Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Verdwaald maar klaarwakker

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je wordt wakker, denkt terug aan die droom van afgelopen nacht en vraagt jezelf af "Waar sloeg dat nou op?". Laatst had ik precies hetzelfde. Een droom waarin ik verdwaald raak terwijl ik eigenlijk precies weet waar ik moet zijn. Een locatie die normaal gesproken op 10 minuten afstand is duurde een eeuw om te bereiken. En de vraag is nu, heb ik die locatie wel bereikt?! Ik werd wakker voordat ik het kon weten. Het is niet de eerste keer dat ik zo een soort droom heb gehad. Ik weet waar ik moet zijn en ik weet hoe ik er moet komen, maar toch raak ik op de een of ander manier op een geheel ander locatie. Ver weg van waar ik hoor te zijn. Na deze dromen werd ik nieuwschierig naar de betekenissen van mijn dromen. Ik die verdwaald raak?! Een collega kwam tot de conclusie "Je moet in de nabije toekomst een belangerijke keuze maken waaraan je veel gaat twijfelen". Een website over dromen en hun betekenissen ervan zei het volgende "Als je droomt dat je verdwaald bent, suggereert dit dat je de richting in je leven kwijt bent, of dat je je oorspronkelijke doel niet meer helder hebt. Je bent bezorgd of onzeker over het (levens)pad dat je thans bewandelt. Een andere uitleg van deik ze droom is dat je bezig bent te wennen aan een nieuwe situatie waarin er andere regels gelden". Meteen moest ik denken aan waar ik momenteel sta in het leven. Het was niet moeilijk om te bedenken dat ik momenteel daadwerkelijk mijn pad kwijt ben geraakt. Waar ga ik heen en wat wil ik? Sterker nog, Wie ben ik?! En wat de moeilijke keuzes bereft. Daar zat mijn goeie collega totaal niet naast. Te beginnen met mijn relatie. 

Ik zit nu 4 jaar in een vaste relatie. Ik kan niet zeggen dat dit het type relatie is waar twee mensen elkaar ontmoeten, verliefd worden, daten en nog lang en gelukkig leven. Integendeel. Wat eerst mooi leek bleek gauw het meeste ongezonde gif te kunnen zijn wat mij ooit had kunnen overkomen. Vriendschap, Liefde namen snel plaats voor bezitterigheid en agressie. "Belt je zus je alweer?", Hoezo, je wilt naar huis!?"…"Vriendinnen, die heb je toch niet?". Wat mij het meest pijn doet, is dat ik dit allemaal heb toegelaten. Weet je dan niet dat je controle moet hebben over je eigen leven en dat nee ook daadwerlijk nee is? Voordat we hiermee verder gaan, laten we een stapje terug nemen. Mijn zelfvertrouwen verdiende niet daadwerkelijk een 10. Jarenlang werd mij laten geloven dat wat ik zei en wilde niet toedeed. "Het is hoe het is, en leg je erbij neer". "En mijn mening dan?", "Mag ik die ook hebben?".

Advertentie

De middelbare schooljaren waren ver van perfect. Duidelijk was te zien dat ik zo een type meisje was dat uit een gebroken gezin kwam en niet veel vriendinnen had. Mijn ouders scheidde toen ik een jaar of zeven was. Blijkbaar vond mijn vader het belangerijker om een fles Jenever achterover te schuiven in plaats van voor zijn gezin te zorgen. Ik bedoel, wat maakt het ook uit dat je twee jonge kinderen heb en een vrouw?". Juist. Dag in, dag uit werd ik gepest. Ook ik had een fantastische nickname die ik iedere dag mocht horen en om mijn oren kreeg. Thuis kreeg ik te leren "niet je emoties tonen en wat er ook gebeurt… "everybody’s fine". Hier leerde ik de fantastische term "Je masker"gebruiken. Maakt niet uit hoe slecht het gaat, …..als de buitenwereld maar denkt dat alles perfect is. en dat was fout nummer 1. Na alles wat mijn moeder had meegemaakt leerde zij haar emoties opzij zetten en zette zij haar ‘overlevingsknop"aan. En dat is precies wat ik heb overgenomen.  "Altijd doen alsof alles prima gaat en jezelf nooit maar dan ook niet laten kennen". Mijn emoties zette ik opzij. En dat was fout nummer 2.

Toen ik in mijn relatie stapte 4 jaar geleden was ik een emotionele wrak en al die pesterijen en mijn thuis situatie hadden mijn zelfvertrouwen niet goed gedaan. Dit maakt mij een "easy target". Ik werd makkelijk om onderuit te halen en mij kon alles wijs gemaakt worden. En dat wist hij. Zoals ik eerder schreef veranderde vriendschap en liefde al snel in bezitterigheid en agressie. Ik zag in die periode niemand meer en veranderde al gauw in iemand die ik niet was. Wanneer ik terug kijk, kan ik makkelijk zeggen dat al mijn passie en ambities die ik ooit van te voren had weggezogen werd en ik werd leeg van binnen. Het gekke is dat ik dat niet eens opmerkte. Mijn emoties waren op slot en ik volgde braaf op wat mij verteld werd. Braaf zat ik iedere dag bij hem op de bank en ging vooral niet mijn eigen gang. (Ik dacht dat jij niet graag t.v keek?). Mijn vriendinnen en nichten vroegen zich al gauw af "We zijn je nooit meer!We nodigen je uit en je komt alweer niet!". Waar ik mijn mond open had moeten doen, hield ik hem. "Dat zijn je vriendinnen niet. Iedereen gebruikt jou alleen maar omdat je geen nee kan zeggen", maakte hij mij wijs. (en jij niet dan wil je zeggen?). Al gauw werd er misbruik gemaakt van mijn slechte relaties met iedereen. Mijn vader dronk, dus met hem kon ik niet praten, mijn moeder leefde haar eigen leven en met haar kon ik niet communiceren. En mijn zus? Die leefde ook haar eigen leven en het is niet dat wij altijd de beste vriendinnen waren. Ik had toendertijd een beste vriendin. Maar die leefde haar eigen leven op het moment dat zij een vriend kreeg. Het ging nergens anders meer over dan haar nieuwe liefde. Die vriendschap kapte ik snel af. Wie had ik nog over? Precies…niemand. Dit maakte het makkelijk om mij te isoleren van iedereen. "Je hebt toch geen goede relatie met hun…dus je kan net zo goed bij mij eten vandaag en morgen en overmorgen en die dagen die daarna opvolgen". Ik voelde me op die tijd leeg en voelde mij net een walking dead. Dit merkte ik pas later op. Ik was verdoofd.  Mijn emoties waren compleet leeg en ik deed wat mij verteld werd.

De psychologische mishandeling werd gauw fysiek. "Nee? hoe bedoel je nee?". Gauw werd mijn keel dichtgeknepen en mijn pols omgedraaid. Wanneer iets niet naar zijn  zin ging moest iets boeten en gauw werden er dan ook dingen kapot gegooid of werd een hand gekneusd. Alweer een nieuw smoes verzinnen waarom er een gat in de deur ligt of hoe het komt dat je je pink niet kan bewegen. Waarom slaat iemand tegen een muur als hij boos is? Ik ben nog nooit zo geisoleerd geweest. Het erge van allemaal is dat ik dacht dat dit allemaal normaal was. Ik was eerder slecht behandeld dus ik verdiende dit, toch?Het ligt aan mij? Al gauw bleek dat hij flink in de knoop lag met zichzelf. Na al die tijd bleek dat hij zo onzeker was en zocht hulp. Ik wist hoe het voelde en hoe het was om onzeker te zijn. Ik moet hem helpen! Was mijn eerste reactie. Ik ben de enige die weet hoe dat moet! Fout nummer 3. Daarnaast werd ik van alles beschuldigd. Hij wist het zeker!Ik ging vreemd en deed alles wat God verboden had met andere mannen. "Dat zou ik nooit doen!Hoe kan ik in hemelsnaam vreemd gaan als ik 24/7 bij jou ben?", verdedigde ik mijzelf. Fout nummer 4. (Is er dan niemand die inziet hoe ongezond dit is?….this is the part where you advise me to leave him..anyone?). De ene ruzie kwam na het andere. Ik moest geen make-up gebruiken. En al helemaal geen leuke kleding dragen!Uitgaan met je vriendinnen? Dacht het even niet. (Hallo?! this is the part where you tell someone and leave?). Langzaam maar zeker gingen er alarmbellen rinkelen. Misschien is dit toch niet zo gezond? Dit besprak ik met hem. "Stop this bullshit!, was zijn reactie. Okay, there goes telling you how I feel. Ik moest dus blijkbaar niet laten merken dat ik niet gelukkig was en dat het beter was dat hij en ik elkaar ruimte moesten geven. Vanaf dag 1 zaten we op elkaars lippen. Wat we ook deden, we deden het samen en waar we ook heen gingen, we gingen er samen heen.

Op school waren wij het perfecte stel. "Ze hebben elkaar gevonden en na al deze tijd zijn de nog steeds samen….wat lief!"(if they only knew). Op een moment wist ik het zeker. Dit kan echt niet meer en ik moet hier nu weg. Ik heb geen vrijheid en ik kan geen dingen doen dit mij gelukkig maken. Voordat ik het in de gaten had, kwam de volgende klap: een ruzie tussen mijn moeder en mij liep totaal uit de hand en het was beter dat ik het huis uitging. Je zou denken, wat lief ze steunt je financieel en helpt je een huis zoeken!Niets is minder waar. Mijn spullen mocht ik ophalen bij zus de huis. Toen ik van school kwam en de deur opende merkte ik het pas op….Mijn sleutels!Waar zijn mijn sleutels!?Mijn moeder had in de avond onopgemerkt de sleutels van de boven en benedendeur eraf gehaald. "Nu nog de vraag….wat ga ik doen!?Sterker nog, waar ga ik heen!?"Daar was ik weer. Terug bij af en terug bij hem. De enige plek waar ik terecht kon. De persoon waar ik zo graag bij vandaan wilde, was nu mijn enige steun en toeverlaat. Drie dagen lang sliep ik bij hem en liep ik rond in dezelfde kleding. Waar was mijn moeder?! En mijn spullen!? Ik had geen kleding en ook mijn schoolboeken lagen nog thuis. Telkens weer probeerde ik mijn moeder te bereiken. Drie dagen lang. "Waar ben jij en waar zijn mijn sleutels!?"Ik kreeg haar niet te pakken en ook mijn vader was niet thuis. Mijn moeder was niet thuis en bij mijn zus kon ik niet terecht. Zonder te luisteren naar mijn verhaal en meteen haar conclusies te trekken over wat mijn moeder haar ook verteld had verklaarde zij "Je hebt een uur om je spullen te halen". Ik haalde mijn spullen op en dat was het dan. Geen contact meer.  Later bereikte ik mijn vader en besloot maar dat ik daar moest blijven. Dat duurde maar een paar dagen. Verbaal agressief legde hij mij uit dat ik daar niet kon blijven. En daar was ik weer. Terug bij hem met geen kant waar ik op kon. Ik pakte de draad weer op. Deed mijn best op school, haalde mijn diploma met dit alles gaande en sloot mijn stage af met een 8. Wat waren ze blij met mij! Ik voelde me trots en leeg tegelijk van binnen. Met alles wat er aan de hand was, met alles wat er gebeurt is haalde ik toch mijn diploma! Waar heb ik deze kracht toch vandaan gehaald!?zonder mijn ouders….heb ik het toch geflikt!Wat heb ik mijzelf onderschat!Waarom was ik ookal weer zo onzeker?Kijk wat ik allemaal gedaan heb na alles wat ik meegemaakt had. Daarnaast kreeg ik een baan aangeboden bij een super multinational op de sales afdeling…ze konden wel een kracht als mij gebruiken!En dat allemaal op mijn 21e. Toch klopte er ergens iets niet. Waar zijn mijn ouders hierin!?I mean, this is the part where you are suppose to be proud of me. Still waiting for that apology. Anytime now?! Maar die is er nooit gekomen en ik denk ook niet dat die tijd er ooit komt. Ik ben tot de conclusie gekomen voor mezelf om voor mezelf te kiezen en mijn eigen leven te leiden. Het verleden is het verleden en ik kan er niets aan veranderen. En ik weet niet zeker of ik dat zou willen. Alles heeft mij gemaakt tot wie ik ben. And I am damn proud of it! Binnenkort ga ik het huis uit. I will finally live!

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo weet je welk hoofdkussen het beste bij jouw slaaphouding past

Als jij iedere ochtend wakker wordt met nek- of rugpijn heb je misschien niet het juiste hoofdkussen. Maar hoe weet je welk kussen geschikt voor jou is? Dat heeft alles met je slaaphouding te maken.

En dat zit zo.

Advertentie

De zijslaper

Ben jij een zijslaper? Dan heb je vooral een hoog kussen nodig. Er zit namelijk behoorlijk wat ruimte tussen het uiteinde van je schouder, waarmee je op je matras ligt, en de zijkant van je hoofd, die het kussen moet raken. Je kussen moet zo hoog zijn, dat je hoofd precies in het verlengde van je lijf ligt. Alleen zo zorg je dat je tijdens het slapen een rechte ruggengraat hebt.

De rugslaper

Het hoofdkussen dat bij deze slaaphouding past, hoeft een stuk minder hoog te zijn dan bij een zijslaper. Als je op je rug ligt, is de ruimte tussen je achterhoofd en het matras namelijk een stuk kleiner. Sterker nog, je zou in deze slaaphouding niet eens een kussen nodig hebben. Dat is de meest neutrale stand voor de ruggengraat. Maar voor wie dat niet comfortabel vindt, is een laag kussen prima. Als je kin naar je borst wijst terwijl je ligt, is je kussen waarschijnlijk te hoog. Let hier dus goed op.

De buikslaper

Deze slaaphouding wordt niet echt aangeraden, omdat er druk komt te staan op het lijf. Maar voor de buikslapers onder ons, is het daarom extra belangrijk om het juiste hoofdkussen te kiezen. Hiermee kun je namelijk je lichaam ondersteunen, waardoor de druk iets kan afnemen. Welk kussen dat is? Wederom een laag kussen. Je wil namelijk niet dat je hoofd te hoog komt te liggen. Wie een laag kussen kiest, ligt in deze slaaphouding het fijnst.

Heb jij het juiste hoofdkussen bij jouw slaaphouding nog in huis, maar is het kussen vergeeld? Zo krijg je hem weer spierwit. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Well and good. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Heel Nederland 'voor juli' een coronavaccin: zó zit het

Minister Hugo de Jonge (43) sprak dinsdagavond de voorspelling uit dat begin juli iedereen in Nederland die een vaccin wil, de eerste prik van het coronavaccin zou moeten hebben gehad. Is dat optimistisch of realistisch? En hoe zit het met de volgorde?

Hierbij een overzicht.

Advertentie

Voor juli het coronavaccin

Eerst was de verwachting dat iedereen pas in het najaar de eerste prik zou hebben gehad, maar volgens De Jonge zou het best eens eerder kunnen zijn. En de berekening die daarachter schuilgaat, gaat als volgt: In Nederland zijn er zo’n 14 miljoen volwassenen. Naar schatting willen 11,5 of 12 miljoen van hen een coronavaccin. Eind juni zouden er maar liefst 21 miljoen vaccins in Nederland zijn.

Maar kan de GGD al die prikken wel zetten voor juli? Dat beeld ziet er rooskleurig uit. Vorige week werden er 320.000 prikken gezet en naar verwachting zal er in het tweede kwartaal nog sneller geprikt worden. Er wordt zelfs rekening gehouden met 2,5 miljoen prikken per week. Met die snelheid zou er voor 1 juli maar liefst 18 miljoen keer geprikt zijn. Daarmee komt de voorspelling van De Jonge dus uit.

Fouten en vertragingen

Al is er wel een kleine maar. Er gaat namelijk ook van alles mis wat het vaccineren betreft. 80+-ers worden van het kastje naar de muur gestuurd omdat priklocaties zijn volgeboekt. Veel ouderen zijn niet heel mobiel en moeten dan ook lang wachten tot er een priklocatie vrij is dichtbij huis. Daarbij hebben de uitnodigingsbrieven soms wat vertraging. Daarom zijn er mensen die wel in aanmerking komen voor een vaccin, maar hem simpelweg nog niet op kunnen halen.

Volgorde

Maar hoe zit het met de vaccinatievolgorde? De GGD is momenteel nog altijd bezig met het vaccineren van zorgmedewerkers en bewoners van zorginstellingen. Ondertussen wordt er druk gevaccineerd in de categorie 80+. Daar is de GGD inmiddels aanbeland bij 80- tot 84-jarigen. Daarna is het de beurt aan ouderen tussen de 75 en 79 jaar, vervolgens de 70- tot 74-jarigen en ga zo maar door. Langzaamaan wordt er dus afgeteld.

Medische indicaties

Ondertussen worden 63- en 64-jarigen met obesitas of het syndroom van Down al ingeënt met het Astra-Zeneca-vaccin. Dit gebeurt nu enkel nog in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant, maar het is de bedoeling dat dit ook in andere provincies gebeurt zodra er voldoende van het coronavaccin is geleverd in Nederland. Hierna zijn de 50- tot 59-jarigen aan de beurt én een miljoen mensen met een medische indicatie. Uiteindelijk belanden we dan aan bij de gezonde volwassenen en jongeren.

Uitnodiging

Wanneer iedereen precies een uitnodiging op de deurmat kan verwachten, is nog onbekend. Dit alles is afhankelijk van leveringsdata en aantallen van de vaccins. Zoals het er nu voorstaat kunnen gezonde volwassenen in mei rekenen op een uitnodigingsbrief. Houd de brievenbus dus maar goed in de gaten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Libelle. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'WhatsApp-foto's worden straks automatisch verwijderd zodra je een gesprek verlaat'

Er wordt op het hoofdkantoor van WhatsApp druk gewerkt aan een nieuwe functie. Het moet namelijk mogelijk worden dat de foto’s die je in een gesprek hebt gestuurd automatisch worden verwijderd zodra je een gesprek verlaat. 

Steeds meer mensen stoppen met WhatsApp, omdat het bedrijf de gebruikers buiten Europa dwingt om hun data aan Facebook te koppelen. Maar ook in Europa stappen meer mensen over naar apps die privacyvriendelijker zijn, zoals Telegram en Signal.

Advertentie

Foto’s verwijderen op Whatsapp

Volgens WEBetaInfo, een platform dat nieuwtjes rondom de app deelt, wordt er momenteel gewerkt aan een zogeheten zelfvernietigingsfunctie. In dit geval betekent het dat in de toekomst je foto’s ‘vernietigd’ worden zodra je uit een gesprek stapt.

Wat betekent het precies? Nou, als jij een foto hebt gestuurd, hoef je dankzij die functie niet langer bang te zijn dat anderen de beelden nog kunnen zien zodra jij tabee zegt. De foto’s verdwijnen samen met jou uit het gesprek. Daarvoor wordt een speciaal icoontje in het leven geroepen, waarbij je de melding krijgt dat ‘deze media verdwijnt zodra je het gesprek verlaat’.

Lees ook:
Enorme toename in aangiften fraude via Whatsapp: 70 meldingen per dag

Foto’s bewaren via screenshot

Op dit moment kunnen anderen de foto’s nog bewaren door er een screenshot van te maken. Maar als het goed is, komt daar in de toekomst een einde aan. Je hoeft dan niet langer bang te zijn dat foto’s die je hebt gestuurd in een groep een eigen leven gaan leiden. Het is nog niet bekend wanneer de functie wordt uitgerold en of het dan ook direct in Nederland beschikbaar is. Het is wel bekend dat de zelfvernietigingsfunctie werkt voor een iPhone en Android-toestel.

Een ‘bekende’ die via WhatsAppt vraagt of hij/zij geld mag lenen: we hebben bijna allemaal weleens zo’n berichtje ontvangen. Als daar een profielfoto bijstaat, ben je sneller geneigd in de fraude-val te trappen.  Techvlogger Nina laat zien hoe je kunt voorkomen dat jouw profielfoto gestolen wordt. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 4 maart: "Maagd, vandaag vind je geluksmomentjes"

De tarotkaart die voor donderdag 4 maart is getrokken is ‘Drie van Bekers’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: het is feest! Er is iets waardevols en belangrijks bereikt. Men is dankbaar en zorgeloos. Liefde: de relatie staat in bloei, er is harmonie, men heeft samen iets succesvol doorstaan. Werk: er is een goede samenwerking ontstaan, geld is binnen en/of een project is goed afgerond.

Advertentie

Ram

Het besef dat je samen meer bereikt dan alleen, raakt je. De neuzen allemaal een kant op krijgen is één ding, dat al overleggend zo houden is de kunst. Trap op je innerlijke rem en overleg.

Stier

Vandaag weet je eigen behoeftes goed af te stemmen op je partner, gezin en dierbaren. Het compromis is niet altijd noodzakelijk, er heerst een en…en… sfeer. Niet kiezen is ook een keuze.

Tweelingen

Er ontgaat je niet veel: alles wat je hoort, ruikt, ziet, proeft en voelt komt binnen. Waak voor al te kritische opmerkingen. Zit je toch in die rol, omlijst ze met een lach en een compliment.

Kreeft

Als alles goed gaat, ben je geneigd om in het verleden te wroeten. Een melancholische bui kan leuk zijn, maar blijf er niet in hangen. Het enige moment dat je kunt veranderen is nu.

Leeuw

De zon laadt jou letterlijk en figuurlijk op. Je laat je van je charmantste kant zien vandaag. Laat anderen jouw feestvreugde delen en strooi lustig met (gemeende) complimenten.

Maagd

Glimlach vandaag naar anderen. Merk je dat ze – soms van verbazing – automatisch teruglachen? Ook al is je leven niet perfect, vandaag vind je geluksmomentjes.

Weegschaal

Méér mensen om je heen willen, het is een heet hangijzer deze dagen. Bevredig je multiple communicatiedrift virtueel. Zie je ook de meerwaarde van een-op-een contact?

Schorpioen

Best mogelijk dat je spijt hebt van bepaalde acties. Ploppen ze op in je hoofd? Doe er dan iets mee. Wat zou je je beste vriend(in) hierover aanraden? Neem het advies aan.

Boogschutter

Pas op met het sturen van e-mails: geschreven woorden kunnen negatief opgevat worden. Zoek liever persoonlijk contact, op 1,5 meter afstand is lichaamstaal glashelder.

Steenbok

Om de stemming niet te verpesten, hop je vandaag graag luchtig over grote issues heen. Dat is oké, het geeft je meer tijd om na te denken over hoe je iets gaat brengen.

Waterman

Matigheid is vandaag niet je sterkste kant. Let daarbij vooral op teveel gepraat, aangewakkerd door alcohol. Laat anderen ook hun zegje doen. Zie hun woorden als cadeautjes.

Vissen

Geheimzinnige hints strooien, heeft vandaag effect. Je vangt de aandacht van iemand die je vaker wilt zien. Zorg wel dat je goed bereikbaar bent, zowel live als virtueel. Open alle lijnen.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien