Polenta – (L.P.L. Mazzacani)
Polenta is een zeer eenvoudig, te bereiden gerecht, dat in het noorden van Italië gegeten wordt.
Voor zover ik weet, wordt polenta daar – net als brood – gebruikt, zoals wij dat met aardappels doen. (Een aardappel, wordt daar gezien als groente)
Polenta als blog-entry is een poging om een recept in dichtvorm over te brengen. U kunt naar smaak naast maismeel ook een klein beetje olijfolie en wat zout toevoegen.
Polenta (het gedicht)
als water
kokend
door maismeel
geroerd
verhardt
de brei
dan
ploft ze neer
Waar polenta bij past:
Polenta heeft van zichzelf geen nadrukkelijke smaak en kan derhalve redelijk gemakkelijk gecombineerd worden met andere gerechten.
Bij mijn ouders geniet ik polenta veelal in combinatie met gebakken salami en radichio, een bittere sla, welke o.a. bij mijn ouders in de tuin groeit. (waarschijnlijk is witlof een optie, bij gebrek aan radichio)
Daarnaast laat polenta zich bijzonder goed smaken in combinatie met een tomaten/uien saus. (De saus lekker luchtig houden, licht van smaak, veel vocht)
Zelf Polenta maken…
ingredienten:
- maismeel (staat veelal "polenta" op de verpakking)
- water
- olijfolie (optioneel, slechts een beetje)
- zout (optioneel, slechts een klein beetje)
benodigdheden:
- "Polenta pan" oorspronkelijk een kopere pan, maar een normale hoge steelpan, met dikke bodem doet het ook goed.
- stevige garde (om te roeren, in het begin)
- houten pollepel (om te roeren als de polenta hard wordt)
- ronde houten plank. (hier wordt de polenta op geserveerd)
bereiding:
- neem een diepe pan met dikke bodem (kopere pan is ook goed)
- vul deze ruim met water
- zet de pan op het vuur en wacht tot het water begint te koken.
- doe maismeel in de pan, totdat het zich zichtbaar bindt
- neem de garde en begin direct te roeren (met de klok mee)
- zodra de polenta dikker wordt, ga je verder met de pollepel, blijven roeren!
- roeren, totdat de polenta duidelijk los komt van de pan
- houdt de pan op zijn kop boven de houten plank en het geheel ploft neer.
Excuses voor het niet aanwezig zijn voor eenheden, ik doe dit op gevoel, zonder maatbekers.
Waar is polenta te vinden?
In de grotere supermarkten, ligt het in de schappen. Als deze geen polenta hebben, zou je naar een turkse, mediterane of een ‘gezondheids’ winkel kunnen gaan.