Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Kati: Stereotypen

http://media.libelle.nl/m/m1nxfanc0dkn.gif

Stereotypen.

Advertentie

Hoe vaak overkomt het je niet? Je zit op een terrasje gezellig met je vriend/man/vriendin aan de koffie en kijkt mensen. Niks leukers dan dat toch? Dan komt er iemand voorbij met onverzorgd haar, baard van tig dagen, viezige kleren noem maar op. Je eerste gedachte is dan: een zwerver toch? Maar wat als dat nu verkeerd gedacht is? Wat als de man nu gewoon een baard van een paar dagen mooi vindt en die kleren zelf niet zo goed gewassen krijgt of dat hij net van zijn werk komt waardoor zijn kleren niet al te schoon meer zijn? Of er komt een hele dikke vrouw aan. Ze gaat zitten, past maar net op de stoel. Geroezemoes om haar heen want waarom moet zo’n dikke vrouw nou zo nodig op dat terras gaan zitten en ze past niet eens op de stoel! Waarom laat zo’n vrouw zich zo gaan, vraag je je af? Hoe is het mogelijk? De vrouw besteld drinken en heeft honger. Het loopt tenslotte al tegen het middaguur. Ze besteld wat te eten. Wat denk je dan? Natuurlijk! Ze eten het er ook aan, zie je wel?
De vrouw moet ook eten, natuurlijk. Maar niemand die weet waarom ze dik is, of dat ze al dat geroezemoes om zich heen al jarenlang moet aanhoren en wie weet wat ze er allemaal al aan heeft proberen te doen!?
Je staat op, en gaat met de bus mee. Daar staan een paar zogenaamde Gothics. O nee, denk je. Dat zijn helemaal geen fijne jongelui! Ze zijn in het zwart gekleed, hebben vreemde make-up op, hun haren vreemd. Het zal je kind maar wezen! Maar wat schertst je verbazing als deze jongelui je voor laten gaan, je de laatste zitplaats gunnen omdat ze zien dat je wat minder goed ter been bent misschien?
Het zijn vaak juist hele sociale mensen!

http://media.libelle.nl/m/m1nxfanc0hko.png

ZO kent iedereen wel bepaalde stereotypen en vooroordelen over bepaalde mensen, of volkeren. Fransen zijn allemaal chauvinistisch, Duitsers drinken allemaal bier, Belgen zijn allemaal dom, Blondjes ook, en Engelsen hebben een ‘stiff upper lip’. Dikke mensen hebben het er zelf naar gemaakt, moslimvrouwen ook, autisten zijn stug, teruggetrokken enzovoort, (maar daar kan ik als moeder van een kind met autisme maar beter niet over beginnen) en ga zo maar door.
Allemaal vooroordelen en stereotypen die we zelf kunnen veranderen, als we maar willen. En dát is het nu net, willen we dat?
Ik als dikkerd zijnde, kan zeggen dat ik vaak te horen krijg dat ‘je het helemaal niet ziet’ omdat ik me ernaar kleed. Nu is dat onzin natuurlijk zie je het wel. Maar de opmerkingen over dikke mensen storen me wel degelijk. Het is vreselijk moeilijk om wat er aan zit eraf te krijgen en de opmerkingen helpen niet, in tegendeel zou je vaak zeggen juist.

Hoeveel mensen die kritiek krijgen, opmerkingen, commentaar over wat en hoe ze zijn zullen hier tegen kunnen? Kritiek kan dodelijk zijn zelfs.
Mijn jongste zoon, die een autistische contactstoornis heeft, ‘hoort’ niks te voelen, te merken, maar ondertussen is het kind alleen, zonder vrienden, krijgt commentaar omdat hij anders is. En voelt hij het wel degelijk, het doet zeer, ook bij hem!
Ikzelf krijg commentaar op mijn dik zijn, omdat ik me druk maak over mijn zoon.
Ik laat het van me afglijden maar er zijn ook mensen die dat niet kunnen, die boos en verdrietig worden om zoveel kritiek en commentaar.
Zoveel mensen zoveel verschillen.
Laat iedereen in zijn waarde, live and let live, dan wordt het leven een stuk aangenamer…

Denk ik maar dat is mijn bescheiden mening.

Van dit filmpje kreeg ik gewoon de koude rillingen:

http://www.youtube.com/watch?v=5xDcyLJ-5Ac

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Slaap je slecht? Het zou zomaar aan je slaapkamer kunnen liggen

Op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en weinig koffie drinken: het zijn allemaal dingen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wat als al deze tips niet werken? Het zou zomaar kunnen dat de inrichting van je slaapkamer dan de grote boosdoener is.

Deze vijf tips zorgen voor een rustgevende slaapkamer.

Advertentie

Geef je muur een ander kleurtje

De kleuren in je slaapkamer kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust, dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation. Zo zouden de meeste tinten blauw een kalmerend effect hebben op je gemoedstand en brein, waardoor je ontspannen in slaap valt. Heb je liever geen blauwe muur? Een koele, neutrale kleur zoals grijs of zilver werkt ook.

Minder licht

Neem de verlichting in je slaapkamer eens onder de loep. Heb je veel grote lampen in je kamer? En geven deze een heel fel licht? Een overdaad aan fel licht kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Koop daarom een dimmer voor op je lampen of kies voor een klein leeslampje dat weinig licht geeft op je nachtkastje.

Zorg voor goede raamverduistering

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Andere lakens

Wanneer je nieuwe lakens koopt is het belangrijk dat je op de stof let. Mijd stoffen uit synthetische materialen zoals polyester of nylon, die je lichaamswarmte vasthouden. Kies in plaats daarvan voor een stof die beter ademt én zacht is, zoals bijvoorbeeld 100% katoen.

Vervang je kussen

Wanneer je op een slecht kussen slaapt kun je last krijgen van hoofd-schouder- en rugklachten. Een goed kussen is daarom essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je een op een comfortabel kussen slaapt met een goede neksteun.

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk weten we het: dít is de mol van 'Wie is de mol?' 2021

Wekenlang hebben we onszelf afgevraagd wie de mol is. Zaterdagavond werd er tijdens de finale van WIDM eindelijk duidelijk wie dit jaar de saboteur onder de kandidaten was.

Pas op, dit artikel kan spoilers over de aflevering bevatten.

Advertentie

Finale Wie is de mol?

Alle deelnemers van het seizoen kwamen samen voor de finale. Rik praat nog even met ze na over het seizoen. Hoe hebben zij het ervaren? En wie waren hun mollen? Verder was er dit jaar géén live publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

Om erachter te komen wie dan echt dé mol van dit seizoen is, gaan we terug naar Tsjechië. Daar praat Rik nog één keer tegen de twee finalisten: voetbalster Rocky Hehakaija en actrice Renée Fokker. Wie van de twee zal vandaag haar ware identiteit onthullen? En na lang kijken met zweethandjes, werden de kijkers uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de mol. Dit maakt Rocky automatisch de winnaar.

Reacties

Op Twitter zijn de reacties over de mol wisselend. Hoewel een deel het goed had geraden, zijn er ook mensen die het niet hadden zien aankomen. Zo schrijft iemand: “Het leek mij te doorzichtig om een actrice te kiezen als mol, dus ik heb Renee nooit verdacht.”


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien