Een achterhoeker in zuid Spanje
Een achterhoeker in Spanje
Ik wilde weg uit Nederland. Te druk, teveel regeltjes, maar vooral het gebrek aan zon heeft mij doen besluiten om weg te gaan, in ieder geval een tijdje. Het vooruitzicht van weer een natte en koude lange stond me ontzettend tegen en maakte me depressief. Ik had voldoende geld om een jaar weg te kunnen blijven en met zo nu en dan een baantje onderweg misschien zelf langer. Het is mijn beste beslissing ooit gebleken.
Ik ben blijven steken in de buurt van Avignon met de bedoeling daar wat werk te zoeken in de olijvenpluk. Nee dus, olijven plukken bleek een familie aangelegenheid te zijn en er was geen gebrek aan een matig Frans sprekende Nederlander. Ook de zoektocht naar ander werk was niet succesvol. De opfriscursus Frans die ik had gevolgd was duidelijk niet voldoende.
Ik wist dat op campings aan de kust meestal wel werk beschikbaar was in het voorjaar en zomer. Helaas was het pas november. Ik ben toch maar langzaam richting westen gegaan. Een dag rijden, soms maar 60 km en als ik een mooi plekje vond dan bleef ik een paar dagen. Voornamelijk gewoon ergens met de caravan aan de rand van het bos. Ik heb niet één keer problemen met de politie gehad, ondanks hun reputatie mbt. wildkampeerders. Op een dag zag ik de richtingaanwijzer Perpignan, Barcelona en heb in een impuls de afslag genomen. Uiteindelijk als je de Spaanse en Portugese kust volgt kom je ook in Biaritz terecht, nietwaar? En zo is het allemaal begonnen. Ik heb Biaritz nooit bereikt.
Na een paar weken langs de weg geleefd te hebben met nu en dan een douche bij een benzinepomp werd het hoog tijd om alles, mij zelf incluis een goede schoonmaakbeurt te geven. Elke zichzelf respecterende camping heeft een wasmachine, zelfs in achteraf gebieden in Spanje. Bovendien had ik al uren tussen boomgaarden vol met fruit doorgereden, dus er was misschien een kans op wat bijverdiensten. Toen ik in Alhama de Murcia een bordje camping zag was de beslissing snel genomen. 18 kilometer over een kronkelweg de bergen in, bracht me uiteindelijk in het kleine bergdorpje El Berro, waar de camping bleek te zijn. Het meisje in de receptie sprak gelukkig vloeiend Engels, want ik sprak geen woord Spaans. “Hoe lang wil je blijven”, “een dag of 3, kan dat”. Ik ben er 13 maanden geweest!
Al snel had ik al werk gevonden. Hand en spandiensten verlenen bij de verbouwing van een oude finca. De eigenaresse was een vrouw uit Wales, dus de taal was geen probleem. Van het een komt het ander en we zijn inmiddels ruim 4 jaar getrouwd. De finca met 400 amandelbomen bestond oorspronkelijk uit 3 gedeelten, waarvan de eerste inmiddels geheel eigenhandig is gerestaureerd en deze verhuren we aan natuurliefhebbers. De omgeving van El Berro is bij uitstek geschikt voor wandelaars, mountain bikers en bergbeklimmers. Het 2e huisje is gedeeltelijk herbouwd en de 3e is nog steeds een ruïne.
Intussen hebben we ook een huis in het oude stadsgedeelte van Moratalla gerenoveerd, en we zijn ontzettend trots op wat we in 18 maanden hard werken met ons tweeën hebben gerealiseerd. Ook dit huis is beschikbaar voor de verhuur. Moratalla met zo’n 8000 inwoners en tal van tapas-bars en restaurants is een wereldstad vergeleken bij het kleine bergdorpje El Berro met rond de 130 inwoners.
Tja, en nu zit ik in Spanje in Murcia waar de zon gemiddeld 320 dagen per jaar schijnt. Het is geen gemakkelijk leven, (de wereldwijde crisis heeft Spanje erg hard getroffen), maar het geeft veel voldoening. Ik ben vorig jaar zelfstandig geworden. Ik begeleid Nederlanders die een huis in Murcia willen kopen en of willen laten renoveren. Ik zorg voor de nodige vergunningen en onderhoud de contacten met aannemer, loodgieter, electriciën enz.
Maar eigenlijk schrijf ik dit verhaal om aandacht te krijgen voor mijn hobby grasvlechten. Vanaf het begin van mijn verblijf in Spanje ben ik gefacineerd geweest door wat de Spanjaarden maken van Esparto gras. Esparto gras is een extreem sterke grassoort die alleen in Zuid Spanje en Marokko groeit. Sinds eeuwen wordt Esparto gras gebruikt voor het maken van de meest uiteenlopende produkten. Door de komst van veel goedkope alternatieven is het vlechten met Eparto gras behoorlijk in de vergetelheid geraakt. De ouderen beoefenen het nog steeds; in kleinere dorpjes zie je nog vaak oude mannen met door de zon verweerde gezichten voor hun huisje zitten met een bundel gras onder hun arm. Op middeleeuwse markten vind je vaak nog stalletjes vol met esparto produkten.
Ik heb een aantal jaren lessen gevolgd bij diverse maestro’s en ik vind het Esparto vlechten zo ontzettend leuk en (al zeg ik het zelf) ben er ook goed in, dat ik zelf les ben gaan geven in de vorm van workshops. Deze workshops worden gegeven in Nederland en Vlaanderen en duren 1 dag. De deelnemers leren de basistechnieken vlechten en naaien en zijn in staat om aan het eind van de workshop een aantal produkten, zoals onderzetters, manden en zelfs een vloerkleed, zelf te maken. Tevens organiseren wij workshops van een hele week in Spanje, waar dieper wordt ingegaan op de diverse vlecht- en knooptechnieken. We bieden drie verschillende mogelijkheden welke uitgebreid staan omschreven om onze website.
Daarnaast gaan wij “binnenkort” een online cursus aanbieden, met uitgebreide instucties aan de hand van foto’s en video’s (als we niet zoveel problemen met de software hadden, was dat allang gerealiseerd)
Jullie zullen inmiddels al wel begrepen hebben dat ik, afgezien van korte bezoeken aan Nederland voor het geven van workshops, niet meer terug kom. Spanje is mijn nieuwe thuis geworden. Ik heb geen hekel aan Nederlanders, integendeel. Het is voornamelijk vanwege het weer en gebrek aan zon dat ik vertrokken ben.