Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Woedeaanvallen!

Dagboek van Bénazir

Herma: Ik hoop dat U mij kunt adviseren over mijn zoon Juib. De school maakt zich zorgen om Juib en heeft hem aangemeld voor een onderzoek. Hij is onhandelbaar en moeilijk te hanteren met andere kinderen. Thuis is Juib enorm lief en merk ik niets van de woedeaanvallen waar de leerkracht het over heeft. Ik denk dat er op school verkeerd met Juib wordt omgegaan en dat daardoor dit gedrag naar boven komt. Er wordt nu al een stempel op het kind geplaatst dat hij niet verdient.

Advertentie

Bénazir:

Een kordate vrouw krijg ik aan de telefoon die het gevoel heeft dat ze haar zoon moet verdedigen. Omdat ze een heel erg dik harnas om zich heen heeft, hoort ze niet wat ik zeg. Ze blijft in de verdediging en daarom besluit ik om telepathisch met haar te communiceren. Herma, die ondertussen haar verhaal aan het doen is, merkt niet dat ik haar doorsein dat ik haar wil helpen en niet de poten onder haar stoel vandaan probeer te zagen. Het dringt tot haar door en ze komt ze tot rust. Ik besluit om Juib te channelen om te kijken waar dit wisselende gedrag vandaan komt.

Juibs foto laat een jongen met donker haar en donkere ogen zien. Zijn vader is ook donker en dat is goed te zien bij Juib. Met zijn vijf jaar is hij al vroeg aan het wisselen, waardoor hij een groot gat toont, dat schattig staat op de foto.

Ik stel Juib de vraag waarom hij wisselend gedrag vertoont en hij laat me duidelijk zien waar het vandaan komt. Juib ervaart de wereld als niet veilig en reageert daarop met extreem gedrag. Hij kan enorm paniekerig en angstig reageren op wat voor anderen een normale situatie is. Ook vindt hij het moeilijk om contact te leggen met volwassenen en leeftijdgenootjes. Dit komt doordat hij bijna alle indrukken die hij binnenkrijgt, vertaalt als onveilig. Zijn gedrag is daarom op school agressief, maar ook erg paniekerig. Juib laat me ook zien, dat hij thuis een heel ander kind is. Hij woont alleen met zijn moeder en heeft dus thuis een één op één situatie. Dat werkt – voor een kind dat enorm veel prikkels krijgt die hij niet kan verwerken – erg rustgevend. Dat is ook de reden waarom Juib thuis heel ander gedrag vertoont dan op school. Juib kan zomaar uit het niets zulke enorme woede- en angstaanvallen krijgen, dat de leerkracht het erg moeilijk vind om hem dan te hanteren binnen de groep. De groep accepteert het gedrag van Juib niet en de juf heeft moeite om hem bij de groep te betrekken. Ook al omdat Juib totaal geen moeite doet om zich te mengen tussen de kinderen. Het liefst is hij alleen en vertelt hij hele verhalen tegen zichzelf. De juf heeft hem weleens gevraagd tegen wie hij praat en dan haalt hij zijn schouders op: “Oh, dat zijn de stemmen in mijn hoofd.” Dit was een reden voor haar om de schoolbegeleidingsdienst in te schakelen. Met heel erg veel tegenzin heeft Herma ingestemd om Juib te laten onderzoeken, maar ze is erg bang dat de leerkracht een hekel heeft aan haar zoon en daarom dit doordrukt.

Voor mij is het van belang om te weten waarom Herma haar zoon zo in bescherming neemt en bang is dat anderen hem afwijzen. De enige manier om erachter te komen is, dat ik Herma ga channelen.

En duidelijkheid krijg ik: Herma heeft een relatie gehad met een negroïde man en heeft toen heel erg veel negatieve reacties gehad van haar familie en vrienden. Toen ze in verwachting raakte van Juib kwam hun relatie erg onder druk te staan. Haar ouders – welgesteld en van aanzien – dreigden dat ze niet meer welkom zou zijn, als ze het kind zou houden. Herma heeft tegen de zin van haar ouders in toch besloten om het kind te wereld te brengen. Maar dat ging wel ten koste van haar relatie. Haar familie reageerde op de relatiebreuk met: “We hadden het toch gezegd!”

Nu ze alleen met Juib is, heeft ze de drang om hem te beschermen tegen de grote, boze wereld. De wereld die dit mannetje al diverse malen heeft afgewezen, zelfs al toen hij nog niet eens geboren was. Daarom reageert Herma zo fel naar de school, want die wijst Juib ook weer af. Ik adviseer haar om toch de onderzoeken te laten doen, maar vertel er niet bij dat ik vermoed dat Juib een ontwikkelingsstoornis heeft. Dat mag alleen een psychiater diagnosticeren.

Weken later ontmoet ik Herma en Juib. Hij is inmiddels gediagnosticeerd: MCDD, een ontwikkelingsstoornis die zich o.a. kenmerkt door woede- en angstaanvallen.

Herma begint het langzamerhand te accepteren dat het om een stoornis gaat en niet om een afwijzing.   Ik kan geen wonderen verrichten, maar ik kan wel wat handvatten bieden waar ze wat aan heeft.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal je regenjas maar uit de kast: veel regen op komst

Hoewel we al even van de lente hebben kunnen proeven, kunnen we komende week toch weer heel andere weersomstandigheden verwachten. De zon maakt (helaas) plaats voor een hoop wolken, mét de bijkomende regen. Haal die regenjas maar weer uit de kast, dus. 

Vanaf woensdag zal het zelfs herfstachtig aanvoelen.

Advertentie

Regen

Boeren en natuurorganisaties zullen hier blij mee zijn, want er is vanaf woensdag flink wat regen voorspelt. En dat zal komen in combinatie met harde wind, het lentegevoel zal komende week weer even ver te zoeken zijn. Vanaf maandag zal het weer omslaan, verwacht meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. Hij vertelt: “In de avond gaat het regenen, maar daar zullen veel mensen door de avondklok weinig last van hebben.” Ook voorspelt hij dat het dan nog wel mee zal vallen met de wind.

Dinsdag krijgen we nog wat zon en wordt het een ‘aardig dagje’ wat het weer betreft. Hier en daar een bui, maar meer dan dat zal het niet worden.

Woensdag

Vanaf woensdag gaat het roer om: “Dan is het bewolkt en gaat het in de loop van de middag vanuit het westen stevig regenen, vooral ’s nachts.” En donderdag komt daar nog een tandje bij. De wind zal dan toenemen tot windkracht 5 of 6 in het binnenland, met windstoten van zo’n 75 kilometer per uur. Vooral aan de kust en in het Waddengebied wordt het uitkijken geblazen, hier wordt windkracht 8 verwacht, met nog hardere windstoten.

Regen

We kunnen vanaf woensdag en volgende week maandag héél veel regen verwachten volgens Schambergen. “Tussen woensdag en volgende week maandag valt er lokaal tot 40 millimeter regen, dat is meer dan de helft van wat er normaal valt in de hele maand maart.”

Hoewel de meeste mensen zullen hopen dat we het ergste voor de rest van de maand maart dan maar alvast gehad hebben, zijn de boeren wél blij met deze voorspelling. “Voor de natuur is dit veel beter”, legt Schambergen uit. “De voorgaande jaren waren heel droog, mede door een droog voorjaar. Dit jaar was de sneeuw al goed voor de grondwaterstanden, en ik denk dat boeren en natuurorganisaties blij zijn dat er nu nog wat water bijkomt.” Alles wat nu valt, is mooi meegenomen volgens Schambergen.

Regenjas

Nog snel even een regenjas scoren? We hebben een paar praktische jassen voor je op een rijtje gezet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Confronterend: zóveel tijd spendeer je gemiddeld voor je kledingkast

Het is je vast geen onbekend fenomeen: je hebt een hele kledingkast vol leuke kleding, maar alsnog het gevoel dat je níks hebt om aan te trekken. Soms zijn er gewoon van die dagen dat niks je zint. Om te onderzoeken hoe lang de vrouw deze gevoelens gemiddeld ervaart, zette het Britse warenhuis Matalan een onderzoek op poten.

En de uitkomst van het onderzoek is op z’n zachts gezegd confronterend te noemen.

Advertentie

Brits onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd om uit te zoeken hoe de gemiddelde Britse vrouw haar leven indeelt. Waar spendeert ze veel tijd aan, en wat kost haar nauwelijks tijd, moeite en energie? Aan het onderzoek deden 1500 Britse vrouwen mee. En wat bleek? De gemiddelde vrouw staat tijdens haar leven in totaal 287 dagen voor haar kledingkast, op jacht naar een outfit.

Confronterende cijfers

Dat houdt in dat we dus gewoon zowat een jaar (!) van ons leven spenderen aan het uitzoeken van een setje kleding waar we blij van worden. Het onderzoek toont ook dat de vrouw gemiddeld zestien minuten in de ochtend bezig is met het uitzoeken van een outfit. En voor een feestje besteden we gemiddeld twintig minuten aan het kiezen van onze feestjurk. Op vakantie maakt het ons wat minder uit, want dan kiezen we in zo’n tien minuten onze outfit voor de dag.

Veel kleding

Toch ligt dit niet aan een gebrek aan kleren. Want uit het onderzoek kwam ook naar v0ren kwam dat de gemiddelde Britse vrouw veel kleding heeft; namelijk 152 kledingstukken. En één op de acht deelnemers aan het onderzoek gaf aan zelfs 300 kledingstukken in haar kast te hebben hangen.

Wil je ook meer kleur dragen, en gaan voor knalrood net zoals onze koningin Màxima? Josefine legt je uit hoe je deze opvallende kleur modieus kunt dragen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: The Telegraph.  Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien