Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 9: "Het blijft merkwaardig om een psychologisch rapport over je eigen kind te lezen"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 op de gesloten afdeling van een instelling geplaatst. Regelmatig clasht hij met medebewoners. Al is vechten ten strengste verboden. Zijn zestiende verjaardag verloopt gelukkig zonder problemen. Maar zijn moeder heeft een raar voorgevoel.

Het is augustus. Lars zit nu ruim drie maanden in de instelling. Iedere keer wanneer ik hem bezoek, treft mij de tegenstelling tussen de weelderige groene omgeving en de gesloten uitstraling van de onderkomens. Zo onrealistisch. Alsof ik even een filmdecor ben binnengereden. Zijn eigen verblijf ‘achter de schermen’ verloopt met pieken en dalen. Soms gaat het aardig, vaker is Lars bozig. Het is altijd maar weer afwachten hoe de vlag erbij hangt als ik op zondagmiddag de tocht naar het verscholen landgoed aanvang.

Advertentie

Bevriezing

Regelmatig heeft Lars aanvaringen met andere jongens uit zijn groep, waarbij het niet zelden uitloopt op een fysieke confrontatie. Lars is makkelijk uit de tent te lokken en vat iedere uitdaging of opmerking op als een persoonlijke aanval. Gevolg: kortsluiting in zijn hoofd, die ervoor zorgt dat hij gemakkelijk een stoot uitdeelt. Vechten is echter ten strengste verboden, dus de begeleiders zijn er in no time bij als de gemoederen te hoog oplopen. Iedere ‘lastpak’ die naar niemand meer lijkt te luisteren, wordt in de houdgreep genomen en zonodig tegen de grond gewerkt zodat hij geen kant op kan. Fixeren heet dat met een net woord. Een bekende techniek die de politie gebruikt om wilde of voortvluchtige types in te rekenen. “Dat is om de jongere tegen zichzelf en tegen zijn omgeving te beschermen,” legt de mentor van Lars mij uit als voor de eerste keer het woord ‘fixatie’ valt.

Net als in het echte leven, heeft ieder gedrag consequenties. Zowel positief als negatief. Wie rustig is en goed meehelpt bij het op- en afruimen, koken en schoonmaken, spaart puntjes. Bij een bepaald aantal puntjes mag je kiezen: iets lekkers of net even wat langer gamen. Voor vechten geldt een pittige maatregel: de bevriezing. Geen drie minuutjes in de ijscabine van Wim Hofman, maar eenzame afzondering. Gelukkig niet dagenlang, maar door wat luttele uren door te brengen in een apart kamertje zonder gezellige posters, kunnen heethoofdjes tot bedaren komen en hun zonden overdenken. Het klinkt als een logisch gevolg, maar het komt toch onprettig op mij over. En met een opvliegerig type als mijn Lars weet ik dat hij er vaker zit dan menig ander.

Behandelplan

“De werkdruk is hoog,” luidt het antwoord van de behandelcoördinator wanneer ik informeer naar het uitblijven van verslag van het intakegesprek, dat reeds in juni plaatsvond. Gelukkig zijn de psychiaters terug van hun zomerreces en staan ze opgelijnd om hun ‘patiëntjes’ te onderzoeken en te diagnosticeren. Het blijft merkwaardig om een psychologisch rapport over je eigen kind te lezen; door de afstandelijke toon en de observaties lijkt het rapport over ieder ander kind te gaan, behalve over dat van mij. De diagnose ADHD wordt snel bevestigd, het autistische spectrum dient verder onderzocht te worden. Om zijn opvliegendheid te beteugelen, krijgt Lars Risperdal voorgeschreven. Hij zegt dat het een beetje helpt. Toch heeft hij op school met medeleerlingen de ene aanvaring na de andere. Iemand hoeft maar iets te lang naar hem te kijken, of Lars raakt al geïrriteerd. Hopelijk begint binnenkort ook de ART (Agressie Regulatie Therapie).

Taart

Op zijn zestiende verjaardag rijd ik met zusje Bente en oma naar Lars. Gewapend met cadeaus, verjaardagskaarten en twee grote taarten passeren we de slagboom. Het is prachtig weer. Lars is in goede doen. Hij ziet er netjes uit; in een knalrode polo leest hij vrolijk de toegestuurde kaarten van familieleden voor. Zelfs om die van zijn vader moet hij hartelijk lachen. Hij scheurt het papier van de cadeaus en houdt trots een trainingspak en twee polo’s omhoog. De taarten worden aangesneden, alle jongeren van de groep en de aanwezige begeleiders krijgen een stuk. Aansluitend wordt er gebasketbald. Het is bijna gezellig. Oma knoopt een praatje aan met een begeleider. Aansluitend geeft Lars een rondleiding en mogen we nog een keer in zijn kamer kijken. Het ziet er keurig uit. Ik ben een beetje ontroerd. Misschien komt het allemaal nog goed.

Tas vol

Als we weggaan, geeft Lars ons een sporttas met kleding mee. De tas ziet er goed gevuld uit. Wanneer ik informeer naar de reden, antwoordt Lars rustig: “Ik heb veel te veel kleding, wat hierin zit heb ik niet meer nodig.” Ik til de tas in de auto, geef Lars een knuffel, laad iedereen in de auto en rijd weg, richting bewoonde wereld. Eenmaal thuis til ik de tas naar de kelder, waar de wasmachine staat. Ik rits ‘m open en kijk erin. Truien, polo’s, vesten, netjes opgevouwen. Allemaal kleding die Lars tot vorige week nog droeg. Wanneer ik een stapeltje onderbroeken eruit vis, bekruipt mij een naar voorgevoel. Als hij dit allemaal heeft meegegeven, moet hij bijna niets meer in zijn kast in de instelling hebben liggen. Dat kan maar een ding betekenen: Lars wil ontsnappen.

Volgende keer: Lars loopt weg.

Dit is de negende aflevering van een serie columns over Lars (17), een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan over het verraad van haar vader: "Ik zou mijn kind nooit opzettelijk pijn doen"

In exclusieve beelden van het interview van Oprah met Meghan en Harry doet de hertogin van Sussex nog een boekje open over de slechte band tussen haar en haar vader, Thomas Markle. 

Meghan verloor contact met haar vader rond de tijd van haar huwelijk met prins Harry in 2018. Thomas sprak toen namelijk voortdurend met de Britse pers.

Advertentie

In nieuwe beelden van het Oprah-interview zegt Meghan dat ze het moeilijk vindt om haar vader hiervoor te vergeven. Deze beelden werden niet vertoond in het interview, maar CBS vond het toch de moeite waard om ze te delen.

Verraad van haar vader

“Voelde het als verraad toen je ontdekte dat je vader met de roddelbladen werkte?”, vraagt Oprah. Er valt een kleine stilte. Meghan is zichtbaar geraakt door de vraag en geeft eerlijk toe dat ze niet weet of ze zich wel op haar gemak voelt bij dit onderwerp.

Toch wil ze hier wel iets over zeggen. Ze legt uit dat ze haar vader de kans heeft gegeven de waarheid te vertellen, maar hij bleef ontkennen dat hij met de roddelbladen samenwerkte. “Toen ik het hem vroeg, zei hij: ‘Nee, absoluut niet'”, vertelt Meghan. Maar ze kwam er al snel achter dat hij loog. “Ik zei: ‘Ik wil dat je het me gewoon vertelt, want als je me de waarheid vertelt, kunnen we je helpen. Maar dat lukte hem niet.”

Opzettelijk

Dit heeft Meghan heel veel pijn gedaan. Ze kan dan ook niet geloven dat ze haar kinderen ooit dezelfde pijn zou bezorgen. “Ik kijk naar Archie, ik denk aan dit kind, en ik kan me echt niet voorstellen dat ik mijn kind opzettelijk pijn zou doen.” dus het is moeilijk voor mij om hem dat te vergeven.”

Zó willen prins Harry en Meghan hun kind gaan opvoeden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail, CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít zijn de heftigste uitspraken van Meghan en Harry uit Oprah's interview

In de nacht van zondag op maandag was het lang verwachte Oprah-interview van Meghan en prins Harry te zien in Amerika. Geen enkel onderwerp was off limits en dat zorgde voor heel wat heftige en opvallende uitspraken. 

Wil je het bijzondere gesprek met eigen ogen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. In Nederland is het interview pas op dinsdag 9 maart om 20.30 uur op Net5 te zien. België is iets eerder, daar kun je het maandag 8 maart om 21.20 uur al zien op de zender Eén.

Advertentie

Kun je niet wachten? Lees dan snel verder, want wij zetten de opvallendste en heftigste uitspraken voor je op een rij:

Mentale gezondheid

Meghan vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, legt ze uit. Maar hulp zoeken werd vanuit het koningshuis ten zeerste afgeraden. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Huidskleur Archie

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie zijn er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. Volgens de hertogin van Sussex was het koningshuis namelijk bezorgd over hoe donker zijn huidskleur zou worden. “Er werd gesproken over dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt ze aan Oprah.

Deze gesprekken werden niet met Meghan zelf, maar met Harry gevoerd. In het interview wil Harry niet ingaan op vraag van Oprah over welke koningsleden deze gesprekken met hem voerde. Later zegt Oprah in een reactie op het interview dat Harry alleen heeft gezegd dat zijn grootmoeder Elizabeth en grootvader Philip niet bij deze gesprekken zijn geweest.

Harry’s band met vader Charles

Harry heeft ook een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles. Sinds de eerste gesprekken die Harry en Meghan met hem voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon al te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, zegt Harry. Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, al is de band nog steeds niet helemaal hersteld.

Kate maakte Meghan aan het huilen

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate Middleton nooit aan het huilen gemaakt. Tegen Oprah zegt ze dat juist zíj in tranen was na een meningsverschil met Kate. “Ik zeg dat niet om iemand te kleineren, want de week van de bruiloft was heel heftig en Kate was ergens boos over.”

Ze trouwden drie dagen eerder al in het geheim

Gelukkig deelt het stel ook wat vrolijker nieuws. Zo blijken Harry en Meghan al eerder getrouwd te zijn. De royal wedding vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel, maar officieel hebben ze drie dagen eerder elkaar al het ja-woord gegeven. “Niemand weet dit, maar we belden de aartsbisschop en we zeiden dat dit ding, dit spektakel, voor de wereld zou zijn. Maar we wilden dat onze verbintenis tussen ons zou zijn.” Een intieme ceremonie met z’n drietjes.

Geslacht tweede kindje

Ook verklappen ze of Archie een broertje of een zusje krijgt. Op Valentijnsdag maakten Meghan en Harry bekend dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt”, vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC.Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Zonder teveel poespas vertelt Meghan dat Archie een zusje krijgt!

Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijlicoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zware windstoten en veel regen: het lijkt de komende week wel herfst

Door alle regen en windstoten tot 110 kilometer per uur lijkt het de komende week wel herfst. Dan is binnenblijven niet zo moeilijk meer.

De week begint rustig, maar vanaf woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht toe. De lente staat voor de deur, maar komende week lijkt het wel herfst.

Advertentie

Veel regen

De zuidwestenwind zorgt in de kustgebieden voor vrij krachtige windstoten. De bewolking overheerst en in de middag volgt vanuit het noordwesten een heleboel regen. Lokaal kan deze week opgeteld 40 millimeter regen vallen. Dat is evenveel als normaal gesproken in een halve maand. De temperatuur stijgt naar zo’n 8 à 10 graden Celsius.

Bijna herfst

In de nacht naar donderdag wordt het onstuimig. De wind neemt in kracht toe en langs de kust komt een stormachtige wind te staan met kans op zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden.

Wisselvallig

Gelukkig neemt de wind in de loop van de donderdag wel weer wat af, maar het blijft de rest van de week en in het weekend herfstachtig. Vanaf vrijdag neemt de wind weer in kracht af, maar de wisselvalligheid houdt wel aan. Er zijn veel wolkenvelden met dagelijks kans op enkele buien. Af en toe kan het zonnetje doorbreken, maar de temperaturen blijven rond de 8 à 11 graden.

Voortaan loop je een stuk vrolijker met je paraplu door die plensbui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline, Buienradar. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Solliciteren maar: dít bedrijf zoekt iemand die smaken van paaseitjes test

Opzoek naar je droombaan? Zoek niet verder! Budgetsupermarkt Aldi heeft namelijk een geweldige vacature. Het bedrijf zoekt iemand die de smaken van paaseitjes test.

Je leest het goed: je kunt nu een carrière in paaseitjes eten beginnen én je wordt ervoor beloond.

Advertentie

Vacature: paaseitjes testen

Aldi Ierland zoekt een hoofdofficier op het gebied van paaseitjes. Een mooie titel voor een belangrijke functie, want je wordt dan verantwoordelijk voor alle paaseitjes die verkocht worden bij de supermarktketen.

Solliciteren maar!

Je mag de smaken van de eitjes op professionele wijze beoordelen en krijgt daar een beloning voor: een hele grote berg paaseitjes. Klinkt goed, toch?

Eisen

Er zijn wel een paar eisen waar je als kandidaat aan moet voldoen. Allereerst moet je natuurlijk gek zijn op chocolade. En je moet een kenner zijn: jij moet immers beoordelen welke smaken wel en niet goed genoeg zijn voor in de schappen. Ook mag je natuurlijk niet te snel misselijk worden, je moet namelijk flink wat eitjes achter elkaar kunnen eten.

Wil je solliciteren? Dat kan tussen 8 en 12 maart. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Om je vingers bij af te likken: deze heerlijke chocoladetaart voor Pasen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Vriendin. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien