Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Voeding en chronische aandoeningen

2010-05-19

Er is verband tussen voeding en reuma. Reuma beschouw ik als een aandoening die begint bij voeding en spijsvertering. Als die niet goed is, kunnen er allerlei klachten ontstaan die chronisch kunnen worden. Wetenschap gebruik ik wel maar  beschouw ik meer als ideeenstimulans, meestal is een wetenschappelijke uitspraak gebaseerd op een geloof in iets. Feiten kunnen dat geloof staven.

Advertentie

In dat licht denk ik na over voeding en chronische ziekten, waarbij ik vooral de logica zoek. Dat resulteerd uiteindelijk in een overtuiging. O.a. de overtuiging dat goede voeding de fundering is voor een goede gezondheid, dus een beter funktionerend lichaam. In die zin denk ik dat dr Tischer op een goed spoor zit.

Voor meer informatie hierover kunmt u terecht op de non-commerciele site makersdiet.nl waar ik m,ijn ideen verder uitgewerkt heb.

Naar aanleiding van vragen kan ik nadere zaken uit leggen. Een volgende keer zal ik hierover meer schrijven.

Het genezend dieet is een dieet in die zin, dat met een optimaal voedingspatroon een robuuste gezondheid wordt opgebouwd, veel chronische ziekten worden afgebouwd en u kunt of in belangrijke mate,  of helemaal genezen.

Hebt u een chronische ziekte, het maakt niet uit welke, dan kunnen wij een uitgekiend dieet voor u samenstellen, dat zorgt dat u zich veel beter gaat voelen. Wij adviseren u om in overleg een plan te maken waarmee u geneest en zo mogelijk, medicijngebruik af te bouwen in overleg met uw arts.

Het dieet dat door ons wordt geadviseert, is een evenwichtig dieet, dat voor een optimale en robuuste gezondheid zorgt. Aan de hand van uw gegevens stellen wij het optimale dieet voor u samen waardoor uw gezondheid wel moet verbeteren. Een juiste balans in voedingsstoffen zal geen nadelige bijwerkingen hebben, zoals bij medicijngebruik vaak wel het geval is. Een afgestemde en juiste voeding zal zorgen dat u zich in enkele weken al stukken beter gaat voelen en u krijgt inderdaad het gevoel dat het weer de goede kant op gaat met uw gezondheid.

De mens hoort niet ziek te zijn of te worden wanneer hij optimaal gezond voedsel naar binnen krijgt. In onze maatschappij zijn talloze automatismen ingebouwd waardoor we dat optimaal gezonde voedsel niet eten maar kiezen voor gemak en smaak en kiezen bijna automatisch  voor een slechte kwaliteit. Op langere termijn en soms zelfs in korte tijd kunnen chronische ziekten toeslaan, waar je niet meer vanaf komt zonder begeleiding uit een doolhof van dieten, en de via de reclame "gezonde?" voedingsstoffen.

Dat gezond voedsel de belangrijkste bron van gezondheid is, is al heel lang bekend. Wij in onze wereld van voedselproduktie en, meestal foute, bewerking hebben geen rekening gehouden met  onze gezondheid. De link tussen voedsel en gezondheid ligt verder weg dan ooit. In deze wereld waarin we alles verwachten van de medische- en farmaceutische wetenschappen is het aantal zieken epidemisch gestegen. Vooral de chronische ziekten slaan toe en kom je hiermee bij een arts dan kan deze weinig anders doen de pijnstillers of andere medicijnen voor te schrijven, die ook weer hun nadelige bijwerkingen hebben. Meestal worden symptomen bestreden en niet de oorzaak.

 Chronische ziekten.

Het betreft de volgende welvaartsziekten in het algemeen.

 1. Spijsverteringsziekten.     crohne, ulceroses, diverticulitis, diarree, constipatie, .                                                       PDS, darmkanker.
 2. Interne ziekten van diverse organen.  nier-, lever-, gal-, blinde darmziekten e.a. .                                                       organen.
 3. Huidziekten.                                      jeuk, exceem, psoriasis, huidkanker e.d.
 4. Spierziekten.                                     me/cvs, fibromyalgi, spierdystrofie.
 5. Hormoonhuishoudingsziekten.            graves, diabetes e.d.
 6. Verminderde hersenwerking.             vergeetachtigheid, dementie, alzheimer.
 7. Zenuw-aandoeningen.                        ms, aangezichtspijn, zenuwpijnen in het algemeen.

 Het ongemak van deze en nog vele andere aandoeningen kunnen in belangrijke mate worden verminderd of geheel weggenomen door het makersdieet. Dit dieet is in belangrijke mate wetenschappelijk onderbouwd. Er is in ieder geval sprake van een zeer belangrijke verbetering en in veel gevallen een gehele verbetering als met het makersdiet wordt begonnen en na de eerste drie maanden het dieet wordt voortgezet. Dit moet uw nieuwe leefwijze worden, dan voorkomt u een terugval in uw gezondheid.

Veelal is het mogelijk na 3 maanden tijdelijk af te wijken van het dieet, maar de basis is de nieuwe voedingswijze volgens het dieet, waar u steeds weer op kunt terugvallen.

We weten of veronderstellen met rede dat het meeste voedsel dat in fabrieken is klaargemaakt, de basis is voor praktisch alle chronische aandoeningen. Het lichaam is een biomechaniek dat zorgvuldig is afgestemd op natuurlijk voedsel en niet op voedsel waaruit praktisch alle nuttige componenten uitgehaald zijn en vaak kunstmatige stoffen aan toegevoegd zijn en vaak voedsel dat ook nog fout behandeld is.

Het dieet.

 
Alle klachten bij chronische ziekten lijken te herleiden naar darmstoornissen geinitieerd door slecht voedsel. Volgens enkele voedingswetenschappers is bijna alle fabrieksmatig geproduceerde voedsel slecht voor de darmflora. Zij bevatten suikers, koolhydraten, slechte goedkope meest plantaardige (trans)vetten, conserveringsmiddelen, geur-, kleur en smaakstoffen e.a. slechte stoffen. Deze onderhouden een darmflora met foute bacterien en schimmels die er voor zorgen dat z’on beetje alles in ons lichaam fout kan gaan doordat essentiele stoffen de organen niet kunnen bereiken. Onze darmen raken "lek", en daardoor komen allerlei onwenselijke stoffen in het bloed die verkeerd uitwerken.

Beter is het om producten te eten die de darmflora gunstig ondersteunen, zoals kefir, zuurkool, karnemelk en andere natuurlijke produkten zoals groenten, fruit en vruchten.

Vasten schijnt ook een zeer gunstige uitwerking te hebben voor de darmflora.

Een gunstige uitwerking heeft bijv het volgende dieet voor 2 weken en daarna wat ruimer, desembrood en roomboter tot je na vier weken een blijvend dieet/levenspatroon hebt wat voedsel betreft.

 8.45 uur                    Een platte eetlepel ‘colon clean’  met een platte eetlepel ‘Greens+’ omroeren in schoon drinkwater, evt. bronwater en een glas schoon water daar achteraan, liefst lauwwarm water.

 9.15 uur                    Twee gebakken eitjes (Omeg 3 met DHA en EPA) met champignons gebakken in kokosolie en twee koppen sterrenmix thee zonder munt.

 13.00 uur                 Salade (witlof, chinese kool, andijvie, wortel, rauwe zuurkool uit het vat i.o.d.) met een halve citroen, uitjes, knoflook en een scheut rauwe virgin-olijfolie op smaak gebracht met kruiden-zeezout met als drinken water of sterrenmix (evt. met een beetje honing na twee weken).

 16.00 uur                  Een of meer kopjes sterrenmix thee zonder munt of droomthee.

 18.00 uur                 Vette koudwatervis  (Rundvlees, tartaar, zalm, tonijn of sardine in water of olie, geen (zonnebloemolie)  great ocean, alaska of noors met salade hierboven genoemd en voor na kefir evt. met koud geslingerde biohoning.

 20.00 uur               Droomthee.

 22.  uur                Voor het naar bed gaan kan nogmaals colonclean met greens+ met schoon water ingenomen worden.  Vooral aanvullen met een extra glas (schoon) water.

 Belangrijk voor de eerste zes weken is het mijden van alle voedsel die slecht is voor de darmflora om de goede spijsverterings-bacterien in het darm slijmvlies zich te laten ontwikkelen zodat dit sterk wordt. Drie maanden nadat alle verschijnselen zijn verdwenen kan voorzichtig begonnen worden met het ?evaarlijke?voedsel, maar het blijft oppassen, er kan een overgevoeligheid blijven bestaan. Blijvende schade kan niet worden uitgesloten.

 Dus vooral mijden, koolhydraten, suikers, foute vetten. Mijd vooral fabrieksmengsels zoals, margarine, halvarine, braadolie, saladdressings oid. Bijna overal zit suiker, azijn, geharde vetten, conserveringsmiddelen, enz. in.

 Koolhydraten uit zaden bonen en erwten zijn pas gezond als ze geweekt, gekiemt of gesproten zijn. Minimaal 7 uur maar liever 24 uur voor ze verder verwerkt worden. Koolhydraten uit blik of fles of verwerkt tot cereals, flakes, chips of pasta, mijden dus. Fosforzuur, phytaten en phytinezuur in de schil van de zaden zullen in het spijsverteringsstelsel alle mineralen absorberen zodat deze de organen in het lichaam niet zullen bereiken. Daardoor krijgt men een chronisch tekort aan mineralen en dit is de basis voor spier- en zenuwziekten, maar ook kunnen organen als nieren en gal e.d. daardoor worden aangetast.

 Verzadigde vetten zijn belangrijk. Wat is het dat niet wordt vertelt, door onze veel geprezen deskundigen op het gebied van voedsel? Dit is het. Wij hebben verzadigde vetten, dierlijk of plantaardig, ontzettend nodig. Deze vetten zijn nodig voor de juiste verwerking van de onverzadigde vetten. Zonder verzadigde vetten kun je niet optimaal gezond worden. In moedermelk zit vet dat voor het grootste deel verzadigd is, voor een kleiner deel enkelvoudig onverzadigd en voor een nog kleiner deel meervoudig onverzadigde vetzuren. Wat is een beter voorbeeld dan moedermelk, om de juiste verhouding te vinden in onze dagelijkse vet inname. Verzadigde vetten die gezond zijn vinden we vooral in roomboter en kokosolie. Enkelvoudig onverzadigde vetten bevinden zich vooral in olijfolie dat koud geperst is. Meervoudig onverzadigde vetten, de omega3 vetten dus vinden we in gebroken lijnoliezaad en lijnolie. In eieren, waarvan de kippen op de juiste wijze gevoed worden en die in een grasachtige omgeving kunnen scharrelen bevindt zich de juiste verhouding Omega3 en omega6 vetten. Is de voeding niet juist, dan verdwijnt als eerste de omega3 vetzuren. Kokosolie is bijzonder geschikt om in te bakken en te braden. Er ontstaan geen transvetten. Twee eitjes in kokosolie gebakken is heel gezond. In veel koudwatervis bevinden zich eveneens veel omega3 vetten en natuurlijk niet in vis die dierlijk voedsel hebben gekregen, wat in viskwekerijen gebeurt. Ook in levertraan bevinden zich omega3 vetten. Een lepel levertraan per dag, doet het nog steeds goed voor spieren en gewrichten, en voor een juiste celopbouw van je lichaam. Boter en kokosolie bestaan uit korte en middellange vetzuren en kunnen daarom niet in het lichaam opgeslagen worden. Van deze vetten kun je dus niet dik worden, integendeel, door deze vetten te gebruiken voorkom je dat je transvetmargarine, chocola van geharde plantaardige vetten neemt en daardoor neemt je gewicht juist af. Dit geldt eveneens voor rund-, eende-, ganzevet enzovoort.

Transvetten. Waar ging het fout met de vetten. Sinds de industrialisering van de landbouw kon men veel gemakkelijker olie winnen uit planten. Omdat dit voornamelijk dunne olie is kan het maar voor een beperkt aantal dingen worden gebruikt. De voedingsindustrie heeft ontdekt dat je die olien kun harden of hydrogeneren. Door er onder bepaalde omstandigheden waterstofgas door heen te blazen, bindt dit zich aan de olieketen, die daardoor stijver wordt en het vet stolt dan bij kamertemperatuur. Er zijn nogal wat nadelen aan dit vet, omdat tijdens het proces gezonde stoffen eruit gaan en ongezonde stoffen toegevoegd worden. Tevens vormen zich transvetten. Cisvetten worden in de natuur gevormd en zijn gezond. Transvetten ontstaan doordat tijdens het hardingsproces een waterstofatoom zich aan de verkeerde kant van de dubbele koolstofverbinding nestelt. Deze transvetten tasten daarmee het celmetabolisme aan en daarmee de kracht en vitaliteit van het lichaam. Algehele verzwakking ontstaat op een sluipende manier en de vatbaarheid voor chronische ziekten staat voor uw deur. De conclusie die hieruit volgt kan niet anders zijn dan alle producten mijden die geharde plantaardige vetten bevatten. Dit geldt eveneens voor plantaardige olien die voor het bakken, braden en frituren worden gebruikt. Tijdens verhitting ontstaan altijd transvetten. Alleen bakken, braden en frituren in kokosolie geeft geen transvetten, is gezond, en het kan minstens een jaar lang hergebruikt worden voor frituren.

 Kefir en volle biomelk. 
Het darmklimaat dient te worden overheerst door bepaalde gezonde stoffen en micro-organismen die er voor zorgen dat slechte bacterien en schimmels geen kans krijgen dit klimaat te verzieken. Daar kunt u zelf voor zorgen. Dit geheim is namelijk, melkzuurbacterien. Melkzuur bevat stoffen en micro-organismen die per definitie gezond zijn voor het spijsverteringsstelsel. Deze micro-organismen houden de slechte stoffen binnen de gezonde perken, waardoor de spijsvertering op de juiste wijze verloop en de juiste voedingsstoffen naar alle onderdelen van het lichaam getransporteerd kunnen worden. Kefir is een natuurlijk breed spectrum probioticum die een optimale spijsvertering bewerkstelligd. Hierin bevinden zich praktisch alle bacterien die men maar nodig heeft. Rauwe volle melk bevat eveneens zeer veel van deze bacterien, maar dit is niet normaal verkrijgbaar en voor rauwe biomelk is het nog moeilijker. Alle melk mag uitsluitend gesteriliseerd geleverd worden in de reguliere handel. Waarom volle melk? Wel hierin bevinden zich nog alle gezonde vetten met bijbehorende gezonde stoffen. Melk drinken is minder gezond dan algemeen wordt gesuggereerd, maar kefirmelk is omgevormd, de lactose is omgezet in gezonde melkzuur en bevat alle bouwstenen voor een gezond lichaam. Vooral het foliumzuur zorgt voor sterke botten gewrichten en tanden. Kinderen kunnen het drinken vanaf de leeftijd van 6 maanden, ongezoet. Suiker haalt de gezondheid weer onderuit. Koud geslingerde biohoning, dadels en vijgen kunnen een handig alternatief zijn voor zoetigheid. Kefir bestrijdt een overmaat aan candida, dat aggressieve vormen aanneemt als men te veel suiker, e.d. inneemt, wat over het algemeen al gebeurt.
Kefir bewerkstelligd een juiste bloedsamenstelling, zodat oedeem verdwijnt, en minder meervoudig onverzadigde vetten zich op de vaatwand afzet. Kefir geeft een betere doorbloeding van het hele lichaam zodat veel organen beter kunnen werken. Dementie kan ermee voorkomen of vertraagd worden en ouderdoms doofheid eveneens. Kortom de voordelen zijn te veel om op te noemen.
 
Gezondheid is toch het belangrijkste wat je hebt.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mmm... Tiramisu-cake met lange vingers en likeur

Cake en tiramisu zijn bekende toetjes, maar heb je ze weleens gecombineerd? Zo ontstaat namelijk een heerlijke tiramisu-cake, geschikt als toetje of gewoon heerlijk bij de koffie.

Bereidingstijd: 30 min. | Oventijd: 1 uur | Voor circa 12 plakken

Advertentie

Dit heb je nodig voor de tiramisu-cake:

 • 350 ml sterke koffie, koud
 • el amaretto, rum of koffielikeur
 • 225 g boter, zacht
 • 175 g witte basterdsuiker
 • 2 tl amandel-essence
 • 4 eieren (M-L)
 • 225 g bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • ½ pak savoiardi of 1 pak lange vingers
 • cakeblik 30 cm, met (passend)bakpapier op de bodem, ingevet

En dit heb je nodig voor het serveren:

 • ¾ el cacao
 • ¾ el instant koffiepoeder
 • 250 g mascarpone
 • 3-4 el likeur

Zo maak je deze heerlijke tiramisu-cake:

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
 2. Zet de koude koffie klaar in een schaaltje en meng er de gekozen sterke drank door.
 3. Mix de zachte boter met de basterdsuiker bleek en luchtig, totdat de suiker is opgelost.
 4. Meng er de amandel-essence en een voor een de eieren door tot ze helemaal opgenomen zijn.
 5. Zeef de bloem met het bakpoeder en een snuf zout boven de kom en mix kort tot een egaal beslag.
 6. Schep circa ¼ deel van het beslag in de bakvorm en spreid uit over de hele bodem.
 7. Dompel ¹/³ van de lange vingers een voor een in het koffiemengsel onder en verdeel over het beslag in de lengte van de vorm.
 8. Verdeel er nog ¼ deel beslag overheen en herhaal tot de vingers en het beslag op zijn.
 9. Bak de cake in de oven in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
 10. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt deze schoon uit het beslag, dan is de cake gaar. Zet ’m anders nog even terug in de oven.
 11. Laat de cake 15 minuten in de vorm iets afkoelen. Haal hem dan uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
 12. Meng de cacaopoeder door het (fijngewreven) koffiepoeder en bestrooi hiermee de cake vlak voor het serveren.
 13. Snijd in plakken. Lekker met een royale schep mascarpone, losgeroerd met enkele eetlepels likeur.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Yvonne Jimmink

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mmm... Tiramisu-cake met lange vingers en likeur

Cake en tiramisu zijn bekende toetjes, maar heb je ze weleens gecombineerd? Zo ontstaat namelijk een heerlijke tiramisu-cake, geschikt als toetje of gewoon heerlijk bij de koffie.

Bereidingstijd: 30 min. | Oventijd: 1 uur | Voor circa 12 plakken

Advertentie

Dit heb je nodig voor de tiramisu-cake:

 • 350 ml sterke koffie, koud
 • el amaretto, rum of koffielikeur
 • 225 g boter, zacht
 • 175 g witte basterdsuiker
 • 2 tl amandel-essence
 • 4 eieren (M-L)
 • 225 g bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • ½ pak savoiardi of 1 pak lange vingers
 • cakeblik 30 cm, met (passend)bakpapier op de bodem, ingevet

En dit heb je nodig voor het serveren:

 • ¾ el cacao
 • ¾ el instant koffiepoeder
 • 250 g mascarpone
 • 3-4 el likeur

Zo maak je deze heerlijke tiramisu-cake:

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
 2. Zet de koude koffie klaar in een schaaltje en meng er de gekozen sterke drank door.
 3. Mix de zachte boter met de basterdsuiker bleek en luchtig, totdat de suiker is opgelost.
 4. Meng er de amandel-essence en een voor een de eieren door tot ze helemaal opgenomen zijn.
 5. Zeef de bloem met het bakpoeder en een snuf zout boven de kom en mix kort tot een egaal beslag.
 6. Schep circa ¼ deel van het beslag in de bakvorm en spreid uit over de hele bodem.
 7. Dompel ¹/³ van de lange vingers een voor een in het koffiemengsel onder en verdeel over het beslag in de lengte van de vorm.
 8. Verdeel er nog ¼ deel beslag overheen en herhaal tot de vingers en het beslag op zijn.
 9. Bak de cake in de oven in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
 10. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt deze schoon uit het beslag, dan is de cake gaar. Zet ’m anders nog even terug in de oven.
 11. Laat de cake 15 minuten in de vorm iets afkoelen. Haal hem dan uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
 12. Meng de cacaopoeder door het (fijngewreven) koffiepoeder en bestrooi hiermee de cake vlak voor het serveren.
 13. Snijd in plakken. Lekker met een royale schep mascarpone, losgeroerd met enkele eetlepels likeur.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Yvonne Jimmink

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Er was eens een klein meisje in Argentinië...

Het verhaal van een stoere peuter die een goed opgeleide tiener werd, een sprankelende societyvlinder en een financiële hoogvlieger. Verrukkelijk detail: al op de kleuterschool leerde de kleine Máxi haar vriendinnetje Cynthia kennen die haar zou voorstellen aan de toekomstige koning van Nederland.

Met zo’n naam kon het bijna niet uitblijven of Máxima Zorreguieta zou een hele grote worden. Letterlijk betekent Máxima in het Spaans ‘maximaal’, ‘het hoogst haalbare’, ‘de beste’. En hoewel ze inderdaad al in haar tienertijd tot grote hoogte reikte (letterlijk, Hare Majesteit meet 178 centimeters en dat is een stuk langer dan de gemiddelde Argentijnse), werd er best weleens een grapje gemaakt over die naam, die in Argentinië eigenlijk nauwelijks voorkomt.

Advertentie

Jorge en María Zorreguieta vernoemden Máxima naar haar overgrootmoeder, maar op haar prestigieuze scholen zagen ze het meer als een self-fulfilling prophecy. “We moesten altijd lachen om haar naam”, deelt een studiegenootje met de Nederlandse pers als wij in 1999 van haar bestaan leren. “Alsof het een intentieverklaring was om altijd de beste te zijn.”

Alleen het beste voor papa’s Máxi

Het is precies wat papa Jorge altijd al wilde voor zijn slimme dochter. Het eerste kind van zijn tweede leg, want hij had al drie dochters uit een eerder huwelijk toen Máxima op 17 mei 1971 ter wereld kwam in Buenos Aires. Het oogappeltje van papa, en de baby die de twee gezinnen op een positieve manier voor altijd met elkaar zou verbinden.

Al op heel jonge leeftijd nam Coqui, zoals Máxima’s vader in Argentinië vaak genoemd werd, zijn meisje mee naar bijeenkomsten en later ook op werkreizen. Daar zou Máxima ook haar gevoel voor diplomatie hebben aangeleerd. Ook haar charisma schijnt ze van Coqui te hebben, die al vroeg grootse dingen voorspelde voor zijn Máxi. Dat werd al op de kleuterschool duidelijk: geen klasje ergens dicht bij huis, maar een exclusieve, Engelstalige school met Duitse nonnen aan het roer. Hier werd Máxima opgevoed naast andere dochters van de gegoede burgerij van de Argentijnse hoofdstad.

Cynthia Kaufmann

Ze sloot daar en op haar volgende privéschool vriendschappen voor het leven, onder meer met Samantha Deane (die tegenwoordig óók met een Nederlander is getrouwd), Florencia di Cocco en Cynthia Kaufmann, die nog héél belangrijk zou worden in de rest van Máxima’s waanzinnige levensverhaal.

Die laatste leerde ze kennen op de chique Northlands School in de voorstad Olivos, waar ze van haar zesde tot haar achttiende op zat. Een school waar de beveiligers standaard bij de voordeur stonden om de dochters van diplomaten en internationale CEO’s te behoeden voor de soms ruige buitenwereld van de hoofdstad.

Binnen was het beeld heel anders: een en al keurigheid, van de schoolkostuums (witte blouse, Schotse rok) tot het tweetalig onderwijs (’s ochtends Engels, ’s middags Spaans) en het schoolcredo ‘om zelfbewuste, veelzijdig ontwikkelde en internationaal georiënteerde pupillen af te leveren’. Missie geslaagd, weten we nu.

Struinen door de stad, skiën in Bariloche

Maar zo vanzelfsprekend was het allemaal echt niet. De school kostte een slordige 2500 gulden per maand en dat was zelfs voor staatssecretaris van Landbouw Jorge een flinke som. Om de kosten iets te drukken scheen Máxima vaak een van huis meegenomen lunch te eten, terwijl vriendinnen zich in de dure kantine in de watten lieten leggen. Niet dat Máxima op welke manier dan ook een buitenbeentje was: ze had een flinke vriendinnengroep en stond bekend als een grote gangmaker, dat meisje dat in al haar enthousiasme nog weleens de klas uit werd gestuurd omdat ze te veel kletste.

Ze genoot van alles wat haar school te bieden had, zoals veel aandacht voor sport (ze was aanvoerster van het volleybalteam) en muziek. Dat laatste is diep in Máxima geworteld: ze speelt ook nu nog gitaar, zingt graag met haar dochters en zet zich in Nederland al jaren in voor meer muzieklessen op basisscholen. De basis daarvan ligt duidelijk op Northlands.

Stoer kind

Gelukkig vond Máxima naast haar pittige curriculum ook nog gewoon tijd om een beetje kind te zijn. In de weekenden genoot ze van al het moois dat Argentinië te bieden heeft. Al in haar kleutertijd was Máxima een stoer kind dat de drukke straten van La Recoleta (de wijk waar de Zorreguieta’s in een hooggelegen appartement woonden) makkelijk wist te combineren met lange weekenden en vakanties tussen de natuur. Zo was ze regelmatig te vinden in de tuin van tante Rita in Pergamino.

Toen ze iets ouder werd kocht de familie een vakantiehuis in skioord Bariloche. In diezelfde omgeving hebben de Oranjes ook nu nog een huis, wat maar aangeeft hoe dol Máxima is op haar roots en de manier waarop ze is opgevoed. Ook haar eigen dochters krijgen waar mogelijk een mix van het stadsleven in Den Haag en het Patagonische buitenleven mee. Herfst- of kerstvakanties in het eigen huis van het gezin in Puerto Manzano zijn in normale jaren eigenlijk vaste prik. Toch was Máxima, net als haar dochters nu, in de kern een stadsmeisje. Iemand die genoot van de drukte van de stad. Dat paste ook beter bij haar toekomstdromen, die ze in haar eigen jaarboek onder het kopje ‘ambities’ ooit omschreef als “te veel om uit te leggen”.

Eerste stappen op het liefdespad

Zo ambitieus als Máxima ook toen al was, zo timide was ze op liefdesgebied. Ze was, naar Argentijnse schoonheidsidealen dan, niet de dunste. Had een beugel. En ze was dus lang, veel langer dan haar klasgenoten. Tel daarbij op dat ze op een meisjesschool zat en het is niet onlogisch dat ze een beetje een laatbloeier werd. Het duurde tot aan de universiteit tot Máxima écht uitgroeide tot de zelfverzekerde vrouw die wij in Nederland hebben leren kennen.

“Pas op haar twintigste had ze geen moeite meer met haar lengte”, stelt journalist Marcia Luyten in een interview met de Volkskrant. Zij schreef het boek Máxima Zorreguieta – Moederland. “Ze werd zelfbewust, ging hakken dragen. Veranderde in een mooie zwaan.” En dat trok corresponderende mannen aan, herinneren studiegenoten zich nog maar al te goed. De knappe, rijke en zeven jaar oudere Italiaan Tiziano Iachetti bijvoorbeeld, met wie Máxima in haar vroege dagen op de Universidad Católica Argentina aan het daten sloeg. Later volgde nog Max Casá, een student aan de hogere hotelschool. En makelaar Hernán Duprat.

Specialisatie

Maar een écht grote liefde zat er niet tussen, niet in de laatste plaats omdat Máxima haar hart al verloren had aan haar opleiding. Economie, met een specialisatie in economische wetenschap. Ze werkte hard en had al tijdens haar opleiding bijbanen in het financiële wereldje. Daarnaast kluste ze bij met bijlessen Engels en wiskunde voor scholieren en studenten. Als ze op haar 25e afstudeert, doet ze dat dan ook niet met de hoogste cijfers: gemiddeld een zeventje. Niet zo gek als je bedenkt wat ze er allemaal nog naast deed.

Al met al wist Máxima het best hoe ze zich kon voorbereiden op haar ultieme ambitie: een baan bij een topbank, op de meest beroemde en beruchte banklocatie ter wereld. Niet lang na het behalen van haar bul vertrok ze naar New York om al haar werkdromen waar te maken. Haar omgeving had niet anders van haar verwacht, zo vertelde een studievriendin ooit tegen een Nederlandse krant: “Argentinië was te klein voor Máxima.”

Cynthia weet een leuke man voor haar

Het is juni 1996 als Máxima arriveert in The Big Apple, zonder een baan, maar mét een belangrijke connectie: halfzus Dolores woont er ook. Zij volgt in de stad een opleiding tot kunstenares en laat haar halfzusje met liefde de hele stad zien. Die blijkt Máxima te passen als een handschoen. In no time scoort ze haar eerste sollicitatiegesprekken en niet veel later volgt een baan bij beleggingsbank HSBC James Capel. “Ze wist wat ze wilde en had lef, talent en doorzettingsvermogen”, aldus Ineke Holtwijk, de journalist die Nederland iets meer dan drie jaar later zal voorstellen aan de nieuwe vriendin van onze kroonprins.

Máxima trekt aanvankelijk in een appartementje op 57th Street, tussen 6th en 7th Avenue, en woont in haar tijd in New York afwisselend samen met vrienden, alleen of met een vriendje, in een aantal verschillende appartementjes in niet de minste wijken. Zo woont ze een tijdlang in het chique Soho, waar ze geniet van een typisch New Yorks leven: ’s ochtends naar de sportschool (Chelsea Piers was favoriet), overdag werken (in totaal bij drie banken in drie jaar), ’s avonds nog even winkelen en lekker vaak uit eten met haar vriendengroep. Die ook in New York groot was, en niet mis bovendien: er zat onder anderen een graaf tussen (van Liechtenstein), en een nazaat van de Spaanse Hertog van Alva.

Máxima leerde ze allemaal kennen dankzij een vriendin uit haar Northlands-tijd, haar eerste roommate in New York, Cynthia Kaufmann. Zij was inmiddels een ware socialite in het avondleven van New York geworden en kwam op alle goede feestjes, waar wel vaker een prins of troonopvolger voorbijkwam. Zodoende ontmoette Cynthia in november 1992 ook ene Willem-Alexander, die in town was om de marathon te lopen. De twee hielden contact en kwamen elkaar nog weleens tegen op een glamoureus feestje op het Europese vasteland. Daar was Máxima steevast niet bij: veel te druk met haar baan, en in haar laatste jaren in New York bovendien gebonden.

Ze woonde inmiddels samen met Dieter Zimmerman, een Amerikaan met een Duitse achtergrond die zelf aan de weg timmerde als grafisch vormgever bij een groot reclamebureau. Samen trokken ze in een appartement aan 225 West 20th Street, maar zo dol als de twee op elkaar waren, zo veel werd er volgens kennissen ook geruzied. Toen Máxima in het voorjaar van 1999 bij Cynthia op de bank belandde met de boodschap dat ze klaar was met het geknipperlicht, zag die haar kans schoon. Ze wist wel iemand voor Máxima. En klom vrijwel direct in de mail.

Ook Dieter sprak zijn mond niet voorbij

Niet veel later was het Máxima zelf die een belangrijk mailtje verstuurde. Naar al haar vrienden en familieleden, in Argentinië én in New York. Met het verzoek of zij, mochten er media bij ze aankloppen, nul op het rekest wilden geven. Mediastilte, por favor. Waarom precies, dat liet ze nog even in het midden. De reactie van haar naasten was veelzeggend over wat voor vrouw Máxima is: niemand sprak zijn mond voorbij, en zelfs anno 2021 is er geen vervelend tell-all-interview opgedoken over haar liefdesleven in New York. Haar inner circle is altijd om Máxima heen blijven staan, haar beste vriendinnen bleven haar beste vriendinnen. En van Dieter werd, op een geruchtje dat hij tegen een Nederlands roddelblad zou hebben gezegd dat Máxima hem ‘bedrogen had met de prins’ na, helemaal nooit meer iets vernomen.

Wat we wél weten: zijn naam stond nog op de deurbel van hun appartement toen de Nederlandse pers in september 1999 neerstreek in New York om de jacht op Máxima te openen. De vrouw van wie oud-Spoorloos-speurneus en Volkskrant-correspondent Ineke Holtwijk na maanden vol speculaties had ontdekt dat zij de nieuwe, serieuze vriendin van onze kroonprins was.

En toen was daar de Feria in Sevilla

Hoe dat zo kwam? Nou, de twee ontmoetten elkaar op de Feria (een jaarlijkse feestweek) van Sevilla, zoveel weten we inmiddels zeker. Het paar heeft daar zelf meermalen over verteld, en vierde in 2019 zelfs hun jubileum ter plaatse, met hun dochters op sleeptouw. Dat Cynthia hem een paar weken eerder al wat foto’s van de misschien-wel-misschien-niet-vrijgezelle Máxima had gestuurd, dat is een minder bekend maar volgens goede bronnen niet minder waar gegeven.

Die foto’s vielen in de smaak, al had Willem-Alexander op dat punt natuurlijk nog geen idee hoe goed Máxima precies bij hem zou blijken te passen. Hoe het ook zij: Máxima vloog met haar vrienden mee naar Spanje. En toen de prins na jaren zoeken (het was op dit punt ook alweer bijna een jaar uit met Emily Bremers) zijn toekomstige vrouw zag, was hij meteen verkocht. Of nou ja: toen ze haar camera, altijd een heikel punt voor de prins, uiteindelijk neerlegde om te gaan dansen dan.

Haar charme en charisma deden het ’m. En haar dansmoves, die natuurlijk ook. Willem-Alexander improviseerde een tango. Máxima grapte dat hij danste alsof hij van hout was. Ze dansten op een nummer van Elvis. En oké, Máxima ging niet helemáál direct om (“Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen. Dit paste er eigenlijk niet in”, zou ze er later over zeggen), maar toen Willem-Alexander drie weken later al op haar New Yorkse stoep stond voor een reünie, was ze haar plannen snel vergeten. And the rest, zoals ze dat in Amerika zo mooi zeggen, is history.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Tekst: Claudia Witteveen. Beeld: Hollandse Hoogte / Benelux Press.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Er was eens een klein meisje in Argentinië...

Het verhaal van een stoere peuter die een goed opgeleide tiener werd, een sprankelende societyvlinder en een financiële hoogvlieger. Verrukkelijk detail: al op de kleuterschool leerde de kleine Máxi haar vriendinnetje Cynthia kennen die haar zou voorstellen aan de toekomstige koning van Nederland.

Met zo’n naam kon het bijna niet uitblijven of Máxima Zorreguieta zou een hele grote worden. Letterlijk betekent Máxima in het Spaans ‘maximaal’, ‘het hoogst haalbare’, ‘de beste’. En hoewel ze inderdaad al in haar tienertijd tot grote hoogte reikte (letterlijk, Hare Majesteit meet 178 centimeters en dat is een stuk langer dan de gemiddelde Argentijnse), werd er best weleens een grapje gemaakt over die naam, die in Argentinië eigenlijk nauwelijks voorkomt.

Advertentie

Jorge en María Zorreguieta vernoemden Máxima naar haar overgrootmoeder, maar op haar prestigieuze scholen zagen ze het meer als een self-fulfilling prophecy. “We moesten altijd lachen om haar naam”, deelt een studiegenootje met de Nederlandse pers als wij in 1999 van haar bestaan leren. “Alsof het een intentieverklaring was om altijd de beste te zijn.”

Alleen het beste voor papa’s Máxi

Het is precies wat papa Jorge altijd al wilde voor zijn slimme dochter. Het eerste kind van zijn tweede leg, want hij had al drie dochters uit een eerder huwelijk toen Máxima op 17 mei 1971 ter wereld kwam in Buenos Aires. Het oogappeltje van papa, en de baby die de twee gezinnen op een positieve manier voor altijd met elkaar zou verbinden.

Al op heel jonge leeftijd nam Coqui, zoals Máxima’s vader in Argentinië vaak genoemd werd, zijn meisje mee naar bijeenkomsten en later ook op werkreizen. Daar zou Máxima ook haar gevoel voor diplomatie hebben aangeleerd. Ook haar charisma schijnt ze van Coqui te hebben, die al vroeg grootse dingen voorspelde voor zijn Máxi. Dat werd al op de kleuterschool duidelijk: geen klasje ergens dicht bij huis, maar een exclusieve, Engelstalige school met Duitse nonnen aan het roer. Hier werd Máxima opgevoed naast andere dochters van de gegoede burgerij van de Argentijnse hoofdstad.

Cynthia Kaufmann

Ze sloot daar en op haar volgende privéschool vriendschappen voor het leven, onder meer met Samantha Deane (die tegenwoordig óók met een Nederlander is getrouwd), Florencia di Cocco en Cynthia Kaufmann, die nog héél belangrijk zou worden in de rest van Máxima’s waanzinnige levensverhaal.

Die laatste leerde ze kennen op de chique Northlands School in de voorstad Olivos, waar ze van haar zesde tot haar achttiende op zat. Een school waar de beveiligers standaard bij de voordeur stonden om de dochters van diplomaten en internationale CEO’s te behoeden voor de soms ruige buitenwereld van de hoofdstad.

Binnen was het beeld heel anders: een en al keurigheid, van de schoolkostuums (witte blouse, Schotse rok) tot het tweetalig onderwijs (’s ochtends Engels, ’s middags Spaans) en het schoolcredo ‘om zelfbewuste, veelzijdig ontwikkelde en internationaal georiënteerde pupillen af te leveren’. Missie geslaagd, weten we nu.

Struinen door de stad, skiën in Bariloche

Maar zo vanzelfsprekend was het allemaal echt niet. De school kostte een slordige 2500 gulden per maand en dat was zelfs voor staatssecretaris van Landbouw Jorge een flinke som. Om de kosten iets te drukken scheen Máxima vaak een van huis meegenomen lunch te eten, terwijl vriendinnen zich in de dure kantine in de watten lieten leggen. Niet dat Máxima op welke manier dan ook een buitenbeentje was: ze had een flinke vriendinnengroep en stond bekend als een grote gangmaker, dat meisje dat in al haar enthousiasme nog weleens de klas uit werd gestuurd omdat ze te veel kletste.

Ze genoot van alles wat haar school te bieden had, zoals veel aandacht voor sport (ze was aanvoerster van het volleybalteam) en muziek. Dat laatste is diep in Máxima geworteld: ze speelt ook nu nog gitaar, zingt graag met haar dochters en zet zich in Nederland al jaren in voor meer muzieklessen op basisscholen. De basis daarvan ligt duidelijk op Northlands.

Stoer kind

Gelukkig vond Máxima naast haar pittige curriculum ook nog gewoon tijd om een beetje kind te zijn. In de weekenden genoot ze van al het moois dat Argentinië te bieden heeft. Al in haar kleutertijd was Máxima een stoer kind dat de drukke straten van La Recoleta (de wijk waar de Zorreguieta’s in een hooggelegen appartement woonden) makkelijk wist te combineren met lange weekenden en vakanties tussen de natuur. Zo was ze regelmatig te vinden in de tuin van tante Rita in Pergamino.

Toen ze iets ouder werd kocht de familie een vakantiehuis in skioord Bariloche. In diezelfde omgeving hebben de Oranjes ook nu nog een huis, wat maar aangeeft hoe dol Máxima is op haar roots en de manier waarop ze is opgevoed. Ook haar eigen dochters krijgen waar mogelijk een mix van het stadsleven in Den Haag en het Patagonische buitenleven mee. Herfst- of kerstvakanties in het eigen huis van het gezin in Puerto Manzano zijn in normale jaren eigenlijk vaste prik. Toch was Máxima, net als haar dochters nu, in de kern een stadsmeisje. Iemand die genoot van de drukte van de stad. Dat paste ook beter bij haar toekomstdromen, die ze in haar eigen jaarboek onder het kopje ‘ambities’ ooit omschreef als “te veel om uit te leggen”.

Eerste stappen op het liefdespad

Zo ambitieus als Máxima ook toen al was, zo timide was ze op liefdesgebied. Ze was, naar Argentijnse schoonheidsidealen dan, niet de dunste. Had een beugel. En ze was dus lang, veel langer dan haar klasgenoten. Tel daarbij op dat ze op een meisjesschool zat en het is niet onlogisch dat ze een beetje een laatbloeier werd. Het duurde tot aan de universiteit tot Máxima écht uitgroeide tot de zelfverzekerde vrouw die wij in Nederland hebben leren kennen.

“Pas op haar twintigste had ze geen moeite meer met haar lengte”, stelt journalist Marcia Luyten in een interview met de Volkskrant. Zij schreef het boek Máxima Zorreguieta – Moederland. “Ze werd zelfbewust, ging hakken dragen. Veranderde in een mooie zwaan.” En dat trok corresponderende mannen aan, herinneren studiegenoten zich nog maar al te goed. De knappe, rijke en zeven jaar oudere Italiaan Tiziano Iachetti bijvoorbeeld, met wie Máxima in haar vroege dagen op de Universidad Católica Argentina aan het daten sloeg. Later volgde nog Max Casá, een student aan de hogere hotelschool. En makelaar Hernán Duprat.

Specialisatie

Maar een écht grote liefde zat er niet tussen, niet in de laatste plaats omdat Máxima haar hart al verloren had aan haar opleiding. Economie, met een specialisatie in economische wetenschap. Ze werkte hard en had al tijdens haar opleiding bijbanen in het financiële wereldje. Daarnaast kluste ze bij met bijlessen Engels en wiskunde voor scholieren en studenten. Als ze op haar 25e afstudeert, doet ze dat dan ook niet met de hoogste cijfers: gemiddeld een zeventje. Niet zo gek als je bedenkt wat ze er allemaal nog naast deed.

Al met al wist Máxima het best hoe ze zich kon voorbereiden op haar ultieme ambitie: een baan bij een topbank, op de meest beroemde en beruchte banklocatie ter wereld. Niet lang na het behalen van haar bul vertrok ze naar New York om al haar werkdromen waar te maken. Haar omgeving had niet anders van haar verwacht, zo vertelde een studievriendin ooit tegen een Nederlandse krant: “Argentinië was te klein voor Máxima.”

Cynthia weet een leuke man voor haar

Het is juni 1996 als Máxima arriveert in The Big Apple, zonder een baan, maar mét een belangrijke connectie: halfzus Dolores woont er ook. Zij volgt in de stad een opleiding tot kunstenares en laat haar halfzusje met liefde de hele stad zien. Die blijkt Máxima te passen als een handschoen. In no time scoort ze haar eerste sollicitatiegesprekken en niet veel later volgt een baan bij beleggingsbank HSBC James Capel. “Ze wist wat ze wilde en had lef, talent en doorzettingsvermogen”, aldus Ineke Holtwijk, de journalist die Nederland iets meer dan drie jaar later zal voorstellen aan de nieuwe vriendin van onze kroonprins.

Máxima trekt aanvankelijk in een appartementje op 57th Street, tussen 6th en 7th Avenue, en woont in haar tijd in New York afwisselend samen met vrienden, alleen of met een vriendje, in een aantal verschillende appartementjes in niet de minste wijken. Zo woont ze een tijdlang in het chique Soho, waar ze geniet van een typisch New Yorks leven: ’s ochtends naar de sportschool (Chelsea Piers was favoriet), overdag werken (in totaal bij drie banken in drie jaar), ’s avonds nog even winkelen en lekker vaak uit eten met haar vriendengroep. Die ook in New York groot was, en niet mis bovendien: er zat onder anderen een graaf tussen (van Liechtenstein), en een nazaat van de Spaanse Hertog van Alva.

Máxima leerde ze allemaal kennen dankzij een vriendin uit haar Northlands-tijd, haar eerste roommate in New York, Cynthia Kaufmann. Zij was inmiddels een ware socialite in het avondleven van New York geworden en kwam op alle goede feestjes, waar wel vaker een prins of troonopvolger voorbijkwam. Zodoende ontmoette Cynthia in november 1992 ook ene Willem-Alexander, die in town was om de marathon te lopen. De twee hielden contact en kwamen elkaar nog weleens tegen op een glamoureus feestje op het Europese vasteland. Daar was Máxima steevast niet bij: veel te druk met haar baan, en in haar laatste jaren in New York bovendien gebonden.

Ze woonde inmiddels samen met Dieter Zimmerman, een Amerikaan met een Duitse achtergrond die zelf aan de weg timmerde als grafisch vormgever bij een groot reclamebureau. Samen trokken ze in een appartement aan 225 West 20th Street, maar zo dol als de twee op elkaar waren, zo veel werd er volgens kennissen ook geruzied. Toen Máxima in het voorjaar van 1999 bij Cynthia op de bank belandde met de boodschap dat ze klaar was met het geknipperlicht, zag die haar kans schoon. Ze wist wel iemand voor Máxima. En klom vrijwel direct in de mail.

Ook Dieter sprak zijn mond niet voorbij

Niet veel later was het Máxima zelf die een belangrijk mailtje verstuurde. Naar al haar vrienden en familieleden, in Argentinië én in New York. Met het verzoek of zij, mochten er media bij ze aankloppen, nul op het rekest wilden geven. Mediastilte, por favor. Waarom precies, dat liet ze nog even in het midden. De reactie van haar naasten was veelzeggend over wat voor vrouw Máxima is: niemand sprak zijn mond voorbij, en zelfs anno 2021 is er geen vervelend tell-all-interview opgedoken over haar liefdesleven in New York. Haar inner circle is altijd om Máxima heen blijven staan, haar beste vriendinnen bleven haar beste vriendinnen. En van Dieter werd, op een geruchtje dat hij tegen een Nederlands roddelblad zou hebben gezegd dat Máxima hem ‘bedrogen had met de prins’ na, helemaal nooit meer iets vernomen.

Wat we wél weten: zijn naam stond nog op de deurbel van hun appartement toen de Nederlandse pers in september 1999 neerstreek in New York om de jacht op Máxima te openen. De vrouw van wie oud-Spoorloos-speurneus en Volkskrant-correspondent Ineke Holtwijk na maanden vol speculaties had ontdekt dat zij de nieuwe, serieuze vriendin van onze kroonprins was.

En toen was daar de Feria in Sevilla

Hoe dat zo kwam? Nou, de twee ontmoetten elkaar op de Feria (een jaarlijkse feestweek) van Sevilla, zoveel weten we inmiddels zeker. Het paar heeft daar zelf meermalen over verteld, en vierde in 2019 zelfs hun jubileum ter plaatse, met hun dochters op sleeptouw. Dat Cynthia hem een paar weken eerder al wat foto’s van de misschien-wel-misschien-niet-vrijgezelle Máxima had gestuurd, dat is een minder bekend maar volgens goede bronnen niet minder waar gegeven.

Die foto’s vielen in de smaak, al had Willem-Alexander op dat punt natuurlijk nog geen idee hoe goed Máxima precies bij hem zou blijken te passen. Hoe het ook zij: Máxima vloog met haar vrienden mee naar Spanje. En toen de prins na jaren zoeken (het was op dit punt ook alweer bijna een jaar uit met Emily Bremers) zijn toekomstige vrouw zag, was hij meteen verkocht. Of nou ja: toen ze haar camera, altijd een heikel punt voor de prins, uiteindelijk neerlegde om te gaan dansen dan.

Haar charme en charisma deden het ’m. En haar dansmoves, die natuurlijk ook. Willem-Alexander improviseerde een tango. Máxima grapte dat hij danste alsof hij van hout was. Ze dansten op een nummer van Elvis. En oké, Máxima ging niet helemáál direct om (“Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen. Dit paste er eigenlijk niet in”, zou ze er later over zeggen), maar toen Willem-Alexander drie weken later al op haar New Yorkse stoep stond voor een reünie, was ze haar plannen snel vergeten. And the rest, zoals ze dat in Amerika zo mooi zeggen, is history.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Tekst: Claudia Witteveen. Beeld: Hollandse Hoogte / Benelux Press.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien