Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Leven met morbide obesitas 23

Het werd hoog tijd om af te vallen, want het lopen ging me steeds slechter af en ik had weer heel veel pijn in mijn rug. Maar dan hoger dan voorheen. Voor de miljoenste keer ging ik met een diëtiste om de tafel, maar deze was anders. Ze wilde dat ik nog niet begon met lijnen en eerst twee weken op zou schrijven wat ik op een dag aan voedsel en vloeibare zaken door mijn keel liet gaan.

Dat is best lastig om te doen, want je weet zelf best wat er binnen komt, maar om dat ook eerlijk aan een ander op te geven is wat anders. Ik voel me sowieso altijd schuldig als ik een zakje M&M’s uit de automaat op kantoor trek. Of geen zin heb om te koken en bij de Febo die overheerlijk kipkrokantjes haalde. Ja, en dan voor onderweg naar huis ook vast een speciaaltje en als ik echt honger had kon er ook nog wel een satékroket of iets anders in. Je hoort de mensen denken: niet zo gek dat ze zo dik is.

Advertentie

Maar ik was eerlijk. Schreef dat ik geen bruin brood eet, ik kan er niet tegen. Schreef dat worteltjes nooit zo lekker zijn als chocolade en ging twee weken later terug.

Ze vroeg ook expliciet of ik op de weegschaal wilde en als het niet het geval was of ik een idee had van wat ik woog. Ik dorst de stap te wagen en schrok niet van de 185 kilo die de schaal aan wees. Mijn inschatting van mij gewicht was aardig in de goede richting geweest.

Na het uitrekenen van mijn BMI kwam er een lijst te voorschijn en begon ze te rekenen hoeveel calorieën ik nodig had om:

 1. te overleven zonder enige verdere inspanningen;
 2. fulltime te werken;
 3. op gewicht te blijven;
 4. af te vallen.

Dat was een hoeveelheid waar artsen nog nooit over gesproken hadden. Ik moest 1800kcal per dag gebruiken en zou dan 1 kilo per 2 weken afvallen en het mocht niet sneller gaan. Ik was aangenaam verrast moet ik zeggen. Ze stuurde me 2 dagen later een lijst met maaltijd suggesties op en die waren op het lijf geschreven.

Met volle moed begon ik aan mijn laatste dieet ooit. Ik zou hierna nooit meer een ander dieet beginnen nam ik me voor en tot op heden is dat nog steeds zo. Want iedere dag begin ik met de maaltijd die me werd aangeraden.

Mijn ervaring was dat ik van afvallen energieker werd, maar deze keer was dat niet het geval. Ik was steeds moe, erg moe. Ook had ik veel dorst. Ongelooflijk maar waar, alle symptomen van diabetes herkende ik niet. Mijn vader was diabeet geweest en kwam er achter na dezelfde klachten en Mack had me uitgelegd hoe moe hij kon zijn als zijn insuline niet goed was ingesteld. Dorstig was hij altijd, maar dan heb ik het over whisky, niet ander vocht.

Een bezoek aan de huisarts was voldoende om er achter te komen dat ik flink diabeet was en beweging en aanpassen van het eetpatroon niet voldoende zou zijn om de waarden omlaag te krijgen. Dus de pillen deden hun intrede en vele maanden later toen die niet voldoende hun werk bleken te blijven doen kwam de insulinespuit er bij. Gelukkig heb ik nooit angst gehad om mezelf te injecteren. Al met al was ik het schoolvoorbeeld van een obesitas patiënt.

Toen ik eenmaal wat begon te bewegen door dagelijks met een collega tussen de middag het bedrijfspand rond te lopen begon ik lekker af te vallen.

Op een van mijn weegsessies begon de diëtiste met me te spreken over een nieuwe groep die bij GGZ zou starten. Een groep waar mensen met morbide obesitas bij elkaar zouden komen en gezamenlijk zouden werken aan een toekomst met een andere leefwijze. Het zou maximaal twee jaar gaan duren.

Nu ben ik een mens die allerlei therapieën en gesprekken wil voeren, maar ik ben niet een groepsmens. Toch heb ik me opgegeven voor een intake gesprek en ben uiteindelijk de uitdaging aangegaan.

Het was een hele grote stap in mijn leven en heb er veel over gesproken met de mensen die belangrijk voor me zijn. Natuurlijk ook met Mack die het toejuichte, maar me verzekerde dat hij net zoveel van me zou blijven houden als ik niets af zou vallen. Dat was natuurlijk heerlijk om te horen.

In die tijd kwam hij ook weer eens een weekend naar Amsterdam en ik was de dag tevoren druk bezig met alle boodschappen in huis te halen om zijn lievelingsgerecht van gekookte mosselen te maken en zelf een grote pan kippensoep EN tomatensoep te maken. Hij kon nooit kiezen welke hij het lekkerste vond. Natuurlijk twee literflessen van zijn favoriete whisky. Dat is geen blend, maar prijzige malt, maar ach wat maakte het uit, als we elkaar wekelijks zouden treffen was ik veel meer geld kwijt.

Daarom betaalde ik ook vaak zijn ticket, want het was veel duurder voor mij om naar Schotland te reizen voor een weekend, want ik moest 2 tickets betalen omdat ik niet meer in een stoel paste en dan kwamen de hotelkosten er ook nog bij.

Bepakt en bezakt stapte ik uit mijn auto en in mijn haast viel ik languit op straat. Ohh wat had ik me zeer gedaan en ik kon niet overeind komen alleen. Vanaf de weg was ik niet te zien want ik lag languit op het trottoir naast mijn auto.

Na een aantal minuten zag ik een brommer aankomen en ik heb heel hard geroepen en gezwaaid. Gelukkig zag deze man me liggen en kwam meteen naar me toe. Er kwam op dat moment ook nog een andere man aan lopen en beiden hebben ze me overeind geholpen en naar binnen gebracht waar ze ook nog al mijn boodschappen in de keuken hebben gezet. Ik hield me groot, maar ik verging van de pijn in mijn been, mijn broek was kapot en mijn knieën bloedde een beetje. Wel had ik door dat ik gelukkig niets had gebroken, maar dit was wel het laatste wat ik kon gebruiken nu eindelijk Mack weer een weekend kwam en we het jaarlijkse feest van de veteranenorganisatie hadden. Ik wilde dolgraag in Mack zijn armen over de dansvloer zwieren, want dat konden we heel goed samen.

Die nacht sliep ik weinig want alles deed me zeer en ik ging bont en blauw naar Schiphol. Ik had met die plaats tegen die tijd een liefde-haat verhouding.

Oh wat hield ik er van naar die kerosine geurende plek toe te rijden in afwachting van mijn bolle beer. En twee, als ik mazzel had, drie dagen later verfoeide ik het. Want dan ging de liefde van mijn leven weer naar huis.

Maar nu strompelde ik naar binnen en Mack had al via een sms van me vernomen dat ik erg gevallen was. Het welkom was erg fijn zoals altijd, maar ik was knap pissig toen aan het einde van de dag ik helemaal kreupel naar de slaapkamer ging en hij nog helemaal niet gevraagd had hoe het er mee ging. Toen hij me uitgekleed zag schrok hij wel van de blauwe plek en kapotte knie, maar zei er niets over. Een mens wil af en toe toch zielig gevonden worden? Ik wel hoor, maar daar hoefde ik blijkbaar bij Mack niet op te rekenen.

Dat zou de periode die volgde wel vaker voorkomen en zijn desinteresse deed soms verdomd zeer, maar daarover meer in een volgende blog.

 Meer blogs & Columns vind je hier.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

 • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
 • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
 • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
 • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
 • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

 • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
 • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
 • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
 • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
 • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Esther (56): "Je moet zuinig zijn op je huid"

Sophie (18) vindt haar moeder Esther (56) een knappe verschijning die ook nog eens vol passie haar werk in de ouderenzorg doet.

Libelle samen met L’Oréal Paris

Advertentie

Sophie: “Mijn moeder levert een bijdrage aan een gelukkiger leven voor ouderen met een zorgvraag. Ze bedenkt bijvoorbeeld nieuwe woon-zorgconcepten voor mensen met dementie en zit altijd vol creatieve ideeën. Het is een drukke baan, maar ik zie met hoeveel liefde ze dit werk doet. Ik vind dat ze er heel goed uitziet, er is nog geen rimpel te ontdekken. Mijn vriendinnen geloven het vaak niet als ik vertel dat mijn moeder 56 jaar is. Ze wordt ook altijd jonger geschat. Op tijd beginnen met smeren is haar geheim, zei ze laatst, dus dat doe ik nu ook. Omdat ze het belangrijk vindt dat mijn zusje en ik onze huid ook goed verzorgen, verrast ze ons regelmatig met een lekkere crème of tonic. Ik hoop dat ik ze ook heb, die goede genen.”

De juiste verzorging

Esther: “Ik ben blij en trots dat Sophie zo lief over mij praat, ondanks dat ik vaak druk ben met mijn werk in de ouderenzorg. Omdat ik dementie van dichtbij heb meegemaakt, mijn vader had het ook, vind ik het extra waardevol om in deze fase iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen ik zo oud was als Sophie leerde ik van mijn moeder dat je zuinig moet zijn op je huid. Iedere ochtend en avond crème gebruiken en altijd je make-up verwijderen. Ik werd op mijn achtendertigste moeder van Sophie en drie jaar later werd haar zusje geboren. Een jong gezin houdt me jong, denk ik, maar ik heb ook de goede genen van mijn moeder geërfd. Ik vind het leuk om er goed uit te zien en mezelf te verzorgen, dus gebruik ik goede producten. Ik hoop dat ik dat aan mijn dochters door kan geven.”

Stevigere huid

Net zo’n mooie huid als Esther? Na de overgang kan de huid aan stevigheid verliezen. Van dagelijks smeren met L’Oréal Paris Age Perfect Collageen Expert, verrijkt met geconcentreerde Collageen Aminozuur fracties, wordt de huid zichtbaar strakker en steviger.*

 1. Verstevigt
 2. Hydrateert
 3. Vermindert pigmentvlekken

* Klinische test op 42 vrouwen na 4 weken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Ruinerwold-vader' Gerrit Jan van D. en klusjesman Josef B. zorgen voor ophef in nieuwe woonplaats

Miljoenen kijkers zaten de afgelopen weken aan de buis gekluisterd voor De kinderen van Ruinerwold. In de docuserie deden de oudste vier kinderen van het mysterieuze gezin een aantal bizarre onthullingen over hun verleden op de boerderij. En nu, amper een week na de laatste aflevering, melden inwoners van een dorp op de Veluwe dat vader Gerrit Jan van D. en klusjesman Josef B. langs de deuren gaan.

En dat valt bepaald niet in goede aarde bij de dorpelingen.

Advertentie

De oudste drie kinderen van het gezin Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28) verlieten het gezin en de boerderij jaren geleden. Israel (27) is de zoon die in oktober 2019 om hulp is gaan vragen in het dorp. De vijf jongste kinderen van het gezin zijn buiten de media gebleven sinds hun vrijlating. Hun verblijfplaats was tot afgelopen week niet bekend.

Gedaan met de anonimiteit

Daar is inmiddels dus verandering in gekomen, nu Gerrit Jan van D. en Josef B. samen door het dorp trekken. Zij zouden begin maart bij de jongste kinderen zijn ingetrokken, nadat bekend werd dat ze niet worden vervolgd. De vader zou in zijn rolstoel voortgeduwd door de klusjesman op camera zijn vastgelegd, terwijl ze op zoek naar klusjes waren. De heren zouden ook bij verschillende inwoners hebben aangebeld.

‘Geen plaats voor Gerrit Jan van D.’

Dat heeft voor onrust bij de dorpelingen gezorgd. De inwoners zijn boos en er is zelfs een petitie gestart: ‘Geen plaats voor Gerrit Jan van D.’. De oudste vier kinderen van het gezin betreuren ten zeerste dat de heren langs de huizen gaan en zo onrust veroorzaken. Dat lieten zij woensdag in een persverklaring weten. Maar wat hen het meest raakt, is het feit dat hiermee de ‘zo waardevolle anonimiteit van hun jongere broer en zusjes geweld is aangedaan’. “Terwijl zij die juist nu, bij de start van hun integratie in onze samenleving, zo ontzettend hard nodig hebben”, aldus hun advocaat Jeekel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Trouw, Omroep Gelderland, RTL Boulevard. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien