Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

14 Puur Natuur – Happy Earl Grey

 

 

Advertentie

De automatisering kent geen grenzen en ook de voedingsindustrie maakt daar danig gebruik van. De koeien komen niet meer buiten en staan in volledig geautomatiseerde "draaimolens" bij het melken. De kippen staan opgestapeld in legbatterijen. En de seizoensgroenten en fruit bv. aardbeien en boontjes zijn het hele jaar te koop doordat men in kassen de seizoenen kunstmatig nabootsen. 

 
Is er nog respect voor wat Moeder Natuur ons biedt?
 
Toen ik jong was had mijn vader een moestuin waarin hij ook (voor die tijd) bijzondere groente kweekte. Ik kan mij nog zo herinneren dat die groente heel anders smaakte dan uit de winkel. Vooral de groente die in de grond groeiden had een heel andere smaak. Bij het eten van biologische groente proef je dat verschil ook, probeer het maar eens.
 
Over smaak valt natuurlijk te twisten. Maar het geeft te denken en dan heb ik het nog niet eens over alle kant en klare salades en maaltijden die in de winkel liggen. Gezond? Hebt u zich weleens verdiept in de toevoegingen, de E- nummers?
 
Ik wil er één uitlichten, de smaakversterker die aan bijna alles wordt toegevoegd is: “E621”. Veel producten bevatten deze “smaakversterker” die en het is wetenschappelijk bewezen een eetlustverhogende werking heeft en zelfs schade kan veroorzaken aan de hersenen.
 
Bij het Google-en naar “E621” ben ik geschrokken van wat er over geschreven is en waar de meeste mensen zich absoluut niet van bewust zijn. Je leest zoveel over Plofkip, maar de oorzaak van “Plofmens” ligt ten grondslag aan de smaakversterker “E621”. Het wordt tijd dat we daar eens over na denken.
 
Het assortiment biologische voedingsmiddelen groeit in de supermarkt. Het wint terrein maar als je echt volledig biologisch, duurzaam en verantwoordt wil eten is dat nog steeds puzzelen en bovendien een kostbare aangelegenheid.
 
Een paar weken geleden las ik op Facebook dat “Marqt” een vestiging op de Binnenrotte in Rotterdam had geopend en de afgelopen week ben ik daar eens gaan shoppen. Wat een bijzondere winkel en wat een uitstraling. Zo puur! Een supermarkt met uitsluitend biologische en duurzame producten de enige supermarkt waar men nadenkt over al die toevoegingen.  
 
Bij “Marqt” is brood nog brood, kaas echte kaas en het vlees dat wordt verkocht van dieren die met respect zijn behandeld.
 
Wat een mooi initiatief van de oprichter Quirin Bolle, oud medewerker van de Ahold groep. Er heeft een mooi interview gestaan in het NRC van 23 februari 2013 dat u zeker eens moet opzoeken.
 
Is het niet veel beter een simpele maaltijd te bereiden, waarvan je weet wat erin zit, in plaats van weer een kant-en-klaar maaltijd te serveren met toevoegingen die slecht voor de mens zijn? Zo heel veel werk meer is het echt niet.
 
Respect daar heeft men het steeds vaker over. Het wordt eens tijd dat de voedingsindustrie zich gaat schamen voor het respectloos omgaan met wat Moeder Natuur ons biedt.
 
Ook moeten wij de consumenten eens wat bewuster inkopen. Zodat er minder voedsel wordt weggegooid. Ook daarover moeten wij ons schamen. Als wij bewuster kopen bespaart dat ook nog eens veel geld in deze tijd van bezuinigingen.
 
“Puur Natuur” wint terrein en ik ben een voorstander. Ik raad u aan de komende maanden eens langs te gaan bij een biologisch bedrijf. Ik heb een favoriete plek Google maar eens op “De Buytenhof in Rhoon” en je kunt daar zelf aardbeien plukken (in mei/juni) en in september pluk je er de lekkerste appelen en peren.
 
Bij "De Buytenhof" in Rhoon vind ik rust en de “Smaak uit mijn Jeugd”.
 
Tip: Weet wat je eet en lees de etiketten in de winkel voordat je naar de kassa gaat.
 
Lieve groet
Happy Earl Grey

Sylvia Witteman: “Met vrienden, een rugzak en heel weinig geld ging ik naar Joegoslavië”

Sylvia Witteman alleen op vakantie column Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), 2 zoons (19 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week vertelt ze over haar eerste vakantie zonder ouders.

Mijn jongste zoon, 16 jaar oud, ging voor het eerst alleen op vakantie. Alleen, dat wil zeggen, zonder ouders, maar met 5 vrienden. “We hebben een appartementje gehuurd in Knokke”, zei hij, handenwrijvend van voorpret. Knokke? Dat is toch een suffe badplaats voor keurige oude dames? Nou ja, ze zouden daar in elk geval weinig kwaad kunnen, tussen de theesalons. 200 euro kreeg hij mee. Ik vond het veel, maar j

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien