Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 30: "Dat deze folder over mijn gezin gaat is ongelofelijk, maar de werkelijkheid"

Anderhalf jaar woonde Lars, inmiddels zeventien, in een instelling. Hij liep zes keer weg. Omdat de rechterlijke machtiging uiteindelijk verliep, hoefde hij niet meer terug. Hij heeft nu een kamer in een woongroep voor jongeren die om wat voor reden dan ook niet thuis kunnen wonen. Dat verloopt niet vlekkeloos.

De Raad van de Kinderbescherming gaat een onderzoeksberaad instellen. Omdat men zich zorgen maakt over de veiligheid en geestelijke gesteldheid van Lars en Bente. De aanvraag hiervoor dateert nog van november vorig jaar, toen Lars net definitief uit de instelling was weggewandeld en zich schuil hield bij mij.

Advertentie

Lars staat nog altijd te boek als een ‘agressieve stoorzender’ en die moet je niet te vaak en vooral niet te lang in huis hebben, zo vindt men. En omdat hij nog regelmatig bij mij verblijft, op andere dagen dan het afgesproken weekendverlof, moet de zaak nader onderzocht worden. Zijn aanwezigheid zou schadelijk zijn voor Bente en onrustig en te belastend voor mij.

Opvoedproblemen

Al eind vorig jaar ontving ik een mail waarin dit onderzoeksberaad wordt uitgelegd: ‘Het betreft een overleg ‘waarin de Raad van de Kinderbescherming alle betrokkenen hoort aan de hand van de drie vragen die centraal staan in het raadsonderzoek: Wat zijn de zorgen, Wat zijn de krachten (wat gaat er goed) en Wat moet er gebeuren?’ Er zit een opbeurend pdf bestand bij met als titel ‘Als opvoeden een probleem is’. Op de voorkant staat een moeder afgebeeld die een trap oploopt. Weg van haar kind, dat onderaan de trap staat en haar nakijkt. Ik krijg er een naar gevoel van in mijn maag.

In deze digitale folder wordt de rol van de Raad verder uitgelegd.

‘Als u samen met BJZ/AMK (Bureau Jeugdzorg/Advies- en Meldpunten Kindermishandeling) de problemen niet kunt oplossen en de opvoedingssituatie blijft bedreigend voor de ontwikkeling van uw kind, dan doet BJZ/AMK een melding bij de Raad.’ Mijn ogen vliegen snel over de regels heen. Dat deze folder over mijn gezin – of wat er van over is – gaat, is ongelofelijk. Maar toch werkelijkheid. Want de mail zit in mijn mailbox, niet in die van iemand anders.

Folder

Doel van het onderzoek is ‘om te achterhalen of er sprake is van een zodanig bedreigde opvoedingssituatie dat gedwongen hulp nodig is. Als de Raad van mening is dat dit het geval is, verzoekt de Raad aan de rechter een maatregel van kinderbescherming op te leggen.’ Welke maatregelen dat zijn, worden tot het laatst bewaard. Tussen de teksten door staan meer deprimerende foto’s. Een meisje alleen in een speeltuin. Je ziet haar van achteren. Haar iets gekromde ruggetje, de ellende straalt eraf. Verderop staat een tienerjongen afgebeeld, hij staat tegen een hoog ijzeren hek, zijn handen klauwen in de gaten tussen de spijlen. Welke communicatieadviseur heeft deze folder bedacht?

Voogd of pleeggezin

Ik scroll door de teksten naar het einde, waar de maatregelen vermeld staan. De eerste is een OTS maatregel, oftewel een Ondertoezichtstelling. Dat betekent dat ‘het kind een voogd krijgt toegewezen van Bureau Jeugdzorg, die het kind en de ouders begeleidt bij het oplossen van de opvoedingsproblemen. De ouders blijven zelf verantwoordelijk voor de opvoeding, maar hun gezag wordt door de maatregel gedeeltelijk ingeperkt.’ Dit blijkt de mildste maatregel van het rijtje. Bij nummer twee, Ontheffing van het ouderlijk gezag heb je al weinig meer te zeggen over je kind. ‘Als ouders niet in staat zijn om hun kind op te voeden en te verzorgen, bepaalt de rechter dat een ander voor onbepaalde tijd het gezag over het kind krijgt. Meestal is dat BJZ (Bureau Jeugdzorg). Deze organisatie oefent in dat geval de voogdij over het kind uit. Het kind wordt opgevoed in een pleeggezin of tehuis. De ouders hebben dan officieel niets meer over het kind te zeggen, maar de voogd betrekt hen voor zover mogelijk nog wel bij het kind.’ De derde maatregel is de meest bedroevende. Als ouders zich verwijtbaar misdragen tegenover hun kind, kunnen zij door de rechter uit het ouderlijk gezag ontzet worden. Het gezag over het kind wordt meestal overgedragen aan BJZ, dat dan de voogdij over het kind uitoefent. Het kind gaat naar een pleeggezin of tehuis.’

Verhalen in de krant

Als je dit allemaal zo leest, vraag je je af waarom het vaak nog misgaat. De verhalen in de krant elke dag, over moeders die hun kind van een flat gooien, vaders die de kinderen vermoorden wegens relatieproblemen. In vrijwel alle gevallen zijn de gezinnen al lang bij Jeugdzorg bekend. Verschrikkelijk. En onvoorstelbaar. Want al deze mensen hebben een zelfde onderzoek gehad. En er zijn toch geen afdoende maatregelen getroffen. Kinderen leden jarenlang, ouders raakten eerst elkaar en toen ook zichzelf kwijt. De maatschappij keek toe. Jeugdzorg zegt achteraf al langer te willen ingrijpen. Maar kwam toch te laat.

De moeder

Er is geen ontkomen aan. Het onderzoek gaat ook ons gezin overkomen. Een kind dat uit huis geplaatst geweest is en nu weer op ‘vrije voeten’ is, blijft bij instanties in the picture. Want mogelijk vormt hij een gevaar voor de samenleving. En voor zichzelf. Alle betrokkenen krijgen een uitnodiging voor het raadsgesprek. Harm zijn broer Anton, die al een poos optreedt als achterwacht. Bente gaat regelmatig naar hem toe, om te eten en om huiswerk te maken. Het helpt haar om wat meer houvast op school te krijgen. Jeugdzorg zou het liefste zien dat ze een tijdje bij oom zou gaan wonen. Ook de systeemtherapeut stuurt hier al een poos op aan. Maar Bente zelf is wars van dit idee. Zij woont thuis en blijft daar, zegt ze. ‘Ze is extreem loyaal naar haar moeder,’ zegt de omgeving. Ik snap het wel. Bente zag haar vader vertrekken, haar broer werd uit huis geplaatst. Haar veilige haven ben ik. En dat wil ze vooral zo houden. Van de Begeleid Wonen organisatie zijn ook twee vertegenwoordigers aanwezig, de aardige gedragswetenschapper en de mentor van Lars, de rondbuikige Winfred. Ik kleed me netjes aan voor het overleg. Een mooi colbertje, een cremekleurige blouse, een chique zwarte broek, hakken, lippenstift. En tuf naar het opgegeven adres. Dat best dichtbij mijn huidige huis blijkt te liggen.

Als ik binnenstap, word ik keurig ontvangen. Ik meld de naam van de raadsonderzoeker. ‘Ach, u bent natuurlijk de advocaat,’ knikt een vriendelijke man op leeftijd mij vanachter een grote bril toe. “Nee, niet echt,” antwoord ik, ‘ik ben de moeder.” Blijkbaar zie ik er niet uit als een moeder van een ontwricht gezin.

Plussen en minnen

Een bewaker gaat mij voor naar een zaaltje. Iedereen zit al aan de lange tafel. Harm groet nors en kijkt stuurs voor zich uit. De raadsonderzoeker is jong en blikt streng over haar donkere brilmontuur. Ze opent het gesprek. Ze deelt een papier uit waar de krachten en de zorgen met betrekking tot beide kinderen op een rijtje staan vermeld. Het is een soort plussen en minnen lijstje. ‘Bente is grappig, is populair onder klasgenoten, kan mooi schrijven,’ zo staat er. ‘Maar zij verzuimt regelmatig school en kopieert het negatieve gedrag van Lars.’ Lars heeft ook een plus-lijstje, zo lees ik dat hij intelligent is, dat hij naar school wil en open staat voor begeleid wonen. Maar de minnen-lijst is vele malen langer. ‘Lars laat zich niet begrenzen en is zeer zelfbepalend, hij is verbaal en fysiek agressief naar zijn omgeving, hij blijft nachtenlang weg, is bekend bij de politie en totaal niet groepsgeschikt.’

Wtfck. Ik weet dat deze lijst is opgesteld door iemand die Lars en Bente nog nooit gezien of gesproken heeft. Maar dit heeft gedestilleerd uit eerdere rapporten en verslagen. En het lastige is, wat eenmaal genoteerd staat in de Jeugdzorgboeken, blijft daar voor eeuwig staan.

Vertrouwen

Ik voel me verschrikkelijk maar blijf kalm. Praat beheerst, doe zo goed mogelijk verslag van de situatie rondom mijn kinderen. Want hoe harder je tegen het systeem ingaat, hoe groter de kans dat je van je kinderen verwijderd raakt.

Als Harm spreekt, zie ik zijn ingehouden woede. Hij vertelt dat hij de gang van zaken waardeloos vindt, moppert op Jeugdzorg en de snel wisselende gezinsmanagers. En stelt dat hij zich niet meer wil bemoeien met de hulpverlening omtrent Lars. Hij is het niet eens met de woongroep; beter was het om Lars terug te plaatsen op de gesloten afdeling van de instelling. “Die jongen gaat afglijden. Maar niemand luistert naar mij.” Ik voel zijn afkeuring naar mij door alles heen.

Ik ben licht in mijn hoofd als ik twee uur later door de gang naar de hal van het gebouw loop, richting uitgang. Morgen worden Lars en Bente ontboden op deze headquarters. En worden zij om beurten ondervraagd. In hun eentje. Ik kan de situatie voor hen niet veranderen. Ik kan alleen maar vertrouwen hebben. En er zijn.

Volgende week: Een adviesrapport vol (spel)fouten

Dit is de dertigste aflevering van een serie columns over Lars (18), een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Naar déze sterrenbeelden kun je het beste luisteren voor goed advies

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten dat je een vriend of vriendin om advies vroeg. Waarschijnlijk is het je ook opgevallen dat die ene vriendin altijd met goedbedoeld advies komt, dat je uiteindelijk toch niet echt uitvoert. Terwijl die andere vriend(in) wél vaak de juiste snaar weet te raken.

Grote kans dat die persoon één van deze sterrenbeelden is.

Advertentie

Stier

De stier heeft een goed gevoel voor persoonlijke relaties en houdt altijd rekening met verschillende perspectieven bij het vormen van een mening. De stier wordt gezien als een zeer reflecterend sterrenbeeld met een hoge emotionele intelligentie. Dat zorgt ervoor dat zij vaak nuttig advies geeft.

Leeuw

Een leeuw zet sowieso al graag de toon en wijst anderen maar al te graag in de goede richting. Als een leeuw érgens goed in is, dan is het wel iemand anders uit zijn comfortzone halen, zeker als het gaat om werkgerelateerde vragen. Daarnaast kan zit de leeuw er niet snel naast met haar mening. De leeuw kan je waardevol advies geven dat soms de rest van je leven meeneemt.

Boogschutter

Als de boogschutter ergens goed in is, dan is het wel in luisteren. Zowel in hun vriendenkring, als voor hun partner staan ze ijzersterk dankzij hun goede mensenkennis. Daardoor weten ze ook altijd goed advies te geven. De boogschutter kan de ander goed inschatten, waardoor ze goed weet in welke richting ze het advies kan geven. Vooral bij relatiekwesties kun je altijd vertrouwen op het advies van de boogschutter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorlopig geen vakantie in het buitenland: negatief reisadvies verlengd

Begon jij stiekem ook al te dromen van een vakantie in het buitenland en was je misschien al wat plannen voor de eventuele bestemming aan het maken? Helaas: een vakantie zit er voorlopig niet in. Het negatieve reisadvies is namelijk verlengd tot 15 april. 

Het advies gold in principe tot 31 maart.

Advertentie

Negatief reisadvies

Vooralsnog geldt: ga niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is. Hoewel deze maatregel was ingesteld tot 31 maart, zal het demissionaire kabinet het zeer waarschijnlijk verlengen naar 15 april. Dit werd geschreven door de Telegraaf en bronnen in Den Haag bevestigen dit nieuws.

Dit betekent dus ook dat het definitieve besluit nog niet genomen is, maar ingewijden zeggen dat dit een formaliteit is. Op maandagavond maken Rutte en De Jonge het nieuws waarschijnlijk bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart.

Zwemles

De verlenging van het negatieve reisadvies is overigens niet het enige wat Rutte en De Jonge morgen zullen aankondigen. Er is gelukkig ook beter nieuws: kinderen kunnen vanaf half maart weer zwemles krijgen in binnenbaden.

Gisteren werd al duidelijk dat het er geen grote versoepelingen zullen komen. Wel worden er voorbereidingen getroffen om de maatregelen over drie weken iets te versoepelen. Hiervoor moeten de besmettingscijfers wel eerst flink dalen. Als dat eenmaal gebeurt, kan het zelfs zijn dat de terrassen weer open kunnen en dat er weer fysiek onderwijs gegeven kan worden op hbo’s en universiteiten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien