Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Bert van Leeuwen

Is Het Familiediner een belangrijk programma voor je geweest om jezelf te ontwikkelen?
“Zo denk ik er nooit over na. Maar inderdaad, misschien wel. Bij de EO ben ik als omroeper begonnen, en daarna de quizzen in gerold – inmiddels ben ik quizzenkampioen, ik ben nu aan mijn zestiende toe. Daarnaast deed ik ook altijd zwaardere programma’s, maar meer als presentator. Bij Het Familiediner stuur ik, adviseer ik, bepaal ik. Het is anders dan alle andere programma’s die ik gedaan heb.”

Heb je het ooit moeilijk gevonden om zo in iemands leven binnen te dringen? “Elke keer dat ik weer voor een vreemde deur sta om aan te bellen, ben ik ergens wel zenuwachtig, al is het omdat ik nooit weet wie er opendoet. Maar als ik eenmaal binnen ben, ben ik vooral verbaasd. Omdat we na twee, drie minuten over dingen zitten te praten waarover die mensen vaak met de buren niet eens praten. Er zit een raar soort spanning in dat programma. Ten eerste bel ik bij mensen aan om met ze te praten over dingen waarover ze helemaal niet wíllen praten en ten tweede maken we er ook nog opnames van, die we gaan uitzenden.

Advertentie

Het gebeurt vaak dat ze achteraf vertellen: ‘Ik heb altijd gezegd: Als hij voor de deur staat, dan doe ik niet open! En nu zit ik tóch met je te praten…’ Bij de eerste opnames die we ooit maakten, hadden we nog geen enkele handigheid in het benaderen van mensen met een conflict. Ik had wel een cursus mediation gedaan, omdat ik een béétje wilde weten waar ik aan ging beginnen, maar het werkte nog niet. In het begin was ik te krampachtig – kende de dossiers van haver tot gort – maar ik was alleen maar naar het doel aan het toewerken: dat die mensen ’s avonds weer bij elkaar aan tafel zouden zitten.

Terwijl je mensen het gevoel van vrijheid moet geven, het idee dat ze het zélf kunnen bepalen. Op opnamedagen moet ik mezelf dwingen niet Bert-de-producent-van-het-programma te zijn, maar Bert-de-mediator, die de eer en de keuze aan de mensen zelf laat, met de kans dat ze dus niet mee willen werken.”

Wat heeft ‘Het Familiediner’ je over mensen geleerd?
“Dat mensen in het algemeen diep vanbinnen onzeker zijn. En daardoor gaat het mis. Want juist de mensen van wie ze dachten dat die veel om hen gaven, hebben hen teleurgesteld. Dan is er gekrenkte trots, koppigheid, boosheid. Het zijn allemaal gekwetste, en dus kwetsbare mensen. Ook die grote sporter van twee meter lang die heel boos doet tegen mij. Als ik met hem praat, blijkt ook hij te hunkeren naar de liefde en de waardering van die ander.”

Heb je zelf ooit in zo’n situatie gezeten?
“Kijk, ik kom uit een gezin met zeven kinderen, dus: Er Is Wel Eens Wat.”

Geloof je dat het toeval is dat je televisiepresentator bent geworden?
“Ik heb er nooit uitgesproken ambities in gehad. Tijdens mijn studie Nederlands had ik een schoonmaakbedrijfje, gewoon als bijverdienste, en op een dag zag ik een advertentie in de krant dat ze bij de EO een omroepster of omroeper zochten. Ach, dacht ik, laat ik maar een briefje schrijven. Nooit gedacht dat ik het zou worden. Wat als ik die advertentie niet had gezien? Of als ik toch maar had besloten niet te reageren? Zo zie je dat een heel kleine gebeurtenis in je leven heel grote gevolgen kan hebben. Ik weet oprecht niet of dat nou toevallig is, misschien zat er een idee achter. Maar ik sta heel ambivalent tegenover die dingen. Ik geloof dat je zelf je leven in de hand kan nemen, maar aan de andere kant moet je mazzel hebben. Bijvoorbeeld de mazzel dat ik nu, op mijn 51ste, nog
gezond ben, en mijn vrouw en kinderen ook.”

Heb je tussen je veertigste en je vijftigste nog een spoor van midlifecrisis gehad, de boel op de schop willen nemen, je haar willen blonderen?
“Het klinkt heel saai, maar niet echt. Nou ja, héél even heb ik de gedachte gehad om motor te gaan rijden. Dat werd onmiddellijk afgestraft door mijn omgeving, die associeerden dat meteen met een midlifecrisis. Nu heb ik besloten het over vijf jaar te gaan doen, dat is veiliger. Maar zonder gekheid, en zonder er een waardeoordeel over te vellen: ik heb te veel voorbeelden om me heen gezien, ook in mijn zeer directe omgeving, van mannen die het met hun vrouw gehad hadden en een leuke jonge vriendin kregen. Wat zie je dan? In het begin zijn ze hoteldebotel, leuk en verliefd. Maar na drie, vier, vijf jaar lopen ze weer met aan elke hand een klein kindje. Weet je, die kant wil ik helemaal niet op. Ik heb een raar soort nuchterheid: wat word ik er wijzer van?”

Lees het hele interview in Libelle 24

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry en Meghan 'openhartig' over spanning in familie in gesprek met Oprah

Dat prins Harry en Meghan Markle op 7 maart aanschuiven bij Oprah voor een groot interview kan je bijna niet ontgaan zijn. Het interview wordt voor de uitzending al breed uitgemeten in de media, maar hoeveel gaat het stel nou echt vertellen?

Een bron dichtbij het stel vertelt tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview. Als we deze bron mogen geloven, belooft dat een waar spektakel te worden waarin gevoelige onderwerpen niet gemeden worden. Ja, ze gaan het zeker over hun relatie met de Britse koninklijke familie hebben.

Advertentie

Openhartig interview Mehghan & Harry

De bron vertelt: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.” Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.” Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer is niet bekend. Die situatie zou momenteel nog heel gespannen zijn.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Elle.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo bewaar je een halve avocado buiten de koelkast zonder dat de vrucht bruin wordt

Een avocado kun je nadat je ‘m open hebt gesneden helaas niet goed bewaren. De overgebleven helft wordt dan snel bruin en een stuk minder aantrekkelijk om nog te eten. Dat kun je met een simpel trucje oplossen.

Gooi je te vaak avocado weg omdat de overgebleven helft er niet zo smakelijk meer uitziet? Perfect rijp moet je ‘m eigenlijk meteen opeten, maar vaak heb je niet de hele vrucht nodig. In een zakje of aluminiumfolie in de koelkast lukt het niet om ‘m groen te houden, maar met dit trucje wel.

Advertentie

Avocado bewaren

Afgelopen zomer plaatste TikTok-gebruiker @KMag1 een video waarin ze liet zien hoe zij een halve avocado perfect groen houdt buiten de koelkast tot wel 24 uur na het verwijderen van de pit. Dat deed ze in drie stappen:

  1. Snijd de vrucht doormidden.
  2. Leg de helft met de pit in een (plastic) bakje gevuld met water met de pit naar beneden.
  3. Bewaar de avocado in het water tot je de vrucht weer nodig hebt. Zo blijft het 24 uur goed.

Buiten de koelkast

Op deze manier kun je avocado gewoon buiten de koelkast bewaren zonder dat het bruin wordt. De volgende dag zal de vrucht nog precies zo groen zijn als toen je ‘m opensneed en zelfs nog wat romiger dan de dag ervoor. Het water doet ook niets met de smaak. De bovenkant van de avocado is natuurlijk wel vrij nat geworden. Dat kun je oplossen door het droog te deppen met keukenpapier.

BEKIJK OOK: Zo kun je zien of je avocado (over)rijp is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Insider.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle draagt jurk in populaire modeprint voor de lente

De regenjassen uit haar Britse garderobe heeft Meghan Markle in het zonnige Californië niet meer nodig. Dikke jassen en truien zijn ingeruild voor vrolijke lente-jurken met zomerse prints.

Prins Harry en Meghan Markle waren dinsdag te zien in een livestream van Spotify, hun eerste publieke optreden nadat ze bekendmaakte dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. De twee zaten er stralend bij en vooral de prachtige jurk van Meghan viel meteen op.

Advertentie

Meghan Markle in jurk met citroenprint

Vanuit hun huis in Montecito in het Amerikaanse Californië deden de twee mee aan de livestream. Voor deze gelegenheid droeg Meghan een blauw A-lijnjurk van Oscar de la Renta met citroenprint, een van de populaire prints voor deze lente. Een perfect jurk om te dragen met een kleine babybuik. Maar de print is eigenlijk in alle varianten even leuk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy Monaghan (@studiosherbet)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YOLKE (@yolkegirl)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien