Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is sporten voor het slapengaan slecht voor je nachtrust?

Er wordt dikwijls gezegd dat sporten voor het slapengaan een negatieve uitwerking op je nachtrust heeft. Maar is dit eigenlijk wel zo? Libelle ging op onderzoek uit en stuitte op het verrassende antwoord. Het blijkt namelijk precies andersom te zijn.

Dit wijst recent onderzoek van Zweedse bodem uit.

Advertentie

Onderzoek
Maar liefst 23 Zweedse bewegingswetenschappers analyseerden de resultaten van eerder onderzoek over de invloed van sporten voor het slapengaan op je nachtrust. Verondersteld werd dat het onderzoek zou uitwijzen dat het inderdaad niet goed voor je nachtrust is, maar het tegendeel bleek waar te zijn.

Diepe slaap
De proefpersonen bleken namelijk helemaal niet langer de tijd nodig te hebben om in slaap te vallen, wanneer ze in de avond nog gesport hadden. Integendeel, het bleek juist dat de diepe slaapfase van de betreffende participanten in tijd toenam. En dat is niet mis, want tijdens de diepe slaap herstelt je lichaam en worden energieniveaus aangevuld.

Kanttekening
Wanneer de proefpersonen echter zeer intensief trainen en binnen een uur na de training gingen slapen, werd er wél een negatief effect op de slaap geconstateerd. Aangezien de hersteltijd op die manier te kort was, was de hartslag nog te verhoogd om rustig te kunnen slapen. Maar wanneer er een iets langere periode tussen het sporten en het slapen zit, kan het dus écht geen kwaad.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

sporten voor het slapengaan- Libelel

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien