Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Avondje uit met fibromyalgie

Nooit ben ik echt een uitgaanstype geweest. Dansen in de disco was en is niet aan mij besteed. Wel vond ik het gezellig om naar een cafeetje te gaan om daar, onder het genot van een drankje, wat te kletsen en rond te kijken. Kijken hoe anderen zich uitsloven, hoe anderen ladderzat aan de bar hangen en zich strompelend en steun zoekend een weg naar buiten banen. En kijken naar het andere geslacht om te zien of iemand de moeite waard is.

In de loop der tijd is het uitgaan alleen maar minder geworden.
Mijn favoriete café was niet meer toegankelijk voor mij, aangezien het leukste deel boven is en ik geen trap meer kon lopen. Wanneer ik toch eens mijzelf naar boven hees, was het publiek inmiddels flink verjongd. (Of was ik ouder geworden?)
Lang staan redde ik niet meer en op een barkruk hangen behoorde ook niet meer tot mijn mogelijkheden. Tja, en zitten aan een tafeltje terwijl iedereen om je heen staand met elkaar kletst; daar is de lol snel af.
Bovendien was ik inmiddels voorzien van een leuke partner (waar ik nog steeds gelukkig mee getrouwd ben). Dus daarvoor hoefde ik ook niet meer op stap.
Natuurlijk vonden zowel ik als mijn partner het jammer dat het uitgaan er voor mij niet in zat. Maar we accepteerden dit als een gegeven feit.
 
Ons leven veranderde steeds meer. We gingen samen wonen, trouwen, er kwamen kinderen. Kortom, we settelden ons en ik had niet meer de behoefte om aan een bar te hangen.
Mijn spaarzame avondjes uit bestaan vooral uit uiteten gaan en, eens in de zoveel jaar, een bezoek aan een concert van Ilse DeLange.
 
Een paar keer per jaar ga ik uiteten met oud-studiegenoten van mijn HBO-opleiding. We wonen verspreid over de westelijke helft van het land. Uit eten gaan in een restaurant ongeveer in het midden van onze woonplaatsen is de meest handige manier om af te spreken. En het is natuurlijk lekker en gezellig.
Afgelopen zaterdag was het zover. Het was gelukt om een datum te prikken waarop we alle vier konden. Toen ik kwam aanlopen vanaf de gehandicaptenparkeerplaats, maakte één van mijn vriendinnen de opmerking: “Dat gaat soepel, die kaart heb je ook niet meer nodig.”
Nu moet ik bekennen dat het lopen ook steeds beter gaat. Dankzij veel oefenen en discipline.
Achteraf realiseerde ik mij dat ik die middag nog geslapen had, om energie op te doen voor de avond. Tegen de tijd dat ik bij het restaurant aankwam, was ik net weer een beetje opgestart. Het klopte dus wel dat ik er energiek uitzag en energiek liep. Zo voelde ik mij op dat moment ook.
 
Het werd een gezellig etentje. Het eten was lekker en we hebben heerlijk kunnen bijkletsen.
Thuis in bed merkte ik dat dit avondje toch intensiever was dan ik had verwacht. Mijn handen leken wel in brand te staan. Het voelde alsof het bloed in mijn handen kookte, waardoor dit bloed meer ruimte nodig leek te hebben. Hierdoor voelde mijn huid gespannen aan en een vreemde tinteling ging door mijn vingertoppen. Van narigheid heb ik mijn handen maar bovenop het dekbed neergelegd. Koelen!
Uiteindelijk ben ik, door mijzelf bewust te ontspannen en daarmee tegelijkertijd de pijn in mijn handen, het geluid van een tuinfeestje bij de buren én het gesnurk van Freek te negeren, in slaap gevallen.
 
De volgende dag voel ik me nog steeds niet op en top, maar dat zal de komende dagen wel wegtrekken. Ik ga rustig mijn gangetje, doe weer wat actiever mijn yoga-oefeningen, wandel elke dag en ga op tijd naar bed. Over een paar dagen voel ik me hopelijk weer net zo energiek als toen ik bij het restaurant aan kwam lopen.
 
Groetjes, Esther
Advertentie

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buckingham Palace start onderzoek naar 'pestgedrag' Meghan Markle

Pesten op de werkvloer komt op veel plekken voor. Zelfs op Buckingham Palace, als we de berichten uit Engeland mogen geloven. Meghan Markle wordt door verschillende medewerkers van het paleis beschuldigd van pesten.

In een artikel dat The Times dinsdagavond publiceerde, verklaarden een aantal oud-medewerkers van het paleis dat een van hun collega’s, het toenmalige hoofd communicatie van prins Harry en Meghan, een klacht heeft ingediend bij de secretaris van prins William. Meghan zou er namelijk ervoor hebben gezorgd dat twee assistenten hun spullen pakten en zou ze ook een derde medewerker gepest hebben.

Advertentie

Buckingham Palace onderzoekt beschuldigingen

Het team van Meghan Markle bracht woensdag naar buiten dat de hertogin bedroefd is door deze aanval op haar karakter. Ook Buckingham Palace heeft nu gereageerd: “We zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen en beweringen van voormalige medewerkers van de hertog en hertogin van Sussex. Ons HR-afdeling gaat de beschuldigingen onderzoeken.” Medewerkers en oud-medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek om te kijken of hier lessen kunnen worden geleerd. “Het Koninklijk Huis voert aantal jaren een beleid waarin geen ruimte is voor pesterijen of intimidatie op de werkvloer”, sluiten ze het bericht af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Telegraaf. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien