Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 27: "Ik ervaar een licht gevoel van positieve opwinding"

Na anderhalf jaar in een instelling te hebben gewoond, is Lars na zes keer weglopen, definitief ontsnapt. De politie wijst naar de instelling en andersom, Jeugdzorg zoekt naar een oplossing. Zijn moeder neemt een coach in de arm en onderzoekt in haar stad de markt voor Begeleid Wonen.

Samen met Lars zit ik in de auto. We rijden rond in het havengebied van de stad, op zoek naar Karakter, een vestiging van begeleid wonen. Loodsen en ongezellige bedrijven zitten hier zij aan zij. “Jeetje, wat ver weg van de stad,” zegt hij als hij de industrieterreinen vanachter het autoraam inspecteert. Uiteindelijk stoppen we bij een lelijk gebouw. Gewapend met een onderzoeksrapport uit de instelling, lopen we naar binnen. Waar we heel hartelijk worden ontvangen door Ahmed, een charmante jongeman. Hij kijkt naar Lars, stelt hem enkele vragen die Lars stuurs beantwoordt. Dan krijgen we een rondleiding door het gebouw.

Advertentie

Blowen is toegestaan

Hoewel de omgeving desolaat is, ziet het er overal netjes uit. De kamers zijn fris en modern ingericht, er is een grote keuken en zelfs een voetbal loods. En diverse katten, voor de huiselijke sfeer. Helaas is Lars mega allergisch, dus dat is jammer. Ondanks het nette interieur, is er weinig sfeer en lijkt het mij vreselijk om hier te wonen. Maar Lars vindt het allemaal prima. Je mag niet binnen roken, maar buiten wel. “Zelfs blowen is toegestaan,” zegt Ahmed. “Als we het gaan verbieden, gebeurt het namelijk toch, dus dan kunnen we het beter gedogen en in de gaten houden.” Ahmed vertelt over diverse voorgaande bewoners en hoe het hen verder vergaan is. “We hadden hier een jongen die iemand uit zelfverdediging in zijn nek had gestoken. Hij is hier helemaal opgeknapt, gooide zijn leven over een andere boeg en is nu topmodel.” Natuurlijk, ze vertellen hier de succesverhalen, niet hoe hoe het ook mis kan gaan. Ahmed zegt dat hij gaat kijken wat hij kan doen voor Lars en belooft mij de volgende dag terug te bellen.

Opgelucht

Ahmed houdt woord. Hij vertelt dat hij twijfelt of Lars op zijn plek is bij deze organisatie. “Ik denk dat hij toch meer begeleiding nodig heeft dan wij kunnen bieden,” zegt de vriendelijke man. “Je moet hier behoorlijk zelfstandig zijn, en volgens mij is Lars dat nog onvoldoende.” Ik ben het met hem eens. Ahmed zegt dat hij contact zal opnemen met een andere begeleid wonen organisatie om te informeren of daar wel plek is. Ik bedank hem voor de moeite. Stiekem ben ik opgelucht dat Lars niet op deze ongure plek hoeft te wonen.

Een paar dagen later word ik gebeld door Jeugdzorg gezinsmanager Karin. Ze heeft een ander adres gevonden waar per direct plek is voor Lars. Deze instantie is nog maar net geopend en heeft een pand gehuurd in eveneens een buitenwijk van de stad. Maar naar het schijnt niet zo naargeestig.

Witte vloerbedekking

Daar gaan we weer, Lars en ik. Hij kijkt wederom bozig uit het raampje, heeft zijn oortjes in. ‘Praat niet tegen me ma’, zegt hij. Zwijgend slalom ik door het drukke verkeer. En kom aan in een doodlopende straat die uitkijkt op een brede groenstrook met bomen. Het woord park gaat te ver, maar mistroostig is de aanblik zeker niet. We bellen aan bij een groot hoekpand in een normale woonwijk vol rijtjeshuizen. Een knappe vrouw van in de dertig doet open. “Hoi, ik ben Tamara, de gedragswetenschapper,” zegt ze. Ach ja, bij een nieuwe toko hoort een nieuwe gedragswetenschapper. Het huis oogt spiksplinternieuw. Althans, de inrichting ziet er ongebruikt uit. Moderne keuken, witte frisse muren. Lars en ik volgen haar naar boven. Overal ligt witte vloerbedekking. “Er is hier ruimte voor vijf jongens,” legt Tamara uit. “Lars heeft de eerste keus uit de kamers.” Kijk, dat is nog eens goed nieuws. In stilte vraag ik me af wie deze inrichting bedacht heeft; hoe kun je nu met een hok vol moeilijke aanstuurbare pubers een spierwitte vloerbedekking kiezen? Ik zet mijn Miep Kraak gedachten opzij en concentreer me op de tour. Er is een gezamenlijke ruimte boven met een neerplof bank. En zowaar een ruime tuin. Met nepgras. “Voor de bbq” legt de knappe dame uit. Op de bovenste etage zijn nog twee kamers, een hele grote en een hele kleine plus een ruime doucheruimte. Alles oogt ruim en fris. De buurt lijkt me een prima woonwijk en als ik uit de ramen kijk, zie ik groen. Niet het soort intense diepe groen zoals de oerwouden van de omgeving waar de instelling gevestigd was, maar een aardig uitzicht voor een stadse dude.

Duiventil

Ik ervaar een licht gevoel van positieve opwinding. Of is het opluchting? Wat een mooie kans voor Lars! De eerste bewoner van een nieuwe begeleid wonen vestiging. Met tram- en busverbindingen en winkels binnen handbereik. Dat is wel even andere koek dan een gesloten groep deep down in het oosten waar geen normale winkel in de buurt is.

Lars is echter niet laaiend enthousiast. Hij staat de gedragswetenschapster te woord zonder haar aan te kijken, zegt dat hij zo weinig mogelijk bemoeienis wil, van welke hulpverlener dan ook. Wanneer hij een kamer uit mag zoeken, kiest hij het allerkleinste kamertje uit van het hele huis. Ik spoor hem aan beter te kijken maar er valt geen moedertjelief aan te tornen. Het is deze duiventil of niets.

We spreken af dat Lars over twee dagen zijn intrek neemt in dit huis met haar friswitte tapijten en dakterras. Lars is bokkig en vindt het maar zozo. Maar ik ben tevreden over deze nieuwe koers. Of het gaat werken moeten we maar zien. Het onderkomen is in ieder geval op orde. Lars krijgt een nieuwe kans, hij woont op zeer goed reisbare afstand van mij vandaan en hij heeft, als het goed is, na de kerstvakantie een school.

Instelling gesloten wegens wanbeleid

De volgende ochtend kijk ik in mijn telefoon en zie een app van een vriendin. Ze heeft een gekopieerd bericht uit een landelijk dagblad meegestuurd. ‘Jeugdinstelling gaat sluiten wegens personeelstekort, wanbeleid en schulden.’ Het betreft de instelling waar Lars anderhalf jaar verbleef. Ik wrijf in mijn ogen. Is dit een grap? Ik lees het kleine berichtje uit de krant. ‘Bij de jeugdzorginstelling die al sinds 1851 in de Veluwse bossen resideert, rommelt het al een tijdje. De instelling raakt in opspraak door de omstreden ‘stilzit maatregel’, die binnen enkele leefgroepen werd toegepast om te straffen. Kinderen moesten urenlang in de gezamenlijke woonkamer aan de eettafel zitten zonder een woord te zeggen of mochten niet van hun kamer af komen. De kwaliteit van de zorg zou ernstig te wensen overlaten en het ontbreken van stabiele begeleidingsteams zou geleid hebben tot wanbeleid. Daarnaast kampt de organisatie met ernstige financiële problemen. Er staat een financieel verlies te boek van vier miljoen euro.”

Toeval bestaat niet

Perplex leg ik mijn telefoon weg. Toeval bestaat niet. Precies een dag nadat Lars een nieuw onderkomen heeft, is de wereld waarin hij anderhalf jaar verkeerd heeft, onbewoonbaar verklaard. Kerst nadert, ik ben het universum en de kerstman dankbaar voor hoe het is zoals het is.

Volgende keer: Lars moet wennen in de woongroep. En lapt de huisregels aan zijn laars.

Dit is de zevenentwintigste aflevering van een serie columns over Lars (18), een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. 

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo ziet de jongste zoon (20) van René van der Gijp eruit

René van der Gijp heeft het op televisie regelmatig over ‘die kleine van mij’, maar inmiddels is zijn zoon Nicky al 20 jaar en dus helemaal niet zo klein meer. Nicky heeft ook al grote plannen om in de voetsporen van zijn vader te treden.

René van der Gijp heeft twee zoons: Sanny (30) en Nicky (20). Zijn eerste zoon kreeg hij met zijn eerste vrouw Jacuqeline Laats, met wie hij van 1988 tot 1995 getrouwd was. In 2001 kreeg hij samen met Daniëlle Sijthoff zoon Nicky.

Advertentie

Nicky woonde bij zijn moeder tot zij in 2016 onverwachts overleed. Toen nam René hem in huis. Daar vertelde hij toen over in een interview met het AD: “Hoe doe je dat met eten? Wassen? Schoonmaken? Lieve schat, ik leef al heel mijn leven alleen. Ik heb overdag zeeën van tijd om mijn was in het trommeltje te stoppen, ik beschik over een stofzuiger en ik kook. Ik maakte al eten voor mijn moeder en nu maak ik extra omdat Nicky bij me woont. Als je alleen woont, zit er ook onrust in je. Met wie ga ik uit eten? Met wie ga ik naar Scheveningen, waar ik een huisje heb? Met wie drink ik nog even een drankje? Nu is het gewoon duidelijk, dat doe ik met Nicky. Ik vind dat wel iets lekkers hebben.”

Zoon René van der Gijp in zijn voetsporen

Nicky timmert met zijn 20 jaar al hard aan de weg. De zoon van de oud-voetballer studeert journalistiek en ging in 2020 aan de slag als verslaggever voor het YouTube-kanaal ‘NieuwNieuws’. Dat bleek niet helemaal te zijn wat hij wil doen, hij wil liever de sportjournalistiek in. In Privé vertelt hij daarover: “Ik zou dolgraag de sportjournalistiek in willen of commentator worden bij de Formule 1. Dat lijkt mij geweldig. (…) Ik wil niet op mijn vaders succes teren, voor mij is het belangrijk dat ze mij beoordelen op wie ik ben en wat ik doe.”

Zo ziet de zoon van René van der Gijp eruit:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.nl. RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien