Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Leven met morbide obesitas 16

 

In het jaar voorafgaande aan onze scheiding waren John en ik apart op vakantie gegaan.

Advertentie

Hij met een groep mensen van een veteranenorganisatie naar zuid Engeland om een speciale dag mee te maken in een verpleeghuis voor oud vliegers. Een vriend van ons ging met hem mee en hij verheugde zich er erg op.

Net als ik me enorm verheugde op de reis naar Torquay aan de zuid-west kust van Engeland die ik met mijn moeder ging maken. Een reis in een bus en dan 5 dagen in een hotel met dagtrips.

We vertrokken na elkaar zodat de poesjes geen oppas hoefden te hebben en toen John als eerste terugkeerde kwamen er heel veel verhalen en de naam Debbie werd erg vaak genoemd en zij was een van de verpleegsters uit het verpleeghuis. Zijn verhalen kennende schonk ik er niet al te veel aandacht aan.

De reis van mijn moeder en mij was weer een plaatje van een voorbeeld hoe mensen met morbide obesitas soms de klos van hun figuur kunnen zijn.

De touringcar had gelukkig achterin een bank waar niemand wilde zitten, dus ik had alle ruimte voor mezelf en dat was maar goed ook, want als ik naast mijn moeder had moetn plaatsnemen was slecht voor haar gestel geweest, met andere woorden ik had haar geplet!

Er werd één maal in Frankrijk gestopt, maar ik ben gezegend met een sterke blaas en hoefde niet naar het toilet.

De reis door de tunnel was spannend en tegelijkertijd erg ontspannend want het was de eerste keer dat ik naar het heerlijke eiland ging zonder zeeziek te worden.

Na een klein uur reden we al midden in het prachtige Engelse landschap en genoten we met volle teugen.

We hadden een aardige chauffeur, maar hij had deze route nog nooit gereden.

En dat hebben we geweten! Hij raakte de weg kwijt en kon nooit de weg naar Torquay vinden. Nee, navigatie was er nog niet en kaartlezen hield hij geloof ik niet van.

Ondertussen waren alle passagiers al ettelijke keren het trapje afgelopen naar het ‘riante’ toilet. Nou geloof me, mijn been kon er nog niet eens in. Er zat dus niets anders op dan het nog even op te houden. Nou ja even…… Op een gegeven moment kwamen we in de buurt van Stonehenge en het leek iedereen geweldig als we daar even zouden kunnen kijken en de benen strekken. Ik kon alleen maar denken aan de toiletten die er zijn, dat wist ik uit ervaring.

We kwamen om 5 minuten over 5 aan en de hekken waren al dicht en hoe ik ook smeekte, ik mocht niet meer naar het toilet. Ik begon het toen wel een beetje benauwd te krijgen en het is ook niet echt netjes om achter een van de historische stenen plaats te nemen toch?

 

We kropen allemaal de bus weer in en ik durfde vanaf dat moment geen hap meer te eten en geen slok meer te drinken want het zou nog wel een tijdje duren eer we het hotel zouden bereiken. Normaliter zou het een uur of twee kosten, dus dan ben je om een uur of zeven op zijn laatst bij het hotel.

Om 9 uur waren we er nog niet, want de chauffeur verdwaalde keer op keer.

Er was al een SOS door de bus gegaan dat die dikke van de achterbank erg hoge nood had en iedereen zou blijven zitten tot ik de bus uit was en het hotel in was gerend.

Nou geloof me, ik heb gerend en van mijn leven heb ik me niet zo opgelucht gevoeld.

Het werd een geweldige week en ik was blij dat we de reis gemaakt hadden.

Het jaar daarop wilde ik ook wel mee naar die bijeenkomst in dat verpleeghuis en we combineerden het met onze vakantie.

Wat er die reis maar mis kon gaan ging er mis. We hebben wel voor het eerst Wales bezocht voor een aantal dagen en genoten van Bath, maar ik voelde me beroerd en naar later bleek had ik een fikse bronchitis te pakken. Maar je neemt wat dropjes en rookt wat minder en ach je bent op vakantie dus ga je door.

Toen we eenmaal in Worthing in West Sussex waren voelde ik me redelijk en we logeerden in een leuk hotel en hadden veel plezier met de vele bekenden die er waren om de festiviteiten van de komende dag ook mee te vieren.

John was uitermate opgewonden, kon ’s nachts niet slapen van de opwinding en ik snapte er niet veel van.

Tot we aankwamen bij het verpleeghuis en hij er als een speer vandoor ging op zoek naar Debbie, de verpleegster werd me ineens heel veel duidelijk. Ik werd aan haar voorgesteld en de zogeheten body language die van beiden uitging was als blikseminslagen over en weer.

Er is die avond aan het diner een foto gemaakt en je ziet duidelijk dat ik aan de rechterkant van John volkomen genegeerd word en hij helemaal naar links buigt om maar zo dicht mogelijk bij Debbie te kunnen zijn.

De volgende dag moest en zou hij bij haar op bezoek en om maar geen rel te schoppen heb ik er mee ingestemd.

Toen we terug waren in het hotel heb ik gevraagd of het fijn was geweest met haar het jaar ervoor. Hij heeft het altijd ontkend, tot op de dag van vandaag en ik geloof hem nog steeds niet.

We zijn vervroegd naar huis gegaan want ik was echt goed ziek van alles, de leugens maar vooral ook van de bronchitis en de weken die volgden waren een nachtmerrie, maar daarover meer in een volgende blog.

 

 

 

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze Nederlandse omroep zendt Oprah-interview met Harry & Meghan uit

Het langverwachte Oprah-interview met prins Harry (36) en zijn zwangere vrouw Meghan, waar je als kijker al dagen lekker mee wordt gemaakt, wordt op zondag 7 maart uitgezonden in de Verenigde Staten. Maar voor Nederlandse fans van het Britse koningshuis is er ook goed nieuws: jij kunt het interview ook bekijken.

De voorspelling is dat de hertogin van Sussex ‘leegloopt’ in gesprek met goede vriendin Oprah. Althans, dat doen de eerste beelden vermoeden. Hoeveel schade er in werkelijkheid aan het toch al ietwat poreuze imago van het Britse koningshuis wordt aangericht, blijkt na 7 maart.

Advertentie

Oprah-interview met Harry en Meghan

CBS heeft in Amerika de rechten van het nu al veelbesproken interview in handen. Maar ook in Nederland heeft een zender hard gewerkt om het interview te kunnen laten zien. Kijkers kunnen op Net5 afstemmen om het interview met Harry en Meghan te zien.

Wie, wat, waar?

Kijkers moeten wel geduld hebben. Het interview wordt in de Verenigde Staten dus aanstaande zondag uitgezonden, maar in Nederland is het pas twee dagen later te zien. Op dinsdag 9 maart, om precies te zijn. Dan zendt Net5 het interview om 20.30 uur uit op televisie.

Lees ook:
Deze jurk draagt Meghan Markle tijdens het interview met Oprah

‘Britse koningshuis houdt leugens in stand’

Eén van de uitspraken die Meghan doet in het explosieve interview, is Oprah vertellen dat het Britse koningshuis er eigenhandig voor zorgt dat leugens blijven rondzingen. “Ik weet niet hoe ze kunnen verwachten dat we na al deze tijd nog steeds zouden zwijgen, terwijl de Firm een actieve rol speelt in het tot stand houden van onwaarheden”, vertelt ze. “Als we het risico lopen om dingen te verliezen… Er is al zo veel verloren op dit moment.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CBS (@cbstv)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dagboek van een coronatestlijn-telefoniste: "Als alleenstaande moeder mag ik mijn baan echt niet verliezen"

Het verborgen leed achter de deuren van huizen waar corona heerst. Het verdriet, de eenzaamheid, de onmacht. Maar ook het geluk wanneer blijkt dat je géén corona hebt. Als callcenter-medewerker bij de coronatestlijn hoort Petrie (50) alle emoties voorbij komen. Petrie van Dorp (50) neemt ons vanaf nu elke week mee in haar werk.

Ik heb Floor (32) aan de lijn. ‘Wat zijn je klachten, Floor?’, vraag ik. Floor antwoordt dat zij koorts heeft, dat zij ’s nachts vaak wakker wordt door een zweetaanval en het gevoel heeft dat haar keel wordt dichtgehouden door twee onzichtbare handen. Benauwdheid dus. ‘Goed dat je belt Floor, koorts en benauwdheid zijn inderdaad twee corona gerelateerde klachten waarop ik een test voor je kan inplannen. Ben je de afgelopen 5 dagen in contact geweest met iemand die positief op corona getest is?’, vraag ik vervolgens.

Advertentie

Stress

Floor zucht. ‘Nee’, zegt zij, ‘was het maar waar. Niet dat ik in contact wil zijn met iemand die corona heeft bedoel ik, maar gewoon even in contact zijn met íemand. Ik mis mijn vriendinnen, het gewoon even samen een wijntje doen op het terras en slap ouwehoeren over zaken in het leven die helemaal niet belangrijk zijn. Ik denk ook niet dat ik corona heb’, gaat Floor verder, ‘maar ik heb nu een week vakantie en altijd in de vakantie word ik ziek. Door de stress. En nu heb ik nog meer stress want veel collega’s worden door deze economische crisis ontslagen. Ik ben bang dat ik de volgende ben. En als alleenstaande moeder mag ik mijn baan echt niet verliezen.’

Geluk kiezen

Wat een herkenbare woorden. Jaren geleden werkte ik nog in loondienst in de media. Ik had een vast contract wat best bijzonder is in de gekke tv-wereld. 60 uur in de week werken was heel gewoon. Ook ik was in die tijd een alleenstaande moeder van drie kinderen en de kachel moest wel blijven branden. Wanneer de producent mij dan ook na werktijd nodig had, stond ik vanzelfsprekend paraat.

Ook ik was bang om mijn baan te verliezen. Deze angst zorgde ervoor dat ik totaal over mezelf heen liet lopen en een burn-out was dan ook niet te vermijden. In een van de gesprekken met mijn therapeut werd de volgende vraag gesteld: ‘Waar word jij echt gelukkig van Petrie?’ ‘Schrijven’, riep ik direct. Deze vraag heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk voor mijn eigen geluk ging kiezen in plaats van voor het geluk van anderen.

Wat maakt jou gelukkig?

Ik plan voor Floor een coronatest in. Maar voordat ik ophang stel ik haar een laatste vraag. Een vraag die niet in het script staat, maar een vraag vanuit mijn hart. ‘Floor, wat maakt jou gelukkig?’ Het is even stil. Zij had deze vraag natuurlijk niet verwacht want ze belde alleen om een test in te plannen. Jammer Floor, maar je hebt wel mij aan de lijn en ik stel jou nu deze vraag. Dus: ‘Wat maakt jou echt gelukkig Floor?’ ‘Een wandeling langs het strand en daarna een wijntje drinken met vriendinnen.’

Dankbaar

Ik spreek met Floor af dat wanneer haar uitslag van de coronatest negatief is en zij weer naar buiten mag, zij direct naar het strand rijdt voor de wandeling. Een wandeling waar zij zo gelukkig van wordt. Ik spreek ook met haar af dat zij dan probeert niet aan werk te denken, maar aan de toekomst. Een toekomst waarin zij met haar vriendinnen weer een wijntje kan gaan drinken op het terras. ‘Oh en Floor, vergeet niet om iedere avond voordat je gaat slapen drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent die dag’, roep ik nog voordat we ophangen.

Floor lacht. ‘Jij komt op mijn lijstje voor vanavond’, zegt ze. ‘Dank je wel voor het inplannen van de afspraak, maar nog meer voor het bijzondere gesprek.’ Ik glimlach, en denk dat ik Floor ook op mijn dankbaarheidslijstje ga zetten. Want ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen.

Om privacyredenen zijn de namen uit dit stuk gefingeerd. 

coronatestlijn callcenter agent Petrie van Dorp

 

 

 

 

 

Petrie van Dorp (50) heeft een relatie met Peter, twee dochters (30 en 21), een zoon (18), een hond en een kat. Ze is auteur en columnist. Sinds een paar maanden werkt ze ook als callcentermedewerker bij de coronatestlijn. Gewoon, omdat ze graag haar steentje wil bijdragen aan de maatschappij. Elke week deelt Petrie haar ervaring op Libelle.nl.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo weet je welk hoofdkussen het beste bij jouw slaaphouding past

Als jij iedere ochtend wakker wordt met nek- of rugpijn heb je misschien niet het juiste hoofdkussen. Maar hoe weet je welk kussen geschikt voor jou is? Dat heeft alles met je slaaphouding te maken.

En dat zit zo.

Advertentie

De zijslaper

Ben jij een zijslaper? Dan heb je vooral een hoog kussen nodig. Er zit namelijk behoorlijk wat ruimte tussen het uiteinde van je schouder, waarmee je op je matras ligt, en de zijkant van je hoofd, die het kussen moet raken. Je kussen moet zo hoog zijn, dat je hoofd precies in het verlengde van je lijf ligt. Alleen zo zorg je dat je tijdens het slapen een rechte ruggengraat hebt.

De rugslaper

Het hoofdkussen dat bij deze slaaphouding past, hoeft een stuk minder hoog te zijn dan bij een zijslaper. Als je op je rug ligt, is de ruimte tussen je achterhoofd en het matras namelijk een stuk kleiner. Sterker nog, je zou in deze slaaphouding niet eens een kussen nodig hebben. Dat is de meest neutrale stand voor de ruggengraat. Maar voor wie dat niet comfortabel vindt, is een laag kussen prima. Als je kin naar je borst wijst terwijl je ligt, is je kussen waarschijnlijk te hoog. Let hier dus goed op.

De buikslaper

Deze slaaphouding wordt niet echt aangeraden, omdat er druk komt te staan op het lijf. Maar voor de buikslapers onder ons, is het daarom extra belangrijk om het juiste hoofdkussen te kiezen. Hiermee kun je namelijk je lichaam ondersteunen, waardoor de druk iets kan afnemen. Welk kussen dat is? Wederom een laag kussen. Je wil namelijk niet dat je hoofd te hoog komt te liggen. Wie een laag kussen kiest, ligt in deze slaaphouding het fijnst.

Heb jij het juiste hoofdkussen bij jouw slaaphouding nog in huis, maar is het kussen vergeeld? Zo krijg je hem weer spierwit. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Well and good. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Heel Nederland 'voor juli' een coronavaccin: zó zit het

Minister Hugo de Jonge (43) sprak dinsdagavond de voorspelling uit dat begin juli iedereen in Nederland die een vaccin wil, de eerste prik van het coronavaccin zou moeten hebben gehad. Is dat optimistisch of realistisch? En hoe zit het met de volgorde?

Hierbij een overzicht.

Advertentie

Voor juli het coronavaccin

Eerst was de verwachting dat iedereen pas in het najaar de eerste prik zou hebben gehad, maar volgens De Jonge zou het best eens eerder kunnen zijn. En de berekening die daarachter schuilgaat, gaat als volgt: In Nederland zijn er zo’n 14 miljoen volwassenen. Naar schatting willen 11,5 of 12 miljoen van hen een coronavaccin. Eind juni zouden er maar liefst 21 miljoen vaccins in Nederland zijn.

Maar kan de GGD al die prikken wel zetten voor juli? Dat beeld ziet er rooskleurig uit. Vorige week werden er 320.000 prikken gezet en naar verwachting zal er in het tweede kwartaal nog sneller geprikt worden. Er wordt zelfs rekening gehouden met 2,5 miljoen prikken per week. Met die snelheid zou er voor 1 juli maar liefst 18 miljoen keer geprikt zijn. Daarmee komt de voorspelling van De Jonge dus uit.

Fouten en vertragingen

Al is er wel een kleine maar. Er gaat namelijk ook van alles mis wat het vaccineren betreft. 80+-ers worden van het kastje naar de muur gestuurd omdat priklocaties zijn volgeboekt. Veel ouderen zijn niet heel mobiel en moeten dan ook lang wachten tot er een priklocatie vrij is dichtbij huis. Daarbij hebben de uitnodigingsbrieven soms wat vertraging. Daarom zijn er mensen die wel in aanmerking komen voor een vaccin, maar hem simpelweg nog niet op kunnen halen.

Volgorde

Maar hoe zit het met de vaccinatievolgorde? De GGD is momenteel nog altijd bezig met het vaccineren van zorgmedewerkers en bewoners van zorginstellingen. Ondertussen wordt er druk gevaccineerd in de categorie 80+. Daar is de GGD inmiddels aanbeland bij 80- tot 84-jarigen. Daarna is het de beurt aan ouderen tussen de 75 en 79 jaar, vervolgens de 70- tot 74-jarigen en ga zo maar door. Langzaamaan wordt er dus afgeteld.

Medische indicaties

Ondertussen worden 63- en 64-jarigen met obesitas of het syndroom van Down al ingeënt met het Astra-Zeneca-vaccin. Dit gebeurt nu enkel nog in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant, maar het is de bedoeling dat dit ook in andere provincies gebeurt zodra er voldoende van het coronavaccin is geleverd in Nederland. Hierna zijn de 50- tot 59-jarigen aan de beurt én een miljoen mensen met een medische indicatie. Uiteindelijk belanden we dan aan bij de gezonde volwassenen en jongeren.

Uitnodiging

Wanneer iedereen precies een uitnodiging op de deurmat kan verwachten, is nog onbekend. Dit alles is afhankelijk van leveringsdata en aantallen van de vaccins. Zoals het er nu voorstaat kunnen gezonde volwassenen in mei rekenen op een uitnodigingsbrief. Houd de brievenbus dus maar goed in de gaten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Libelle. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien