Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Rottend fruit

Vrijdagavond zaten we voor de laatste keer over rottende aardbeien en frambozen gebogen. Julian schreef zijn laatste waarnemingen in zijn onderzoeksschrift en we namen de laatste foto’s. De volgende dag zou hij samen met Harro alle gegevens verwerken in mooie grafiekjes en de presentatie voorbereiden.

Vandaag heeft Julian z’n grote poster met bevindingen, hypothese en conclusies, z’n schrift en het uitgeschreven literatuuronderzoekje mee naar school genomen en komt er een einde aan het science project. Ik ruim het vieze fruit op; we weten dat Julian z’n hypothese dat aardbeien eerder rotten dan frambozen klopt.
We hebben bijna drie weken lang fruit in alle stadia van rotting in de huiskamer gehad en ons drie weken lang verbaasd over het proces.
Ik was ooit met Julian in Naturalis in Leiden. Er was toen een tentoonstelling onder de titel ‘kriebelbeestjes’: over bacteriën en schimmels. In een van de vitrines stonden bakjes beschimmelde aardbeien in verschillende stadia. Het bakje met-aardbeien-na-vier dagen maakte zoveel indruk op Julian, dat het hem nu -vijf jaar later-inspireerde tot zijn Rotting Race.
Maar de aardbeien in onze woonkamer leken ook na zes, zeven dagen niet op de ruim beschimmelde, met lange witte draden en veel donsachtige materie bedekte bessen in het museum. Wat deze Amerikaanse aardbeien lieten zien was niet spectaculair. Een beetje grijze schimmel, net genoeg voor een proestaanval en een foto, maar verder droogden ze vooral uit.
Om over de frambozen maar te zwijgen: aan de buitenkant konden we geen schimmeltje ontdekken, na goed kijken zagen we wat wits aan de binnenkant. De frambozen verschrompelden, werden donker en steeds harder: tot er kleine donkerrode steentjes over bleven.
Het project was onderwerp van vele gesprekken tijdens het eten, Harro en ik zijn allebei ingenieur genoeg: wat was hier aan de hand?
Waren de met ongetwijfeld gulle hand gestrooide pesticiden de schuldigen? Waren de aardbeien en frambozen met water opgespoten en leek het meer dan het was? Was het te droog in huis? Te schoon leek me onmogelijk.
‘Zullen we de proef herhalen met biologisch geteelde bessen?’ stelde Harro vorige week nog voor.
‘Die zijn er nu niet, het is niet het seizoen,’ reageerde ik. En dat is waarschijnlijk voldoende antwoord op de vraag waarom Julian z’n fruit zo weinig schimmelde.
Advertentie

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Ruinerwold-vader' Gerrit Jan van D. en klusjesman Josef B. zorgen voor ophef in nieuwe woonplaats

Miljoenen kijkers zaten de afgelopen weken aan de buis gekluisterd voor De kinderen van Ruinerwold. In de docuserie deden de oudste vier kinderen van het mysterieuze gezin een aantal bizarre onthullingen over hun verleden op de boerderij. En nu, amper een week na de laatste aflevering, melden inwoners van een dorp op de Veluwe dat vader Gerrit Jan van D. en klusjesman Josef B. langs de deuren gaan.

En dat valt bepaald niet in goede aarde bij de dorpelingen.

Advertentie

De oudste drie kinderen van het gezin Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28) verlieten het gezin en de boerderij jaren geleden. Israel (27) is de zoon die in oktober 2019 om hulp is gaan vragen in het dorp. De vijf jongste kinderen van het gezin zijn buiten de media gebleven sinds hun vrijlating. Hun verblijfplaats was tot afgelopen week niet bekend.

Gedaan met de anonimiteit

Daar is inmiddels dus verandering in gekomen, nu Gerrit Jan van D. en Josef B. samen door het dorp trekken. Zij zouden begin maart bij de jongste kinderen zijn ingetrokken, nadat bekend werd dat ze niet worden vervolgd. De vader zou in zijn rolstoel voortgeduwd door de klusjesman op camera zijn vastgelegd, terwijl ze op zoek naar klusjes waren. De heren zouden ook bij verschillende inwoners hebben aangebeld.

‘Geen plaats voor Gerrit Jan van D.’

Dat heeft voor onrust bij de dorpelingen gezorgd. De inwoners zijn boos en er is zelfs een petitie gestart: ‘Geen plaats voor Gerrit Jan van D.’. De oudste vier kinderen van het gezin betreuren ten zeerste dat de heren langs de huizen gaan en zo onrust veroorzaken. Dat lieten zij woensdag in een persverklaring weten. Maar wat hen het meest raakt, is het feit dat hiermee de ‘zo waardevolle anonimiteit van hun jongere broer en zusjes geweld is aangedaan’. “Terwijl zij die juist nu, bij de start van hun integratie in onze samenleving, zo ontzettend hard nodig hebben”, aldus hun advocaat Jeekel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Trouw, Omroep Gelderland, RTL Boulevard. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Ruinerwold-vader' Gerrit Jan van D. en klusjesman Josef B. zorgen voor ophef in nieuwe woonplaats

Miljoenen kijkers zaten de afgelopen weken aan de buis gekluisterd voor De kinderen van Ruinerwold. In de docuserie deden de oudste vier kinderen van het mysterieuze gezin een aantal bizarre onthullingen over hun verleden op de boerderij. En nu, amper een week na de laatste aflevering, melden inwoners van een dorp op de Veluwe dat vader Gerrit Jan van D. en klusjesman Josef B. langs de deuren gaan.

En dat valt bepaald niet in goede aarde bij de dorpelingen.

Advertentie

De oudste drie kinderen van het gezin Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28) verlieten het gezin en de boerderij jaren geleden. Israel (27) is de zoon die in oktober 2019 om hulp is gaan vragen in het dorp. De vijf jongste kinderen van het gezin zijn buiten de media gebleven sinds hun vrijlating. Hun verblijfplaats was tot afgelopen week niet bekend.

Gedaan met de anonimiteit

Daar is inmiddels dus verandering in gekomen, nu Gerrit Jan van D. en Josef B. samen door het dorp trekken. Zij zouden begin maart bij de jongste kinderen zijn ingetrokken, nadat bekend werd dat ze niet worden vervolgd. De vader zou in zijn rolstoel voortgeduwd door de klusjesman op camera zijn vastgelegd, terwijl ze op zoek naar klusjes waren. De heren zouden ook bij verschillende inwoners hebben aangebeld.

‘Geen plaats voor Gerrit Jan van D.’

Dat heeft voor onrust bij de dorpelingen gezorgd. De inwoners zijn boos en er is zelfs een petitie gestart: ‘Geen plaats voor Gerrit Jan van D.’. De oudste vier kinderen van het gezin betreuren ten zeerste dat de heren langs de huizen gaan en zo onrust veroorzaken. Dat lieten zij woensdag in een persverklaring weten. Maar wat hen het meest raakt, is het feit dat hiermee de ‘zo waardevolle anonimiteit van hun jongere broer en zusjes geweld is aangedaan’. “Terwijl zij die juist nu, bij de start van hun integratie in onze samenleving, zo ontzettend hard nodig hebben”, aldus hun advocaat Jeekel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Trouw, Omroep Gelderland, RTL Boulevard. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een nieuwe pastatrend: deze honingraat-'pastacake' verovert het internet

De pastatrends blijven ons op social media om de oren vliegen. Van supersnelle fetapasta tot ovenpasta met Boursin: er lijkt elke week wel weer een nieuw recept viral te gaan. Maar dat vinden we natuurlijk helemaal niet zo erg. Handig juist, voor dagen dat we een tikkeltje inspiratieloos zijn. Momenteel is er weer een nieuwe ‘pastahit’ op TikTok: de honingraat-‘pastacake’.

En ook die ziet er weer behoorlijk lekker uit.

Advertentie

Bij-zonder lekker

De naam zegt het natuurlijk al: het gerecht heeft wat weg van een honingraat (honeycomb op z’n Engels). De pasta ziet er niet alleen waanzinnig uit, maar zal gegarandeerd ook goed smaken. Ook fijn: moeilijk om te maken is de ‘cake’ niet. Wel is de bereidingstijd iets langer dan de razend populaire fetapasta, omdat je de rigatoni- of penne-buisjes stuk voor stuk neer moet zetten. Maar hé, dan heb je ook wat!

Zo maak je de honingraat-‘pastacake’

Zoals gezegd: je hoeft beslist geen keukenprins(es) te zijn om dit gerecht op tafel te toveren. Onderstaande TikTok-video spreekt voor zich, maar voor de liefhebber ook nog even een een snel stappenplan:

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Flans een lekkere bolognesesaus (of andere favoriete saus naar keuze) in elkaar.
– Vet de bodem en randen van een taartvorm in met olie.
– Kook de rigatoni of penne gaar.
– Zet de buisjes stuk voor stuk rechtop, net zo lang tot de volledige taartvorm gevuld is.
– Giet de saus er overheen (smeer het mengsel goed uit met een spatel of pannenlikker).
– Top je kunstwerk af met kaas naar keuze en bijvoorbeeld basilicum.
– Zet de springvorm 25 minuten in de oven.
– Eet smakelijk!

@hellowonderful_coHoneycomb Pasta Cake 🍝 🎂 #pastacake #honeycomb #pasta #honeycombpastacake #pastarecipe #kidsfood #foodhack #homechef♬ cooking video – cooking

Handig! Met deze truc kook je nooit meer teveel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: TikTok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een nieuwe pastatrend: deze honingraat-'pastacake' verovert het internet

De pastatrends blijven ons op social media om de oren vliegen. Van supersnelle fetapasta tot ovenpasta met Boursin: er lijkt elke week wel weer een nieuw recept viral te gaan. Maar dat vinden we natuurlijk helemaal niet zo erg. Handig juist, voor dagen dat we een tikkeltje inspiratieloos zijn. Momenteel is er weer een nieuwe ‘pastahit’ op TikTok: de honingraat-‘pastacake’.

En ook die ziet er weer behoorlijk lekker uit.

Advertentie

Bij-zonder lekker

De naam zegt het natuurlijk al: het gerecht heeft wat weg van een honingraat (honeycomb op z’n Engels). De pasta ziet er niet alleen waanzinnig uit, maar zal gegarandeerd ook goed smaken. Ook fijn: moeilijk om te maken is de ‘cake’ niet. Wel is de bereidingstijd iets langer dan de razend populaire fetapasta, omdat je de rigatoni- of penne-buisjes stuk voor stuk neer moet zetten. Maar hé, dan heb je ook wat!

Zo maak je de honingraat-‘pastacake’

Zoals gezegd: je hoeft beslist geen keukenprins(es) te zijn om dit gerecht op tafel te toveren. Onderstaande TikTok-video spreekt voor zich, maar voor de liefhebber ook nog even een een snel stappenplan:

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Flans een lekkere bolognesesaus (of andere favoriete saus naar keuze) in elkaar.
– Vet de bodem en randen van een taartvorm in met olie.
– Kook de rigatoni of penne gaar.
– Zet de buisjes stuk voor stuk rechtop, net zo lang tot de volledige taartvorm gevuld is.
– Giet de saus er overheen (smeer het mengsel goed uit met een spatel of pannenlikker).
– Top je kunstwerk af met kaas naar keuze en bijvoorbeeld basilicum.
– Zet de springvorm 25 minuten in de oven.
– Eet smakelijk!

@hellowonderful_coHoneycomb Pasta Cake 🍝 🎂 #pastacake #honeycomb #pasta #honeycombpastacake #pastarecipe #kidsfood #foodhack #homechef♬ cooking video – cooking

Handig! Met deze truc kook je nooit meer teveel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: TikTok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien