Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 34: "Ik slaap beter zonder het nachtelijke gebel aan de deur"

Wegens ernstige gedragsproblemen wordt Lars op zijn vijftiende uit huis geplaatst en belandt in een instelling. Na anderhalf jaar is hij terug in zijn geboortestad Amsterdam en woont bij een begeleid wonen groep. Hij staat nog vaak bij zijn moeder voor de deur. De Raad van Kinderbescherming heeft een onderzoek ingesteld en eist een Ondertoezichtstelling voor Lars en zijn zusje. Deze week doet de rechter uitspraak.

We hebben een mail gekregen van De Raad van de Kinderbescherming met een oproep voor de telefonische rechtszaak. Dit in verband met corona. Hoewel het nog steeds een rechtszaak is, vind ik het toch minder spannend dan anders. Op de bewuste dag en tijd zit ik in mijn joggingbroek op het bed van Lars en wacht tot ik kan inbellen. De notulist van de familierecht kamer, een bijzonder aardige meneer, heeft van tevoren gebeld om de gang van zaken uit te leggen. Hij heeft een prettige stem en neemt uitgebreid de tijd. Pieter heet hij. Zijn achternaam ontgaat me. Ook informeert hij hoe het met mij gaat. Ik fleur een beetje op. Duidelijk iemand die ervaring heeft met bezorgde ouders.

Advertentie

Volendams kostuum

De zitting gaat van start. De kinderrechter neemt de hele zaak nog eens door en wendt zich dan tot mij. Moeders mogen altijd als eerste hun zegje doen. Ik leg zo goed mogelijk de situatie nog eens uit, benadruk mijn zorgen rondom Lars en hoe weinig concrete hulp er tot nu toe geweest is. En hoe goed het gaat met Bente. Terwijl ik praat, kijk ik naar een foto van mezelf in Volendams kostuum, die bovenop de vitrinekast staat tegenover het bed van Lars. De foto is zestien jaar oud. Op mijn schoot zit Lars, toen nog net geen jaar oud. Met grote verbaasde blauwe ogen en een dikke bolle toet kijkt hij de lens in. Hij draagt een kinderversie van het bekende vissers pakje uit Volendam. Op zijn schoot houdt hij een plastic vis. Mijn lange haar zit in twee vlechten. Eentje hangt een beetje los. De foto was een verjaardagscadeau voor Harm, die ‘kunst aan de muur’ gevraagd had. Nooit gedacht dat deze foto het decor zou zijn voor een rechtszaak over onze kinderen.

Een half jaar OTS

Na mijn speech is Harm aan de beurt. Hij is snel klaar. Wat zijn mannen toch altijd lekker kort van stof. Wat er verder precies gezegd wordt door wie, kan ik me niet goed meer herinneren. Uiteindelijk haalt de stem van de kinderrechter me uit mijn Volendamse overpeinzingen. “Het verzoek van de Raad van Kinderbescherming om een Ondertoezichtstelling voor Lars wordt toegewezen tot zijn achttiende jaar.” Dat was te verwachten. Eigenlijk ben ik er wel blij mee. Het is toch een stok achter de deur, voor als het echt goed mis gaat met mijn ongeleide projectiel. Dan wordt hij in ieder geval ergens opgevangen en eindigt hij niet als zwerfkind. Dan komt het oordeel over Bente. “In plaats van een jaar OTS ken ik een half jaar toe. De situatie laat zien dat er sprake is van een opwaartse spiraal.” Wow! Dat is echt een grote verrassing! Een half jaar minder dan er geëist was. Ik kan wel springen van blijdschap. Het voelt als een medaille voor mij en een lange neus naar de Raad van Kinderbescherming. Zo, lekker puh, het gaat veel beter met mijn kind dan jullie allemaal denken.

Na afloop van de zitting belt notulist Pieter nog even terug. Hij vat de zaak nog eens samen en informeert hoe het met mij gaat. Tjonge, wat een fijne nazorg. We krijgen een geanimeerd gesprek. “U klinkt als een verstandige, zorgzame en betrokken moeder. Dat zien we hier wel heel anders. Daar zullen uw kinderen u later dankbaar voor zijn. Ik weet zeker dat het allemaal goed komt. En u kunt altijd bellen hoor,” stelt hij tot slot. Pieter heeft een prettige stem. Zou hij alle moeders zo meelevend te woord staan? Ik heb de neiging hem uit te nodigen voor een kopje koffie maar durf dat toch niet.

Deur dicht

Lars staat door de week regelmatig ‘s nachts bij mij voor de deur. Nu er een OTS is, zijn de regels aangehaald en mag ik hem, volgens afspraak, niet binnenlaten. Hij moet op de groep blijven, daar staat zijn bed, daar kan hij terecht. Omdat ik dat weet, lukt het me nu wel om hem weg te sturen, hoe moeilijk ik het ook vind. Hij woont niet meer in de instelling, hij hoeft niet op straat te zwerven, hij heeft een goed dak boven zijn hoofd niet ver van mijn huis vandaan en er is begeleiding. Lars neemt me mijn beslissing niet in dank af. Hij is boos en appt me dat hij geen contact meer wil. Twee weken hoor ik niets. Hoewel ik dat vervelend vind, geeft het ook rust. Ik slaap beter zonder het nachtelijke gebel aan de deur. Het leven van Bente en mij gaat verder; ik werk, Bente volgt online les. Gezeten in haar fauteuil met schapenvachtjes, logt ze iedere ochtend in bij haar lessen. Ze is blij met haar halve jaar OTS.

Slap gedoe

Van de woongroep komt maar weinig informatie. Als ik zelf geen contact opneem om te vragen hoe het met Lars gaat en of hij überhaupt ‘s nachts wel aanwezig is, hoor ik niets. Dat irriteert me. Winfred, onze Balou de Beer, is er niet vaak in het weekend. En hem privé bellen is niet de bedoeling, alleen in geval van nood. Meestal krijg ik op de woongroep een meisje aan de telefoon, die weinig kan zeggen over de situatie rondom Lars. “Ik zal vragen of Winfred u terugbelt,” is steevast het antwoord. Wat een slap gedoe. Ook hier krijg ik het gevoel dat men niet bovenop Lars zit; hij krijgt veel vrijheid en neemt het er duidelijk van.

Op een middag gaat de telefoon. Jorrit, de vroegere mentor van Lars uit de tijd dat hij nog op de gesloten afdeling van de instelling zat, belt om te vragen hoe het met Lars en mij gaat. Omdat de instelling gesloten is, is hij zijn baan kwijt. Hij vertelt met een andere collega voor zichzelf te zijn begonnen. Samen coachen ze jongeren met gedragsproblemen. Ik ben blij met zijn belletje; Jorrit was aardig, sympathiek, jong en fris. Een soort grote broer voor Lars. Wat zou het fijn zijn als hij Lars weer kon coachen. Ik beloof hem het plan voor te leggen bij Jeugdzorg. Want Jorrit moet natuurlijk wel fatsoenlijk betaald worden en Jeugdzorg beheert de portemonnee. Al zijn de geldstromen daar net zo ondoorgrondelijk als de hulp.

Ik heb meer vertrouwen in ervaringsdeskundigen; mannen die zelf een turbulent verleden hadden en zich nu inzetten voor anderen die in het gevaarlijke moeras dreigen weg te zakken.

Volgende week: Lars maakt brokken

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Slaap je slecht? Het zou zomaar aan je slaapkamer kunnen liggen

Op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en weinig koffie drinken: het zijn allemaal dingen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wat als al deze tips niet werken? Het zou zomaar kunnen dat de inrichting van je slaapkamer dan de grote boosdoener is.

Deze vijf tips zorgen voor een rustgevende slaapkamer.

Advertentie

Geef je muur een ander kleurtje

De kleuren in je slaapkamer kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust, dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation. Zo zouden de meeste tinten blauw een kalmerend effect hebben op je gemoedstand en brein, waardoor je ontspannen in slaap valt. Heb je liever geen blauwe muur? Een koele, neutrale kleur zoals grijs of zilver werkt ook.

Minder licht

Neem de verlichting in je slaapkamer eens onder de loep. Heb je veel grote lampen in je kamer? En geven deze een heel fel licht? Een overdaad aan fel licht kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Koop daarom een dimmer voor op je lampen of kies voor een klein leeslampje dat weinig licht geeft op je nachtkastje.

Zorg voor goede raamverduistering

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Andere lakens

Wanneer je nieuwe lakens koopt is het belangrijk dat je op de stof let. Mijd stoffen uit synthetische materialen zoals polyester of nylon, die je lichaamswarmte vasthouden. Kies in plaats daarvan voor een stof die beter ademt én zacht is, zoals bijvoorbeeld 100% katoen.

Vervang je kussen

Wanneer je op een slecht kussen slaapt kun je last krijgen van hoofd-schouder- en rugklachten. Een goed kussen is daarom essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je een op een comfortabel kussen slaapt met een goede neksteun.

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk weten we het: dít is de mol van 'Wie is de mol?' 2021

Wekenlang hebben we onszelf afgevraagd wie de mol is. Zaterdagavond werd er tijdens de finale van WIDM eindelijk duidelijk wie dit jaar de saboteur onder de kandidaten was.

Pas op, dit artikel kan spoilers over de aflevering bevatten.

Advertentie

Finale Wie is de mol?

Alle deelnemers van het seizoen kwamen samen voor de finale. Rik praat nog even met ze na over het seizoen. Hoe hebben zij het ervaren? En wie waren hun mollen? Verder was er dit jaar géén live publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

Om erachter te komen wie dan echt dé mol van dit seizoen is, gaan we terug naar Tsjechië. Daar praat Rik nog één keer tegen de twee finalisten: voetbalster Rocky Hehakaija en actrice Renée Fokker. Wie van de twee zal vandaag haar ware identiteit onthullen? En na lang kijken met zweethandjes, werden de kijkers uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de mol. Dit maakt Rocky automatisch de winnaar.

Reacties

Op Twitter zijn de reacties over de mol wisselend. Hoewel een deel het goed had geraden, zijn er ook mensen die het niet hadden zien aankomen. Zo schrijft iemand: “Het leek mij te doorzichtig om een actrice te kiezen als mol, dus ik heb Renee nooit verdacht.”


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien