische vormgeving. Dat gevoel zie je nog steeds in mijn werk. En ik word natuurlijk enorm geïnspireerd door mijn omgeving, het licht en de kleuren, maar ook de traditionele ambachten.”
Met de hoge muren, witte wanden en authentieke tegelvloeren is haar huis de perfecte achtergrond voor de inrichting die vooral bestaat uit eigen ontwerpen. “Ik kwam in Marrakech aan met vierhonderd euro, vijftig kilo kleding en vijftig kilo stoffen. Ik had niets. Dus ik timmerde een bed en maakte wanddecoraties om mijn eerste woning gezellig te maken.” In dit huis waren het lokale ambachtslieden die haar bed, bank en bureau timmerden, van blond hout, als kalme tegenpool voor de vormen, kleuren en dessins die over elkaar heen buitelen. “Ik ben gek op het roze en het Majorelle blauw dat je hier veel ziet, maar experimenteer met alle kleuren. Kleuren zijn onmisbaar, ze weerspiegelen wie je bent.”

Weekje Marrakech?

Laurence opent dit jaar de deuren van een eigen gastenverblijf, Hotel Rosemary. Op het moment van schrijven is het fijne er nog niet van bekend, maar dat het kleurrijk wordt, staat vast. Houd het in de gaten op @rosemarymarrakech.

Plezier

De pottenbakkers waarmee Laurence samenwerkt moesten wel even wennen aan de losse hand waarmee ze ontwerpt en dessineert: ‘Wat doe je met onze mooie borden!’, riepen ze. Zij houden van perfectie, werken uren aan een motief. Ik niet, ik beschilder een beker in vijf minuten. Imperfectie is mooi. Daarom houd ik ook van oude spullen, je ziet de tijd die eroverheen is gegaan, het verhaal dat erachter schuilt.” Laurence legt zichzelf geen regels op, niet in haar ontwerpen en niet in haar huis. “Ik wil een omgeving scheppen die plezier uitstraalt. Dan kan alleen als ik in vrijheid kan creëren. Spontaniteit is alles voor me.”

null Beeld
 • Doe-het-zelf
  Alle spullen zijn eigen ontwerpen, behalve het stoeltje en het vloerkleed. De meubels zijn gemaakt door een timmerman; het tafelblad is bekleed met handgemaakte en door Laurence beschilderde tegels.
null Beeld
 • V.l.n.r.
  • Majorelle blauw, een van Laurences favorieten, kent zijn oorsprong in de beroemde Majorelle tuin in Marrakech.
  • Laurence koos wit voor de wanden, plafonds en gordijnen als tegenwicht voor alle kleuren in huis.
  • De tafel, het keramiek en de kunstwerken (ontwerpen voor vloerkleden) zijn van eigen hand.
  • Entree in stofroze, de karakteristieke kleur die Marrakech haar bijnaam gaf: de Roze Stad.
null Beeld

Geef ruim baan aan kleur, maar in een rustige basis (wit, lichtgetint hout). Zo wordt het niet te druk, blijft het licht en komen de kleuren optimaal tot hun recht.

Kies een of meerdere kleuren die eruit springen.

Pas het kleurenpalet toe door het hele huis.

Kies accessoires met speelse vormen en abstracte dessins. Met effen items erbij voorkom je onrust.

Combineer met pure materialen als hout, rotan, bamboe, linnen, wol. Ze geven tegenwicht aan kleur en dessins, brengen warmte en halen de natuur in huis.

null Beeld
 • De besloten binnentuin is een veelgebruikte plek, Laurence en Ayoub beginnen hier hun dag met een glas watermeloensap en brood met amlou, amandelspread. Het keramiek en de tafel met een blad van handbeschilderde tegels zijn eigen ontwerpen.
null Beeld

Het kleurenpalet

Roest Roodbruin, Flexa Creations, zijdeglans, € 52,49/liter (Flexa).

Oranje Koningshuis, te mengen in verf van diverse verfmerken, zijdeglans per liter vanaf € 38,- (Gamma).

Blauw Daring Indigo, Perfect Finish zijdeglans, 0,75 liter € 36,99 (Histor).

Blauw Blue, zijdeglans, per liter € 52,49 (Pure & Original).

Roze Binti Sweets uit collectie Binti Home, muurverf per liter € 30,99 (Flexa).

null Beeld
 • Links: Leve de losse pols
  Laurence pakte haar interieur aan zoals ze ook doet met keramiek: ze vulde de witte basis met kleur en dessins. Instinctief, speels en spontaan, voor een vrij gevoel.
 • Rechts: Oud & Nieuw
  Kussen in de kleuren van de woestijn. Laurence werkt samen met lokale ambachtmensen, zodat haar ontwerpen een samenspel zijn van eigentijds design en mooi, traditioneel handwerk.
null Beeld
null Beeld
 • Hangplek
  De slaapkamer is Laurences favoriete plek in huis: “Hier hang ik graag rond.” Textiel en keramiek zijn van eigen hand, de gordijnstof kocht ze in de souk.

Binnen & buiten

Puur natuur en goed voor een instant vakantiegevoel in je eigen tuin: houten Essaouiri stoelen, handgemaakt in de gelijknamige Marokkaanse stad. Zomer voorbij? Dan halen ze de zon naar binnen! Te koop bij onder andere Wander Wood en Household Hardware.

5x toffe adressen

Hier kun je terecht voor kleurrijke accessoires in Laurences stijl.

•• Unieke ontwerpen Lrnce.com Laurences werk is (nog) niet in Nederland te koop, maar wel via haar webshop.
•• Grafische (abstracte) posters desenio.nl, junique.nl, werkaandemuur.nl
•• Vloerkleden tribaliste.com Met de hand en duurzaam gemaakt in Marokko.
•• Beddengoed merci-merci.com Webshop van het Parijse warenhuis Merci, een van Laurences favorieten.
•• Kussens thesouks.nl Handgemaakte spullen uit Marokko.

Productie: House of Pictures | Brontekst: Lene Lykke Hovtmand | Shopping: Christianna Kazantzis | Fotografie close-up tegel: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden