Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 25: "Hoe kan het nu toch, dat het niemand lukt om Lars te bereiken"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 in een instelling geplaatst. Eerst op een gesloten afdeling, later op een open groep. Na vijftien maanden is de rechterlijke machtiging er officieel af. Maar weer thuis wonen vinden de behandelaars geen goed idee. Hij kan beter langer blijven. Lars neemt het heft in eigen hand en loopt voor de zesde keer weg. De allerlaatste…

De gezinsmanager van Jeugdzorg die de ‘zaak Lars’ ruim anderhalf jaar in haar portfolio had, houdt er wegens privé omstandigheden mee op. Hoewel ik het vervelend voor haar vindt dat ze noodgedwongen haar werk moet neerleggen, spijt het me qua persoonlijkheid niet. Ik vond haar moeilijk te peilen en voelde me nooit heel veilig bij haar. Ze was een vreemde, barse vrouw, zo een uit de film van Pippi Langkous, die, omgeven door agenten, op onaanstuurbare kinderen jaagt.

Advertentie

Onaanvaardbaar

In de weken die volgen, is het onduidelijk wie nu onze contactpersoon is bij Jeugdbescherming. De vraag is of er nog een zitting komt, omdat de rechterlijke machtiging voor Lars binnenkort verloopt. Alleen de rechter kan bepalen of het noodzakelijk is dat deze eventueel toch nog verlengd wordt. De gedragswetenschappers van de instelling achten dat zeer noodzakelijk. Maar bij Jeugdbescherming blijft het stil. We krijgen mails van vrouwen met richtlijnen en vragen, vrouwen van wie we het gezicht nooit zullen zien. Dat wekt bij iedereen irritatie op. De advocaat bemoeit zich er nu ook mee en schrijft een pittige brief aan Jeugdbescherming. Onaanvaardbaar vindt hij de situatie. Hoe kun je een kind in deze situatie zo laten dobberen, vraagt hij zich af.

‘Meis’

Uiteindelijk komt er toch een nieuwe gezinsmanager uit de lucht vallen. Karin heeft altijd bij de politie gewerkt en zocht een nieuwe uitdaging, vertelt ze me wanneer ze me belt om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Ze klinkt oprecht en inlevend. Het is toch ongelofelijk hoe afhankelijk je bent van de juiste, aardige, meewerkende mensen. Ze luistert naar mijn verhaal en stelt me gerust. “Ik hoor wel dat je het niet makkelijk hebt, ik ga me best doen voor je, meis,” zegt ze. Dat woordje ‘meis’ klinkt prettig. Alsof er een lieve tante met je meedenkt. Al is Lars voor haar nog een dossier waar ze nog geen beeld bij heeft.

Treinwagon

Ondertussen bereikt ons het bericht dat ook Hakim, de vaste mentor van Lars, naar een andere groep is overgeplaatst. Een tegenvaller. Hakim was betrokken en leek Lars goed aan te kunnen. Ook ik mocht hem wel. ‘Welkom in de wereld van de hulpverlening’ zegt een vriendin tegen me, die zelf ook een moeilijke zoon heeft en het traject wat ik nu loop, jaren geleden al aflegde. Haar zoon was ernstig wietverslaafd en belandde uiteindelijk dakloos in een treinwagon. Inmiddels is hij allang bij zinnen gekomen, heeft hij een opleiding tot grafisch vormgever afgerond en woont nu zelfs samen. Zie, ooit komt het goed, houd ik mezelf voor.

Nieuwslezeres

In een overdrachtsdossier beschrijft Hakim de stand van zaken rondom Lars. Het gaat over zijn gedrag, zijn schoolgang. ‘Hij gaat dit jaar examen doen in zeven vakken,’ staat er. Mits de instelling hem binnen kan houden en Lars zich voegt naar de regels. Ik kom er ook in voor; ‘moeder is nog niet altijd stabiel’ staat er. Tjonge, zo hoor je nog eens wat over jezelf. Maar er staat ook, dat als Lars een woede aanval heeft, het soms kalmerend kan werken als hij zijn moeder mag bellen.

Een maand na haar aanstelling is Karin al flink geïntegreerd in onze situatie. Haar zorgen zijn nu ook op Bente gericht, omdat deze bokkige jongedame regelmatig niet naar school gaat. ‘School is onzin,’ is het motto van mijn jongste. Als gezinsmanager focus je je niet alleen op ‘het probleemgeval’ maar houd je ook de andere huisgenoten goed in de smiezen. Karin is blond en aardig, type nieuwslezeres. Ik vertel kort hoe de vlag ervoor hangt. Ze belooft er voor ons te zijn.

Escalatie

Lars is wederom niet op tijd teruggekeerd van zijn weekendverlof bij mij. Wanneer hij uiteindelijk drie dagen te laat toch zelfstandig per trein terug reist, mondt het op de groep al snel uit in een escalatie. Een begeleider ruikt een sterke wietgeur. Wanneer deze er bij Lars naar informeert, wordt Lars boos, begint te schelden. Hij wordt verbaal zo grof dat de begeleiders het gesprek afkappen, zijn telefoon en televisie innemen om hem een signaal te geven dat hij niet vrijblijvend en wanneer het hem uitkomt, respectloos kan reageren. Lars kalmeert heel even om later opnieuw de gezamenlijke ruimte binnen te stappen en net te doen of er niets aan de hand is. Als hier een opmerking over gemaakt wordt, barst Lars opnieuw in woede uit. Hij schreeuwt dat iedereen hem met rust moet laten, dat er niets mis met hem is en dat hij geen begeleiding nodig heeft. En dat hij zijn advocaat wil bellen om een klacht in te dienen tegen Hakim en tegen Jeugdzorg in het bijzonder.

Onmacht

Hakim heeft het hele gebeuren opgetikt in een mail en deze aan alle belanghebbenden gestuurd. Bedroefd lees ik het geschrevene door. Onderaan de mail schrijft Hakim dat er nu toch snel een plan moet komen om de volgende negen maanden te zorgen dat Lars vooruit gaat en niet achteruit, zoals momenteel het geval is. En dat Lars voorlopig niet op verlof mag.

Ik denk aan Lars, vervuld met onmacht, frustratie, onbegrip. Denkt dat iedereen tegen hem is. Dat niemand hem wil helpen.

Hoe kan het nu toch, dat het niemand lukt om Lars te bereiken. Hem te behandelen. Te genezen. Te helpen. Dat we na anderhalf jaar instelling met zijn allen in plaats van naar een mooie oplossing te werken, de grip verder verliezen.

Ik ben er naar van. En weet ook dat Lars niet gaat zitten afwachten tot de hekken voor hem omhoog gaan en hij zijn vrijheid tegemoet kan treden. Hij heeft genoeg gewacht, hij gaat het zelf regelen.

De laatste keer

Vijf dagen voor Bentes vijftiende verjaardag gaat de telefoon. De instelling meldt dat Lars, ondanks duidelijke instructies, toch de benen heeft genomen en zichzelf op weekendverlof heeft gestuurd. In stilte maak ik de balans op; het is de zesde keer dat Lars op eigen initiatief de eeuwige groene jachtvelden heeft verruild voor de stadse verlokking. Zijn eigen onrust. Omdat hij vrij wil zijn. Omdat zijn vrienden er wonen. Omdat er een spannend leven lonkt. Omdat Bente en ik er wonen. Eens is het genoeg en eens moet iets de laatste keer zijn.

Volgende keer: Lars laat zich niet meer vangen en duikt onder…

Dit is de vijfentwintigste aflevering van een serie columns over Lars (18), een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tekenbeet? Zo herken je het en dit kun je ertegen doen

Nu de temperaturen langzaam oplopen en we dus weer meer genieten van (coronaproof) buiten zijn, ligt de kans op een tekenbeet weer op de loer. Ben je gebeten door een teek? Wij leggen je uit welke stappen je dan moet ondernemen en wat je juist níet moet doen.

Het allerbelangrijkste is de teek zo snel mogelijk verwijderen.

Advertentie

Tekenbeet herkennen

Allereerst: hoe ziet een tekenbeet er eigenlijk precies uit? Een teek is klein, waardoor je het beestje dus ook snel over het hoofd kunt zien. Ze zijn maar 1 tot 3 millimeter groot. Wanneer je een dag in de natuur hebt doorgebracht, is het daarom ook aan te raden om de warme plekken van je lichaam (zoals je knieholtes, oksels en achter je oren) goed te controleren. Want opvallen, dat doen ze niet snel. Dit is pas het geval na enkele dagen, wanneer de teek zich vol heeft gezogen met bloed en hij dus wat is opgezwollen.

Teek verwijderen

Wanneer je gebeten bent door een teek, is snel verwijderen van groot belang. Hoe langer ze in de huid zitten, hoe groter de kans is dat ’t beestje ziekteverwekkers overdraagt. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie met de ziekte van Lyme bij zich. Zó verwijder je een teek veilig:

 • Gebruik geen jodium, alcohol of ander ontsmettingsmiddel, maar alleen een speciale tekentang. Deze zijn gewoon te koop bij de drogist.
 • “Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter”, meldt RIVM.
 • Hierna kun je de huid wel ontsmetten.

Klachten na tekenbeet

Noteer de datum van verwijdering, zodat je bij mogelijke klachten kunt zien hoe lang de beet geleden is. Een klein rood plekje op de huid is normaal, dit is slechts een irritatie. Maar er kan ook een rode kring op de huid ontstaan, tot wel drie maanden na de beet. Het is dus erg belangrijk de huid goed in de gaten te houden. Ontstaat er een kleine rode vlek die uitmondt in een grote rode kring? Dan is het raadzaam direct naar de huisarts te gaan. In dit geval kan er namelijk sprake zijn van de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

Tekenradar vertelt: “Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de Borrelia bacterie. Als de teek zich vol zuigt met bloed, kunnen lymebacteriën via het speeksel van de teek in zijn gastheer komen. De teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt.” Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dus is dat de teek de ziekte overdraagt. De kans dat je toch Lyme krijgt is echter klein, dit is volgens de website namelijk maar 1-3%.

Symptomen

Mensen met de ziekte van Lyme ervaren vaak klachten die vergelijkbaar zijn met de griep, zoals koorts of een koortsig gevoel, zweten, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. Andere veelgehoorde klachten zijn:

  • Gebrek aan eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn
  • Een vergrote lever of milt
  • Hoesten
  • Moeite met concentreren
  • Duizeligheid
  • Licht in het hoofd bij opstaan
  • Kortademigheid
  • Stekende pijnen
  • Vindvliesonsteking van het oog (conjunctivitis)

Voornamelijk vermoeidheid is een klacht die in zowel en vroeg als een laat stadium van de ziekte vaak genoemd wordt.

Behandelen

Vermoedt de huisarts dat je de ziekte van Lyme hebt? Dan wordt er antibiotica voorgeschreven, voor meestal een periode van wel twee tot drie weken. Als de ziekte in een later stadium wordt vastgesteld wordt deze ook behandeld met antibiotica. Maar hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter deze te behandelen is.

Door de coronacrisis zijn we veel meer dan gebruikelijk in de natuur te vinden. Het enige nadeel? De kans om gebeten te worden door een teek. Dr. Rutger legt uit wat je kunt doen als je gebeten bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Tekenbeetziekten. Tekenradar. Beeld: Getty

tekenbeet Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tekenbeet? Zo herken je het en dit kun je ertegen doen

Nu de temperaturen langzaam oplopen en we dus weer meer genieten van (coronaproof) buiten zijn, ligt de kans op een tekenbeet weer op de loer. Ben je gebeten door een teek? Wij leggen je uit welke stappen je dan moet ondernemen en wat je juist níet moet doen.

Het allerbelangrijkste is de teek zo snel mogelijk verwijderen.

Advertentie

Tekenbeet herkennen

Allereerst: hoe ziet een tekenbeet er eigenlijk precies uit? Een teek is klein, waardoor je het beestje dus ook snel over het hoofd kunt zien. Ze zijn maar 1 tot 3 millimeter groot. Wanneer je een dag in de natuur hebt doorgebracht, is het daarom ook aan te raden om de warme plekken van je lichaam (zoals je knieholtes, oksels en achter je oren) goed te controleren. Want opvallen, dat doen ze niet snel. Dit is pas het geval na enkele dagen, wanneer de teek zich vol heeft gezogen met bloed en hij dus wat is opgezwollen.

Teek verwijderen

Wanneer je gebeten bent door een teek, is snel verwijderen van groot belang. Hoe langer ze in de huid zitten, hoe groter de kans is dat ’t beestje ziekteverwekkers overdraagt. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie met de ziekte van Lyme bij zich. Zó verwijder je een teek veilig:

 • Gebruik geen jodium, alcohol of ander ontsmettingsmiddel, maar alleen een speciale tekentang. Deze zijn gewoon te koop bij de drogist.
 • “Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter”, meldt RIVM.
 • Hierna kun je de huid wel ontsmetten.

Klachten na tekenbeet

Noteer de datum van verwijdering, zodat je bij mogelijke klachten kunt zien hoe lang de beet geleden is. Een klein rood plekje op de huid is normaal, dit is slechts een irritatie. Maar er kan ook een rode kring op de huid ontstaan, tot wel drie maanden na de beet. Het is dus erg belangrijk de huid goed in de gaten te houden. Ontstaat er een kleine rode vlek die uitmondt in een grote rode kring? Dan is het raadzaam direct naar de huisarts te gaan. In dit geval kan er namelijk sprake zijn van de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

Tekenradar vertelt: “Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de Borrelia bacterie. Als de teek zich vol zuigt met bloed, kunnen lymebacteriën via het speeksel van de teek in zijn gastheer komen. De teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt.” Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dus is dat de teek de ziekte overdraagt. De kans dat je toch Lyme krijgt is echter klein, dit is volgens de website namelijk maar 1-3%.

Symptomen

Mensen met de ziekte van Lyme ervaren vaak klachten die vergelijkbaar zijn met de griep, zoals koorts of een koortsig gevoel, zweten, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. Andere veelgehoorde klachten zijn:

  • Gebrek aan eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn
  • Een vergrote lever of milt
  • Hoesten
  • Moeite met concentreren
  • Duizeligheid
  • Licht in het hoofd bij opstaan
  • Kortademigheid
  • Stekende pijnen
  • Vindvliesonsteking van het oog (conjunctivitis)

Voornamelijk vermoeidheid is een klacht die in zowel en vroeg als een laat stadium van de ziekte vaak genoemd wordt.

Behandelen

Vermoedt de huisarts dat je de ziekte van Lyme hebt? Dan wordt er antibiotica voorgeschreven, voor meestal een periode van wel twee tot drie weken. Als de ziekte in een later stadium wordt vastgesteld wordt deze ook behandeld met antibiotica. Maar hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter deze te behandelen is.

Door de coronacrisis zijn we veel meer dan gebruikelijk in de natuur te vinden. Het enige nadeel? De kans om gebeten te worden door een teek. Dr. Rutger legt uit wat je kunt doen als je gebeten bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Tekenbeetziekten. Tekenradar. Beeld: Getty

tekenbeet Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Kleine jongen' van André Hazes gaat over déze zoon

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, schreef André Hazes (1951-2004) Kleine jongen niet over zijn jongste zoon André jr (27). Het nummer gaat over zijn oudste zoon Melvin.

Het kán ook helemaal niet want het lied kwam uit in 1990, en toen was zoon André jr (1994) nog helemaal niet geboren.

Advertentie

De kinderen van André Hazes

André Hazes en zijn zus Roxeanne (28) staan volop in de schijnwerpers, waardoor sommigen denken dat André Hazes maar twee kinderen had. Maar het zijn er vier: hij kreeg eerst zijn dochter Nathalie, nu 48 jaar en zoon Melvin, nu 39 jaar. En over die laatste gaat dus het liedje Kleine jongen.

Nathalie en Melvin

Nathalie en Melvin zijn niet van Rachel. André kreeg Nathalie tijdens zijn eerste huwelijk met Annie Dijkstra. Met haar was hij van 1974 tot 1979 getrouwd. In 1981 trouwde André met Ellen Wolf (1958-2005), een jaar later kregen ze Melvin. Iets meer dan een jaar nadat André in 1990 scheidde van Ellen, trouwde hij met zijn derde, veel jongere vrouw Rachel, ooit de oppas van zijn twee oudste kinderen.

Kleine jongen

Het liedje Kleine jongen is voor Melvin geschreven, en dus niet voor zijn twaalf jaar jongere halfbroertje André. Melvin zou inmiddels zijn naam hebben veranderd, omdat hij niks met de familie te maken wil hebben. Doordat hij geheel buiten de spotlights leeft, zijn er ook geen recente foto’s van hem te vinden.

Een oude foto van Melvin:

André jr had niks met het nummer

In een interview met Libelle vertelde André Hazes jr dat hij lange tijd niks met het nummer Kleine jongen had, omdat het niet over hem gaat. Dat veranderde toen hij zelf een zoon kreeg: “Ik had nooit iets met dit nummer, maar dat is veranderd nu ik zelf vader ben. Ik begrijp opeens zó goed wat hij bedoelde.”

Zelf vader

“Ik werd vader op mijn 22e. Toen werd mijn kind geboren, een zoon, en toen was het in één keer duidelijk. Dat liedje begrijp je, je voelt het aan alle kanten en dan is het ook nog eens van je eigen vader, zijn opa”, legde hij uit.

Fan bewijst dat je ook te veel van André Hazes kunt genieten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Radio 2, Story, Flair. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Kleine jongen' van André Hazes gaat over déze zoon

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, schreef André Hazes (1951-2004) Kleine jongen niet over zijn jongste zoon André jr (27). Het nummer gaat over zijn oudste zoon Melvin.

Het kán ook helemaal niet want het lied kwam uit in 1990, en toen was zoon André jr (1994) nog helemaal niet geboren.

Advertentie

De kinderen van André Hazes

André Hazes en zijn zus Roxeanne (28) staan volop in de schijnwerpers, waardoor sommigen denken dat André Hazes maar twee kinderen had. Maar het zijn er vier: hij kreeg eerst zijn dochter Nathalie, nu 48 jaar en zoon Melvin, nu 39 jaar. En over die laatste gaat dus het liedje Kleine jongen.

Nathalie en Melvin

Nathalie en Melvin zijn niet van Rachel. André kreeg Nathalie tijdens zijn eerste huwelijk met Annie Dijkstra. Met haar was hij van 1974 tot 1979 getrouwd. In 1981 trouwde André met Ellen Wolf (1958-2005), een jaar later kregen ze Melvin. Iets meer dan een jaar nadat André in 1990 scheidde van Ellen, trouwde hij met zijn derde, veel jongere vrouw Rachel, ooit de oppas van zijn twee oudste kinderen.

Kleine jongen

Het liedje Kleine jongen is voor Melvin geschreven, en dus niet voor zijn twaalf jaar jongere halfbroertje André. Melvin zou inmiddels zijn naam hebben veranderd, omdat hij niks met de familie te maken wil hebben. Doordat hij geheel buiten de spotlights leeft, zijn er ook geen recente foto’s van hem te vinden.

Een oude foto van Melvin:

André jr had niks met het nummer

In een interview met Libelle vertelde André Hazes jr dat hij lange tijd niks met het nummer Kleine jongen had, omdat het niet over hem gaat. Dat veranderde toen hij zelf een zoon kreeg: “Ik had nooit iets met dit nummer, maar dat is veranderd nu ik zelf vader ben. Ik begrijp opeens zó goed wat hij bedoelde.”

Zelf vader

“Ik werd vader op mijn 22e. Toen werd mijn kind geboren, een zoon, en toen was het in één keer duidelijk. Dat liedje begrijp je, je voelt het aan alle kanten en dan is het ook nog eens van je eigen vader, zijn opa”, legde hij uit.

Fan bewijst dat je ook te veel van André Hazes kunt genieten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Radio 2, Story, Flair. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien