Anastasia nu met € 15,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Huiselijk geweld stopt niet tijdens de feestdagen

De kerstdagen zijn heerlijke, fijne dagen. Voor de meeste mensen dan. Want als je thuis in een situatie met geweld zit, is het geen feest… Wat als je ziet dat er in jouw omgeving sprake is van geweld binnen een gezin? Anke (45) maakte het mee.

“Ik heb als trainer gewerkt bij een turnvereniging. Ik had twintig leerlingen in de leeftijd van 8 en 9 jaar. Eén van hen was een meisje van 9, dat op een gegeven moment naast me kwam staan. Ik vroeg haar of ze nog iets leuks ging doen tijdens de feestdagen. ‘Thuis zitten’, antwoordde ze. Toen ik haar vroeg of ze dat leuk vond, zei ze: ‘Mijn vader heeft me geschopt’. Ze bracht het laconiek. Alsof het normaal was.

Advertentie

Huiselijk geweld

Zelf ben ik gescheiden naar aanleiding van huiselijk geweld. Ik ken de impact van mishandeling op kinderen. Toen ik het zelf meemaakte, heb ik in bedekte termen om hulp gevraagd, maar niemand die handelde. Iedereen dacht: elk huisje heeft zijn kruisje. Door die ervaring weet ik: beter te snel handelen, dan te langzaam. Ik vroeg het meisje: ‘Schopt hij je vaker?’ Ze antwoordde: ‘Ja, best vaak. En mama ook. Maar het is niet erg, hij is ziek in zijn hoofd.’

Een week later was er een trainersvergadering. Daar heb ik het besproken. De meerderheid was het erover eens dat we haar goed in de gaten zouden houden bij trainingen. Vervolgens heb ik zelf contact opgenomen met het bestuur van de vereniging. Die adviseerde om het voor de zekerheid toch te melden. Toen heb ik het AMK (Advies & Meldpunt Kindermishandeling, red.) gebeld. Ik heb gehoord dat de vader in therapie is gegaan en dat het gezin nu wordt begeleid. Ik ben blij dat ik heb gebeld. Als iedereen had gedacht dat een ander het zou melden, en er was niks gebeurd, zou het kind niet geholpen zijn…”

Meer informatie

Heb je vragen over huiselijk geweld of denk je dat een gezin in jouw omgeving er niet uit komt? Praat er dan over. Bel voor hulp en advies naar het Steunpunt Huiselijk Geweld via 0900-1 26 26 26 of het Advies en Meldpunt Kindermishandeling op 0900 – 123 123 0. Of kijk op www.huiselijkgeweldisgeenfeest.nl voor meer informatie.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien