Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Kijkers 'Hij is een Zij' praten vol bewondering over zwangere Ruben (20)

Gisteravond ging het nieuwe seizoen van Hij is een Zij  van start. In dit programma volgt presentator Jan Kooijman acht jonge transgenders in hun dagelijks leven tijdens de transitie. Een van hen is de twintigjarige Ruben.

Kindje
In de aflevering van gisteren zagen we onder anderen transman Ruben die, voordat hij zijn medische transitie gaat starten, samen met zijn vriend Kelvin graag nog een kindje wil. Kijkers hebben veel bewondering voor deze keuze en zien dat het leven van transgenders lang niet altijd over rozen gaat. De acht jonge transgenders die Jan volgt, geven toe dat hun transitie een hele lange weg is met veel ups en downs.

Advertentie

Uit de kast
Ruben werd twintig jaar geleden geboren als Suzanne. Hij voelde zich altijd al anders en door het zien van verschillende programma over transgenders kwam hij erachter dat hij zich eigenlijk een jongen voelt. Hij kwam uit de kast en ging sindsdien door het leven als Ruben. Inmiddels leeft hij al drie jaar als man, maar hij is zijn medische transitie bewust nog niet gestart.

Negen maanden
Toen hij uit de kast kwam, leerde hij namelijk zijn vriend Kelvin kennen. Een paar jaar later besluit het koppel dat ze graag een kindje willen. Omdat Ruben zijn medische transitie nog niet is gestart, kan hij nog op een natuurlijk manier zwanger worden. Binnen is Ruben in verwachting, maar dat blijkt toch pittiger dan hij dacht. Hij moet z’n transitie nu nog langer uitstellen. “Ik zet mezelf nu al negen maanden opzij”, legt hij uit. Borstvoeding gaat hij dan ook bewust niet geven. “Dat kan ik mentaal gewoon niet aan.” Hij kan niet wachten tot hij kan beginnen met het slikken van hormonen. Ook wil hij snel een borstoperatie ondergaan.

Bewondering
Het wordt een zware tijd voor Ruben en zijn vriend Kelvin. Een baby én een transitie, dat is niet niks. “Ik hoop dat ik dit kan”, vertelt hij. Kijkers hebben veel bewondering voor hem. Als man in het lichaam van een vrouw een kind krijgen, daar hebben ze respect voor. Sommigen hebben zelfs met tranen in hun ogen naar het mooie programma gekeken. Ook presentator Jan Kooijman krijgt veel lof van alle kijkers. “Jan doet het geweldig”, schrijft iemand op Twitter.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Dit is Ruben, en hij was zwanger! Hoe dat zit, zie je nu op @npo_3 in #HijIsEenZij Laat hier weten hoe je de uitzending vindt en stel je vragen.

Een bericht gedeeld door Jan Kooijman (@jankooijmagram) op

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: KRO-NCRV. Beeld: KRO-NCRV & Instagram

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien